近排突然間有個諗法...

• 我真係好唔放心.
    <br>
    <br>我細佬講到明唔會同父母一齊住, 而每次, 我呀媽都會話: 你最好自己搬出去, 我都唔打算同你一齊住, 呢間公屋, 都係留比我同你呀爸養老架喇 ----> 我每一次聽到我呀媽咁講我就好唔舒服.
    <br>
    <br>我呀妹, 大洗, 洗腳抹腳, 無錯佢都好孝順, 但係好多真係要講"錢"0羅, 睇醫生唔洗錢? 食唔洗錢? 住唔洗錢?
    <br>
    <br>我呀爸...... 唉..... 最令我擔心的一個.... 辛苦左成大半世人, 因為後生時難賭, 結果真係可以一分錢都儲唔到, 仲欠銀行錢, 到依家都仲欠緊.... 比佢做多十年, 我係到問自己, 究竟佢老左之後, 有無錢過活? 好喇~ 強積金, 金融風暴乜都無啦~ 我又係到問自己, 好彩自己一路都有幫佢儲錢, 如果唔係, 佢點生活呢?

• honeyhg replied @ 2008-10-20 1:25 pm
    <br>
    <br>皇額娘
    <br>你有無問過你bf
    <br>同你結左婚你父母有我地照顧﹐甘我父母邊個照顧﹖佢點答﹖
    <br>
    <br>
    <br>我無問佢, 不過我會知道佢點答.
    <br>我太清楚佢0既性格, 有0的野, 唔問都知.

• honeyhk,
    <br>
    <br>唔怪得近年咁多虐老case~
    <br>淨係版主單單呢個thread都咁多聲音,香港地咩人都有!!

• carpediem replied @ 2008-10-20 1:22 pm
    <br>
    <br>咪正正就係一廂情願囉.......放棄妳男友囉.......妳做唔做到先......
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>咁我咪同佢講0羅!
    <br>拿~ 我就唔打算結婚架喇, 你接受到就繼續留係到, 接受唔到就走啦~
    <br>
    <br>得未呀!!!!!!

• 近排突然間有個諗法...
    <br>打算唔結婚, 唔生仔, 專心照顧父母, 等到佢地老來都可以有個依靠.
    <br>============================
    <br>
    <br>咁你老來點算呀????????????
    <br>同埋佢地未無得做公公婆婆羅??????
    <br>
    <br>

• 呢個咪拍拖談戀愛同現實既分別囉,一去到呢的位,會有好多爭拗...之前都有人講過..你適合結婚既,不過唔係同你而家呢位囉,佢係愛你既會就曬你架,你諗清楚的啦.

• 個男人覺得你走唔甩會得寸進尺,日後你會過的咩日子,你最好有心理準備

• 同埋佢地未無得做公公婆婆羅??????
    <br>
    <br>
    <br>佢地有我就已經夠, 唔需要外孫.

• 皇額娘 replied @ 2008-10-20 1:35 pm
    <br>
    <br>同埋佢地未無得做公公婆婆羅??????
    <br>
    <br>
    <br>佢地有我就已經夠, 唔需要外孫.
    <br>====================
    <br>
    <br>其實都無乜老人家唔like幾代同堂喎?

• 哎呀~~成掛住nf/gf,老公老婆呢既關係...
    <br>點解冇咩人會掛住老豆老母架呢? 佢地唔係人呀??!!

• 其實都無乜老人家唔like幾代同堂喎?
    <br>
    <br>
    <br>呢0的已經唔到佢地話事.

• 皇額娘 replied @ 2008-10-20 1:38 pm
    <br>
    <br>其實都無乜老人家唔like幾代同堂喎?
    <br>
    <br>
    <br>呢0的已經唔到佢地話事.
    <br>==================
    <br>
    <br>r0.0 咁佢地未必真係好開心(除非你有苦衷唔結婚唔生)?

• r0.0 咁佢地未必真係好開心(除非你有苦衷唔結婚唔生)?
    <br>
    <br>
    <br>我會同佢地講: 你地有我就已經夠喇, 屋企唔需要再多個"外人"係到.

