想搵個岩自己嘅人點解會咁難??

• tracie:你講到好似一個信心可以打低曬其他野咁既...

• 大家午安

• heiley

除非你工作需要,若果唔係,你張cert最多只係一個參考,見工時最注重係表現同印像,你做好呢兩樣就得,人地叫得你見工,即係話你張cert無問題架,明唔明?

• 岩岩爬完文...

Heiley淡定些呢兩個月環境算好左搵工應該唔太難

加油

• Heiley replied at 2010-04-26 4:18 pm

wizard:8-12k我就一定無信心搵到啦,我張certificate唔好睇,d boss請人睇既最緊要呢張野,我就衰呢樣野 莫講話無咩人肯請,政府工要5科合格我都唔得啦...

物流好似係要讀左某d咩野先做到,我識做既只係好簡單+普通既文職工作~

人地個boss見我咩都唔識,會考又唔掂,請個無經驗既返來都好過請我啦

我試下上網search下agency啦

=======================

我寫包單俾你

1. 我會考只得五分.. combine cert 先得五科合格.. 大專都畢唔到業, 但三年的工作經驗就已經足以令我可以試過好幾次見一份 8 - 10K 的工四五次,如果唔係轉工轉得密.. 早就已經請左我

2. 好簡單 + 普通文員的工作 --- 你唔可以睇少自己, 小弟咪又係文員出身,但你做個行業,如果係要學識會計,會計已經係優點。之後,你懂電子報關,比起仲係要用 Paper 去報關的人又會叻左。 Excel 同 Word 用得叻,都可以係一個賣點。 執辦都係一個專長,如果唔係都唔會有公司搵人做辦房文員。

聽你咁講,你要求的工作,比我要求的人工仲要低,依家呢個巿場, 需要人,應該無問題啦。倒不如認真諗一下,你工作係做 D 咩... 然後透過你封信放大俾你的未來僱員睇啦。

教你幾招呀 : 如果你係公司都要負責接電話的,咪話自己有一定的電話技巧;成日幫手可能 call 人維修,咪話自己懂得辦公室庶務。

如果你係廠做的, 咪話自己擁有三年在廠工作的經驗。係 buyer office 就講自己有三年 buying office 經驗。因為做廠的人, 要手忙腳忙,要記得好多野同埋好好安排時間。做 buying office 的人,佢地的工作,就係要幫手做報告,同時擁有較好的英文同人溝通,了解到某個國家的工作方式同埋巿場潮流

總之,你當求職信好似吹水咁就掂

• wizard 講得好岩~

你去見工果陣,

人地一d都唔識你,

你要好好咁sale自己

如果連你自己都對自己無信心

人地又點會請你呢???

• 唉...但我有樣野考慮緊...想去讀erb,有d唔洗錢讀,但要讀成個月,怕讀完出來差唔多6月,已經唔夠d會考出來既爭...但唔讀有d工又未必做到

都唔知點好

• Tracie replied at 2010-04-26 4:37 pm

wizard 講得好岩~

你去見工果陣,

人地一d都唔識你,

你要好好咁sale自己

如果連你自己都對自己無信心

人地又點會請你呢???

====================

我好記得我岩岩被人炒個份工,我因為趕唔切由赤蠟角到荔枝角見工, 足足遲到四十五分鐘。當時我只係知,我要挺直個身,俾好淡定咁準備好曬我見工所需要的文件。面試時好肯定咁話俾對方知我有跟單經驗同埋對玩具有一定認知,話佢知我有信心勝任呢份工作,咁我就即日通知話可以有工返,一做就做左半年,先被我個衰人上司跣翻出黎做失業大漢...

所以, 唔好覺得見工係好太問題, 好容易面對的一件事而已

• HI 單女

試下搵我吖^^

我msn:

[email protected]

• 如果自己想讀既而又唔係負擔唔到, 為咩唔讀?

