聽到0的八婆野, 出自我同事口中.

• Bowie: I think what you are doing has nothing wrong about it, coz I am doing the exact same thing with my bf too...

• 大家想法唔同o者, 人地又唔係害你, 唔洗唔彩人下話, 最多唔會係知心既朋友o者
    <br>
    <br>by soow - 01/19/08 13:02
    <br>
    <br>
    <br>...... 唔該睇清楚.. 我一開波話唔能夠同佢深交, 0者係做唔到知己, 我唔明你點解可以講到話我唔睬佢?_?
    <br>
    <br>
    <br>唔能夠有太深入0既交流0既意思係: can't be a fd, just colleague.
    <br>
    <br>by bowie728728 - 01/19/08 11:35
    <br>
    <br>see?
    <br>

• 唔好周圍唱,可能會傷到男友名聲.
    <br>
    <br>by ling - 01/19/08 13:03
    <br>
    <br>
    <br>周圍唱?
    <br>無諗過要咁對佢.

• 老實講,你朋友咁諗唔係咩新聞,而且愛响人人角度都唔同,我唔覺佢有錯.更何況佢無家用添.
    <br>
    <br>有好多時候,人既交往,往往同條件,交易有不可分割關係,特別係好長久既關係,
    <br>呢個世界,你見到一相一對,似乎大家都深愛對方,好似一生出黎大家就註定一齊.你以為佢地係無條件的愛 ??相方都會為對方奉獻 ?
    <br>
    <br>錯!!!一齊生活其實唔等於互相深深相愛,呢個係一個事實.
    <br>
    <br>互相擇偶既過程,並唔係緣份,其實同你買電話有d 似.有好多唔同功能電話.你要揀一部啱自己洗.你雖然唔鍾意佢個瞉,但佢月費低,或者有300 萬像素影相.啱到你要求,所以你買.
    <br>
    <br>有d 電話,唔係話你想買就有部比你,可能比人買咗,又或者店主唔買,响你心底,最愛嗰部通常都唔會响你手,你會將呢個秘密埋藏.
    <br>
    <br>但始終你都要用電話,結果揀一部實用少少,啱自己囉.
    <br>
    <br>
    <br>男仔就好似電話咁,有d sell 樣,無樣可以點呀 ??sell 服務囉.例如話人肉櫃員機之類.

• bowie728728,
    <br>
    <br>哈哈, 睇黎你同我一樣, 都係鐘意自己搵自己駛, 真係開心好多!!!
    <br>我公司都有呢d同事, 有個女仔因為識左個新既人工高男友, 就周圍同人講:男友唔駛靚仔既, 最緊要有錢!嘩, 佢男友就係討厭佢個ex貪錢而分手, 真係唔好俾佢而家果個聽到!
    <br>
    <br>有次仲好笑, 佢話:哎, 早排睇中對鞋好貴唔捨得買, 但係有人送到喇喎, 真係好難抗拒架麻!!!
    <br>
    <br>死未! 哈哈! 所以呢, 真係有呢d女仔, 我公司都有!

• 例如話人肉櫃員機之類.
    <br>
    <br>by 富爸爸 - 01/19/08 17:33
    <br>
    <br>
    <br>我從來都唔會當男朋友係人肉提款機.
    <br>
    <br>你話男朋友就好比手提電話, 我應該男朋友0既功用就係當開心0既時候, 可以分享, 唔開心0既時候, 都可以聽下我講野, 如果可以的話做埋人世都唔錯.
    <br>
    <br>如果要我當男朋友係人肉提款機的話, 我絕對會覺得係侮辱左佢.

• 或者我講清楚少少....
    <br>
    <br>其實, 如果我係情況真係好差0既時候, 我都會去搵男朋友係錢銀上幫助我...
    <br>
    <br>就好似近期0既一次咁, 佢都好慷慨好主動咁幫助我, 佢借左0的錢比我去應急.
    <br>
    <br>不過我已經好快地還左一大半比佢喇, 因為唔想爭佢咁耐, 我會覺得唔好意思, 因為佢都要用錢去週轉做投資.
    <br>
    <br>幫到佢, 我好開心, 因為我有能力.
    <br>
    <br>我一路講緊0既都係呢一點: 有困難0既時候要幫助大家, 好似我咁, 佢前排需要錢去週轉, 我都幫左佢手, 而我有困難, 我會問佢借, 但我一定要還返比佢的.
    <br>
    <br>我真係做唔到好似其他女人口中: 自己0個份糧洗曬, 咪問老公或男友拎0羅.... 好似講到好天經地義咁..... 但係如果比著我, 我會反思一下自己, 點解會洗突左? 係咪應該有0的地方要再慳0的洗? 而唔係第一時間就問人拎.
    <br>
    <br>
    <br>以上先係我真正理念.

