港女點解出街永遠都要人請客

• Frankie,

你職業係麻雀館做兼職?

不如叫李嘉誠畀D風度, SHE.COM D女去和記買野唔勢比錢

Frankie replied at 2012-10-13 3:59 pm

---------------------------------------------------------------

路過2 replied at 2012-10-13 2:55 pm

---------------------------------------------------------------

Frankie,

唔好吹水, 係就公開自己ID, 名, 聯絡電話, 畀D兄弟姊妹報名, 睇下可以食得你幾多

Frankie replied at 2012-10-13 2:08 pm

唉, 一萬幾千, 過眼云煙

唔好再嘈, 黎我屋企 (何文田半山一號, 近土瓜灣), 樓下 clubhouse 有個玻璃房, 有到會, 可以擺兩圍, 我請客

===============================================================

===============================================================

抱歉, 我不想公開私人資料

如果你有時間, 可以去紅磡及土瓜灣區的麻雀館 (全部只有四間) 問下 :

是否有個傻佬, 每個星期平均有兩至三晚, 打碰杠牌, 由一千/二千至三千/六千都打, 每晚上落, 由五萬至二十萬不等

講完, 又要去打牌

• 要請都請呀媽吃飯.,港女請自重

• 大家只是朋友,點解要男仔比? 不過佢要比又不同

• 有心人 replied at 2012-10-13 4:12 pm

Dilyschong replied at 2012-10-13 4:06 pm

一千幾百都牙痛

條女真係要自備房$

真係有男人連房錢都唔肯俾架咩?

真係大有呢d男人存在架. 已經係時鐘唔係過夜,都要係比房錢果陣走去r番條女,叫人地出番幾草野都有呀.

唔係開緊工, 我實撬左條女去第間房玩下.

• 在網上就口大大話唔志在,出到來就連身就不現,鬼鬼祟祟

真是服你班大口仔

• 強國人 replied at 2012-10-15 10:31 pm

要請都請呀媽吃飯.,港女請自重

AA不如返屋企同呀媽吃,好過益班鹹濕佬睇蝕哂。

• OMG replied at 2012-10-13 3:01 pm

Ringo replied at 2012-10-13 2:56 pm

OMG replied at 2012-10-13 2:25 pm

Ringo replied at 2012-10-13 2:20 pm

次次約呢度d 女仔出去食飯睇戲,,全部都唔係AA, 係我(男方) 比哂, 有時我都好似樓主咁諗同個3 唔識7 既女仔出街洗費點解唔係AA, 之後我諗諗下既原因係咁: 同個醜女肥女老女人出, AA 就感覺自己冇咁蝕, 同靚女出街講真, 次次唔係AA 我都冇所謂, 只係同個醜女出, 感覺蝕左姐

中! 沒有對與錯, 只有值唔值

出來之前就算睇左相, 同真人都好大出入, 所以如果男人decide 左同個女仔出去, 唔理對方靚定醜, 你都係要gentleman 少少, 蝕一次比個女仔

相真係唔係咁穩陣, 肯開cam既靚女又唔係咁多

唯有阿Q D唸, 或者真人會有機會靚過副相

咁真係橫掂約咗出嚟, 咪食餐飯囉

冇所謂, 自己都有份食

• 大家專重, 邊個出錢都冇所謂,

強國人, 你咁介意$ , 係she度出post把撚咩, 返強國屌老母啦, 痴撚線!

• 有相睇好極有限 replied at 2012-10-16 10:14 am

OMG replied at 2012-10-13 3:01 pm

Ringo replied at 2012-10-13 2:56 pm

OMG replied at 2012-10-13 2:25 pm

Ringo replied at 2012-10-13 2:20 pm

次次約呢度d 女仔出去食飯睇戲,,全部都唔係AA, 係我(男方) 比哂, 有時我都好似樓主咁諗同個3 唔識7 既女仔出街洗費點解唔係AA, 之後我諗諗下既原因係咁: 同個醜女肥女老女人出, AA 就感覺自己冇咁蝕, 同靚女出街講真, 次次唔係AA 我都冇所謂, 只係同個醜女出, 感覺蝕左姐

