呢個時勢, 想搵一個有樓 + 穩定經濟基礎既男人, 係咪好難?

• 最衰既港女 replied at 2010-09-29 10:16 pm
    <br>-----------------------------------------------------------------
    <br>比港女仲要衰,條件好過你既,你自己又咩條件呀,呢D港女除左護自己之外,就算唔係差過你,條件係差唔多或係好過你,都費事睬你,花無百日紅,如果第日有咩唔好睬,呢D女人味一樣走,要黎仲咩,最好呢D港女成世都咁好條件,如果唔係聽做老孤婆
    <br>=================================================================
    <br>又唔好咁惡毒。我見過有好多朋友為結婚而結婚。追求的東西有距離, 婚後更南轅北轍, 女的大學畢業, 普通寫字樓工。男的初中畢業, 由洗頭、司機再轉工到搬貨, 男的口口聲聲說一日賺幾佰蚊夠用就算,由女的供樓、支付整個家庭開支, 女的於是死都不肯生BB。另一個例子都差唔多,不過娘家有地方可以住, 但男的婚後被炒就不工作, 女的一力獨撐整頭家, 包括BB開銷、男的仲要養車的開銷。
    <br>我諗咁既情況, 大家都應該覺得... 不如獨身嘛?

• 買樓唔難呀, 揾份好工先難. 揾個好老婆更難.

• 如果自己覺得獨身好既咪獨身囉, 無問題喎
    <br>呢D個人選擇無乜好拗
    <br>但係唔好獨身時又成日係度怨天怨地, 怨無搵唔到好男人
    <br>
    <br>唔好又要獨身又要日日怨囉唔該
    <br>唔知你係思覺失調定係者精神分裂, 都請盡早求醫!

• 中女 replied at 2010-09-29 10:25 pm
    <br>-----------------------------------------------------------------
    <br>最衰既港女 replied at 2010-09-29 10:16 pm
    <br>比港女仲要衰,條件好過你既,你自己又咩條件呀,呢D港女除左護自己之外,就算唔係差過你,條件係差唔多或係好過你,都費事睬你,花無百日紅,如果第日有咩唔好睬,呢D女人味一樣走,要黎仲咩,最好呢D港女成世都咁好條件,如果唔係聽做老孤婆
    <br>=================================================================
    <br>又唔好咁惡毒。我見過有好多朋友為結婚而結婚。追求的東西有距離, 婚後更南轅北轍, 女的大學畢業, 普通寫字樓工。男的初中畢業, 由洗頭、司機再轉工到搬貨, 男的口口聲聲說一日賺幾佰蚊夠用就算,由女的供樓、支付整個家庭開支, 女的於是死都不肯生BB。另一個例子都差唔多,不過娘家有地方可以住, 但男的婚後被炒就不工作, 女的一力獨撐整頭家, 包括BB開銷、男的仲要養車的開銷。
    <br>我諗咁既情況, 大家都應該覺得... 不如獨身嘛?
    <br>咁我又好同意中女說的話。男人可以不富,但志不可不富。
    <br>

• fly replied at 2010-09-29 11:13 pm
    <br>
    <br>咁我又好同意中女說的話。男人可以不富,但志不可不富。
    <br>可惜志富之男幾近絕種。

• fly replied at 2010-09-29 11:13 pm
    <br>其實男人可以不富, 志亦可以不富, 以上佢地可以係錯在結婚
    <br>同樣學中女說的話, 獨身咪得囉
    <br>
    <br>香港人最叻一時雙重標準一時男女平等
    <br>女性做少奶奶無問題, 男既返少日工就要拉去打靶

• 港女 replied at 2010-09-29 9:54 pm
    <br>如果同一個比自己條件還差的男人一齊, 咁不如獨身,點解要同佢捱
    <br>
    <br>同樣地,港男娶左你之後要養你,咁點解唔獨身?
    <br>同一個人一齊,唔係單純睇錢囉
    <br>
    <br>

Log in to reply