人愈大感覺愈迷失,有冇人好似我咁????

• 你過開心咪得羅

• 另一個女子 replied at 2011-02-24 8:19 pm
    <br>-----------------------------------------------------------------
    <br>想識壞男人時偏偏遇到戇居男,想識戇居男偏偏遇上壞男人
    <br>好男人?暫時未遇過
    <br>=================================================================
    <br>Good Luck

• Female replied at 2011-02-24 6:12 pm
    <br>-----------------------------------------------------------------
    <br>BiBi,
    <br>
    <br>我都試过做完2年野, 跟住係英國study一年, 而家唸返轉頭難得既機會, 又係無盡情咁玩law.......
    <br>
    <br>我相信人一生總有高低潮的, 唔如意的事好快會过去, 十卜你!!
    <br>
    <br>=================================================================
    <br>咁我都好相信人一生總有高低潮的, 我都相信當一個人混制到咁上下會反彈既, 我都相信我會有呢一日, 不過唔知係幾時姐!!!!
    <br>其實上個月我都情緒失控左大約2 WEEKS, 個心好亂, 總之返緊工都會突然CRY, 朋友問我咩事, 我講講下又CRY.....我真係未試過咁, 可能每一件事我都抑壓得太耐,每發生一件事我都會用唔同既藉口安慰自己, 結果到最後就好似骨排效應咁, 之前已經想通既問題又重新一一浮現, 問題圍繞住工作, 愛情 & 家人......好在我呢個時候仲有好朋友係身邊, 所以我同自己講, 其實除左家人冇得揀外, 所有野我都可以揀, 所以我決定工作&愛情我都閣置住, 淨返家人方面既問題都叫暫時解決左, 所以我都唔唸咁多, 再唸我真係會CRAZY LOR, 而家既我已經冇事, 只不過我而家係度反思緊我自己姐, 係唔係自己有D咩問題先會事業&愛情都唔得意呢???? 會唔會有時太執著呢?? 同埋覺得有時因為自己太主觀而錯過左好多野, 經過呢兩年後, 再唸返兩年前既自己, 真係後悔冇盡情咁玩, 盡情去試, 所以我覺得應該改變自己

• not a bad decision

• BIBI, 改變係好的, 但不要PUSH 自己TOO HARD LAW!

• Male replied at 2011-02-24 8:13 pm
    <br>Female, so u looking for mature n business man? not hard for u rite?
    <br>but 好男人 lei, wont be here
    <br>I think so, haha.....

• 迷失男 replied at 2011-02-24 6:36 pm
    <br>Bibi replied at 2011-02-24 6:01 pm
    <br>我都唔會相信網上識既男人lor, 太唔可靠喇, 我只係好想係度吐下苦水姐, 有d野又唔可以同身邊既人講wor, 同埋想聽聽不同人既意見姐…
    <br>
    <br>就係連屋企都有問題先煩呢……=================================================================
    <br>
    <br>
    <br>睇落你都真係好乖喎
    <br>雖然機會難得,但其實無好好盡情咁玩又唔係問題,都要配合返個人性格
    <br>你既性格本身就係「覺得錯既野or做完可能會另自己後悔既野就唔會做」
    <br>反而如果你當時做左,而又有些地方做我唔岩,會令你一世都記住,感覺都唔好
    <br>
    <br>我呢方面既性格同你都相似
    <br>我唔想自己會做錯既野或做完會後悔,所以有時會諗好耐都唔行動
    <br>其實咁樣有好有唔好啦
    <br>
    <br>至於話上網識男仔,我覺得係睇下點樣識同邊度識
    <br>唔一定上網識既都係壞既、唔可信既,不過要小心d囉
    <br>咁你話我係好乖, 好聽ar爸ar媽話果D女仔又唔係, 我讀書時期都做過反叛青年嫁, 果時試過因為貪玩而偷野比人捉到, 又試過逃學, 又試過打交, 但係直到我果個一向我認為好強悍既阿媽喊住咁問我點解會變成咁既時候, 當時14歲既我, 第一次覺得心痛, 我用左好長時間先令佢對我有返信心, 亦都可能係咁, 我已經慣左唔比自己行差踏錯.....
    <br>我係果D乖乖女心目中會出去蒲, 但係係果D蒲開果D FD心目中又係好純情果種女仔, 如果要我形容自己, 我有時都幾男仔頭, 有時比我身邊既男仔更爽, 因為我唔鍾意煩, 愛恨分明, 如果我唔鍾意對方, 連扮FD都唔會, 我對朋友, 同事& 家人都係同一個面孔......
    <br>至於你話上網識男仔, 我唔係話所有都係壞人黎既, 不過大部份都係LOR, 咁我都有FD試過成功既例子既, 仲就黎結婚TIM......