• 一樣米養百樣人...
    <br>不過你係唔需要去倚賴男人^^

• king5a
    <br>
    <br>
    <br>我唔係唔想倚賴, 只係唔想下下做到好似"天經地義"咁.

• 我覺得你百分百岩架...難聽d講句...就算第時有咩事分開左...你都唔會徬徨^^

• king5a
    <br>
    <br>係架.. 可能我本身諗野都比較悲觀掛.
    <br>
    <br>所以盡量想做到未雨綢繆.
    <br>

• 你話男朋友就好比手提電話, 我應該男朋友0既功用就係當開心0既時候, 可以分享, 唔開心0既時候, 都可以聽下我講野, 如果可以的話做埋人世都唔錯
    <br>
    <br>
    <br>呢個係你揀男友想要既功能,唔係人人都要似你.各取所需,

• GOOD~識得未雨綢繆就好啦...
    <br>就算有咩事都可以好快無事^^

• 呢個係你揀男友想要既功能,唔係人人都要似你.各取所需,
    <br>
    <br>by 富爸爸 - 01/19/08 23:05
    <br>
    <br>我當然係知道各取所需啦, 但...
    <br>
    <br>點解你講到我好似係到迫緊其他人要用我0個套方法去選擇男朋友咁0既?

• 就算有咩事都可以好快無事^^
    <br>
    <br>by king5a - 01/19/08 23:13
    <br>
    <br>
    <br>呢個當然係最好0既結果啦~
    <br>
    <br>但.... 世事難料.... 尤其是係, 你掌握唔到0既野.

• 你改變唔到個世界...但你可以改變自己個態度...

• 我當然係知道各取所需啦, 但...
    <br>
    <br>點解你講到我好似係到迫緊其他人要用我0個套方法去選擇男朋友咁0既?
    <br>-----你無迫人,只不過係你鄙視其他人相處方法啫,心胸唔夠大.

• 富爸爸 -
    <br>
    <br>
    <br>請問你何以見得我鄙視呢?

• 你改變唔到個世界...但你可以改變自己個態度...
    <br>
    <br>by king5a - 01/19/08 23:18
    <br>
    <br>
    <br>所以我一路都用緊我呢一種態度.

• 我exbf 窮時我跟他一起生活,我有女傭生活環境不錯的,數年後他事業蒸蒸日上,直至分手的時候,他竟然說他的成就完全是靠自己的,我沒有半點功勞.
    <br>分手兩年後,他娶了個大陸女人,他現在的生活相當不錯了.

• 之此之後, 我就覺得我唔能夠同呢位同事有太深入0既交流.
    <br>

• 富爸爸
    <br>
    <br>
    <br>唔通你覺得, 我話唔能夠做到知己, 只做到同事呢句, 就係鄙視?
    <br>
    <br>道不同, 不相為謀0者.

• 如果你敢話無鄙視佢,當我係小人罷啦.

• 富爸爸
    <br>
    <br>
    <br>都係0個句: 道不同, 不相為謀.
    <br>
    <br>我又唔會做到唔睬人咁串, 因為無咁0既必要.
    <br>
    <br>好正常0者, 我諗你都唔會同所有人都可以做到深交掛. 你都會同0的稍為志同道合0既人交情深厚0的啦.
    <br>
    <br>如果你咁就睇到我鄙視佢咁嚴重的話, 你心胸都唔見得有幾大.

• 如果你敢話無鄙視佢,當我係小人罷啦.
    <br>
    <br>by 富爸爸 - 01/19/08 23:27
    <br>
    <br>
    <br>咁我可以好誠懇話你知: 我無.
    <br>
    <br>我其實一路都有同呢位同事傾計, 只係傾一0的日常0既趣事, 比較表面0的0既野, 好似娛樂性呀, shopping呀咁, 同埋我會請教一下佢係湊仔方面0既經驗.
    <br>
    <br>係工作上, 我同佢都合作得幾好.

• cat
    <br>
    <br>
    <br>咁你依家點呀?

