頭髮好薄好塌,點攪?

• 我天生頭髮又薄又弱,早排電髮諗住整鬆D 好睇,點知都唔持久,仲有咩好方法呀?

• 我以前都會似你情況, 天生頭髮幼又薄, 電完真係鬆好多, 不過因為太幼所以頭髮無力, 好快直返.... 有朋友去過做treatment (我無去), 佢去時都有幫我問, 咁果樹d人教洗頭用水溫唔好熱水, 盡量偏涼...同埋叫我唔好用市面一般洗頭水, 叫我用嬰兒洗頭水.... 我用左一星期, 就覺得頭髮爽左, 尤其頭頂... 不過我都有問, 可唔可以頭髮生多d... 不過話說 天生係咁多就咁多, 如果本身多而變得少左就可以整...... 你都試下注意洗頭水溫同洗頭水丫.. 我試過咁樣頭髮係爽d, 每日都無咁"笠"....

• same here! 我頭髮又係好幼, 好易塌架, 用緊pantene clinicare full and thick成條line, 都 O 喎!頭髮厚左, 做styling 易d

• 有冇試過鹽水呀...好多人話有用喎

• 千祈咪用pantane clinicare呀!!

我用左一支仲甩多左, 怕怕la!!! 又易lup!

• pink lady replied at 2010-05-20 12:29 am

-----------------------------------------------------------------

有冇試過鹽水呀...好多人話有用喎

=================================================================

有試過呀, 但攪到 d 頭髮鞋手, 唔鍾意個種手感, 好怪呢, 好似把頭髮爛左咁

• 咦, 我用又無事,幾OK 添!

我諗係髮質既問題, 用咩都要睇下夾唔夾

護膚品都係!有人用得好, 有人話麻麻

• cocobob replied at 2010-05-19 6:36 pm

-----------------------------------------------------------------

我以前都會似你情況, 天生頭髮幼又薄, 電完真係鬆好多, 不過因為太幼所以頭髮無力, 好快直返.... 有朋友去過做treatment (我無去), 佢去時都有幫我問, 咁果樹d人教洗頭用水溫唔好熱水, 盡量偏涼...同埋叫我唔好用市面一般洗頭水, 叫我用嬰兒洗頭水.... 我用左一星期, 就覺得頭髮爽左, 尤其頭頂... 不過我都有問, 可唔可以頭髮生多d... 不過話說 天生係咁多就咁多, 如果本身多而變得少左就可以整...... 你都試下注意洗頭水溫同洗頭水丫.. 我試過咁樣頭髮係爽d, 每日都無咁"笠"....

=================================================================

thanks! 我會試下你講個方法, 可能有時我用好熱既水, 諗住乾淨d嘛!原來會愈洗愈差 :P

• 係呀, 我都覺pantane麻麻...我覺得係佢d廣告太多吹大左.

• iloveshoes replied at 2010-05-20 1:07 am

cocobob replied at 2010-05-19 6:36 pm

thanks! 我會試下你講個方法, 可能有時我用好熱既水, 諗住乾淨d嘛!原來會愈洗愈差 :P

好耐以前我都以為熱水會好乾淨...不過洗完真係好relax, 我朋友仲話我洗頭唔係洗碗, 熱水洗完會令皮膚好乾, 所以如果係油性皮膚既人 用熱水後油的分泌更多 所以會好油...

• fanny replied at 2010-05-20 1:37 am

係呀, 我都覺pantane麻麻...我覺得係佢d廣告太多吹大左.

潘記既洗頭水, 我每用一次都頭頂勁"笠", 好似洗完等於無洗, 我已經只係用conditioner係髮尾, 都"笠"到叫救命.....@-@

• pink lady replied at 2010-05-20 12:29 am

我都有用過鹽黎洗呀...不過教我唔係用鹽水 係用粗鹽按摩個頭皮膚..話會無咁多油... 不過我果陣咩都有試, 又試涼水 又試鹽.... 用完頭髮係較乾唔會滑, 不過最重要的頭頂無"笠"住

• cocobob replied at 2010-05-20 10:27 am

fanny replied at 2010-05-20 1:37 am

係呀, 我都覺pantane麻麻...我覺得係佢d廣告太多吹大左.

潘記既洗頭水, 我每用一次都頭頂勁"笠", 好似洗完等於無洗, 我已經只係用conditioner係髮尾, 都"笠"到叫救命.....@-@

可能電過, 頭髮較乾, 用完pantene 順左, 摸落滑左

如果你頭皮油, 可能受唔到

D 頭髮真係難攪...好煩 : (

• cocobob replied at 2010-05-20 10:30 am

pink lady replied at 2010-05-20 12:29 am

我都有用過鹽黎洗呀...不過教我唔係用鹽水 係用粗鹽按摩個頭皮膚..話會無咁多油... 不過我果陣咩都有試, 又試涼水 又試鹽.... 用完頭髮係較乾唔會滑, 不過最重要的頭頂無"笠"住

咁你好激呀...用鹽按摩, 呢個我未聽過呢!

