女仔過左一定年齡都未有著落, 就好似過左止蝕位唔記得止蝕咁..

• forgettrouble replied @ 2009-09-26 2:18 pm

成績好, 唔代表出路好

>>> 無錯!! 工作經驗、表現更重要

我覺得係態度, 用腦, 兩樣~

• forgettrouble replied @ 2009-09-26 2:16 pm

Kort replied @ 2009-09-26 2:13 pm

forgettrouble replied @ 2009-09-26 2:10 pm

打算讀咩DIP?

D 好普通既DIP咋, 分分鐘仲LOW LV過HI-DIP果D =.="

>>> 應該揀D 對工作有架來讀, 讀完DIP-> HIGH DIP-->DEGREE

要長遠D 啊

讀完哂應該冇左十幾萬, HAHAHHA

哈~掉咁多錢落去, 我覺得係收唔番 =.="

• 咁咪就係話成績好唔代表出路好0羅

出黎做野最緊要轉數快, 有腦, 同埋唔好下下出口傷人

• sai replied @ 2009-09-26 2:19 pm

講到好似炒窩輪咁....哈哈..

有個POST我之前出過, 話有個靚女問嫁個有錢人既方法, 然後有人解釋點解佢嫁唔到~你可以試下搵下^^

• 以前讀書有個幾叻既FD, 畢業出黎試下響銀行度搏下, 做左幾年而家都係得十幾K, 反而佢個讀書麻麻地既女朋友, 成績唔夠入U去左IED, 而家做教師連埋D甚麼津貼有成30K....我FD就而家沮喪到暈

>>>> 教書唔會發達架, 不過就一定唔會餓死LOR~
    反而做COMMERICAL FIELD 有機會搵好多, 不過就非常不穩定

• easonfan replied @ 2009-09-26 2:21 pm

咁咪就係話成績好唔代表出路好0羅

出黎做野最緊要轉數快, 有腦, 同埋唔好下下出口傷人

奧~可能我要轉做出口商人>>>>>哨牙陳 X>

• 哈~掉咁多錢落去, 我覺得係收唔番 =.="

>>>> 長遠D 睇, 付出左果 D 學費, 最起碼多左好多機會

• 我0個行都窄0的

• forgettrouble replied @ 2009-09-26 2:22 pm

教書唔會發達架, 不過就一定唔會餓死LOR~

反而做COMMERICAL FIELD 有機會搵好多, 不過就非常不穩定

而家已經散左啦

個女仔話大家差距好遠~哈哈

• forgettrouble replied @ 2009-09-26 2:23 pm

哈~掉咁多錢落去, 我覺得係收唔番 =.="

>>>> 長遠D 睇, 付出左果 D 學費, 最起碼多左好多機會

子華話齋, 如果我地唔讀幼稚園, 小學中學大學

用d時間打份牛工

人地畢業, 我地已經夠退休

• easonfan replied @ 2009-09-26 2:24 pm

我0個行都窄0的

你做邊行呢又

• logistics

• 哈哈...你都有睇 wo(子華)...

• 我出街喇~~~ 大家都要努力增值, 終身學習呀, 哈哈

• 午安!

上緊班.

• easonfan replied @ 2009-09-26 2:28 pm

logistics

唔錯呀呢行~

係咪kerry @@

• sai replied @ 2009-09-26 2:28 pm

哈哈...你都有睇 wo(子華)...

ok啦佢~哈哈

• NNJO replied @ 2009-09-26 2:30 pm

午安!

上緊班.

hi@@

• 出黎做野最緊要轉數快, 有腦, 同埋唔好下下出口傷人*****世界仔.

• NNJO replied @ 2009-09-26 2:36 pm

出黎做野最緊要轉數快, 有腦, 同埋唔好下下出口傷人*****世界仔.

我唔係~可惜~哈哈

樣樣都無 /_\

• 最緊要揾個真心既男仔.....

有錢..有才華...就最好 la...(bonus)

但都睇睇個女仔本錢既....

有咁好既男仔都揾個後生女啦...

• no

唔係kerry

• 其實做人每一方面都應該係咁 (出黎做野最緊要轉數快, 有腦, 同埋唔好下下出口傷人)****吾單止做野!

• sai replied @ 2009-09-26 2:39 pm

最緊要揾個真心既男仔.....

有咁好既男仔都揾個後生女啦...

有d唔係好靚/條件既女仔一樣搵到好好既男仔

最重要係睇下大家懂唔懂大家諗緊咩, 或者願唔願意去花時間者

• 最緊要揾個真心既男仔.....

有咁好既男仔都揾個後生女啦... *******等行運.

• 無計啦...要新一代面對現實好難既!