• Female replied at 2011-02-24 10:37 pm
    <br>BIBI, 改變係好的, 但不要PUSH 自己TOO HARD LAW!
    <br>只係覺得青春有限, 唔想浪費青春姐!!!

• no use to hurry

• van321 replied at 2011-02-24 7:01 pm
    <br>bibi,
    <br>
    <br>其實你既遭遇 比起好多人來講已經算好好
    <br>我相信 比你慘既大有人在
    <br>我同你一樣 28歲 工作10幾年
    <br>呢10年經歷過 生離死別
    <br>
    <br>其實我都知道, 我已算比起好多人好, 因為患難真係會見真情, 當我最需要錢既時候, 係我冇出聲要求既情況底下, 有一個人話借20萬比我, 一個話借10萬比我, 一個人話出錢請我去旅行散心, 另外係我喊到失控既時候, 明明已經係夜晚, 第二朝要返早工個FD都話係新界出黎搵我......
    <br>最幸運真係有一班好朋友

• good for u

• Bibi replied at 2011-02-25 12:17 am
    <br>van321 replied at 2011-02-24 7:01 pm
    <br>bibi,
    <br>
    <br>其實你既遭遇 比起好多人來講已經算好好
    <br>我相信 比你慘既大有人在
    <br>我同你一樣 28歲 工作10幾年
    <br>呢10年經歷過 生離死別
    <br>
    <br>其實我都知道, 我已算比起好多人好, 因為患難真係會見真情, 當我最需要錢既時候, 係我冇出聲要求既情況底下, 有一個人話借20萬比我, 一個話借10萬比我, 一個人話出錢請我去旅行散心, 另外係我喊到失控既時候, 明明已經係夜晚, 第二朝要返早工個FD都話係新界出黎搵我......
    <br>最幸運真係有一班好朋友
    <br>agree, 有一班好朋友真的好重要. 要好好珍惜.
    <br>and think positive, equip urself