• 皇額娘 replied @ 2008-10-20 1:42 pm
    <br>
    <br>r0.0 咁佢地未必真係好開心(除非你有苦衷唔結婚唔生)?
    <br>
    <br>
    <br>我會同佢地講: 你地有我就已經夠喇, 屋企唔需要再多個"外人"係到.
    <br>===============
    <br>
    <br>but 佢地會擔心你好似佢地咁既時間先多個外人, 會出現更大既問題呢 >.< !
    <br>同埋你去到佢地咁既年齡既時候, 無人照顧你, 佢地唔會真係開心羅?
    <br>

• but 佢地會擔心你好似佢地咁既時間先多個外人, 會出現更大既問題呢 >.< !
    <br>同埋你去到佢地咁既年齡既時候, 無人照顧你, 佢地唔會真係開心羅?
    <br>
    <br>
    <br>米咁天真.
    <br>乜你認為, 就算真係結左婚, 生埋仔, 就一定代表第日老左有人會照顧自己咩?
    <br>

• 皇額娘 replied @ 2008-10-20 1:49 pm
    <br>
    <br>but 佢地會擔心你好似佢地咁既時間先多個外人, 會出現更大既問題呢 >.< !
    <br>
    <br>
    <br>米咁天真.
    <br>乜你認為, 就算真係結左婚, 生埋仔, 就一定代表第日老左有人會照顧自己咩?
    <br>============================
    <br>
    <br>如果你係咁想, 不如你問我你有無咁長命??????

• cool7002 replied @ 2008-10-20 1:52 pm
    <br>
    <br>皇額娘 replied @ 2008-10-20 1:49 pm
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>米咁天真.
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>下, 我講0既, 唔通唔係事實咩? 你認為.
    <br>諗同現實一向都係差好遠架啦.

• 皇額娘 replied @ 2008-10-20 1:53 pm
    <br>
    <br>cool7002 replied @ 2008-10-20 1:52 pm
    <br>
    <br>皇額娘 replied @ 2008-10-20 1:49 pm
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>米咁天真.
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>=================
    <br>
    <br>無絕對保證, 可以講一半半!!!
    <br>你亞爸亞媽生你既時候, 都無想過你成長後係點, 咁why佢地要小朋友, 因為老一輩覺得家庭需要小朋友, 我係從呢個角度去猜佢地會唔開心姐, 未必係真既 hehehehe ^^

• cool7002 replied @ 2008-10-20 1:57 pm
    <br>
    <br>皇額娘 replied @ 2008-10-20 1:53 pm
    <br>
    <br>cool7002 replied @ 2008-10-20 1:52 pm
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>米咁天真.
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>=================
    <br>
    <br>無絕對保證, 可以講一半半!!!
    <br>你亞爸亞媽生你既時候, 都無想過你成長後係點, 咁why佢地要小朋友, 因為老一輩覺得家庭需要小朋友, 我係從呢個角度去猜佢地會唔開心姐, 未必係真既 hehehehe ^^
    <br>
    <br>
    <br>所以我頭先已經同你講左: 唔到佢地話事.

• 咁我米講左羅, 我估佢地未必開心 ~

• 未必開心都唔到佢地話事, 重點係: 唔到佢地話事!

• 我諗無野係可以兩全其美﹐兩面討好﹐只要皇額娘覺得岩既就去做啦。
    <br>
    <br>皇額娘﹐你永遠唔會知道你既故事日後會怎樣發展﹐可能會遇到一個更可靠的男人給你無限量的support﹐因為god會對孝順父母的人給予獎勵﹐孝感動天﹗
    <br>
    <br>*我記得我同你傾過計﹐你係咪早前啊爸無錢醫病果位﹖

• 如果上帝真係慈悲為懷......就應該每條港女俾條佬........唔駛 di 港女 so sad la....

• carpediem replied @ 2008-10-20 2:50 pm
    <br>
    <br>如果上帝真係慈悲為懷......就應該每條港女俾條佬........唔駛 di 港女 so sad la....
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>做人要有0的品, 唔該你唔好係我個post到借題發揮.
    <br>你要鬧港女, 係你0既事, 你自己出去開另一個去鬧飽佢.
    <br>否則的話你真係相當無品.