中! 沒有對與錯, 只有值唔值

出來之前就算睇左相, 同真人都好大出入, 所以如果男人decide 左同個女仔出去, 唔理對方靚定醜, 你都係要gentleman 少少, 蝕一次比個女仔

相真係唔係咁穩陣, 肯開cam既靚女又唔係咁多

唯有阿Q D唸, 或者真人會有機會靚過副相

咁真係橫掂約咗出嚟, 咪食餐飯囉

冇所謂, 自己都有份食

===

• 香港女 replied at 2012-10-16 10:09 am

強國人 replied at 2012-10-15 10:31 pm

要請都請呀媽吃飯.,港女請自重

AA不如返屋企同呀媽吃,好過益班鹹濕佬睇蝕哂。

就睇蝕哂這三個字就可以表露香港女人的心態,唔好話AA,請我出去吃飯都怕比人拉底水平吧,睇睇蝕哂,請看看港水留言

• 香港仔 replied at 2012-10-16 10:16 am

大家專重, 邊個出錢都冇所謂,

強國人, 你咁介意$ , 係she度出post把撚咩, 返強國屌老母啦, 痴撚線!

你集港燦,講粗口都無補于事,只看出你的文化水平是底無可底吧,你人生就是只會說粗口?沒有別的?

• 強國人

你文化水平咁好,為什麼不用真姓名先? 你文革時老爸老媽死晒?

• Macy replied at 2012-10-16 4:19 pm

強國人

你文化水平咁好,為什麼不用真姓名先? 你文革時老爸老媽死晒?

又來一個底水平無文化的港女,早五十年收回香港就可能會好些

• 如果你覺得早五十年收回香港係好的話, 咁你老母果代就好惡頂啦

• 黎玲 replied at 2012-10-16 4:54 pm

如果你覺得早五十年收回香港係好的話, 咁你老母果代就好惡頂啦

佢有撚老母咩, 由共黨係屎坑係d屎虫繁殖出來,我肯定佢食屎大!!

• Leon,

唔洗講粗口, 版主正常同我講野都唔會過得我過 :p

• OK

佢有Q 老母咩, 由共黨係屎坑係d屎虫繁殖出來,我肯定佢食屎大!!

• 你係靚仔的請返你又如何呀!

既然想AA的咪大大方方同人講清楚先出黎食囉, 話明識朋友連咁小的事都溝通唔到. 真係令我好懷疑你果餐飯究竟有無講左/做出令人倒胃的事.

如果純粹一兩個SHE女港女係咁的咪當自己唔好彩, 但次次都係咁的就要真係問下自己有咩問題啦.

不過, 呢位強國人都似乎無問題的(他是對的!!!!)!!!! 唔緊要啦, 你靚咁仔, 淨係同塊鏡食飯咪一定AA, 唔駛嘈囉!!!!!

• 哈哈, 我唔去judge你為咩咁肯定

唔講粗口對人地老母會尊重一點

• 基本上如果係正常同人交住同做朋友的she女, 佢地都會知大家尊重大家

如果個個出來都奉旨要男人比錢的, 好難令人唔質疑佢地之前溝通上係咪講好左係男仔比錢, 又有可能係有交易成份..

個標題上講得太絕對, 有無可能係咁? 對無可能的事大家最好當聽個假的笑話去聽就好

如果個個人都要版主比錢, 同我對你講我出街買野搭車從來唔洗比錢有無分別, 有人信咩...呵呵

• 其實感都好嘈?文化與主觀看法大家不同,無必要動氣啦。

在外國,的確在causal date 時,女方會好自然的aa 制,根本不用刻意提,直到認定你係bf,為了bf面子先會故意不出錢等男方出,super nice伽。

但我個人覺得,錢其中一個用途就係用在結識朋友,你覺得女方值得認識,1千幾百都值得,但如果雙方明顯只是見一見不會再相見,感aa 都公平,覺得對方不合眼緣,或者直接說88 不要吃飯咯。

• partnerwanted28 replied at 2012-10-16 7:04 pm

其實感都好嘈?文化與主觀看法大家不同,無必要動氣啦。

在外國,的確在causal date 時,女方會好自然的aa 制,根本不用刻意提,直到認定你係bf,為了bf面子先會故意不出錢等男方出,super nice伽。

但我個人覺得,錢其中一個用途就係用在結識朋友,你覺得女方值得認識,1千幾百都值得,但如果雙方明顯只是見一見不會再相見,感aa 都公平,覺得對方不合眼緣,或者直接說88 不要吃飯咯。

不過以上說的不是房錢,房錢就一定係男方出啦,起碼我未試過要女方出錢,不知道其他人做法

• 港女D 钱係要嚟买八挂周刊, 做飞SO, 买衫买鞋买手袋;

而且港女认为自已食得少,

AA米好吾抵!!