• 我好簡短咁講埋我呢兩年先......兩年幾前,我爸突然話想攪生意, 因為佢係揸開車, 覺得生意愈黎愈MAMA, 於是就買左層樓吐現, 同我阿媽帶埋所有積蓄上大陸一博, 其實果時都有叫過我上去幫手, 但係由於我真係唔係咁鍾意大陸, 加上果時正入左間以為好有前途既大公司冇耐(即而家做到我嘔, 但係一路都冇加過人工果份工), 果時我同我妹分開係唔同親戚HOME住, 有一段日子, 真係十分之唔好受, 有D寄人離下既感覺, 對方又敏感, 成日都覺得我唔鍾意佢, 果時仲要係佢把口向其他親戚說我既不是, D熟我既親戚當然知咩一回事, 但係D唔係好熟我親戚, 就每見我一次就同我訓一之話, 呢段日子大約過左半年, 因某D原因我終於可以唔洗再同果個親戚住, 而我爸媽就一WEEK返黎一次屋企, 但係每次落黎見佢地圍繞既對話就係蝕左幾多, 點樣可以慳D, 爸爸本身係一個大肥佬亦都變得愈來愈瘦, 最終係上年年頭除左蝕曬外, 仲欠下銀行錢, 自從生意失敗後, 我爸自閉左幾個月, 而由果時起, 我就開始覺得自己有責任去分擔一下呢個家, 畢竟我仲有個仍讀緊書既妹, 我好努力咁搵PART TIME, 盡量有幾多錢都攞出黎, 而我阿媽就做D唔係咁正常既工作, 因為我爸有時返左大陸住, 佢就趁爸唔係度去MACAU 幫手人換泥碼, 其實我都擔心, 因為我媽本身以前都好賭, 但我又冇本事養起頭家為生活都冇辦法, 我都安慰自己趁後生捱都總好過再過多10年後先要我捱....好彩之後我爸都可以揸返車, 但係生意就比之前更MAMA, 上年年尾又開始租左個新地方住, 又用左好多錢, 而我阿媽既工作就由過大海轉左係屋企租場比人打排, 屋企除左SUN少D師奶外, 每一日都係D師奶(勁嘈), 連SAT我唔洗返工OR公司補假比我唸住訓耐D都唔得, 但係都係果句喇, 鬼叫自己冇本事咩.....其實呢D野唔想適應都適應左, 但係問題係我老豆自從生意失敗之後就成日都流連雀館......上個月中情緒失控既原因就係一來公司有變動, 工作量倍增, 不停咁迫我交野出黎, 感情又覺得好似比人玩弄咁, 仲要係呢個時候我阿爸好輕描淡寫咁同我講:"我都唔明點解我果日捨得打雀輸左1萬蚊"wah....我聽到真係肉都痛埋, 過左幾DAY又輪到我阿媽, 連續幾日都朝早先返屋企, 佢當佢自己係賭神,唸住WIN 硬, 我阿爸咁橋撞正左其中一日發現佢冇返屋企訓, 我又唔夠膽同佢講其實佢經已幾日都係咁, 而我私底下又同我阿媽嘈, 希望唔好將件事化大, 所以我果排真係癲左,日唸晚唸, 唸到失眠, 就更加唸唔到辦法,愈訓唔到就愈情緒低落, 日又喊, 晚又喊......不過好彩, 而家都總算暫時解決左屋企既問題

• <strong>Bibi / Female,<br /></strong><br />hi,我又咁睇喎~<br />一個人習慣左一個生活方法,在自己覺得舒適的環境,是不會想更變或覺得有問題的.<br />不過當妳要踏出哩一個自我舒適的區域,或者環境/人改變了,令妳原來的舒適區域改變了,就會令人覺得唔安樂.<br /><br />簡單D講,如轉新工、般屋、家人朋友離開之類...或看到別人生活作出比較...<br />所以覺得唔係唔知自己想點,而係唔係點樣可以找回自己生活的舒適區域。<br />妳覺得呢?^^

• nice to meet you, i'm 34 years old, single, live in T.S.T, back from canada, this is my man : [email protected]

• 有時環境變唔到唯有自己變.<br />我成日咁諗,人到最後大不了是死.反正人人最後都要死,為什麼唔竭盡全力收變身邊既人同自己,令大家都可以開心生活,而不會到死時才傷心.<br /><br />以我見咁多人,鉉跟本不是人生中好重要既野,錢不會令人死,反而是人(朋友,親人,自己,賊...)才是令人死的原因.我指死是人生失去意義同價值。

• 不知道妳們又點睇呢?

• 仲有人係到嗎?

• hear_man replied at 2011-02-25 1:40 am
    <br>Bibi / Female,
    <br>
    <br>hi,我又咁睇喎~
    <br>一個人習慣左一個生活方法,在自己覺得舒適的環境,是不會想更變或覺得有問題的.
    <br>不過當妳要踏出哩一個自我舒適的區域,或者環境/人改變了,令妳原來的舒適區域改變了,就會令人覺得唔安樂.
    <br>
    <br>簡單D講,如轉新工、般屋、家人朋友離開之類...或看到別人生活作出比較...
    <br>所以覺得唔係唔知自己想點,而係唔係點樣可以找回自己生活的舒適區域。
    <br>妳覺得呢?^^
    <br>原來係咁……你真係講得好有道理呀, 我終於明白點解我會覺得咁不安喇, 環境既改變確實對我好大影響, 以前我會好鍾意留係屋企煲下劇, 聽下歌仔or hea 下, 但係而家既我真係好唔想留係屋企, 我覺得屋企已經再唔係我可以relax 既地方

