犯太歲生肖 : 豬, 虎, 猴, 龍, 蛇, 揮手區~~~

• FSFS replied @ 2010-03-03 11:36 am

寅(虎) 犯太歲, 申(猴)沖太歲, 巳(蛇)同亥(豬) 刑太歲.. 不過豬本身係合虎, 所以係好既

龍不是, 但龍今年冇咩吉星, 都係一般!
    ..............................................................................

巳(蛇)同亥(豬) 刑太歲, 乜野係刑太歲, 我係屬蛇12年前感情同事業都出現好大問題

• FSFS replied @ 2010-03-03 11:36 am

寅(虎) 犯太歲, 申(猴)沖太歲, 巳(蛇)同亥(豬) 刑太歲.. 不過豬本身係合虎, 所以係好既

龍不是, 但龍今年冇咩吉星, 都係一般!

======

犯/沖/刑點解呀?

• 蛇年出現刑太歲點算?有冇野要特別注意?

• 巳(蛇)同亥(豬) 刑太歲, 乜野係刑太歲, 我係屬蛇12年前感情同事業都出現好大問題

> 刑係代表刑尅! 影響力係 沖>犯>刑... 都係果句, 流年的影響係輔助, 都要決定於你的本命八字!

犯/沖/刑點解呀?

> 犯是指你的生肖(年支)與流年的年支一樣

沖是指你的生肖(年支)與流年的年支的對面 (所謂太歲宜坐不宜向, 向係對面, 所以沖的力最大)

刑是指你的生肖(年支)與流年的年支的隔3位, 90度, 由於唔係成一直線, 影響力一般... 不過條命衰起上來都夠打柴你

• 蛇年出現刑太歲點算?有冇野要特別注意?

> 犯咩太歲都好, 凡是最好宜靜不宜動, 尤其是投資

> 保持心境開朗

> 少d得罪人

> 做多點善事

> 去多d喜慶場合(一喜擋三災)

凡事定能安然度過!

• 但沖太歲 (monkey) 唔係宜動不宜靜咩

• easonfan replied @ 2010-03-03 12:14 pm

但沖太歲 (monkey) 唔係宜動不宜靜咩

> 其實應該宜靜, 不過蘇記覺得既然會變, 就主動求變!! 不過投資就真係唔好啦

• 我記得楊天命都好似話宜動...

• 有個fd呀媽死咗,親慼話佢係屬龍,一時又話佢屬蛇,fd一見到龍蛇犯太歲都拜, 其實有冇方法知佢係屬龍定蛇,我見佢犯龍又拜犯蛇又拜有冇問道呢?

• 我都想知,有時吾知自己生肖,點先可以知道

• 小丸 replied @ 2010-03-03 12:25 pm

有個fd呀媽死咗,親慼話佢係屬龍,一時又話佢屬蛇,fd一見到龍蛇犯太歲都拜, 其實有冇方法知佢係屬龍定蛇,我見佢犯龍又拜犯蛇又拜有冇問道呢?

<<<<<<<<凡4/2 or 5/2是立春日,立春前無論到左或未到農曆年初一都屬蛇,立春後就算未到農曆無初一都屬龍

• 楊都係跟蘇學的! 電視上果幾個都係同一堆師傅, 所以講的野都差唔多

知道自己的西曆出生日期, 便知生肖啦

• <<<<<<<<凡4/2 or 5/2是立春日,立春前無論到左或未到農曆年初一都屬蛇,立春後就算未到農曆無初一都屬龍

> 正確, 而且還要看立春的時間

• 蛇甘中意冬眠, 屬蛇的人, 係咪冬天都要靜的, 夏天先出黎併搏架? :))

• 聽聞蛇0既人好古惑

• 蛇的人一般係好聰明, 不過都幾孤寒!! 睇下咩年的蛇啦...

• 唔怪得蛇王甘叻喇

• 等我返去處理左條蛇仔, 免除後患先. :))

• 咩蛇仔呀?

• 你話呢? :)

• 我單純過so good架.... 當然唔明啦.... 呵呵!

• fd吾係立春問題,佢秋天出生,只係當年偷渡來香時,吾知佢呀媽報細年齡定真係屬蛇
    大陸親戚話佢係屬龍

• fd孤寒自已對人大方, 佢都幾聰明, 但有幾個fd係龍都聰明

• FSFS replied @ 2010-03-03 12:48 pm

蛇的人一般係好聰明, 不過都幾孤寒!! 睇下咩年的蛇啦...

...............................................

• 小丸 replied @ 2010-03-03 2:12 pm

fd吾係立春問題,佢秋天出生,只係當年偷渡來香時,吾知佢呀媽報細年齡定真係屬蛇

大陸親戚話佢係屬龍

====

哩次真系龍蛇混雜於一身勒! 大家個身都係一樣架啦, 個運程應該都差無幾呱!

:))

• 小丸 replied @ 2010-03-03 2:12 pm

fd吾係立春問題,佢秋天出生,只係當年偷渡來香時,吾知佢呀媽報細年齡定真係屬蛇

大陸親戚話佢係屬龍

<<<<<<<大陸無出世紙,無族普?

大陸親戚話佢係屬龍

> 如果只係前後年的差別, 當然可以斷啦.... 睇下佢在龍相應犯太歲的年份, 比較蛇相應的年份, 有咩變動/比較差就知... 不過未必太準

另一方法係以出生年的卦, 再看看佢的遭遇吻合邊個就知.... 佢係未1952/53? 不過呢個方法我未夠功力!

