做人唔容易, 生活係香港就更加唔容易

• 認清你的目標. 吾好心抱"嚣幸"
    <br>
    <br>好似男朋友咁, 諗住新一個會好D..換下..換下..換下.....得番個吉

• MC@SHE replied @ 2008-12-17 1:03 am
    <br>
    <br>認清你的目標. 吾好心抱"嚣幸"
    <br>
    <br>好似男朋友咁, 諗住新一個會好D..換下..換下..換下.....得番個吉
    <br>
    <br>
    <br>thats right

• 同我2年前諗法一樣, 好大雄心壯志, 但係而家諗返順其自然, 我自己又唔係特別蠢,只係讀書懶散左d, 唔會話成世人都考唔到既, 最緊要保重身體唔好咁大pressure俾自己, 老細覺得你勤力

• 我22now...but 8 years later 30...soon...

• 時間行得太快...现在仲係咩都冇喔...

• 多謝咁多位.
    <br>
    <br>
    <br>我就係想認清目標, 都唔想再轉落去.

• ladymarmalade replied @ 2008-12-17 1:31 am
    <br>
    <br>同我2年前諗法一樣, 好大雄心壯志, 但係而家諗返順其自然, 我自己又唔係特別蠢,只係讀書懶散左d, 唔會話成世人都考唔到既, 最緊要保重身體唔好咁大pressure俾自己, 老細覺得你勤力
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>咁你依家做緊咩?

• 我都係到 煩緊自己日後的前景∼∼
    <br>現在感覺 係好無安全感
    <br>一個海浪過來 可以什麼都無KA∼∼
    <br>就算係一間公司做到幾高級都好∼∼ 都會好唔安全咁KA∼
    <br>
    <br>
    <br>

• 我認為, 有拍力, 適應力強的話, 轉下都唔係問題, 轉唔同既公司, 可以識到唔同人, 學到唔到人既處事手法, 見識唔到公司既經營方法....
    <br>
    <br>唔轉過, 都分唔到咩叫好, 咩叫壞..
    <br>
    <br>但如果, 你想下年轉的話, 你就一定要冒被裁既風險
    <br>

• 我都知道係呢個咁嚴峻0既情況之下, 係好難.
    <br>
    <br>只係... 唔知點解, 因為可能黎緊仲有四年就三十, 所以好想迫自己係呢段時間之內去做好少少.
    <br>
    <br>因為好似無乜時間咁.

• 我都係低位徘徊左好耐,近一年好少少,希望來年有突破

• batmanhongkong replied @ 2008-12-17 10:44 am
    <br>
    <br>我都係低位徘徊左好耐,近一年好少少,希望來年有突破
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>你徘徊左幾耐? 我排徊左幾年喇...

• 我覺得香港算好好, 無咁混亂, 如暴動..., 法律上也幾好, 起步不像中國亂來.

• 皇額娘 replied @ 2008-12-17 10:46 am
    <br>
    <br>batmanhongkong replied @ 2008-12-17 10:44 am
    <br>
    <br>我都係低位徘徊左好耐,近一年好少少,希望來年有突破
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>你徘徊左幾耐? 我排徊左幾年喇...
    <br>
    <br>==========================================
    <br>都係好幾年喇

• 八雲 replied @ 2008-12-17 10:47 am
    <br>
    <br>我覺得香港算好好, 無咁混亂, 如暴動..., 法律上也幾好, 起步不像中國亂來.
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>但係生活壓力好大.
    <br>金錢掛帥得好緊要.
    <br>
    <br>我真係覺得香港地, 尤其是係基層人士, 比較適宜單身過活 (呢個只係我比較偏激0既睇法).

• batmanhongkong
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>咁你點樣去面對?

• 進修
    <br>轉換工作環境睇下有無多D機會

• 皇額娘 replied @ 2008-12-17 10:52 am
    <br>
    <br>八雲 replied @ 2008-12-17 10:47 am
    <br>
    <br>我覺得香港算好好, 無咁混亂, 如暴動..., 法律上也幾好, 起步不像中國亂來.
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>但係生活壓力好大.
    <br>金錢掛帥得好緊要.
    <br>
    <br>我真係覺得香港地, 尤其是係基層人士, 比較適宜單身過活 (呢個只係我比較偏激0既睇法).
    <br>-----------------------
    <br>其實唔買名牌, 少有少洗, 我就好 enjoy 我的生活, 不要同其他人比.