我有試過凍水, 都無咩幫助, 一樣咁偏

d 人話唔好用熱風吹頭, 自然乾頭頂爽D, 但髮尾好似雜草... :(

• iloveshoes replied at 2010-05-20 11:20 am

d 人話唔好用熱風吹頭, 自然乾頭頂爽D, 但髮尾好似雜草... :(

=======================================================

係呀, 開頭我用涼水同bb洗頭水果陣, 成個頭髮乾到想死...

不過我朋友同我講, 因為出面一般洗頭水都有conditioner, 所以洗完先係咁滑....但我個髮型師都有同我講過, 話conditioner根本唔可以到頭皮膚, 所以我諗較乾的洗髮水應該對皮膚好d.....

so 我用conditioner係髮尾都用好多架......

• cocobob replied at 2010-05-20 11:58 am

iloveshoes replied at 2010-05-20 11:20 am

=======================================================

係呀, 開頭我用涼水同bb洗頭水果陣, 成個頭髮乾到想死...

不過我朋友同我講, 因為出面一般洗頭水都有conditioner, 所以洗完先係咁滑....但我個髮型師都有同我講過, 話conditioner根本唔可以到頭皮膚, 所以我諗較乾的洗髮水應該對皮膚好d.....

so 我用conditioner係髮尾都用好多架......

係呀, 以前我將護膚素搽落頭皮架, 後來先至知係髮尾1/3

因為我有壞習慣成日"lut" 髮尾...

所以有時唔落護髮素, 只用pantene treatment, 真係無咁多义...

或者吹頭前用髮尾油, 無咁傷...不過千祈唔好搽咁上...

• to: iloveshoes

講開頭髮問題,岩岩我打俾果個朋友再問, 佢話如果甩頭髮甩得多, 同埋頂扁, 問會唔會係以前較多, 近年越黎越薄, 佢話如果係咁, 有機會係毛囊閉塞整到頭髮越生越幼所以少左....@@ 佢講左一堆野我都唔係好明... 不過聽完佢講, 講到我好驚, 因為我頭頂既頭髮都係比以前薄左好多 @-@

• cocobob replied at 2010-05-20 1:26 pm

to: iloveshoes

講開頭髮問題,岩岩我打俾果個朋友再問, 佢話如果甩頭髮甩得多, 同埋頂扁, 問會唔會係以前較多, 近年越黎越薄, 佢話如果係咁, 有機會係毛囊閉塞整到頭髮越生越幼所以少左....@@ 佢講左一堆野我都唔係好明... 不過聽完佢講, 講到我好驚, 因為我頭頂既頭髮都係比以前薄左好多 @-@

毛囊閉塞 <--- 係咪洗得唔乾淨呀?

或者洗個陣按摩頭皮得唔得呢?

• pantane真係幾吾掂!! 越用越lup!

搞到毛孔閉塞重甩多在hair!

用開頭髪既sis用patane會甩得仲勁

皮膚科醫生都唔suggest用, 始終多化學成份.

• celia replied at 2010-05-20 2:34 pm

pantane真係幾吾掂!! 越用越lup!

搞到毛孔閉塞重甩多在hair!

用開頭髪既sis用patane會甩得仲勁

皮膚科醫生都唔suggest用, 始終多化學成份.

不過呢...好老實, 現今有咩唔係chemical丫... 所有化妝品護膚品沐浴露洗頭水...乜都係...

但有人教我揀洗頭水同揀護膚品一樣, 都係針對皮膚...

同埋conditioner一定唔可以落頭皮膚呢......

• conditioner唔搽落頭皮就係人都知啦!

不過有的shampoo係成份比較天然or 含中草藥成份會冇咁chi激!

萬一過唔清都冇咁傷!

• 好多洗頭水話自己有咩草本成份, 中藥精華, 其實睇番成份都係一堆化學野...

所以cocobob講得啱, 揀洗頭水都係睇自己頭部皮膚需要,

有時顧得頭頂顧唔到髮尾, 唯有試多幾種唔同, 大家share下

• girl replied at 2010-05-21 3:55 pm

conditioner唔搽落頭皮就係人都知啦!

不過有的shampoo係成份比較天然or 含中草藥成份會冇咁chi激!

萬一過唔清都冇咁傷!

我問過髮型師同幫我洗頭個位師傅仔

叫我洗頭唔好咁心急, 慢慢洗淨個髮根先

用完conditioner 過水個陣要feel 到唔"san", 之後再沖多一陣, 先至真係過清

唔係好易笠喎

• 跟本好多時唔關過水潺唔潺事.

好多case都係本身係油性or易出油,

用pantene or 2合1果d就實死多幾錢重!!

唔好淨係聽晒同你洗頭既人講!!

• 由上星期係樹講完之後, 越諗就越驚....因為我認真洗完頭數左一次甩幾多...

點知係72條(只係洗完個浴缸的格格), 洗完梳+吹乾又有43條...

其實每日我都係咁上下數量, 但唔數都唔知, 原來每日洗頭會甩百幾條

如果一日生唔到百幾條的話, 咁咪好快甩晒 @!@

所以我去左朋友做開treatment果樹整第一次, 我無join任何野 因為想試only

同埋我仲係諗緊整唔整, 大家有做過類似防脫髮treatment嗎? 係邊樹整呢? 效果呢? 價錢呢? 大家比下意見~~ thanks

Log in to reply