呢度有冇女人識煮饔飯煲個湯架....

• 寶兒,
    <br>
    <br>唔使好早咖咋...可以夜晚發酵"舊"粉團 【冷藏法】, 第2朝 六點起身攞出黎回溫, 再瞓一陣, 之後起身一邊洗白白 一邊焗包..時間啱啱好!!!
    <br>
    <br>

• Kziv, 嘻嘻! 乜男朋友同識煮嘢係"掛鉤"咩! 不過, 我不否認ex鍾意我煮海鮮, 魚, 蝦, 蠏及各類具類都煮過比他食. 各位姊妹, 因為昨天大暑, 我教妳們整一個湯餸.
    <br>
    <br>冬瓜煮蜆:
    <br>
    <br>一件冬瓜 ($3)
    <br>一斤蜆(或花甲) (約$10 ~ $15)
    <br>牛油少?
    <br>薑絲少?
    <br>
    <br>先用冬瓜加水(個人喜好份量, 約平時滾湯份量)煮"淋"; 另外用牛油爆香薑絲, 跟著落蜆炒, d蜆炒至微開, 再加入冬瓜湯煮2~3分鐘, 即成.
    <br>
    <br>註: 個人認為完全不需加入任何調味, 已經非常鮮甜.
    <br>
    <br>以上是自創湯水, 剛試完, 個人非常鍾意.
    <br>
    <br>by Maya - 07/24/07 15:22
    <br>
    <br>
    <br>太好了∼冬瓜消暑.
    <br>
    <br>

• 寶兒,
    <br>
    <br>唔使好早咖咋...可以夜晚發酵"舊"粉團 【冷藏法】, 第2朝 六點起身攞出黎回溫, 再瞓一陣, 之後起身一邊洗白白 一邊焗包..時間啱啱好!!!
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>by 米米 - 07/24/07 15:22
    <br>
    <br>
    <br>咁你要焗幾耐?

• 唔使好耐, 一般十五至廿五分鐘..視乎你個爐溫 ! 港式包 十0零分鐘無問題咖喇 !!

• Maya ...係唔係架....

• 唔使好耐, 一般十五至廿五分鐘..視乎你個爐溫 ! 港式包 十0零分鐘無問題咖喇 !!
    <br>
    <br>by 米米 - 07/24/07 15:29
    <br>
    <br>
    <br>你真係好堅喎∼

• 其實整嘢比男友食, 真係代表感情好好先至會煮, 我地班職業女性連休息時間都不足, 如果唔係鍾意對方, 點會煮呀! 去街食仲平仲方便.

• 其實整嘢比男友食, 真係代表感情好好先至會煮, 我地班職業女性連休息時間都不足, 如果唔係鍾意對方, 點會煮呀! 去街食仲平仲方便.
    <br>
    <br>by Maya - 07/24/07 15:31
    <br>
    <br>
    <br>認同.

• Kziv, 妳問係唔係架? 妳指個湯係唔係好味? 定問其他先?

• 米米, 你連包都整(特殊指早餐時間), 嘩! 我真係覺得好厲害, 雖然我都識整, 但係真係幾費時, 因為準備功夫一大籮.

• 女人........好搞笑....師奶仔

• 女人........好搞笑....師奶仔
    <br>
    <br>by kziv - 07/24/07 15:42
    <br>
    <br>點解無啦啦會咁講?

• Maya ....真係一d味都唔洗落

• 首先, Kziv, Sorry! 我寫寫下, 一直以為所有留言者皆為女性, 唔記得你係男.
    <br>
    <br>另外補充, 個湯其實真係唔好加其他調味, 這個是煮海蜆特色, 因為雖然我們浸蜆時已減淡大部份海水味, 但鹹度仍然存在, 加上有牛油帶有鹹味, 而且冬瓜及蜆均屬清甜食物, 無謂煮至過濃味.

• Maya, 當有一個人咬一口你親手做嘅麵包, 之後好滿足咁同你講一句"多謝", 我真係覺得好值得 !!
    <br>
    <br>

• Maya, 當有一個人咬一口你親手做嘅麵包, 之後好滿足咁同你講一句"多謝", 我真係覺得好值得 !!
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>by 米米 - 07/24/07 15:57
    <br>
    <br>
    <br>有人欣賞,會好開心∼
    <br>
    <br>上年聖誕節,整左個黑森林,男朋友同佢家人都有食,男朋友同佢呀爸話:又真係幾好味喎∼∼ 0個種感覺,有種直頭想再整第二次0既感覺.
    <br>
    <br>仲有一次,我整壽司,我當然係整埋佢家人的份了,佢細佬先係切左半條去食,之後佢問我:好味呀,我可唔可以食埋0個半條?
    <br>
    <br>∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼真係覺得好開心架∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼

• 米米, 我都理解, 我都整過生日蛋糕比ex, 係好sweet, 不過, 真係搗到間廚"立立"亂.

• 寶兒, 好明呀~~
    <br>
    <br>試過佢媽咪生日, 咪應該整蛋糕囉. 後來先知擺成5圍..嚇死呀, 幾十人食喎..
    <br>煮飯就話無問題, 咁大個蛋糕點算呢..後來整咗個方型2層 CREAM CAKE..好彩一致好評咋 !!
    <br>
    <br>真係開心咗成日呀 !!! 哈哈~~~~

• 老實講, 雖然在家得到別人的讚賞是開心, 但最終還是回到公司, 馳騁沙埸所得的滿足感大d.

• 我個人認為,作為一個女人,真係唔多唔少都要識煮返幾味..
    <br>
    <br>可能我比較傳統心態啦.
    <br>
    <br>係,依家0的女人要返工,又要做其他野,的確好忙,包括我自己都係.
    <br>
    <br>但識還識,煮唔煮,又係另一回事,起碼你識左0個樣野先啦∼
    <br>
    <br>

• 米米, double layer!!! 嘩嘩!!! 真係諗都未諗過.

• 寶兒, 只可以話係盡力而為咖咋 ! 有時唔係唔想煮 係根本趕唔到 !!
    <br>
    <br>MAYA, 唔好咁講啦 !!! 老人家見到 佢又開心又有面子, 值得咖 !!!

• 寶兒, 只可以話係盡力而為咖咋 ! 有時唔係唔想煮 係根本趕唔到 !!
    <br>
    <br>
    <br>by 米米 - 07/24/07 16:1
    <br>
    <br>
    <br>明白∼
    <br>有時真係好忙,同埋又想休息下,但最緊要識左先0羅.
    <br>
    <br>

• d仔女細時好多時都忙到唔煮.而家反而成日煮.我算煮得唔錯.屋企人會趕番屋企食飯.

• 我都識煮飯煲湯WOR,不過已結婚了.
    <br>最近煲左個螺片+金華火腿煲烏雞,非常正AR!!
    <br>

Log in to reply