• 但係我都好相信人一定會經一事, 長一智既, 不論果件事係好事or壞事…..
    <br>Eg. 出黎做野後遇到唔少惡攪既人, 令到完本以前怕事既我愈來愈敢作敢言…… 人在異鄉生活,遇到困難, 當時得到唔少並唔係咁熟既人幫助, 令我感覺到原來人間有情, 令原本對其他人同事漠不關心既我開始好努力想幫人………
    <br>

• 我上年變了,還是過不了自己,而家打回原形。。。

• 睇完妳既故事…D男男女女既自尋煩惱真係算得D乜…

• Female replied at 2011-02-25 11:13 am
    <br>我上年變了,還是過不了自己,而家打回原形。。。
    <br>咁你究竟變成點, 又點打回原形呀???

• iamnowhere replied at 2011-02-25 11:21 am
    <br>睇完妳既故事…D男男女女既自尋煩惱真係算得D乜…
    <br>其實因為我地大家都係凡人, 果d自尋煩惱既男男女女冇其他野煩, 所以先會focus 落愛情度姐…
    <br>好似我咁, 我之前focus係工作, 但係當有感情煩惱時, 我就focus左係感情度, 但係再當屋企發生問題時, 我覺得我已經冇閒再理工作同感情事…
    <br>當一個人情緒失控既時候真係唸咩都係咩唔通, 但係其實我回想返, 一個人除左疾病&死別既痛苦外, 根本唔算d咩不幸, 係我身上發生既事其實都唔係d咩大件事, 只係可能從小太幸福喇, 遇到挫折少
    <br>

• <span class="author">Bibi </span><span class="date">11:12am feb 25, 2011</span>
    <br><p class="text">但係我都好相信人一定會經一事, 長一智既, 不論果件事係好事or壞事….. <br />Eg. 出黎做野後遇到唔少惡攪既人, 令到完本以前怕事既我愈來愈敢作敢言…… 人在異鄉生活,遇到困難, 當時得到唔少並唔係咁熟既人幫助, 令我感覺到原來人間有情, 令原本對其他人同事漠不關心既我開始好努力想幫人……… <br /><br /><<係呀~其實世上仲有好多好人ga~只係平時好少遇到^^</p>

• 人越大
    <br>越身不由己

• <span class="author">Female </span><span class="date">11:13am feb 25, 2011</span>
    <br><p class="text">我上年變了,還是過不了自己,而家打回原形。。。<br /><br /><<打個比喻,要妳跳出懸崖,有d人敢一下就跳,有d人企好耐都唔敢走返回去.是看妳自己既決心,同埋妳有無好好咁認識自己同身邊既環境吧~</p>

• 之前十年都係為屋企, 為事業, earn $$, 可能失去左識男仔,拍拖的机會.
    <br>上年, 我好努力咁改變自己勁cool的性格, 找了一份不用ot的工, 人工/職位低一半的. 努力減肥, 學化妝, 去識新朋友溝仔, 到頭來發現, 無個男人真心对我的, hurt 爆!!
    <br>今年無咩mood & target, 又開始玩自閉.....
    <br>
    <br>

• <span class="author">Female </span><span class="date">1:03pm feb 25, 2011</span>
    <br><p class="text">之前十年都係為屋企, 為事業, earn $$, 可能失去左識男仔,拍拖的机會. <br />上年, 我好努力咁改變自己勁cool的性格, 找了一份不用ot的工, 人工/職位低一半的. 努力減肥, 學化妝, 去識新朋友溝仔, 到頭來發現, 無個男人真心对我的, hurt 爆!! <br />今年無咩mood & target, 又開始玩自閉.....<br /><br /><<妳去乜方法係邊識男仔呀?妳肥的嗎?妳點知d人對妳唔係真心,趙完鬆?</p>

• hear_man replied at 2011-02-25 12:49 pm
    <br>Female 11:13am feb 25, 2011
    <br>我上年變了,還是過不了自己,而家打回原形。。。
    <br>
    <br><<打個比喻,要妳跳出懸崖,有d人敢一下就跳,有d人企好耐都唔敢走返回去.是看妳自己既決心,同埋妳有無好好咁認識自己同身邊既環境吧~
    <br>我唸我係果d一開始唔會行去懸崖邊, 係遠處我會好認真咁衝量跳落去有咩好處/壞處, 唸好耐都冇結論, 然後就唔想再令自己煩, 索性唔跳喇, 唔再唸跳唔跳........但係, 隔左好耐, 我可能會因遇到某d事而觸發起我, 然後冇先兆咁突然間跳落去