• 佢真係咁差 ? 佢又會同佢結婚 ? 我呀媽都係咁教我, 我唔聽佢講, 衣家先知老人家講的野先o岩

• 梅林白豬仔
    <br>
    <br>
    <br>你講邊個佢呀?

• 唉...有d人只可以共患難...唔可以共富貴...

• 落得辜獨一人,錯失好多東西.
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>

• 佢 (你同事 ), 佢 (你同事的老公)

• 佢 (你同事 ), 佢 (你同事的老公)
    <br>
    <br>by 梅林白豬仔 - 01/19/08 23:36
    <br>
    <br>
    <br>我從來都無話差唔差.
    <br>點解你會用個"差"字黎做疑問?

• 我大把同事朋友都係咁, 真係最幸福係佢地, 仲要係老公錫到煨.....其實人地老公都覺得冇問題, 我唔明我地d外人有咩咁反感

• 落得辜獨一人,錯失好多東西.
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>by cat - 01/19/08 23:36
    <br>
    <br>
    <br>你要重新振作呀.

• 我大把同事朋友都係咁, 真係最幸福係佢地, 仲要係老公錫到煨.....其實人地老公都覺得冇問題, 我唔明我地d外人有咩咁反感
    <br>
    <br>by 梅林白豬仔 - 01/19/08 23:37
    <br>
    <br>係咯, 咁點解你會咁反感呢?

• 你覺得佢咁諗野好唔要得丫痳

• 唉...有d人只可以共患難...唔可以共富貴...
    <br>
    <br>by king5a - 01/19/08 23:36
    <br>
    <br>點解你無啦啦咁講?

• 見你"之此之後, 我就覺得我唔能夠同呢位同事有太深入0既交流."
    <br>
    <br>回應你姐, 烈女
    <br>

• 你覺得佢咁諗野好唔要得丫痳
    <br>
    <br>by 梅林白豬仔 - 01/19/08 23:38
    <br>
    <br>
    <br>咁我想問, 我邊一句你覺得我覺得佢唔要得呢?
    <br>
    <br>又係0個句咩咩唔可以做知己0個句?

• 見你"之此之後, 我就覺得我唔能夠同呢位同事有太深入0既交流."
    <br>
    <br>回應你姐, 烈女
    <br>
    <br>
    <br>by 梅林白豬仔 - 01/19/08 23:39
    <br>
    <br>
    <br>都係0個句: 道不同, 不相為謀.
    <br>
    <br>我又唔會做到唔睬人咁串, 因為無咁0既必要.
    <br>
    <br>好正常0者, 我諗你都唔會同所有人都可以做到深交掛. 你都會同0的稍為志同道合0既人交情深厚0的啦.
    <br>
    <br>如果你咁就睇到我鄙視佢咁嚴重的話, 你心胸都唔見得有幾大.
    <br>
    <br>by bowie728728 - 01/19/08 23:28
    <br>

• 喂, 咁樣唔代表我覺得佢有問題喎.

• 算啦..家家有本難諗的經...人地兩公婆既事唔好理..做好自己本份就夠=v="

• king5a
    <br>
    <br>
    <br>我好似從來都無過問什至係批評0的咩野.
    <br>
    <br>我只不過係係到分享一下我0既睇法同理念0者.

• 你味係一樣, 大家咁話啦

• 梅林白豬仔
    <br>
    <br>
    <br>噢~~~ sorry, 最後兩句唔係話你.
    <br>
    <br>係因為我先前回應左其他人, 我費事再得多次, 所以連0個兩句都copy埋.

• 我真係 buy 你同事講的野架, 以前就好似你咁好不屑佢, 仲會串返佢tim, 不過可能人大左, 好多野真的, 唔到唔變

• 梅林白豬仔
    <br>
    <br>我唔會串我同事, 我都唔會批評我同事, 反而由我同事黎批評返我轉頭.... =.="
    <br>
    <br>不過算啦.... anyway, 我會有今日呢種諗法, 係因為我經驗左一0的野, 覺得人唔可以下下依賴別人, 一定會倚賴左自己先... 呢個結論係我一0的經驗得返黎架. 二來係, 我性格有關.
    <br>
    <br>咁所以每個人0既變化, 同遭遇都好有關係.

• good~support you ^^

• 如果我女人當我係櫃員機,我咪當佢係吹氣mary囉!diu厭就掉,更加唔洗對佢專一?
    <br>因為我係消費者嘛!俾得錢就有權隨時轉款la!

Log in to reply