• 每一代都有佢地既難題

上兩代就係資源缺乏, 想做咩都做唔到

上一代就係競爭激烈, 乜野都有人爭

呢一代就係乜都有, 想做咩都已經有人做到爛

• 下一代就比人縱到壞曬, 完全無自立能力

• 宜家要揾個男人真心對你好難,好多時人真心對你你又唔上心,但對住件唔多真心嘅又上嗮心,要真係夾到就好講運數

• jenny replied @ 2009-09-26 2:52 pm

宜家要揾個男人真心對你好難,好多時人真心對你你又唔上心,但對住件唔多真心嘅又上嗮心,要真係夾到就好講運數

以前搵男人唔難~因為有盲婚啞嫁

而家難, 係因為大家都好自我中心, 個個都想揀個有條件~唔想虧待自己

• jenny:

咁就考你算男仔既眼光啦...表面好...實際又点...?? 哈哈....高深的做人學問...

• 依家聽緊收音機, 有個話題, 我幾感interested0既

• 可能我比較傳統,我覺得女人始終都要揾個人做伴先算完整

• 其實呢個世界好多野值得我地去留意, 點解日日夜夜都要去諗男女關係?

• jenny:

有就最好啦!!

但唔好為咗咁....強行同一個唔合拍既人一齊..

• easonfan replied @ 2009-09-26 3:03 pm

其實呢個世界好多野值得我地去留意, 點解日日夜夜都要去諗男女關係?

分別在於, 人會在意自己沒有的東西,

你有另一半, 所以對你而言另一半的問題相對不用太concern, 會考慮下其他野;

其他人沒有另一半, 可能擁有其他野, 所以, 另一半呢個issue會另一比較在意~

• Kort:哈哈....等價交換....

• Kort replied @ 2009-09-26 3:06 pm

easonfan replied @ 2009-09-26 3:03 pm

其實呢個世界好多野值得我地去留意, 點解日日夜夜都要去諗男女關係?

分別在於, 人會在意自己沒有的東西,

你有另一半, 所以對你而言另一半的問題相對不用太concern, 會考慮下其他野;

其他人沒有另一半, 可能擁有其他野, 所以, 另一半呢個issue會另一比較在意~

咁我想問喇:

我拍緊拖, 但係仲未嫁得出, 而且仲要唔知幾時先嫁得出, 咁我係咪要日日夜夜諗住呢樣野呢? 咁我又算唔算係"人地有0既野我無呢" (人地結左婚我仲未結) ??

世界好大架, 0靚仔, 你係無就無, 未遇到就係未遇到, 比你諗到腦爆你都係未有架啦~ 呢個世界, 我地0既國家, 我地0既事業, 有好多野值得我地留意.

仲有我話比你聽, 拍拖呢0的野, 無係煩, 但有就更煩, 你明唔明?

• 其他人沒有另一半, 可能擁有其他野, 所以, 另一半呢個issue會另一比較在意~

有D唔同,我覺得可能年齡問題,我後生時都好小諗將來,宜家都會諗多好多

• 分別在於, 人會在意自己沒有的東西-----> 仲有, 下下都咁在意, 你做人都唔方開心, 做人要識得知足

• 我拍緊拖, 但係仲未嫁得出, 而且仲要唔知幾時先嫁得出, 咁我係咪要日日夜夜諗住呢樣野呢? 咁我又算唔算係"人地有0既野我無呢" (人地結左婚我仲未結) ??

是不為也, 非不能也

其他人面對既, 是不能也, 非不為也

本質上係有分別既 (純粹討論架咋)

• 無法啦, 不竟係"人", 人就會有7情六慾!

• Kort replied @ 2009-09-26 3:13 pm

我拍緊拖, 但係仲未嫁得出, 而且仲要唔知幾時先嫁得出, 咁我係咪要日日夜夜諗住呢樣野呢? 咁我又算唔算係"人地有0既野我無呢" (人地結左婚我仲未結) ??

是不為也, 非不能也

其他人面對既, 是不能也, 非不為也

本質上係有分別既 (純粹討論架咋)

你拍過拖未呀?

你知唔知我地之間要面對幾多問題呀?

你知唔知我地有咩問題要面對呀?

你到真正拍左拖先走黎同我講返你頭先講過0既野啦

送你一句: 家家有本難唸的經, 非道理所能去解決

• jenny:

你應該幾後生...

我當年未有人生目標/大計...

都會唸吓情情愛愛既...

哈哈

• 得閒多0的學下唔同0既野, 多0的從唔同0既途徑去吸收下知識, 豐富下人生仲好啦

• 每個階段都有吾同的需要, 吾同的專注GER.

• NNJO replied @ 2009-09-26 3:19 pm

每個階段都有吾同的需要, 吾同的專注GER.

0岩, 你講得0岩, 你絕對講得0岩

但係我0既意思就係話, 你專注唔係問題, 不過唔好過火0羅. 我見到好多人會攪到自己人唔似人鬼唔似鬼.

人生, 生存到咁有乜意思呢?

• 每個人有佢哋GER 選擇, 每個人的價值觀吾同.

• 有D人一世尋找GER只係愛情, 沒有對與錯.

• 我無話對同錯, 不過在於我黎講會覺得係on居. 呢個係我0既角度去睇.

Log in to reply