以食會友

• 其實香港地都有好多高質素既食物真係好好食既,耐唔耐食下都無妨,咁樣先至係人生真正享受。

• candy, 咁妳share一下一d好地方, 等我地試下乜野叫quality of life嗎.

• 食人1號
    <br>講真,我好多野都想食呀
    <br>仲未去過13座牛雜朝聖 >.<

• 下? 13座? 唔係已經變左回憶咩!?

• 好似女人護膚品咁,通街都係平價嘢,睇落好似好靚好搶眼,其實含水銀極高,用左之後令皮膚受損,睇醫生費仲貴過買名牌,最慘就係貼錢買難受。

• 食人1號
    <br>開返好多幾年喇上開飯睇睇丫

• say 個hi 先

• 咁要食埋腸粉至得呀, 好滑架.

• waterlilies???

• 食人1號,咁就要睇下你中意食邊類嘢啦!

• chowcharles
    <br>歡迎歡迎

• candy replied at 2010-10-05 12:39 am
    <br>-----------------------------------------------------------------
    <br>好似女人護膚品咁,通街都係平價嘢,睇落好似好靚好搶眼,其實含水銀極高,用左之後令皮膚受損,睇醫生費仲貴過買名牌,最慘就係貼錢買難受。
    <br>=================================================================
    <br>
    <br>冇錯,所以要食得精明!!

• candy, 無所謂架, 多d黎密d食啫.

• Here

• 深水步腸粉 正

• 我中意食海鮮,家下有好多品種當造!

• candy,
    <br>有冇試過上環既海鮮express呀

• 以前我食過佐敦車仔炸大腸又係超正…好難先見佢開檔

• CANDY, 我等緊我既至愛大 蟹既黎臨呀.

• 例如九蝦,重皮蟹,墨魚之類都好好食~

• 除左墨魚, 呢2樣都係我既至愛喎.

• 大閘蟹6月黃我嫌太細隻,現在就差不多時候啦!

• waterlilies replied at 2010-10-05 12:47 am
    <br>-----------------------------------------------------------------
    <br>以前我食過佐敦車仔炸大腸又係超正…好難先見佢開檔
    <br>=================================================================
    <br>呢個未聽聞過添

• 深水涉有間食面…出面有墨魚賣…d辣汁好味

• 如果食得經濟d,可以夾份買半攞特大蟹王自己蒸黎食,整番一壺二十年陳花調酒,咁就真係正~~

• waterlilies replied at 2010-10-05 12:55 am
    <br>深水涉有間食面…出面有墨魚賣…d辣汁好味
    <br>
    <br>哈哈, 係味高登隔離呢............
    <br>

• 鮮墨魚刺身好正架~

• 我都想去吃.....但系減肥中...

• 剌身都好D, 熟果D我就麻麻.

• 所謂高級低級,都係商人既玩意黎姐
    <br>就算係個個索價$588+10%既buffet又如何?越食越覺得不外如是
    <br>反而最令我嚮往既,係有回憶既食物,所以我係版頭都講明係地道美食
    <br>呢一種算唔算係返璞歸真?

• waterlilies replied at 2010-10-05 12:47 am
    <br>以前我食過佐敦車仔炸大腸又係超正…好難先見佢開檔
    <br>呢個未聽聞過添--------------------我果次見佢車住檔車仔…怕比人捉…我見d人跟住個老闆去…我未食過架…但聞到佢炸得好香…之後同男友講反…佢以前住果頭都話食過好正搵唔反d咁正既炸大腸

• 絕對同意 !
    <br>貴唔一定好食 !!
    <br>

• 當試過曬D所謂好野, 就會回想往日既味道. JESS,我返樸左好耐LU. 哈哈.

• 呢度係講野食, 定係安排飯局既地方?

• umm... food.....
    <br>
    <br>Cha Siu Rice packet @ Sheung Wan Ching Street market .....
    <br>its pretty tasty.

