我好辛苦

• 樓主, 你有無諗過點解你男朋友咁堅持你地婚後, 你一樣要有自己0既工作呢?
    <br>你有無為佢諗過呢一點?
    <br>
    <br>你話辛苦, 我相信香港地依家無邊個係唔辛苦.
    <br>你既然有車有樓, 你比其他人好好多.
    <br>你似乎係身在福中不知福.
    <br>
    <br>

• 層樓我供一半,菲傭我出糧,買晚餐我錢,水電我大份

• bernice1224 replied at 2010-06-22 4:36 pm
    <br>-----------------------------------------------------------------
    <br>wongcw replied at 2010-06-22 4:32 pm
    <br>結婚後不用工作要男友去工作,就好似當對方昰奴隸或傭人.同樣地,我們對女友也不應昰免費工人.男女都要學習付出.
    <br>
    <br>請教一下, 有人生小朋友後不用工作, 是什麼理由
    <br>=================================================================
    <br>一個人有手有腳有能力,點解不去工作.我們要學的昰獨立.靠自己的努力去爭取.我這樣有錯嗎?

• 一個人有手有腳有能力,點解不去工作.我們要學的昰獨立.靠自己的努力去爭取.我這樣有錯嗎?
    <br>
    <br>無錯..還十分同意...但果D女人生小朋友後..依然有腳有能力,點解不去工作

• bernice1224 replied at 2010-06-22 4:36 pm
    <br>-----------------------------------------------------------------
    <br>wongcw replied at 2010-06-22 4:32 pm
    <br>結婚後不用工作要男友去工作,就好似當對方昰奴隸或傭人.同樣地,我們對女友也不應昰免費工人.男女都要學習付出.
    <br>
    <br>請教一下, 有人生小朋友後不用工作, 是什麼理由
    <br>=================================================================
    <br>我們不可以去依賴某個人給我們幸福.而是學習獨立、自信.不會因為失去某人便無法生存.即使是一個人也能夠活得更好,走的是一段成熟的人生路.

• bernice1224 replied at 2010-06-22 4:41 pm
    <br>一個人有手有腳有能力,點解不去工作.我們要學的昰獨立.靠自己的努力去爭取.我這樣有錯嗎?
    <br>
    <br>無錯..還十分同意...但果D女人生小朋友後..依然有腳有能力,點解不去工作
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>佢似乎都係無答到你0既問題

• bernice1224 replied at 2010-06-22 4:41 pm
    <br>
    <br>人的問題.對於我而言,我是以正面、積極、樂觀去面對.問下自己有沒做好呢份工,做好自己的責任.

• easonfan,好耐唔見,佢真係無答呀 hahahaha

• 所以我呢....好怕果D女人生小朋友之後藉口湊仔..大安旨意要人養..

• 引用中學時讀過的文章:敬 業 與 樂 業
    <br>
    <br>天下第一等苦人,莫過於無業遊民,終日閒遊浪蕩,不知把自已的身子和心予擺在哪裏才好?他們的日子真難過。
    <br>
    <br>第二等苦人,便是厭惡自已本業的人,這事分明不能不做,卻滿肚子裏不願意做。不願意做逃得了嗎?到底不能。結果還是皺眉頭,哭喪臉去做。這不是專門自已替自己開頑笑嗎?
    <br>
    <br>

• 「做工好苦呀!」這種歎氣的聲音,無論何人都會常在口邊流露出來。但我要問他﹕「做工苦,難道不做工就不苦嗎?」今日大熱天氣,我在這裹喊破喉嚨來講,諸君扯直耳朵來聽,有些人看我們好苦;翻過來,倘若我們去賭錢、去吃酒,還不是一樣淘神、費力?難道又不苦?須知苦樂全在主觀的心,不在客觀的事。人生從出胎的那一秒鐘起到厭氣的那一秒鐘止,除了睡覺以外,總不能把四肢、五官都擱起不用。只要一用,不是淘神,便是費力,勞苦總是免不掉的。會打算盤的人,只有從勞苦中找出快樂來。

• bernice1224 replied at 2010-06-22 4:49 pm
    <br>所以我呢....好怕果D女人生小朋友之後藉口湊仔..大安旨意要人養..
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>我話你聽, 有時唔係女人生左仔之後唔想做野, 而係個男人反對佢去做野, 但係又唔睇下自己份糧夠唔夠養自己老婆同個仔之餘仲可以照顧埋外家.
    <br>
    <br>呢0的男人咁做簡直就係多舊魚

• 我生平受用的有兩句話:一是「責任心」,二是「趣味」。我自已常常的求這句話之實現與調和,又常常把這兩句話向我的朋友強聒不捨。今天所講,敬業即是責任心,樂業即是趣味。我深信人類合理的生活應該如此,我望諸君和我一同受用。
    <br>
    <br>PS.大家讀書時有讀過這篇文嗎?那你有沒有受用到?!我跟你說,我終身受用.