• 141 replied at 2012-10-16 7:16 pm

港女D 钱係要嚟买八挂周刊, 做飞SO, 买衫买鞋买手袋;

AA米好吾抵!!

AA唔係指各有各出咩?!即係自己食幾多俾幾多喎!

[而且港女认为自已食得少,

AA米好吾抵!!] 就知道你係大食怪獸,想俾人地反倒貼喇. 最慘就係港女唔中你計呀!

買咩都好,咁就梗係要俾錢架啦! 港女有本事自己買唔洗乞!

• 妖言惑眾141 replied at 2012-10-16 7:34 pm

141 replied at 2012-10-16 7:16 pm

AA米好吾抵!!

AA米好吾抵!!] 就知道你係大食怪獸,想俾人地反倒貼喇. 最慘就係港女唔中你計呀!

港女, 等我教下你啦:-

AA制是源于大中华地区的词汇,意思是各人平均分担所需费用,通常用于饮食聚会及旅游等场合。“AA”是“Algebraic Average”的缩写。意思是“代数平均”。意思可以从字面看出,就是按人头平均分担帐单的意思。这个意思首先来自英国人对荷兰人的偏见,因为古荷兰人就是平分帐单的,英国人认为荷兰人没有绅士风度。因为在古英语中与荷兰有关的东西大部分都是贬义的。

• 141 replied at 2012-10-16 8:10 pm

妖言惑眾141 replied at 2012-10-16 7:34 pm

141 replied at 2012-10-16 7:16 pm

AA米好吾抵!!

AA制是源于大中华地区的词汇,意思是各人平均分担所需费用,通常用于饮食聚会及旅游等场合。“AA”是“Algebraic Average”的缩写。意思是“代数平均”。意思可以从字面看出,就是按人头平均分担帐单的意思。这个意思首先来自英国人对荷兰人的偏见,因为古荷兰人就是平分帐单的,英国人认为荷兰人没有绅士风度。因为在古英语中与荷兰有关的东西大部分都是贬义的。

語無輪次9UP

• 161 replied at 2012-10-16 8:18 pm

語無輪次9UP

7 头 7 脑

• 141 replied at 2012-10-16 8:10 pm

妖言惑眾141 replied at 2012-10-16 7:34 pm

AA米好吾抵!!

果然係[妖言惑眾141]!!

唔知你係學D唔學D呀,定係接受唔到事實的真偽. 本港女唔係要黎教你, 而係同緊D有分析能力同明理的人分享; 免得俾你呢D咁的"自以為自己實係全對的"毒害SHE人.

http://www.nciku.com.tw/space/space.php?uid=7&do=blog&id=1042

最近常聽到AA制這個用法,看起來是大陸人常用的說法,細究之後才發現跟Go Dutch(各付各的),原來是一樣的意思。

AA的由來有兩個說法:一個說法是 Algebraic Average 的縮寫,意思是「按人頭平均分擔賬單」。

另一個說法是Acting Appointment 的縮寫,意思是「各付各的帳」。

16~17世紀時的荷蘭和威尼斯,是海上商品貿易和早期資源共享本主義的發跡之地;終日奔波的義大利、荷蘭商人們,已衍生出聚時交流信息、散時各付資費的習俗來。因為商人的流動性很強,一個人請別人的客,被請的人說不定這輩子再也碰不到了,為了大家不吃虧,誰不欠誰,就「彼此分攤」或「各付各的」,不相互虧欠的交往模式便成為最好的選擇了。

1652年發生英荷戰爭,至 1674 年之 22 年間交戰三次,雙方雖互有勝負,但是當戰爭結束之後,英國人就開始卯足全力來醜化荷蘭人,像是Dutch courage, Dutch oven, Dutch uncle and Dutch wife,這些字眼,就是一些用Dutch這個名詞組合的負面詞彙。