• 大人 replied @ 2010-03-03 2:25 pm

小丸 replied @ 2010-03-03 2:12 pm

大陸親戚話佢係屬龍

<<<<<<<大陸無出世紙,無族普?

=====

中!! 鄉下地方, 果個年代, 無哩的野.

• 真係大開眼界, 中國0既玄學, 果然博大精深.

• FSFS replied @ 2010-03-03 2:33 pm

小丸 replied @ 2010-03-03 2:12 pm

大陸親戚話佢係屬龍

> 如果只係前後年的差別, 當然可以斷啦.... 睇下佢在龍相應犯太歲的年份, 比較蛇相應的年份, 有咩變動/比較差就知... 不過未必太準

另一方法係以出生年的卦, 再看看佢的遭遇吻合邊個就知.... 佢係未1952/53? 不過呢個方法我未夠功力!

====

話左係 1977

• 1977年仲有偷渡架?

• 78-80先係高峰! :))

問我哩的老人家就清楚啦

• 丸子 replied @ 2010-03-03 2:15 pm

fd孤寒自已對人大方, 佢都幾聰明, 但有幾個fd係龍都聰明

> 係咁佢似屬龍多d.... 要睇埋1982, 1994, 2006是否比較差或變動大!

• FSFS replied @ 2010-03-03 2:40 pm

丸子 replied @ 2010-03-03 2:15 pm

fd孤寒自已對人大方, 佢都幾聰明, 但有幾個fd係龍都聰明

> 係咁佢似屬龍多d.... 要睇埋1982, 1994, 2006是否比較差或變動大!

=====

抽像左的

一個聰明人, 同一個無甘聰明既人, 對聰明既判斷會有唔同

• fd孤寒自已對人大方

> 係呢句來定... 聰明來說蛇同龍都不弱

• 哦......收到!

甘容易好多!

• 哦原來蛇龍都聰明, 會吾會蛇聰明係奸,龍聰明係正氣
    197幾年係偷渡潮
    fd 2001年-2002發生感情大問道, 吾記得07,08年佢結婚呀

• FSFS replied @ 2010-03-03 2:40 pm

丸子 replied @ 2010-03-03 2:15 pm

............................................................................................................................
    1982,1994, 2006年指出生年定fd的際遇?

• 際遇

• > 係咁佢似屬龍多d.... 要睇埋1982, 1994, 2006是否比較差或變動大!
    =====

抽像左的
    一個聰明人, 同一個無甘聰明既人, 對聰明既判斷會有唔同
    ...............................................................................................

我覺得fd係小聰明果種

• 等我問下先

• 有大智慧就得啦

• -fd以77年, 話記得82年5歲開始父母分開, 但以76年佢肯定父母分開
    -fd以77年, 最記得94年17歲中第一次拍拖 , 但以76年18歲成績好吾差,想自己退學佢話同拍拖無關,係因為好曾個先生!   
    -fd以77年,2006年工作好多小人, 以76年, fd結婚 
    ..................................................

• 吾想再遇12年前的事!

...........................................................................................................................

1982, 1994, 2006 係問到fd咁多

• 小丸 replied @ 2010-03-03 4:58 pm

-fd以77年, 話記得82年5歲開始父母分開, 但以76年佢肯定父母分開

-fd以77年, 最記得94年17歲中第一次拍拖 , 但以76年18歲成績好吾差,想自己退學佢話同拍拖無關,係因為好曾個先生!

-fd以77年,2006年工作好多小人, 以76年, fd結婚

..................................................

講勿呀?! 擾亂視聽?!

86 當 76?

96 都係 76?

哈哈哈

• luckli replied @ 2010-03-03 6:31 pm

小丸 replied @ 2010-03-03 4:58 pm

-fd以77年, 話記得82年5歲開始父母分開, 但以76年佢肯定父母分開
    -fd以77年, 最記得94年17歲中第一次拍拖 , 但以18歲成績好吾差,想自己退學佢話同拍拖無關,係因為好曾個先生!
    -fd以77年,2006年工作好多小人, 以76年, fd結婚
    吾明? 係FSFS話要睇下1982, 1994, 2006有冇變化

fd 以蛇年(77年出生), 話記得82年5歲開始父母分開, 但如果以龍年(76年出生年)佢肯定父母分開
    -fd以蛇年(77年出生), 最記得在94年17歲中第一次拍拖 , 但以龍年(76年出生年)記得在94年即當時18歲成績好吾差,想自己退學佢話同拍拖無關,係因為好曾個先生!

..................................................................

• 救命呀! 點解忽然間我的理解能力會消失曬架? 定係根本一直都無勿呀? :))

點解同一個人, 假設唔同既出生年份, 會連拒的過左去既經歷都會變埋架?

係咪細路玩大人呀? 哈哈哈哈哈

fsfs 快的死出黎, 救命呀!! :))

• 點解虎好似成日犯太歲架 ><

• luckli, 我一睇就明啦.... 小丸以77年的佢或76年的佢在我指定的年份的遭遇!! 哈哈...

小丸, 以上的野都較難斷, 不過似係龍年相沖的年份變化比較大!! 佢有冇病痛受傷or喪事係82, 94, 06呀?

Log in to reply