比稅局查~~~

• 有冇人試過冇同父母同住, 但報稅時又報話同住而比稅局查?  可以點做同最後點收科?  請指教~~~  Thank you!

• 你地有冇攞啲政府福利之類?

• 父母攞生果金算唔算呀?

• 生果金吾關事!

冇呃政府錢應該冇事。

• 我冇呃過政府錢呀, 只係報稅時報同父母同住可以交少D稅, 所以先報話同住咋, 點知佢由08年開始查我, 要我補返D supporting documents 證明係同父母同住, 我唯有認係填錯, 睇下佢地點處理囉! 唔知會唔會比佢地告呢!!!

• 咁應該好少事,唔好咁擔心!

最多比fine.

• 希望係咁啦........THX!

• Take care la

• 你繼續每年呃稅局

到你八十歲才自首

到時法官因你年老, 祇會判你守行為

• 咩事稅局會起疑? 你報同父母住公屋定私樓? 你自已結婚未?

• 我朋友試過... 佢報得很不合堙, 屋企地方細, 又男女家父母一齊報, 仲好似佢地的父母有樓/公屋嗰類.

當比稅局問時佢自己知好難解釋, 所以直接認其實無一齊住, 稅局過後追收返差價, 而且是分期還的, 稅局應該評估過佢收入, 知道佢比得起.

• abc replied at 2014-11-17 3:20 pm

---------------------------------------------------------------

咩事稅局會起疑? 你報同父母住公屋定私樓? 你自已結婚未?

===============================================================

可能因為我結左婚卦.....

我報同父母住係居屋黎

• passby replied at 2014-11-17 3:22 pm

---------------------------------------------------------------

我朋友試過... 佢報得很不合堙, 屋企地方細, 又男女家父母一齊報, 仲好似佢地的父母有樓/公屋嗰類.

當比稅局問時佢自己知好難解釋, 所以直接認其實無一齊住, 稅局過後追收返差價, 而且是分期還的, 稅局應該評估過佢收入, 知道佢比得起.

===============================================================

咁稅局係咪凈係追收差價, 而冇罰佢其他野呀? 衣家最擔心係唔知會唔會比佢告話呃佢地囉!!!

• 唔知點算 replied at 2014-11-17 3:27 pm

passby replied at 2014-11-17 3:22 pm

我朋友試過... 佢報得很不合堙, 屋企地方細, 又男女家父母一齊報, 仲好似佢地的父母有樓/公屋嗰類.

咁稅局係咪凈係追收差價, 而冇罰佢其他野呀? 衣家最擔心係唔知會唔會比佢告話呃佢地囉!!!

詳細無問, 好似有計利息, 不過還款是分幾年, 每月幾千元... 很肉痛, 但又比得起無得SAY NO.

我朋友就係驚比稅局告, 所以態度很合作. 我諗你坦白合作應該就無事.

• 今時今日香港哋結咗婚同父母甚至外父外母住冇咩特別吖...

你自已返工嗰度填邊度做通信地址呢...(唔通稅局打去你報嗰度搵你, 你父母唔覺意講出嚟..?)

• 唔會坐牢,吾使驚!

• 周永康 replied at 2014-11-17 2:59 pm

你繼續每年呃稅局

到你八十歲才自首

到時法官因你年老, 祇會判你守行為

周永康同學, 請你立刻停止幫黃之峰舔菊花, 希望你們迷途知返

• 可唔可以分享下最後點?

Log in to reply