學會放手

• Learn to let go, or you would just hurt yourself more.

• SMS replied @ 2008-07-04 4:38 pm
    <br>
    <br>八雲,
    <br>你意思是愛就是執著嗎?
    <br>你已接受她離開, 已未能放手? 意思是你一直不能忘記她嗎?
    <br>那或許應該是不能放低, 不是放手?
    <br>----------------------
    <br>愛和執著是很接近, 我答唔到你.
    <br>不知道, 唔知要幾耐先可以忘記她
    <br>請說放低和放手的分別.
    <br>

• cool7002 replied @ 2008-07-04 5:07 pm
    <br>
    <br>八雲 replied @ 2008-07-04 3:44 pm
    <br>
    <br>SMS replied @ 2008-07-04 3:38 pm
    <br>
    <br>八雲.
    <br>對, 個新領悟就是在於呢個"貪"字. 我都係睇書睇番泥. 原來有時人放唔到手, 係因為對過去貪戀或貪心之過. 至於明知她不回來, 和接受她不會再回來, 情況亦會有少許不同. 愛一個人是可以一生一世的, 未必要忘卻那份情. 放手是反影自己對愛的人是否接受已離開的心態.
    <br>---------------------
    <br>我和你的睇法有些不同, 我對放手的定義是忘記, 放手後才可投入另一段感情. 所以放手和接受愛人離開我覺得是兩回事. 我已接受她離去, 但我未能放手.
    <br>
    <br>
    <br>--------------------------------------------------
    <br>
    <br>因為你未能放開自己, 你還仍然在崩緊狀態, 你左手緊握著右手, 令你動彈不得, 要放手既係你自己, 而不是為別人放手 ~
    <br>-----------------------------
    <br>我無講過是別人的問題, 一向都是我的問題

• . replied @ 2008-07-04 5:13 pm
    <br>
    <br>Learn to let go, or you would just hurt yourself more.
    <br>------------------
    <br>道理是明, 但做唔到

• 八雲 replied @ 2008-07-04 5:37 pm
    <br>
    <br>cool7002 replied @ 2008-07-04 5:07 pm
    <br>
    <br>八雲 replied @ 2008-07-04 3:44 pm
    <br>
    <br>SMS replied @ 2008-07-04 3:38 pm
    <br>
    <br>八雲.
    <br>對, 個新領悟就是在於呢個"貪"字. 我都係睇書睇番泥. 原來有時人放唔到手, 係因為對過去貪戀或貪心之過. 至於明知她不回來, 和接受她不會再回來, 情況亦會有少許不同. 愛一個人是可以一生一世的, 未必要忘卻那份情. 放手是反影自己對愛的人是否接受已離開的心態.
    <br>---------------------
    <br>我和你的睇法有些不同, 我對放手的定義是忘記, 放手後才可投入另一段感情. 所以放手和接受愛人離開我覺得是兩回事. 我已接受她離去, 但我未能放手.
    <br>
    <br>
    <br>--------------------------------------------------
    <br>
    <br>因為你未能放開自己, 你還仍然在崩緊狀態, 你左手緊握著右手, 令你動彈不得, 要放手既係你自己, 而不是為別人放手 ~
    <br>-----------------------------
    <br>我無講過是別人的問題, 一向都是我的問題
    <br>---------------------------------------
    <br>
    <br>我今日先係其他post講, 由幼稚園到完成學業, 需時十幾廿年, 社會生涯VS學校生涯一定有d出入, 每個人都起碼接受過九年教育, 即係每人都有一個九年既習慣, 九年咁長既習慣你地都可以改變自己適應社會既變化, 為何不能改變自己放開自己?????????????????????????????????????????????

• "我今日先係其他post講, 由幼稚園到完成學業, 需時十幾廿年, 社會生涯VS學校生涯一定有d出入, 每個人都起碼接受過九年教育, 即係每人都有一個九年既習慣, 九年咁長既習慣你地都可以改變自己適應社會既變化, 為何不能改變自己放開自己?????????????????????????????????????????????"
    <br>
    <br>我問你, 我俾十年時間要你去改變自己愛一個男人得唔得呢?

• Once again, easy to say, hard to implement

• Hi All, Friday la! Have a good weekend!
    <br>Tomorrow will be better!

• 八雲 replied @ 2008-07-04 5:54 pm
    <br>
    <br>"我今日先係其他post講, 由幼稚園到完成學業, 需時十幾廿年, 社會生涯VS學校生涯一定有d出入, 每個人都起碼接受過九年教育, 即係每人都有一個九年既習慣, 九年咁長既習慣你地都可以改變自己適應社會既變化, 為何不能改變自己放開自己?????????????????????????????????????????????"
    <br>
    <br>我問你, 我俾十年時間要你去改變自己愛一個男人得唔得呢?
    <br>
    <br>----------------------------------------------------
    <br>
    <br>我唔係要你改變自己既性取向? 放棄一些不再屬於自己既東西..唔等於...放棄自己既思想/要求? 十年廿載既學校生涯, 你想回校but你超齡, 你都不能再好似小朋友時回幼稚園, 你現在返去幼稚園比我睇呀, 幼稚園係最開心既地方, 你想開心why唔返去?