計劃追唔上變化架, 有時想太多係冇用

• Heiley replied at 2010-04-26 4:40 pm

唉...但我有樣野考慮緊...想去讀erb,有d唔洗錢讀,但要讀成個月,怕讀完出來差唔多6月,已經唔夠d會考出來既爭...但唔讀有d工又未必做到

都唔知點好

============

如果你想同時進修的話,你應該唔好考慮 全日制的 ERB.. 因為佢要花你好長時間。你係想係其他行業發展或者對自己的行業有更充實的基礎認識,兼讀制的可以的,因為佢只係佔你兩三日時間,又或者用大概兩個月時間讀一個課程,時間就係七點到九點半十點左右。

• 得閒 replied at 2010-04-26 4:46 pm

-----------------------------------------------------------------

如果自己想讀既而又唔係負擔唔到, 為咩唔讀?

計劃追唔上變化架, 有時想太多係冇用

=================================================================

我都話左已經每月有支出...可以唔洗負擔既當然係最好啦

就因為我前同事同我講讀呢d又會有錢比我,邊個唔想唔洗錢可以進修呢﹖

無人會嚴錢多掛,除非之前搵落一大筆就唔洗煩姐

就因為佢知過左4月就開始難搵工,到5月更加多班會考生出來爭,

先叫我可以考慮,連我屋企人都問我讀唔讀,無理由連家人都點我掛﹖

wizard replied at 2010-04-26 4:47 pm

如果你想同時進修的話,你應該唔好考慮 全日制的 ERB.. 因為佢要花你好長時間。你係想係其他行業發展或者對自己的行業有更充實的基礎認識,兼讀制的可以的,因為佢只係佔你兩三日時間,又或者用大概兩個月時間讀一個課程,時間就係七點到九點半十點左右。

=================================================================

就係全日既先可以唔洗錢讀,半日/兼既最小都要比$2xx

如果我要讀半日/兼既就要搵p-t,唔係點會15 16呢

• 即係計曬津貼都要俾 2xx ? 咁其實唔會太多吧..

如果你連呢小小都俾唔到, 我建議你專心搵工啦..

回歸現實及俾信心自己

因為你工作左咁耐, 你係有自己的生存之道先可以做到三年

• 乜有d咁好既course讀既咩???

我又想讀下喎~

• 算啦....唔討論呢個問題,當我從來無講過erb

• Tracie replied at 2010-04-26 5:08 pm

乜有d咁好既course讀既咩???

我又想讀下喎~

=============

我有諗過有 D 工, 學左無壞.. 益朋友.. 又保障自己將來

我有諗過讀按摩推油 ~~ ~ ~

Heiley replied at 2010-04-26 5:12 pm

算啦....唔討論呢個問題,當我從來無講過erb

===============

咪咁灰啦 ~ 你有冇想過,你希望下一份的工作,如果係關於文職的話,係咪都好想有人教你多少少辦公室的技能呀 ?

• 好, heiley,

咁我地轉話題

好野就快收工lu~

• wizard replied at 2010-04-26 5:16 pm

-----------------------------------------------------------------

Tracie replied at 2010-04-26 5:08 pm

乜有d咁好既course讀既咩???

我又想讀下喎~

=============

我有諗過有 D 工, 學左無壞.. 益朋友.. 又保障自己將來

我有諗過讀按摩推油 ~~ ~ ~

Heiley replied at 2010-04-26 5:12 pm

算啦....唔討論呢個問題,當我從來無講過erb

===============

咪咁灰啦 ~ 你有冇想過,你希望下一份的工作,如果係關於文職的話,係咪都好想有人教你多少少辦公室的技能呀 ?

其實我好想知 erb係咩來~

• Tracie replied at 2010-04-26 5:18 pm

僱員再培訓

• 妳好似廿幾咋啵, 都要依d course?

唔係要三十幾四十果d去報既咩?

• Heiley replied at 2010-04-26 5:23 pm

Tracie replied at 2010-04-26 5:18 pm

僱員再培訓

哦~~~

你咁細個都報得既咩??????