• hearman,你睇番我第—頁的message。。。
    <br>減左30磅囉。。。

• <span class="author">Bibi </span><span class="date">1:17pm feb 25, 2011</span>
    <br><p class="text">我唸我係果d一開始唔會行去懸崖邊, 係遠處我會好認真咁衝量跳落去有咩好處/壞處, 唸好耐都冇結論, 然後就唔想再令自己煩, 索性唔跳喇, 唔再唸跳唔跳........但係, 隔左好耐, 我可能會因遇到某d事而觸發起我, 然後冇先兆咁突然間跳落去<br /><br /><<咁即係妳未搵到妳既轉捩點,通常人要經過一d重大事情才有力量想改變.妳只是未找到個一樣野.當果樣野出現,就推動到妳去做.咁果樣野係咩呢?(人?錢?關心?時間?)</p>

• <span class="author">Female </span><span class="date">1:20pm feb 25, 2011</span>
    <br><p class="text">hearman,你睇番我第—頁的message。。。 <br />減左30磅囉。。。<br /><br /><<咁妳而家幾磅呀?<br />妳俾機會d男人同妳玩玩下,之後妳又怪佢地唔認真...其實妳有睇到妳而家咁,自己都有責任嗎...如果妳小心識朋友,慢慢來發展,大家都認真先一起,咁會好d嗎?網上識人當然容易,所以問妳點識人,妳係d玩玩下既地方識人,自然識到d玩玩下既人.明白嗎?</p>

• 所以我無怪他們。。。
    <br>115磅到啦!

• <span class="author">Female </span><span class="date">1:35pm feb 25, 2011</span>
    <br><p class="text">所以我無怪他們。。。 <br />115磅到啦!<br /><br /><<咁妳又幾高ga?<br />咁妳而家係想點呢.繼續咁樣識男人定點?</p>

• 唔找男人了,等真命天子!

• <span class="author">Female </span><span class="date">1:46pm feb 25, 2011</span>
    <br><p class="text">唔找男人了,等真命天子!<br /><br /><<即係等運到...<br />咁妳工作,人生,健康都係想等運到嗎?^^</p>

• Female replied at 2011-02-25 1:03 pm
    <br>之前十年都係為屋企, 為事業, earn $$, 可能失去左識男仔,拍拖的机會.
    <br>上年, 我好努力咁改變自己勁cool的性格, 找了一份不用ot的工, 人工/職位低一半的. 努力減肥, 學化妝, 去識新朋友溝仔, 到頭來發現, 無個男人真心对我的, hurt 爆!!
    <br>今年無咩mood & target, 又開始玩自閉.....
    <br>
    <br>
    <br>咁但係我又覺得咁難得先行出改變自己既一步, 點解唔keep住堅持落去姐??!!!改變自己勁cool的性格, 找了一份不用ot的工, 努力減肥, 學化妝, 去識新朋友全部都係為自己好既, 就算遇唔到個真心既男人都可能係timing 未到姐, 即使遇唔到都唔會對自己有害嫁, 我真係衷心咁鼓勵你唔好放棄呀......
    <br>
    <br>haha, 好似我咁, 我都上個月都比個男仔hurt親, 個男仔係我個fd個fd....隔左成5重fd, 所以其實我d fd都冇個識佢, 我都係第一次date d 我唔識既男仔, 雖然at last 係比佢hurt親, 但係都叫做開心過呀, 我反而後悔自己當時唔夠投入or享受個過程, 因為成日驚住被對方呃, 我都係度唸, 可能人地有一刻都有想過同我認真開始呢???!!! 不過算喇, 佢其實比左個原動力我, 令我更加努力裝備自己, 我要我地假如有一日再見面既時候令佢眼前一亮, 後悔當初錯過左我……報復既最佳方法係 ”活得比你好”, 一唸到呢度我就充滿power 喇!!!!