• 點解我get唔到你地講咩?? @@!
    <br>
    <br>我覺得一切都係從心開始, 因為心態變, 行為和習慣就會慢慢變. 有些人一世心態都冇變過, 亦有些人隨著人生經歷不停地變, 時間唔係最大的因.
    <br>
    <br>我最近只是在想放手/放下這個問題. 諗緊和愛有咩關係, 係咪有一天可以超越愛的時候, 就是我得道的時候了...
    <br>

• K replied @ 2008-07-04 6:00 pm
    <br>
    <br>Hi All, Friday la! Have a good weekend!
    <br>明天唔好呀, 下星期二要交 program, 唔夠時間寫 >.<, 希望今天的時間可以長d

• 八雲 replied @ 2008-07-04 6:03 pm
    <br>
    <br>K replied @ 2008-07-04 6:00 pm
    <br>
    <br>Hi All, Friday la! Have a good weekend!
    <br>明天唔好呀, 下星期二要交 program, 唔夠時間寫 >.<, 希望今天的時間可以長d
    <br>
    <br>
    <br>我help你寫呀 wakakakakakkaka 用C+++定係html呀 ^^

• SMS replied @ 2008-07-04 6:03 pm
    <br>
    <br>點解我get唔到你地講咩?? @@!
    <br>
    <br>我覺得一切都係從心開始, 因為心態變, 行為和習慣就會慢慢變. 有些人一世心態都冇變過, 亦有些人隨著人生經歷不停地變, 時間唔係最大的因.
    <br>
    <br>我最近只是在想放手/放下這個問題. 諗緊和愛有咩關係, 係咪有一天可以超越愛的時候, 就是我得道的時候了...
    <br>可以話得道, 四大皆空, 無了情慾, 但不是我想要的.

• cool7002 replied @ 2008-07-04 6:05 pm
    <br>
    <br>八雲 replied @ 2008-07-04 6:03 pm
    <br>
    <br>K replied @ 2008-07-04 6:00 pm
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>我help你寫呀 wakakakakakkaka 用C+++定係html呀 ^^
    <br>--------------------------
    <br>c#, 仲煩緊由 text file 食中文入 data base 走位的問題 >.<

• 八雲 replied @ 2008-07-04 6:06 pm
    <br>
    <br>SMS replied @ 2008-07-04 6:03 pm
    <br>
    <br>點解我get唔到你地講咩?? @@!
    <br>
    <br>
    <br>可以話得道, 四大皆空, 無了情慾, 但不是我想要的.
    <br>
    <br>----------------------------------------------
    <br>
    <br>經驗可以令自己開心過活就足夠啦, 得道成仙上了南天門都仲要再分年資, 咁何為得道呢? 呵呵~

• 請說放低和放手的分別...我覺得有小小分別..
    <br>
    <br>放唔低..你可能仲會搵下你個舊女友, 睇下佢點, 佢唔開心話唔定仲會陪下佢..仲由早到夜都好掛住佢, 仲有想復合既心態.
    <br>
    <br>放唔低...係已經接受咗, 只是心態上未放低, 但唔會有任何動作. 只是一諗起個心仲痛痛地.
    <br>

• 八雲 replied @ 2008-07-04 6:07 pm
    <br>
    <br>cool7002 replied @ 2008-07-04 6:05 pm
    <br>
    <br>八雲 replied @ 2008-07-04 6:03 pm
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>--------------------------
    <br>c#, 仲煩緊由 text file 食中文入 data base 走位的問題 >.<
    <br>
    <br>關唔關中文font既問題架?

• "我唔係要你改變自己既性取向? 放棄一些不再屬於自己既東西..唔等於...放棄自己既思想/要求? 十年廿載既學校生涯, 你想回校but你超齡, 你都不能再好似小朋友時回幼稚園, 你現在返去幼稚園比我睇呀, 幼稚園係最開心既地方, 你想開心why唔返去?"
    <br>-----------------------
    <br>你是鍾意果樣嘢, 點樣去改變自己唔鍾意佢? 我唔覺幼稚園是開心的地方, 你的比喻是事物和自己都有改變,所以返不到轉頭, 但我的情況是自己無變, 咁點去變呢

• 八雲
    <br>
    <br>個d乜草寫/隸書個d font呢? 我都係估下架渣, 唔岩唔好插 hehehe~

• 八雲 replied @ 2008-07-04 6:11 pm
    <br>
    <br>"我唔係要你改變自己既性取向? 放棄一些不再屬於自己既東西..唔等於...放棄自己既思想/要求? 十年廿載既學校生涯, 你想回校but你超齡, 你都不能再好似小朋友時回幼稚園, 你現在返去幼稚園比我睇呀, 幼稚園係最開心既地方, 你想開心why唔返去?"
    <br>你是鍾意果樣嘢, 點樣去改變自己唔鍾意佢? 我唔覺幼稚園是開心的地方, 你的比喻是事物和自己都有改變,所以返不到轉頭, 但我的情況是自己無變, 咁點去變呢
    <br>----------------------------
    <br>
    <br>鍾意既定義係乜先? 我都鍾意錢架 but 去到李先生咁會失去好多自由, 會無曬家庭開心時刻, 所以我會取寫 but 我仍然好鍾意錢喎 ~

• 開心快活就當然啦...呢個都係我既人生目標...其他既野就話知!
    <br>
    <br>我估超越愛既意思, 係可以昇華對一個人的愛, 去到另一境界..沒有背叛, 沒有出賣..只有愛...不過, 我當然仲未得此道, 所以先係到諗到頭都爆!