• 八雲
    <br>
    <br>
    <br>name brand?
    <br>我直情唔用添啦~
    <br>
    <br>
    <br>少有少洗, 我依家就真係喇, 我唔用name brand, 唔化妝, 唔買護膚品.

• 其實我都覺得香港地生活都幾大壓力架,可能因為香港地生活指數高而普遍香港人搵到既又唔係多啦又加上金融海嘯,所以D人會覺得壓力大啦

• 但有時唔係話多有多駛,少有少駛就可以架,好似我咁如果唔食唔用日日係屋企每個月都要成2萬幾蚊開支

• 我覺得我已經好慳架喇老實講.

• .

• 你以為你知足, 省吃省用就夠?
    <br>
    <br>但當人人都搏曬命搵錢時, 你就會發現原地踏步既自己, 原本人均收入既中位數之上, 轉眼間就係中位數之下

• 皇額娘
    <br>
    <br>我諗你係好buy女人青春有限呢一套呢?
    <br>
    <br>2年前我都有類似咁既危機感
    <br>
    <br>但事實證明, 我既青春係比一般人多同襟用, 而且我又戒煙又食齋又做運動得閒去下clubbing吸下老蘭靈氣, 所以年紀愈大我愈唔驚
    <br>
    <br>好文分享
    <br>
    <br>

• 女人40的魅力
    <br>
    <br> 
    <br>
    <br> 很多人說青春無敵,有時卻是大腦生草、人雲亦雲的遁詞。只可惜,俗世間始終無腦的人多,有腦的人少。所謂十八無醜婦,千百年來成為眾生膜拜的聖經,硬性將年輕等同貌美,於是輕視一切「老人」,將成熟與貌醜亦劃上等號。
    <br>
    <br> 難怪年僅36歲的茱莉亞•羅拔絲,明明是國際級大美人,前陣子參加友人的婚禮,卻被人譏笑為老女人。更有人向她查問,如果她與年輕貌美的女星合作,會否考慮去整容?茱莉亞平素艷絕人寰的笑容,霎時凍結為一絲苦澀。
    <br>
    <br> 莫非女人上了三四十歲,魅力亦走到盡頭,女人味已經大限到臨?
    <br>
    <br> 
    <br>
    <br> 梅艷芳去世後,香港無線電視重播她由出道到最後一個演唱會的歷程,從參加第一屆新秀歌唱比賽開始,她裝扮成徐小鳳的風格,藉名人的光環上位,果然份外「搶鏡」。那年她18歲,又是冠軍得主,不過左看右看,也看不出美在哪�堙C
    <br>
    <br>內歛芳華堪回味
    <br>
    <br> 事實上,梅艷芳自己亦承認「幸好我長得不美,所以我才扮什麼像什麼,化身百變形像!」但在她去世前最後的3個月,無論是拍廣告、上電視或者演唱會,她的美貌竟顯出來了。以前總覺得她的咀巴太過誇張,尤其是不笑的時候,微微帶點冷傲,如今只覺一份無可抗拒的艷麗襲人而來,微凸的咀唇亦見收歛,五官出奇地協調。
    <br>
    <br> 不要誤會以為筆者基於憐憫才如此說,這完全是兩回事,只從欣賞女人的角度去看。梅艷芳成名後,予人的感覺有點霸氣,接近40歲才發病,像洶湧的波濤得到平靜。她最後一次上無線接受鄭裕玲的訪問,自白在電療後,一點點冷氣也覺得冷,說話的語氣已經不連貫,明顯看出有倦意。脫去女強人的面譜,反而我見猶憐,散發無限的女性溫柔。
    <br>
    <br>梅香長吐散芬芳
    <br>
    <br> 在此很痛人地舉出失敗的例子,像當年有「靚絕五台山」稱號的香港藝人藍潔瑛,美麗不可方物。曾有一名在無線做雜工的中年漢,每當見到藍潔瑛走來,即立刻遠離她十丈遠,因為自慚形穢,愧見佳人。其他工友本以為這位仁兄欠下藍潔瑛大筆金錢,知道原因後,即哄堂大笑10分鐘,背後笑指他是鐘樓駝俠本地版,只敢遙遠地張望佳人。
    <br>
    <br>