• 舊傷未好,新的未出現。。。

• 我都有这样的感觉

• Haha….雖然我講得咁動聽, 但係係感情方面我都係一個膽小鬼, 不過我正努力檢討中, 其實我都唔知點解我咩都好大膽, 係唯獨是呢一方面咁膽小, 我又唔係曾經比人狠狠咁hurt過, 但就偏偏好怕比人呃

• 就是怕再被傷害吧

• hear_man replied at 2011-02-25 1:22 pm
    <br>Bibi 1:17pm feb 25, 2011
    <br>我唸我係果d一開始唔會行去懸崖邊, 係遠處我會好認真咁衝量跳落去有咩好處/壞處, 唸好耐都冇結論, 然後就唔想再令自己煩, 索性唔跳喇, 唔再唸跳唔跳........但係, 隔左好耐, 我可能會因遇到某d事而觸發起我, 然後冇先兆咁突然間跳落去
    <br>
    <br><<咁即係妳未搵到妳既轉捩點,通常人要經過一d重大事情才有力量想改變.妳只是未找到個一樣野.當果樣野出現,就推動到妳去做.咁果樣野係咩呢?(人?錢?關心?時間?)
    <br>轉捩點ar…..其實我覺得我work & travel係外國生活左一年…..比一個好睇唔起我f.5畢業兼好衰既老闆炒我魷魚…..我老豆生意失敗喇….都令我思想上有好大改變 & 去做一d 之前冇唸過做既野, 但係我依然係果d愛恨分明, 黑與白分得好開, 唔鍾意虛偽既人, 但係我開始有少少質疑自己既做法係唔係錯…..

• <span class="author">Bibi </span><span class="date">4:12pm feb 25, 2011</span>
    <br><p class="text">轉捩點ar…..其實我覺得我work & travel係外國生活左一年…..比一個好睇唔起我f.5畢業兼好衰既老闆炒我魷魚…..我老豆生意失敗喇….都令我思想上有好大改變 & 去做一d 之前冇唸過做既野, 但係我依然係果d愛恨分明, 黑與白分得好開, 唔鍾意虛偽既人, 但係我開始有少少質疑自己既做法係唔係錯…..<br /><br /><<人生就係不繼試驗同失敗吧~應該沒有人能一生成功,無傷心無遺憾,因為咁先至係人的人生。不繼檢討自己,了解別人,妳我做法應該沒有錯唔錯既^^</p>

• <span class="author">Female </span><span class="date">2:16pm feb 25, 2011</span>
    <br><p class="text">舊傷未好,新的未出現。。。<br /><br /><<咁妳同我做個朋友好嗎?^^</p>

• Bibi replied at 2011-02-25 4:12 pm
    <br>hear_man replied at 2011-02-25 1:22 pm
    <br>Bibi 1:17pm feb 25, 2011
    <br>
    <br><<咁即係妳未搵到妳既轉捩點,通常人要經過一d重大事情才有力量想改變.妳只是未找到個一樣野.當果樣野出現,就推動到妳去做.咁果樣野係咩呢?(人?錢?關心?時間?)
    <br>轉捩點ar…..其實我覺得我work & travel係外國生活左一年…..比一個好睇唔起我f.5畢業兼好衰既老闆炒我魷魚…..我老豆生意失敗喇….都令我思想上有好大改變 & 去做一d 之前冇唸過做既野, 但係我依然係果d愛恨分明, 黑與白分得好開, 唔鍾意虛偽既人, 但係我開始有少少質疑自己既做法係唔係錯…..
    <br>where did u go? Aus? NZ?
    <br>
    <br>want a detail analysis of who u r?

• 路人 replied at 2011-02-25 12:47 pm
    <br>人越大
    <br>越身不由己
    <br>
    <br>都係既, 因為唔可以再淨係唸自己喇ma !!!

• just a matter of responsibilities, nothing strange, nothing serious.........

• man replied at 2011-02-25 4:57 pm
    <br>
    <br>where did u go? Aus? NZ?
    <br>
    <br>want a detail analysis of who u r?
    <br>AUS
    <br>

• enjoyed?

Log in to reply