如果你女朋友要同你講分手, 你最希望佢點同你講?

• 個源頭唔係單一思想問題咁簡單?!<-----唔明....??

• 小芬 replied @ 2008-03-26 9:44 am
    <br>
    <br>個源頭唔係單一思想問題咁簡單?!<-----唔明....??
    <br>
    <br>即....唔至一種原因令你有分手諗頭.

• 好奇怪, 好多好細的事
    <br>唔識形容...
    <br>唔係大問題, 係好細小的事,
    <br>不至於需要分手, 但欠缺了又無法滿足
    <br>
    <br>例如行街好少拖住手,
    <br>人多時又唔多留意我
    <br>d野重又永遠唔會幫我拎,
    <br>搭巴士上落樓梯又不會理下我, 自己顧自己
    <br>
    <br>這些事一直我都覺得冇未冇囉,
    <br>我自己應付都可以,
    <br>但日子久了, 就覺得始終欠一些

• 明白....咁呢個唔係思想問題, 係細心問題, 細心呢樣唔係天生, 係由細到大既一個磨練...如果佢本人由細到大都唔需要去照顧人/被照顧, 咁佢唔識係好正常.

• 係唔係即係永遠都會係咁?

• 可能係, 可能唔係, 真係好難講, 你有辦法令佢明白, 佢可能會改變或自己自動增加細心呢個問題 otherwise 可能佢性格既問題或其他, 會令佢一成不變.

• 我只可以講, 原因可能佢細個根本無接觸過照顧呢個環節, 咁佢無可能知道照顧呢樣既重要性.

• 如果佢一直都唔認為有需要咁做,
    <br>我要求, 所以佢改變,
    <br>佢會好辛苦嗎?

• 自少欠缺父愛有關係嗎?

• 小芬 replied @ 2008-03-26 10:26 am
    <br>
    <br>自少欠缺父愛有關係嗎?
    <br>
    <br>有...因為佢不能在他爸爸身上學識細心, 因為大多數小朋友都係從爸媽身上學識一d行為.

• 小芬 replied @ 2008-03-26 10:18 am
    <br>
    <br>如果佢一直都唔認為有需要咁做,
    <br>我要求, 所以佢改變,
    <br>佢會好辛苦嗎?
    <br>
    <br>咁你米轉一個方法, 同佢講...唔係你需要, 係全世界都需要身邊既朋友/男朋友/女朋友去對自己朋友/女朋友/男朋友係某程度上細心.
    <br>
    <br>即:男朋友/女朋友病, 伴侶會作出某程度上關心/照顧 又或者 伴侶凍, 男或女朋友都會送上衣衫.
    <br>
    <br>咁可能佢會明白細心係什麼? 其實細心即係觀察力, 係可以後天訓練既.
    <br>
    <br>喂...你拍拖定我拍拖呀 >.<

• 我覺得呢,如果係鍾意對方,就自然會識得多 d 睇佢既優點
    <br>如果有一日眼中只看到對方既缺點,大概已經不太愛對方了

• 小芬: 講真, 要分手點樣講都一定會hurt 的, 總之, 講你自己心果句.
    <br>(我會咁講: 其實我覺得我地思想有太大距離, 既然 match 唔到, 我地分開吧!)
    <br>但, 當然要睇番每個人想分開的理由唔一樣啦~

• 我以往都係就咁同ex講我地分手啦,追問既自然會慢慢講出原因

• 男同學,我鐘意佢, 所以先好唔想同佢分開,
    <br>而家都睇緊有冇方法挽救,
    <br>但我唔鐘意男朋友咁對我,
    <br>我好似不被愛, 不被著緊.......

• 小芬
    <br>
    <br>如果係咁既情況,妳攤開同妳男朋友講囉!如果情況仍然係咁,妳就會走,佢緊妳就自然會改
    <br>
    <br>兩個人一定要遷就,除非有一方可以完全食住對方,咁就一邊就曬 ok 喇!

• 小芬: 或者咁, 既然妳覺得自己不被重視, 奕意味妳不接受妳 bf的不細心, 你自己心中一早已有答案, 只是想別人認同妳既決定姐

• 其實我覺得自己徘徊係決定之間....
    <br>又好想繼續愛佢,
    <br>又好想好似其他女仔咁有人錫

• 分手要狠 - 吳雨霏 (電影我的最愛插曲)
    <br>
    <br>說再見不要坐近 不糾纏 不慰問
    <br>說再見不要坐近 便扶助病困
    <br>
    <br>難道尚要 與你 房租兩份
    <br>誰亦白吻過抹走淚痕
    <br>其實陣痛過去了 很快另有別人
    <br>才自責 過去太傷感
    <br>
    <br>分手要狠 講分手要狠
    <br>爭吵過就放 打散不安熱吻
    <br>分手要狠 講分手不需要忍
    <br>等等都不會合襯 卻會忍不到熱吻
    <br>
    <br>
    <br>難道尚要 與你 房租兩份
    <br>難道沒有過抹走淚痕
    <br>其實陣痛過去了 很快另有別人
    <br>才自責 過去太傷感
    <br>
    <br>分手要狠 比相戀勇敢
    <br>敢想摑就摑 打散不安熱吻
    <br>分手要狠 講分手不需要忍
    <br>等等都不會合襯 卻會忍不到熱吻
    <br>
    <br>離開得夠狠 搬走得更狠
    <br>刪走了電腦 一絲一點烙印
    <br>手機都轉新 寂寞亦別要找舊人
    <br>知己慰問我 也記得不要犯禁
    <br>

• 小芬 replied @ 2008-03-26 11:06 am
    <br>
    <br>其實我覺得自己徘徊係決定之間....
    <br>又好想繼續愛佢,
    <br>又好想好似其他女仔咁有人錫
    <br>
    <br>一早講左你分手都唔會開心架啦!