• bernice1224 replied at 2010-06-22 4:48 pm
    <br>easonfan,好耐唔見,佢真係無答呀 hahahaha
    <br>你打字多過你.遲了而已.這件事很可笑嗎?我不認為.

• 我話你聽, 有時唔係女人生左仔之後唔想做野, 而係個男人反對佢去做野, 但係又唔睇下自己份糧夠唔夠養自己老婆同個仔之餘仲可以照顧埋外家.
    <br>
    <br>
    <br>===========================================================
    <br>
    <br>我bf個friend月薪一萬... 無做野的老婆係屋企湊一仔一女
    <br>佢個friend呢d簡直係神蹟

• 我話:我層樓我供一半,菲傭我出糧,買晚餐我錢,水電我大份!

• bernice1224 replied at 2010-06-22 4:59 pm
    <br>我話你聽, 有時唔係女人生左仔之後唔想做野, 而係個男人反對佢去做野, 但係又唔睇下自己份糧夠唔夠養自己老婆同個仔之餘仲可以照顧埋外家.
    <br>
    <br>
    <br>===========================================================
    <br>
    <br>我bf個friend月薪一萬... 無做野的老婆係屋企湊一仔一女
    <br>佢個friend呢d簡直係神蹟
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>我有個fd, 搵一萬都無都係照養埋個老婆同個仔.
    <br>佢成日都同我呻無錢無錢
    <br>
    <br>終於有一日我忍唔住話佢: 你成日話無錢, 點解你唔叫個老婆出黎做野幫輕下你? 以你依家0既人工, 你都仲要摼持一個人搵錢三個人洗的話, 你就預左架啦下話?

• wongcw replied at 2010-06-22 4:57 pm
    <br>bernice1224 replied at 2010-06-22 4:48 pm
    <br>easonfan,好耐唔見,佢真係無答呀 hahahaha
    <br>你打字多過你.遲了而已.這件事很可笑嗎?我不認為.
    <br>=============================================================
    <br>唔係...你唔好誤會...

• <br>我有個fd, 搵一萬都無都係照養埋個老婆同個仔.
    <br>
    <br>終於有一日我忍唔住話佢: 你成日話無錢, 點解你唔叫個老婆出黎做野幫輕下你? 以你依家0既人工, 你都仲要摼持一個人搵錢三個人洗的話, 你就預左架啦下話?
    <br>=============================================================
    <br>佢唔係答你無預左下話?!

• 我寧願「定係好似依家咁, 日日做到死, 自己有間屋, 有拖拍, 經濟獨立」.樣樣有D都中吾叫好? 點都好過死做連拖都冇得拍. 有事業,到嫁左之後咪揾份輕keng D既工來做,起碼之前已儲了畢私己錢.
    <br>
    <br>男人始終係靠吾住,你做左小女人後就會發覺自由越來越小,越來越要睇人面色,當自己有能力時,點解吾做?

• bernice1224 replied at 2010-06-22 5:04 pm
    <br>
    <br>我有個fd, 搵一萬都無都係照養埋個老婆同個仔.
    <br>
    <br>佢唔係答你無預左下話?!
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>比我咁樣話法, 佢唔出聲.
    <br>因為佢諗唔到有咩可以反駁我

• 比我咁樣話法, 佢唔出聲.
    <br>===========================
    <br>
    <br>睇佢都好錫個老婆...

• 亞苦 replied at 2010-06-22 5:01 pm
    <br>我話:我層樓我供一半,菲傭我出糧,買晚餐我錢,水電我大份!
    <br>===============================================
    <br>
    <br>個男人又好似...

• 亞苦 replied at 2010-06-22 4:39 pm
    <br>層樓我供一半,菲傭我出糧,買晚餐我錢,水電我大份
    <br>
    <br>
    <br>咁即係享吾到男人福,仲要蝕比佢, 咁你真係幾苦. 你條仔冇俾家用你咩? 當初點計數架? 佢有d不負責任喎

• 我人工高佢三分一

• bernice1224 replied at 2010-06-22 5:08 pm
    <br>比我咁樣話法, 佢唔出聲.
    <br>===========================
    <br>
    <br>睇佢都好錫個老婆...
    <br>
    <br>
    <br>但係錯曬0羅.
    <br>錫老婆唔係咁錫法0既.

• 連Bonus仲唔止

• 亞苦 replied at 2010-06-22 5:12 pm
    <br>我人工高佢三分一
    <br>
    <br>
    <br>有咩問題?