• car哥﹐
    <br>不要在這裡挑骨頭好嘛﹖
    <br>我咪話左孝順父母既人囉﹗激死人>_<
    <br>
    <br>如果你乖乖地唔好成日口出狂言既話﹐上帝都會給予你一個港女(如你的紅顏知己一樣)﹗sorry no offense at all﹗

• God hates me so I hate him back.....it works......

• 憎來憎去﹐你都好痛苦
    <br>car﹐sad to hear from u

• 其實我想知道,如果同父母一直住係公屋,係咪如果雙親都去左"仙遊",子女又或者身抱咁係無得再留番係度住架?抑或可以...但要交雙倍租?

• 我真係好介服皇額娘的孝心, 不過我相信你父母都好想見到你有個好老公照顧你

• 我老豆係8年前過身, 佢仲未退休便離開我們, 在我的角度諗, 我覺得好內疚, 佢一生人咁辛勞都係為左個家, 做女既我又冇畀佢過享福, 所以我而家對我呀媽好好, 因為我怕她突然走左(她身體好健康, 但世事難料)...
    <br>
    <br>正所謂, '樹欲靜而風不息; 子欲養而親不在'

• 皇額娘 ,
    <br>
    <br>Just my advice. Whenever you think like this: 打算唔結婚, 唔生仔, 專心照顧父母, 等到佢地老來都可以有個依靠. Your parents will die sooner than later. Just my personal experience when one of my friends making similar comments couple years ago - now both parents are dead.
    <br>
    <br>For the sake of the well being of your parents, please don't think like this.
    <br>

• 你男友點算?

• 我的經歷係令到我對我呀媽既孝心増加, 但我冇選擇'唔結婚, 唔生仔, 專心照顧父母, 等到佢地老來都可以有個依靠'
    <br>
    <br>我呀媽而家對住我個仔不知幾冧, 記得我們回港前(我係英國結婚生仔), 佢同我姐姐講: '好囉, 呀B就嚟返嚟, 我係屋企對住你地(我姐姐同姐夫)你眼望我眼, 幾個大人係間屋度,真係好無聊'
    <br>
    <br>我同老公&BB回港後第二, 我呀媽即日辭工, 係工都唔返... :)
    <br>
    <br>可想而之老人家要既孝心唔係要你擇'唔結婚, 唔生仔, 專心照顧父母, 等到佢地老來都可以有個依靠'
    <br>

• 我自己都有個仔,如果有兩個選擇:
    <br>
    <br>1.阿仔唔結婚, 唔生仔, 專心照顧我, 等到我老來都可以有個依靠
    <br>2.阿仔結婚生仔,有自己�黈a庭,有自己�鴷肮�
    <br>
    <br>我會選擇(2),佢活得開心,我自然開心,亦唔想見佢為我犧牲
    <br>

• 我老公一開頭同我呀媽有誤會(語言同生活習慣), 仲嘈到話唔畀我呀媽見我個仔, 當然現在冇事, 我呀媽仲幫我湊仔...
    <br>
    <br>但當時我發現, 只要我真心對我家婆好, 我老公就會對我呀媽好. 正所謂' 你敬我一尺, 我敬你一丈' 而且, 無人高興自己個父母被'彈'
    <br>
    <br>我勸你凡事都唔駛咁'激'... '愛屋及烏'係兩公婆都要做

• 皇額娘
    <br>
    <br>妳真係好有孝心, 妳父母有妳呢個女兒佢地好有福氣, 唔好唔結婚唔生小朋友, 如果佢地知道妳為左佢地咁做佢地一定唔開心架, 好多父母都好想自己d兒女成家立室既, 佢地會覺得咁樣先至係完成到自己做父母既責任, 唔好比自己既父母要走既時候都要佢地擔心妳, 同男朋友再重長計議, 妳男朋友應該係個好男人妳唔好放棄佢呀, 佢愛妳就會一樣愛妳父母, 或者呢個係個天要考驗妳2個, 好欣賞妳有呢個孝心, 因為而家好少有(尤其是巳結婚既人士), 我覺得結左婚既人好鍾意搵籍口唔理d老人家, 其實係佢地自私就真, 時間同金錢如果分配適當既話問題就唔係好大架喇, 而最重要妳而家要做既反而要妳要用大家姐既身份去感染妳既弟妹都要有孝心, 妳做了模範如果佢地有良心既話一定會跟隨架!
    <br>
    <br>

Log in to reply