• 小芬
    <br>你真係同bf講左好多好多次,佢都無改善,即刻知佢再唔改會失去你

• 一早講左你分手都唔會開心架啦!
    <br>
    <br>by cool7002 - 03/26/08 11:09
    <br>
    <br>有邊個分手係會開心架??

• <br>"
    <br>曾經何時有段最真的愛情,
    <br>如果系呢段愛情加返個時間,
    <br>我希望系 .....一萬年,
    <br>不如我地分手拉, 等我心理ready 好要同你過左 1萬年....
    <br>"

• bowie
    <br>
    <br>我試過分手係開心架!就係我俾前女友折磨得好緊要,佢以為佢自己食硬我,但係我頂唔順飛左佢,飛左之後爽曬

• bowie728728: 呢首歌我覺得寫得不錯 (分手要狠)

• 男同學
    <br>
    <br>恭喜曬~
    <br>
    <br>不過我同男朋友相處, 就算佢幾就我都好, 我都唔會覺得我自己食硬佢, 我反而會諗, 佢會幾時走, 或者我會幾時走.

• bowie: 我同妳想法一樣!!!

• bowie728728 replied @ 2008-03-26 11:11 am
    <br>
    <br>一早講左你分手都唔會開心架啦!
    <br>
    <br>by cool7002 - 03/26/08 11:09
    <br>
    <br>有邊個分手係會開心架??
    <br>
    <br>=========================================================
    <br>
    <br>一定有原因先會分手, 而且唔係立亂分架嗎, 真係行到無路行先會分手羅, 我會開心架...如期被人折磨, 不如自己解脫.

• cool7002
    <br>
    <br>
    <br>分手係要有原因.
    <br>如果唔想分的話, 而對方又唔能夠作出改變的話, 咁咪唯有KEEP住0羅.
    <br>
    <br>如果想分的話, 但對對方總會有感情, 咁唔捨得分開好正常0既0者.
    <br>
    <br>講分手0個個, 你估佢唔辛苦架? 你估佢唔掙扎架?

• bowie728728,
    <br>你真係明白我
    <br>
    <br>講分手0個個, 你估佢唔辛苦架? 你估佢唔掙扎架?<-------就係掙扎緊

• 我都係曾經諗過要分手0既人, 又點會唔知.

• 你揀佢之前無睇清楚佢係一個點既人先一齊既咩?
    <br>
    <br>乜你認為同佢分左佢就會變成細心,體貼,成熟..etc 啦咩??
    <br>
    <br>你唔好咁天真啦~大家夾唔到只有分手再揀另一個既者~~
    <br>
    <br>
    <br>

• 你揀佢之前無睇清楚佢係一個點既人先一齊既咩?
    <br>
    <br>乜你認為同佢分左佢就會變成細心,體貼,成熟..etc 啦咩??
    <br>
    <br>你唔好咁天真啦~大家夾唔到只有分手再揀另一個既者~~
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>by black list - 03/26/08 13:37
    <br>
    <br>
    <br>呢樣又真係幾0岩聽.
    <br>
    <br>分左手, 即係表示可以再搵第二個.
    <br>
    <br>就算佢要改, 都唔係為左你去改, 而係為左下一段感情而去改.

• 就算佢要改, 都唔係為左你去改, 而係為左下一段感情而去改.<----就係唔想佢為我而改, 等佢自己發現需要改, 想改, 咁對佢未最好囉

• 小芬
    <br>
    <br>
    <br>咁你要預左你唔會有機會可以同返佢一齊.
    <br>
    <br>但你之前講到就係話, "同佢暫時分開".

• 我話你知啦, 就算比你同佢真係分左手, 佢都可能未必會識得改, 因為覺得自己無問題.
    <br>
    <br>所以, 你分唔分開, 唔應該將個問題帶到落"佢會改", "為左要佢改"0既身上.
    <br>
    <br>呢0的並唔係叫做偉大.

• 我都知自己好矛盾
    <br>因為我都仲未找到出路

• 我都知自己好矛盾
    <br>因為我都仲未找到出路
    <br>
    <br>by 小芬 - 03/26/08 13:57
    <br>
    <br>
    <br>自私的想法.
    <br>不過, 人, 始終都係自私的. 可以了解.

• 小芬
    <br>
    <br>如果妳想分手,佢改唔改,對妳黎講都唔重要啦!right?

• 矛盾係....我唔想分手, 唔想佢改, 又想同佢一齊可以開開心心
    <br>可能只係一個夢想...

Log in to reply