• 女人40的魅力
    <br>
    <br> 
    <br>
    <br> 很多人說青春無敵,有時卻是大腦生草、人雲亦雲的遁詞。只可惜,俗世間始終無腦的人多,有腦的人少。所謂十八無醜婦,千百年來成為眾生膜拜的聖經,硬性將年輕等同貌美,於是輕視一切「老人」,將成熟與貌醜亦劃上等號。
    <br>
    <br> 難怪年僅36歲的茱莉亞•羅拔絲,明明是國際級大美人,前陣子參加友人的婚禮,卻被人譏笑為老女人。更有人向她查問,如果她與年輕貌美的女星合作,會否考慮去整容?茱莉亞平素艷絕人寰的笑容,霎時凍結為一絲苦澀。
    <br>
    <br> 莫非女人上了三四十歲,魅力亦走到盡頭,女人味已經大限到臨?
    <br>
    <br> 
    <br>
    <br> 梅艷芳去世後,香港無線電視重播她由出道到最後一個演唱會的歷程,從參加第一屆新秀歌唱比賽開始,她裝扮成徐小鳳的風格,藉名人的光環上位,果然份外「搶鏡」。那年她18歲,又是冠軍得主,不過左看右看,也看不出美在哪�堙C
    <br>
    <br>內歛芳華堪回味
    <br>
    <br> 事實上,梅艷芳自己亦承認「幸好我長得不美,所以我才扮什麼像什麼,化身百變形像!」但在她去世前最後的3個月,無論是拍廣告、上電視或者演唱會,她的美貌竟顯出來了。以前總覺得她的咀巴太過誇張,尤其是不笑的時候,微微帶點冷傲,如今只覺一份無可抗拒的艷麗襲人而來,微凸的咀唇亦見收歛,五官出奇地協調。
    <br>
    <br> 不要誤會以為筆者基於憐憫才如此說,這完全是兩回事,只從欣賞女人的角度去看。梅艷芳成名後,予人的感覺有點霸氣,接近40歲才發病,像洶湧的波濤得到平靜。她最後一次上無線接受鄭裕玲的訪問,自白在電療後,一點點冷氣也覺得冷,說話的語氣已經不連貫,明顯看出有倦意。脫去女強人的面譜,反而我見猶憐,散發無限的女性溫柔。
    <br>
    <br>梅香長吐散芬芳
    <br>
    <br> 在此很痛人地舉出失敗的例子,像當年有「靚絕五台山」稱號的香港藝人藍潔瑛,美麗不可方物。曾有一名在無線做雜工的中年漢,每當見到藍潔瑛走來,即立刻遠離她十丈遠,因為自慚形穢,愧見佳人。其他工友本以為這位仁兄欠下藍潔瑛大筆金錢,知道原因後,即哄堂大笑10分鐘,背後笑指他是鐘樓駝俠本地版,只敢遙遠地張望佳人。
    <br>
    <br>

• 但是絕代有佳人,如今安在哉?藍潔瑛前陣子神態有異,赤腳坐在門檻,雙手猛抓頭髮,額角浮現皺紋,與梅艷芳同樣是40歲,內心卻似懷有百年孤寂!
    <br>
    <br>自強不息爭朝夕
    <br>
    <br> 這是兩個極端相反的例子,梅艷芳20出頭時,像一枚青蘋果,到40歲才散發不朽的芬芳。藍潔瑛青春少艾之際,一出道便懾人心魄,令男人呼吸緊張。惟是朝花夕搭,坐在時間的列車不停飛站,粉雕玉砌,眉目如畫,無非剎那芳華。
    <br>
    <br> 最大的分野,是梅艷芳有所追求,不斷超越,精神的力量充盈在每一個細胞,垂危時仍與死神拉據。細看藍潔瑛的表情,除了苦惱,便是放棄,或許對生活已經厭倦,帶一種滿院落花簾不卷的無奈。
    <br>
    <br> 現在女子早熟,又是否早早凋謝?純粹看個人修為。曾見過一些早婚的女子,30歲不滿便以師奶自居,凸出一個小肚腩,掛上一臉老相,仿似早夭的名花,還未開得燦爛,已經花殘隨路萎。
    <br>
    <br> 青春,無疑是女人最大的一注本錢,有些女人只需十幾年便可以花個乾淨。不過,聰明兼有氣質的女人,卻可以儲足夠的紅利,將吸引力不斷延長。
    <br>
    <br>嬌艷長存不凋零
    <br>
    <br> 但在另一方面,大都市多的是四十多歲的離婚婦人,只要她不放棄自己,世界自然也不會將她放棄,一樣可以神神氣氣去上班,精心裝扮好自己,有如滿香園一朵朵笑靨。
    <br>
    <br> 例如在經典電影《亂世佳人》中飾演莊園女少主郝思嘉的慧雲李,雖憑此片名動天下,卻因無法抽離角色而付出精神錯亂的代價。可是,慧雲李的性格一如片中的角色,在重重困阻中拾起一把泥土,誓言明天又是新的一天,永遠不會捱餓。
    <br>
    <br> 她只活了53歲,生前從不諱言自己有精神病,在離世前兩個月,仍不斷演出舞台劇,努力破繭創新,她的容顏,當然不似少年時吹彈得破,但是這位中年婦人雙目的神采,像一抹閃亮的星塵,被夕陽餘暉所包裹,掛起回憶的帆,駛過一代代觀眾的心窗。
    <br>
    <br>撰文:茹非
    <br>
    <br> 
    <br>
    <br>我的感想:
    <br>
    <br> 這些年來,我覺得阿梅一直都是美,而且愈來愈美,因為相由心生。不同時期的她,有不同的美,有外在美,亦有內在美。她的美,永遠烙在我心。
    <br>
    <br>