Go Dutch(各自買單付款),則是一個暗諷荷蘭人明算帳的常用英文片語,英國人卻把荷蘭人的生活習慣當做吝嗇鬼來諷刺。Dutch 不是地名,是英國人為了要滿足自己的高貴感而創造的「荷蘭以及荷蘭人」的代名詞。Go Dutch 又不是"去荷蘭"只是"親兄弟明算帳"的意思啦~

再睇番你POST的:[而且港女认为自已食得少,

AA米好吾抵!!] 就知道邊個身有屎,賊喊捉賊,計較過人.怕蝕底惡人先告狀.

[知其言,而不知其所以而言]咪就指你呢D咁的人囉!連中國國家文化都學唔好,仲走黎POST西方文化教人????

中國又好, 香港都好, 就係俾你呢D人攪歪架喇. 唔怪得知SHE人港人中國人去到邊都俾人睇唔起喇!!

• 題目改為"港女食野點解永遠吾比錢"較貼切

• 係囉, 得閒POST吓呢D咁既POST, 有得嘈吓, 拗吓, 有D世藝

• 港女點解出街永遠都要人請客

我是新移民(靚仔個隻),同she的港女去街,無一個會吃完飯自動出錢結單,要問可不可AA制,她們就話無錢.唉,港女真是窮得咁可憐

吔屎啦...人妖...1睇就知係你啦...你老味食飽飯冇屎呵吖???

• 你條銀樣...慌死d人唔鬧交甘~haha

• 信不信由你, 我唔係版主, 版主已經唔知X咗去邊勒

• 港女點解出街永遠都要人請客

我是新移民(靚仔個隻),同she的港女去街,無一個會吃完飯自動出錢結單,要問可不可AA制,她們就話無錢.唉,港女真是窮得咁可憐

你條銀樣幾時請人食飯講黎聽下?

你老味...大快活大家樂麥當勞d油,鹽,糖,牙簽,茄汁比你拎晒啦~wkakakaka

• 你老味...大快活大家樂麥當勞d油,鹽,糖,牙簽,茄汁比你拎晒啦~wkakakaka

喂, 得喎, 之前都唸唔起, 年中真係慳埋唔少喎, 第日去老麥食薯條果陣問佢攞多幾包先

• 先生你返大6強國同蟲女AA啦,吾係太貴請女女係風到,

• 喂, 得喎, 之前都唸唔起, 年中真係慳埋唔少喎, 第日去老麥食薯條果陣問佢攞多幾包先

吊...比人妖條能樣算過...草都冇條生啦^^

• 吊...比人妖條能樣算過...草都冇條生啦^^

駛乜算吖, 呢D本能黎,

好多生意佬都係咁開源節流至咁發,

我遲D去埋體育館沖涼, 慳埋D沐浴露, 水費, 電費

• 大弟 replied at 2012-10-17 12:28 am

你條銀樣...慌死d人唔鬧交甘~haha

唔係有D咁既POST, 邊有得乘機發洩吖

• 駛乜算吖, 呢D本能黎,

好多生意佬都係咁開源節流至咁發,

我遲D去埋體育館沖涼, 慳埋D沐浴露, 水費, 電費

預唔預我先?呵呵

• 大弟 replied at 2012-10-17 1:19 am

預唔預我先?呵呵

你唔駛啦, 你咁有米, 又有風度,

不如我下次去公廁攞水, 唔夠力抬果陣至預你啦

• 你唔駛啦, 你咁有米, 又有風度,

不如我下次去公廁攞水, 唔夠力抬果陣至預你啦

我吊丫...買左好多泰國米你都知?haha...風度?咩黎架?經緯度就知...哈哈

C坑拎水梗係叫淫妖d摩囉差幫拖啦~~~~~~噓!!!

• 好多d摩囉差好景過我好多

我担又唔得, 抬又唔得

不過我係女仔唔担得, 唔抬得都唔大問題掛

• 唔請女仔食飯咪算囉

駛乜AA制

AA制都要俾錢架

不如叫個廚房煲林DD飯

仲易消化啦

• 吖力屎...我訓咯^^

• 妖言惑眾141 replied at 2012-10-16 9:22 pm

141 replied at 2012-10-16 8:10 pm

AA米好吾抵!!