• waterlilies replied at 2010-10-05 12:55 am
    <br>深水涉有間食面…出面有墨魚賣…d辣汁好味
    <br>
    <br>哈哈, 係味高登隔離呢............ Yes
    <br>

• 食嘢好開心,尤其同一班朋友一齊食果陣

• jessica replied at 2010-10-05 1:00 am
    <br>所謂高級低級,都係商人既玩意黎姐
    <br>就算係個個索價$588+10%既buffet又如何?越食越覺得不外如是
    <br>反而最令我嚮往既,係有回憶既食物,所以我係版頭都講明係地道美食
    <br>呢一種算唔算係返璞歸真?
    <br>
    <br>不過唔知點解,好多都唔同左味,
    <br>總係覺得細個食果d好味d
    <br>

• 食人1號 replied at 2010-10-05 1:03 am
    <br>當試過曬D所謂好野, 就會回想往日既味道. JESS,我返樸左好耐LU. 哈哈.
    <br>咁我又唔夠膽話自己試過晒d好野既~

• jessica ,咁又唔可以話高級低級,都係商人既玩意黎,鄭欣宜點都唔可以包裝成李嘉欣咁樣卦~
    <br>美麗華酒店,州際酒店,半島酒店buffet又如何?
    <br>唔通真係同街頭食物差不多?

• JESS, 我都係, 我都係. 我意思係間唔中都會去試好野, 不過比起以前既比例係少左好多咁.

• 總之好食…平貴都要試…冇所謂…我超鍾意食生蠔

• chowcharles replied at 2010-10-05 1:05 am
    <br>不過唔知點解,好多都唔同左味,
    <br>總係覺得細個食果d好味d
    <br>食材出產既問題
    <br>唔駛講到咁遠,你試下去大陸(唔好去城市),廣東省偏遠少少既地方,買舊豬肉買隻雞自己整,同屋企一樣整法,食落都唔同味,真係食得出豬有豬味雞有雞味

• CANDY, JESS唔係咁意思. 佢意思係有好多地方都係包裝到好高級咁,但係D食物就係水準之下. 反而一D一般既食物食起上黎仲有值得既感覺.

• candy replied at 2010-10-05 1:07 am
    <br>jessica ,咁又唔可以話高級低級,都係商人既玩意黎,鄭欣宜點都唔可以包裝成李嘉欣咁樣卦~
    <br>美麗華酒店,州際酒店,半島酒店buffet又如何?
    <br>唔通真係同街頭食物差不多?
    <br>我提到既索價$588+10%,越食越覺得不外如是既buffet,咪就係你提到既酒店既其中一間囉

• 其實我都唔係中意食buffet,太多品種只會選擇最鍾意食果幾種,其餘可能惦都唔惦,所以我都係中意自己點送菜,buffet都係貪得意食下囉。

• waterlilies replied at 2010-10-05 1:10 am
    <br>總之好食…平貴都要試…冇所謂…我超鍾意食生蠔
    <br>咁就要試下尖咀既咖啡亭
    <br>
    <br>每日都有3種生蠔即開即食

• jessica replied at 2010-10-05 1:06 am
    <br>食人1號 replied at 2010-10-05 1:03 am
    <br>當試過曬D所謂好野, 就會回想往日既味道. JESS,我返樸左好耐LU. 哈哈.
    <br>咁我又唔夠膽話自己試過晒d好野既~
    <br>
    <br>>>>>>>我呢兩年同d朋友周圍去食嘢,真係食過好多好味嘢,夫復何求,haha
    <br>

• 順帶一提,美麗華唔係真係咁高級架咋,佢個buffet比以前跌watt左勁多啦

• 胖虎 replied at 2010-10-05 1:13 am
    <br>
    <br>>>>>>>我呢兩年同d朋友周圍去食嘢,真係食過好多好味嘢,夫復何求,haha
    <br>真正識食既朋友難求呀

Log in to reply