• ladymarmalade replied @ 2008-12-17 1:13 pm
    <br>
    <br>皇額娘
    <br>
    <br>我諗你係好buy女人青春有限呢一套呢?
    <br>
    <br>2年前我都有類似咁既危機感
    <br>
    <br>但事實證明, 我既青春係比一般人多同襟用, 而且我又戒煙又食齋又做運動得閒去下clubbing吸下老蘭靈氣, 所以年紀愈大我愈唔驚
    <br>
    <br>好文分享
    <br>
    <br>----------------
    <br>好明顯皇額娘係擔心到左30 歲都俾人話一事無成
    <br>

• 點解一定要30?唔可以係29, 31?
    <br>
    <br>哈哈, 人定既啫, 放鬆d啦

• 有時候, 幫自己set 好一個期限都係好既
    <br>
    <br>但要認清呢個期限係咪理性, 如果呢個期限會帶來過份既壓力, 就唔係太好

• 目標期限愈短愈好, 當然要將目標"斬件"啦

• 以上兩位都稍稍講出左我一0的心聲.
    <br>
    <br>無錯, 我係的確比較擔心到我三十0既時候會仲一事無成... 而, 我係仲驚過, 比人話我嫁唔出.
    <br>
    <br>
    <br>又, 女人0既時間真係幾有限, 因為女人如果要嫁人的話, 又要生仔, 唉~~~ 有時真係唔知做得邊樣.

• 過多2年你諗通左你就乜都唔驚

• 可以諗通0的乜?
    <br>
    <br>你依家係咪都係接受左?

• 2年前我就係俾自己太大厭力, 攪到有焦慮症, 谷到成面暗瘡
    <br>諗通左, 我而家個樣仲後生過2年前, 所有野都冇話因為我諗通左而變得緩慢, progress同預期一樣
    <br>
    <br>點解我咁強調2年前?因為我大你2年囉
    <br>但應該你成熟過我

• ladymarmalade replied @ 2008-12-17 2:44 pm
    <br>
    <br>2年前我就係俾自己太大厭力, 攪到有焦慮症, 谷到成面暗瘡
    <br>諗通左, 我而家個樣仲後生過2年前, 所有野都冇話因為我諗通左而變得緩慢, progress同預期一樣
    <br>
    <br>點解我咁強調2年前?因為我大你2年囉
    <br>但應該你成熟過我
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>點解你會話我成熟過你?
    <br>如果我係成熟的話, 都唔洗攪到咁.

• 皇額娘 replied @ 2008-12-17 2:48 pm
    <br>
    <br>點解你會話我成熟過你?
    <br>如果我係成熟的話, 都唔洗攪到咁.
    <br>__________________________________________
    <br>咁你要多D FOCUS自己既ACHIEVEMENT, 唔好淨係睇自己既FAILURE
    <br>蘇東坡都30歲先發憤讀書啦, 或者叫做大器晚成囉, 點都好過一事無成

• 哈哈~~~~ 之前睇過相~
    <br>個個都話我會行中年運, 希望係真啦~

Log in to reply