• 咁多位,

我收工去學手語喇~

夜d再講~

88~!!!

• Tracie replied at 2010-04-26 5:31 pm

咁多位,

我收工去學手語喇~

夜d再講~

88~!!!

===========

第時你學完教我得嗎 ? bye

• 88, 我都去抖陣先~

• 主要為15歲以上及具副學位程度或以下,並有培訓及/或就業需要人士,提供即時、到位及多元化的培訓及就業服務

15歲以上就得啦喎...唔好玩啦 我前同事知我幾大架...係佢都建議我考慮既

我唔係細你好多咋tracie=.=又話唔好叫到你咁老

• 哇~學手語>.<我細細個已經覺得好得意啦

• Heiley replied at 2010-04-26 4:40 pm

唉...但我有樣野考慮緊...想去讀erb,有d唔洗錢讀,但要讀成個月,怕讀完出來差唔多6月,已經唔夠d會考出來既爭...但唔讀有d工又未必做到

都唔知點好

better than nothing

• man replied at 2010-04-26 6:13 pm

Heiley replied at 2010-04-26 4:40 pm

都唔知點好

better than nothing

每次句子

由一個字sure

到兩個字not strange

終於進化到三個字

人類以及靈長類大突破

• man replied at 2010-04-26 7:26 pm

每次句子

由一個字sure

到兩個字not strange

終於進化到三個字

人類以及靈長類大突破

What are you talking about....?

• Good Evening

• hihi

• 我食左飯啦, 妳開飯未?

• 咁早食左飯﹖我未呀...屋企人未煮

• 屋企有細路, 所以通常好早食(7點前)

睇緊咩野大匯演? 電視台自從杯葛某d唱片公司後已經好少有咁多歌手同台啦~

• 哇...咁咪好快又肚餓囉﹖得閒望兩眼咁囉...我睇緊網頁嘛

• 夜d再食囉...我係奉旨夜d再食既...因為...秘密~

我都冇睇tv, 全心同人傾緊計中

• 哈哈~奉旨,我起碼8點半先會話準備食飯

• 有d野做要行開陣, 夜少少傾啦~

• wizard replied at 2010-04-26 5:33 pm

Tracie replied at 2010-04-26 5:31 pm

咁多位,

我收工去學手語喇~

夜d再講~

88~!!!

===========

第時你學完教我得嗎 ? bye

我借份NOTES你睇,其實應該唔係好難,有記性就得喇~

Heiley replied at 2010-04-26 5:36 pm

哇~學手語>.<我細細個已經覺得好得意啦

係呀,好好玩架~

個MISS又搞笑

有人一齊去學就好D

有得一齊玩MA

• Tracie,

你好,今晚傾咩好??

• 好喎, 我多一份 notes.. 然後一齊練習練習.. 有點似一班人玩布偶咁

• 應該係一班人係到係咁做手語,旁邊d人唔知我地講緊咩~

話唔定講佢壞話都唔知呢~hahahaha

• cp replied at 2010-04-26 10:58 pm

Tracie,

你好,今晚傾咩好??

唔知呀,你想呢??

wizard replied at 2010-04-26 11:01 pm

好喎, 我多一份 notes.. 然後一齊練習練習.. 有點似一班人玩布偶咁

好呀~

一定好好玩~

• Heiley replied at 2010-04-26 11:02 pm

應該係一班人係到係咁做手語,旁邊d人唔知我地講緊咩~

話唔定講佢壞話都唔知呢~hahahaha

係架~

諗起都開心~

HAHA

• 學手語,好有型woo....

• 係咩???學識左教你一齊玩~

等你都一齊有型下~

• Tracie replied at 2010-04-26 11:09 pm

係咩???學識左教你一齊玩~

等你都一齊有型下~

============

不過真係好多野要記..

• 我又要~教埋我丫

• 咁到時 Tracie 就輪到你做搞笑老師黎同教我地啦

• 哈哈~一定好好笑

Log in to reply