• 家用支出我俾百分之六十五

• 邊個搵得多咪邊個付出多0的0羅
    <br>
    <br>我實在睇唔到有乜問題

• 咁你即管話想轉份吾好咁辛苦既工, 寧願賺小d, 睇下佢點講. 會吾會話咁不如吾請菲偏可慳返畢,佢一齊分担家務
    <br>
    <br>同埋我覺得吾係一定揾得多個個要比多d, 吾通你揾10萬,佢揾7萬,佢明明俾得起, 但因為你揾得比佢多,就要比大份. 咁既情況下就睇得出個男人有冇担帶

• easonfan replied at 2010-06-22 5:16 pm
    <br>邊個搵得多咪邊個付出多0的0羅
    <br>
    <br>
    <br>今次我唔同意喇...真係wor...男人無本事真係唔好結婚生仔...女人日日出去返工, 仲要比多0的支出又真係好辛苦wor....
    <br>

• 百分之六十五尚可接受

• bernice1224 replied at 2010-06-22 5:18 pm
    <br>easonfan replied at 2010-06-22 5:16 pm
    <br>
    <br>
    <br>今次我唔同意喇...真係wor...男人無本事真係唔好結婚生仔...女人日日出去返工, 仲要比多0的支出又真係好辛苦wor....
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>呢個係個人意見0者
    <br>我認為無問題唔代表其他人都覺得無問題

• 唔請菲傭之前晚晚放工煮飯拖地,真係死死

• 亞苦 replied at 2010-06-22 5:21 pm
    <br>唔請菲傭之前晚晚放工煮飯拖地,真係死死
    <br>
    <br>
    <br>你唔識得叫佢幫手分擔下架咩

• bernice1224 replied at 2010-06-22 5:18 pm
    <br>easonfan replied at 2010-06-22 5:16 pm
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>咁我覺得真係中意對方既我又吾會介意出多d,但如果係佢出得起有餘但吾出我就覺得好吾舒服

• 呢個係個人意見0者
    <br>
    <br>男人都係信唔過...錢幾大跟身最好 hahaha...
    <br>

• bernice1224 replied at 2010-06-22 5:22 pm
    <br>呢個係個人意見0者
    <br>
    <br>男人都係信唔過...錢幾大跟身最好 hahaha...
    <br>
    <br>
    <br>一向都話女人要有自己0既事業架啦
    <br>
    <br>我希望我可以做返我依家呢行做到六十岁先退休

• 男友已經幫手分擔,但係屋企有好多家務要做

• 亞苦 replied at 2010-06-22 5:25 pm
    <br>男友已經幫手分擔,但係屋企有好多家務要做
    <br>
    <br>
    <br>咁你條佬已經好過好多男人架喇喎係呢個point上面
    <br>咁請問你對你0既人生仲有0的咩不滿呢?

• 亞苦 replied at 2010-06-22 5:21 pm
    <br>唔請菲傭之前晚晚放工煮飯拖地,真係死死
    <br>
    <br>我覺得呢d係睇點分配同安排,地駛乜日日拖? 平日用個吸塵拖把拖下已好乾淨,隔幾日至洗一次地都冇乜問題丫.
    <br>
    <br>飯咪食得清淡d簡單d,邊個早返邊個煮羅. 其實如果大家平日讓成好手尾d,間屋吾會好亂。

• easonfan replied at 2010-06-22 5:23 pm
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>有時談唔上咩事業啦...香港大部份人都只係有野做唔係有事業xD
    <br>

• 比個膠您<br />唔使多謝

• bernice1224 replied at 2010-06-22 5:27 pm
    <br>easonfan replied at 2010-06-22 5:23 pm
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>有時談唔上咩事業啦...香港大部份人都只係有野做唔係有事業xD
    <br>
    <br>
    <br>好簡單, 對自己份工產生興趣都難

• 亞苦 replied at 2010-06-22 5:25 pm
    <br>男友已經幫手分擔,但係屋企有好多家務要做
    <br>
    <br>你兩條友住ja bor,有幾多家務要做呀,講黎聽下(真係好奇想知).
    <br>
    <br>衫可以留返weekend至洗,拎出街洗,幾十蚊有交易。

• 佢穿西裝,要熨大量恤衫,煮飯就要買送洗O野,洗衫,晒衫.執下屋,執床

• 亞苦 replied at 2010-06-22 5:30 pm
    <br>佢穿西裝,要熨大量恤衫,煮飯就要買送洗O野,洗衫,晒衫.執下屋,執床
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>我開始同意golden 童
    <br>我有少少想"派膠"比你

• 隻貓會四處大小,要天天拖地清理
    <br>我放工8點去買送,煮完9點,做家務都要訓(我7點起身)

• 我返到屋企.要汁狗屎.沖涼.煮飯.洗3.上網.睇股票去廁所.煲電話粥.洗碗....晚晚十二點訓.我辛苦過你多多聲呀.

Log in to reply