這裡有真愛嗎?? 搵到嘅朋友可以分享吓嗎???

• wizard replied at 2010-12-27 3:09 am

-----------------------------------------------------------------

=================================================================

我明白...倒轉係我...我都會好似你咁...

但我可能會抽唔到心去搵一個真正屬於自己嘅另一半...因為我知道,係我需要人陪伴時,佢會係我身邊...我根本冇需要去搵...亦唔會去留意其他人,或者俾機會人...

---------------------

其實呢個係好自然的關係, 無需要去搵, 留意, 俾機會。

不過中間有一個重點 : 如果你拍拖,有 d 野你係有怨無路訴,又唔適合俾你朋友知,呢個情況咪會有我呢類的關係可以存在同成立得到。

呢 d 關係只需要默許 ^ ^

=================================================================

認同, 感情有陣時真係無影無形.

• wizard replied at 2010-12-27 3:09 am

不過中間有一個重點 : 如果你拍拖,有 d 野你係有怨無路訴,又唔適合俾你朋友知,呢個情況咪會有我呢類的關係可以存在同成立得到。

如果你有女朋友之後,你仲會唔會KEEP住呢種關係??

• wizard replied at 2010-12-27 2:58 am

--------------------------

過左去就算了, 好少男人會夠膽直言同女友分手的原因,因為男人係好怕負呢一方面的責任

怕做負心漢??

===========================

男人唔容易真係愛一個女人,但萬一想分手又覺得自己好似做左窺心事一樣。所以, 要用勇氣及有責任咁去分手,對男人來講不是易事。

只會個 d 拍拖為求玩玩下, 分手當食飯個 d 人,先可以好輕易咁講分手。

• Sammie13 3:15am dec 27, 2010

wizard replied at 2010-12-27 3:09 am

==========================================================

---------------

女人的好敏感的動物, 若果拍拖後知道男朋友會用呢一個關係去 keep 住,一定會死啦。

不過,就算再幾妒忌都好,我好理想化地認為,有些時候拍拖係需要交代一些事情,對方係我好好朋友,就係好好朋友,無需要呃同隱瞞。只要所識的女友會相信我,而可以接納到對方之餘。咁就無問題啦 !

更重要係,過往有呢段關係,只因為無人分享;有女朋友可以分享的時候,就自然會減少同對方有咩太特殊的關係。好似普通朋友咁,真係有需要見同傾計個陣先算。

• wizard replied at 2010-12-27 3:15 am

-----------------------------------------------------------------

wizard replied at 2010-12-27 2:58 am

--------------------------

怕做負心漢??

===========================

男人唔容易真係愛一個女人,但萬一想分手又覺得自己好似做左窺心事一樣。所以, 要用勇氣及有責任咁去分手,對男人來講不是易事。

只會個 d 拍拖為求玩玩下, 分手當食飯個 d 人,先可以好輕易咁講分手。

我呢刻先知原來對男人黎講,分手好似做窺心事一樣

• wizard replied at 2010-12-27 3:22 am

Sammie13 3:15am dec 27, 2010

wizard replied at 2010-12-27 3:09 am

==========================================================

---------------

女人的好敏感的動物, 若果拍拖後知道男朋友會用呢一個關係去 keep 住,一定會死啦。

不過,就算再幾妒忌都好,我好理想化地認為,有些時候拍拖係需要交代一些事情,對方係我好好朋友,就係好好朋友,無需要呃同隱瞞。只要所識的女友會相信我,而可以接納到對方之餘。咁就無問題啦 !

更重要係,過往有呢段關係,只因為無人分享;有女朋友可以分享的時候,就自然會減少同對方有咩太特殊的關係。好似普通朋友咁,真係有需要見同傾計個陣先算。

坦承相對真係好重要~~

• 我呢刻先知原來對男人黎講,分手好似做窺心事一樣

==========================

你唔覺得男人就算係真又好 (性格 / 背景不合等), 假又好 (有第二個),講分手的表現就好似自己搵藉口一樣咁辛苦嗎 ^ ^

• 係喎, 你平時都係咁夜先訓 ?