果然係[妖言惑眾141]!!

唔知你係學D唔學D呀,定係接受唔到事實的真偽. 本港女唔係要黎教你, 而係同緊D有分析能力同明理的人分享; 免得俾你呢D咁的"自以為自己實係全對的"毒害SHE人.

http://www.nciku.com.tw/space/space.php?uid=7&do=blog&id=1042

最近常聽到AA制這個用法,看起來是大陸人常用的說法,細究之後才發現跟Go Dutch(各付各的),原來是一樣的意思。

AA的由來有兩個說法:一個說法是 Algebraic Average 的縮寫,意思是「按人頭平均分擔賬單」。

另一個說法是Acting Appointment 的縮寫,意思是「各付各的帳」。

16~17世紀時的荷蘭和威尼斯,是海上商品貿易和早期資源共享本主義的發跡之地;終日奔波的義大利、荷蘭商人們,已衍生出聚時交流信息、散時各付資費的習俗來。因為商人的流動性很強,一個人請別人的客,被請的人說不定這輩子再也碰不到了,為了大家不吃虧,誰不欠誰,就「彼此分攤」或「各付各的」,不相互虧欠的交往模式便成為最好的選擇了。

1652年發生英荷戰爭,至 1674 年之 22 年間交戰三次,雙方雖互有勝負,但是當戰爭結束之後,英國人就開始卯足全力來醜化荷蘭人,像是Dutch courage, Dutch oven, Dutch uncle and Dutch wife,這些字眼,就是一些用Dutch這個名詞組合的負面詞彙。

Go Dutch(各自買單付款),則是一個暗諷荷蘭人明算帳的常用英文片語,英國人卻把荷蘭人的生活習慣當做吝嗇鬼來諷刺。Dutch 不是地名,是英國人為了要滿足自己的高貴感而創造的「荷蘭以及荷蘭人」的代名詞。Go Dutch 又不是"去荷蘭"只是"親兄弟明算帳"的意思啦~

再睇番你POST的:[而且港女认为自已食得少,

AA米好吾抵!!] 就知道邊個身有屎,賊喊捉賊,計較過人.怕蝕底惡人先告狀.

[知其言,而不知其所以而言]咪就指你呢D咁的人囉!連中國國家文化都學唔好,仲走黎POST西方文化教人????

中國又好, 香港都好, 就係俾你呢D人攪歪架喇. 唔怪得知SHE人港人中國人去到邊都俾人睇唔起喇!!

"Going Dutch" is a term that indicates that each person participating in a group activity pays for himself, rather than any person paying for anyone else, particularly in a restaurant bill. It is also called Dutch date, Dutch treat (the oldest form[1]) and "doing Dutch".

There are two possible senses—each person paying his own expenses, or the entire bill being split (divided evenly) between all participants. In strict usage, "Going Dutch" refers to the former, paying one's own expenses, and the latter is referred to as "splitting the bill", but in casual usage these may both be referred to as "going Dutch". Splitting the bill is generally easier to compute, as it does not require checking what each individual ordered, but has the downside that people who ordered more expensive items are subsidized by others.

• 大弟 replied at 2012-10-17 1:58 am

吖力屎...我訓咯^^

早抖啦, 人妖!!

• 167 replied at 2012-10-16 8:22 pm

161 replied at 2012-10-16 8:18 pm

語無輪次9UP

7 头 7 脑

一知半解唔識就咪9UP喇,柒仔。

• 141 replied at 2012-10-17 6:35 am

167 replied at 2012-10-16 8:22 pm

161 replied at 2012-10-16 8:18 pm

語無輪次9UP

7 头 7 脑

以为自己好醒, 其实就係盲丙, 果D 就米係7 头 7 脑囖, 7 碌!

• 167 replied at 2012-10-17 7:27 am

141 replied at 2012-10-17 6:35 am

167 replied at 2012-10-16 8:22 pm

語無輪次9UP

7 头 7 脑

以为自己好醒, 其实就係盲丙, 果D 就米係7 头 7 脑囖, 7 碌!

成個柒坑鳩UP,呢D就係腦殘喇。

Log in to reply