• 請說放低和放手的分別...我覺得有小小分別..
    <br>
    <br>TYPO...
    <br>
    <br>放唔到手..你可能仲會搵下你個舊女友, 睇下佢點, 佢唔開心話唔定仲會陪下佢..仲由早到夜都好掛住佢, 仲有想復合既心態.
    <br>
    <br>放唔低...係已經接受咗, 只是心態上未放低, 但唔會有任何動作. 只是一諗起個心仲痛痛地.
    <br>

• SMS replied @ 2008-07-04 6:14 pm
    <br>
    <br>開心快活就當然啦...呢個都係我既人生目標...其他既野就話知!
    <br>
    <br>我估超越愛既意思, 係可以昇華對一個人的愛, 去到另一境界..沒有背叛, 沒有出賣..只有愛...不過, 我當然仲未得此道, 所以先係到諗到頭都爆!
    <br>----------------------------------------------------------
    <br>
    <br>我覺得得道既意思係 ~ 收放自如 ~ ^^

• 嘩...收放自如...係就好啦! 有開關制就仲好!

• cool7002 replied @ 2008-07-04 6:12 pm
    <br>
    <br>八雲
    <br>
    <br>個d乜草寫/隸書個d font呢? 我都係估下架渣, 唔岩唔好插 hehehe~
    <br>--------------------
    <br>是中文字佔的空間和英文字不同

• SMS replied @ 2008-07-04 6:14 pm
    <br>
    <br>開心快活就當然啦...呢個都係我既人生目標...其他既野就話知!
    <br>
    <br>-----------------
    <br>你遇到果個人時, 你自然會做到

• SMS replied @ 2008-07-04 6:16 pm
    <br>
    <br>請說放低和放手的分別...我覺得有小小分別..
    <br>
    <br>TYPO...
    <br>
    <br>放唔到手..你可能仲會搵下你個舊女友, 睇下佢點, 佢唔開心話唔定仲會陪下佢..仲由早到夜都好掛住佢, 仲有想復合既心態.
    <br>
    <br>
    <br>---------------
    <br>咁我是放唔到手

• cool7002 replied @ 2008-07-04 6:13 pm
    <br>
    <br>八雲 replied @ 2008-07-04 6:11 pm
    <br>
    <br>"我唔係要你改變自己既性取向? 放棄一些不再屬於自己既東西..唔等於...放棄自己既思想/要求? 十年廿載既學校生涯, 你想回校but你超齡, 你都不能再好似小朋友時回幼稚園, 你現在返去幼稚園比我睇呀, 幼稚園係最開心既地方, 你想開心why唔返去?"
    <br>----------------------------
    <br>
    <br>鍾意既定義係乜先? 我都鍾意錢架 but 去到李先生咁會失去好多自由, 會無曬家庭開心時刻, 所以我會取寫 but 我仍然好鍾意錢喎 ~
    <br>-------------------------------
    <br>是鍾意的程度問題啫

• 緣份不可留...緣盡要放手

• SMS replied @ 2008-07-04 6:19 pm
    <br>
    <br>嘩...收放自如...係就好啦! 有開關制就仲好!
    <br>-------------------------------------------
    <br>
    <br>固步自封就更係不能收放自如啦, 睇開d搵多d唔同出路比自己, 人生就好似開關制咁架啦 hehehe~

• cool7002 replied @ 2008-07-04 7:07 pm
    <br>
    <br>SMS replied @ 2008-07-04 6:19 pm
    <br>
    <br>嘩...收放自如...係就好啦! 有開關制就仲好!
    <br>-------------------------------------------
    <br>
    <br>固步自封就更係不能收放自如啦, 睇開d搵多d唔同出路比自己, 人生就好似開關制咁架啦 hehehe~
    <br>---------------
    <br>搵條死路行吓先, 哈

• 八雲,
    <br>同你講完, 先發現自己對她係放咗手, 但係個心放唔低.
    <br>心仍然被她牽著, 去到邊都諗到佢, 見到咩都想比個email/sms同佢講, 同朋友講咩都講到佢, 仲好依戀個種同佢一起的甜蜜. 不過, 我咩都冇做....人地都有第二個, 我無謂自己攞泥衰~!
    <br>
    <br>

• 不過, 依戀過去真係死路一條. 我都係行緊條死路..!

• SMS replied @ 2008-07-04 6:16 pm
    <br>
    <br>放唔低...係已經接受咗, 只是心態上未放低, 但唔會有任何動作. 只是一諗起個心仲痛痛地
    <br>----------------
    <br>我都好想好想放低佢, 放低佢我先係真正重生.

Log in to reply