定係呢幾日心情不太好,好希望想有人陪你而長駐係度傾計呢

• 同你哋傾計真係令我了解男人好多~~~ 希望我更懂得處理將來嘅感情~~

• 要一個女性有理智去投入一段感情係殘酷的。不過人去到一個 age, 就要保護自己多點,到最後認為值得寄付終生時才無條件去愛都未遲吧

• wizard replied at 2010-12-27 3:31 am

我呢刻先知原來對男人黎講,分手好似做窺心事一樣

==========================

你唔覺得男人就算係真又好 (性格 / 背景不合等), 假又好 (有第二個),講分手的表現就好似自己搵藉口一樣咁辛苦嗎 ^ ^

好覺~~

• wizard replied at 2010-12-27 3:32 am

係喎, 你平時都係咁夜先訓 ?

其實由分手後,我一直都有失眠呢個問題....

• Sammie13 3:41am dec 27, 2010

wizard replied at 2010-12-27 3:32 am

------------

希望你呢個係短時間的問題吧,因為按心理學黎講,如果持續三個月因感情的問題而產生鬱結, 失眠等症狀,都算係情緒病的一種。

我自己過往失戀被人飛的時候,最嚴重係令我得到暴食症,直至依家我舅父睇得出我的問題,但我都未解決得到戒口的問題。感情復完的期間,我係花時間睇心理書及愛情散文去了解自己兼去明白唔同的人,對戀愛的睇法,以及知道每個人對男女之間的關係同狀態係點。

• wizard replied at 2010-12-27 3:49 am

Sammie13 3:41am dec 27, 2010

wizard replied at 2010-12-27 3:32 am

------------

希望你呢個係短時間的問題吧,因為按心理學黎講,如果持續三個月因感情的問題而產生鬱結, 失眠等症狀,都算係情緒病的一種。

我自己過往失戀被人飛的時候,最嚴重係令我得到暴食症,直至依家我舅父睇得出我的問題,但我都未解決得到戒口的問題。感情復完的期間,我係花時間睇心理書及愛情散文去了解自己兼去明白唔同的人,對戀愛的睇法,以及知道每個人對男女之間的關係同狀態係點。

分咗手都已經一個月...由初初眼光光, 到瞓到2-3個鐘, 已經有進步~~~~~~

• 分咗手都已經一個月...由初初眼光光, 到瞓到2-3個鐘, 已經有進步~~~~~~

-------------------------

應該都要讚你叻, 能夠克服到訓兩三小時,不過你要再漸漸嘗試係床上閉目,盡量唔好想太多。

同埋你仍然覺得不甘心,仍對呢段感情有挽留嗎 ? 否則不用眼光光的,除左回憶美好的事情,更有可能你諗負面的東西更多,所以先唔可以訓喎

• wizard replied at 2010-12-27 4:05 am

分咗手都已經一個月...由初初眼光光, 到瞓到2-3個鐘, 已經有進步~~~~~~

應該都要讚你叻, 能夠克服到訓兩三小時,不過你要再漸漸嘗試係床上閉目,盡量唔好想太多。

同埋你仍然覺得不甘心,仍對呢段感情有挽留嗎 ? 否則不用眼光光的,除左回憶美好的事情,更有可能你諗負面的東西更多,所以先唔可以訓喎

其實都已經知道無可能再一齊...只不過未習慣冇咗個人瞓身邊啫...

• Sammie13 4:12am dec 27, 2010

wizard replied at 2010-12-27 4:05 am

其實都已經知道無可能再一齊...只不過未習慣冇咗個人瞓身邊啫...

--------------------

你同佢 keep 住訓左好耐啦 ?

• 點都好啦, keep relax 去訓咯

太凍了, 所以我要去訓.. take care ~

• Sammie13 replied at 2010-12-27 4:12 am

wizard replied at 2010-12-27 4:05 am

can i help?

• 仲未訓呀?

• yes

• wizard replied at 2010-12-27 4:19 am

--------------------

你同佢 keep 住訓左好耐啦 ?

四個月啦....

• 又係版主喎, 你似乎尚有心事未解決喎^^

• 但有咩令你仍然咁著迷於佢.. 搞到失眠咁耐呀

• DamDam replied at 2010-12-27 3:03 pm

又係版主喎, 你似乎尚有心事未解決喎^^

都唔係嘅有D野係解決唔到, 唯有接受囉

• 其實拍拖最初都係想自己開心姐

如果太辛苦, 令自己受傷, 為咩呢?

由他去啦

• sammi

係咪醒果時

身邊唔見咗個人

覺得好空虛?

• wizard replied at 2010-12-27 3:05 pm

但有咩令你仍然咁著迷於佢.. 搞到失眠咁耐呀

唔....其實都唔知...我同佢一齊唔係好耐,但就有好多回憶~

• joecome801 replied at 2010-12-27 3:12 pm

其實拍拖最初都係想自己開心姐

如果太辛苦, 令自己受傷, 為咩呢?

由他去啦

其實已經放開咗好多啦~~ 係大時大節有時會回憶吓....

• backspace replied at 2010-12-27 3:13 pm

sammi

係咪醒果時

身邊唔見咗個人

覺得好空虛?

係少咗個人瞓唔到~~

• 我都係咁

我都同個女仔散咗一個月

最懷念嘅係同佢一齊訓嘅感覺

• backspace replied at 2010-12-27 3:35 pm

我都係咁

我都同個女仔散咗一個月

唔知我個EX會唔會懷念同我一齊瞓嘅日子呢??哈哈~~~

• 我覺得會囉

你個故仔係點呢?

• Sammie13 replied at 2010-12-27 3:43 pm

backspace replied at 2010-12-27 3:35 pm

我都係咁

我都同個女仔散咗一個月

唔知我個EX會唔會懷念同我一齊瞓嘅日子呢??哈哈~~~

送隻腸仔枕頭你撓住~~

• 其實可能同人的心理有關吧 ~

好比一個人食 donut.. 好甜好甜, 食到中間先發現係空心,而且食完晒成個 donut.. 就會有失落的感覺

因為甜的東西太有印象, 一時間失去,更加顯得唔捨得,不過唔代表中間相處期間無問題

• backspace replied at 2010-12-27 3:48 pm

我覺得會囉

你個故仔係點呢?

我半年前,係我生日前一個星期同對上一個EX分咗手,連原本PLAN訂好晒嘅PACKAGE唔知點好...所以走上嚟搵人傾吓計~~咁就識咗佢...

佢提意同我一齊去旅行,費時浪費咗個package喎....其實我都想行開吓...咁就同佢一齊去咗台灣..

成個TRIP我哋好似一般情侶咁...佢冇任何過份嘅要求..對我仲好體貼..係我生日,仲係墾丁放煙花慶祝..

• romantic

• 呢D真係緣份...

• 只能夠話佢真係一個懂得花心思係浪漫身上的人

• 我睇到你呢段, 諗起我自已一段小插曲,

我曾係一個唔適當的時間, 識到另一個剛分手的女人..

同佢傾計傾得好開心, 然後一個月後見面, 果一個星期, 大家都好似情侶一樣..

當我表態之後, 先發過佢只係想HEA,一講出口, 佢都醒左, 佢仲係放唔低

即使幾個月後, 都仲好記得呢段時間...

我覺得, 你係醒了, 但人變得清醒了, 自然無咁容易快樂..

但時間耐左, 你會慢慢只記得呢段開心的野, 其他的唔開心的, 自然會忘記

忍下啦~

• 其實一直都冇諗過要同佢發展落去....返到香港, 都有KEEP住聯絡,慢慢發覺愈來愈掛住佢...佢亦一樣..咁大家就一齊咗...

我哋差唔多日日都見...突然有一日,佢同我講原來佢有一個拍咗拖3年嘅女朋友...當時真係嚇一跳, 但其實自己個刻都唔係好認真..覺得都冇所謂...咪繼續一齊囉~~

日子耐咗..愈來愈感受到佢嘅愛..慢慢放多咗感情落去...

• DamDam replied at 2010-12-27 4:13 pm

呢D真係緣份...

係識佢個晚,都識咗好多人...個個都話同我去, 係唯獨佢真係去買機票..仲特登買Business class都要同我一班機..

• wizard replied at 2010-12-27 4:21 pm

只能夠話佢真係一個懂得花心思係浪漫身上的人

或者啦...但個份心思已經教人好感動...

• 曾經係到同一對人傾過計,睇住佢地識睇住佢地結婚,而家應該都結左囉~~

• klnn2009 replied at 2010-12-27 5:18 pm

曾經係到同一對人傾過計,睇住佢地識睇住佢地結婚,而家應該都結左囉~~

緣份嘅野...真係好玄~~

• she都係一個平台黎者...一個平台無分好壞, 成功與否都係睇人夾唔夾人

• 不可求的

來時又不可擋

• kort i have not seen u for a few days la

• kort 放假去邊一度 relax 呀

• Kort replied at 2010-12-27 5:29 pm

she都係一個平台黎者...一個平台無分好壞, 成功與否都係睇人夾唔夾人

Kort~ 其實你都講得好啱~~

希望遲D我會遇到有緣人啦~~

Log in to reply