邊~度~痕~牙~果~度痕

• 不過放得太鬆, 露哂馬腳, 我會好危險喎!
    >>> 我同你又冇利益衝突~ 你會有幾危險呀~~
    我係幾鐘意聽日講野, 多過我自己講野, 所以只要有人肯講.~ 我都會去聽 :)
    當然未必有咩好意見, 不過最起碼有個人聽下, 我想都係好事 

• read_your_mind replied @ 2009-08-27 3:28 am

咁你可以o係後面加句 "不過我自覺襯佢唔起, 但係肥水不留別人田, 咁好既男子, 當然益番呢度既一眾既she友啦"

>>>> 有咁好的idea, 咁你打完先叫我post 啦, 我完全想像唔到點為你鋪路~

===========================================
    read_your_mind replied @ 2009-08-27 3:29 am

你另一個身份o係社工, 咁你服務對像係d咩人!?

>>> 智障人士

• 有d人就咁睇左我某d post, 見我講埋哂d咁既野, 仲以為我係女兒身添呀... = =''

不過我份人就係咁, 我會分o係唔同人面前我講既野究竟會係邊方面, 有幾多, 同埋有幾深入... 有d人, 佢撬極我把口我都唔會郁; 有d人, 自自然然就會透露好多自己既事俾對方知... 某程度上我都幾相信自己睇人既眼光, 不過準唔準我唔敢講, 只係知道直覺叫我咁做我就咁去做

• read_your_mind replied @ 2009-08-27 3:33 am

有d人就咁睇左我某d post, 見我講埋哂d咁既野, 仲以為我係女兒身添呀... = =''

不過我份人就係咁, 我會分o係唔同人面前我講既野究竟會係邊方面, 有幾多, 同埋有幾深入... 有d人, 佢撬極我把口我都唔會郁; 有d人, 自自然然就會透露好多自己既事俾對方知... 某程度上我都幾相信自己睇人既眼光, 不過準唔準我唔敢講, 只係知道直覺叫我咁做我就咁去做

=======================
    傾偈其實好自然, 就正如你之前所講, 有d 人真係俾到好想同佢傾的衝動, 但有d 人同傾都係了無生趣, 令人提不起勁~

• 你都幾叻同幾有heart, 又係教師又係社工, 你服務對像仲要係自閉學生同智障既人, 我諗少d毅力, 耐性同信念都唔會做得到... 但係你d時間點分配呀!?

• 係咪社工類型既人都好中意聽人講野既呢!? 因為我頭先講果位o係度識幫人做輔導既she友, 佢又係話好中意睇我講野, 見到我打咁多字會開心, 佢亦好想知道我對唔同既事同埋人會有咩睇法... 但係, 點解你地會想!? 從中會得到d某野呢!? = ='''

• 我係社工, 不過工作上只係做老師, 沒有咁多時間做服務兩班人啊~~~~
    我學校都係智障學校~~ 
    要宣傳下啦, 智障人士雖然能力弱, 不過佢地真係好可愛、好單純, 絕對俾時下的中小學生更為可愛, 哈哈~~

• 哦, 明白哂! 咁岩岩敗訴單野對你有無影響呀!?

• read_your_mind replied @ 2009-08-27 3:40 am

係咪社工類型既人都好中意聽人講野既呢!? 因為我頭先講果位o係度識幫人做輔導既she友, 佢又係話好中意睇我講野, 見到我打咁多字會開心, 佢亦好想知道我對唔同既事同埋人會有咩睇法... 但係, 點解你地會想!? 從中會得到d某野呢!? = ='''

>>>> 我識的社工多數係好人, 不過我唔排除有好多都已經冇哂heart, 工作上的burn out, 令佢地忘記人的本質~~~
    我同你社工朋友都一樣,. 見到咁多字真係好開心!
    因為可以同人精神上交流, 體會唔同的事~
    唔一定係學到野, 不過不斷同人keep 住溝通, 感覺上得到精神上的滿足~~~

• 真性情, 無機心, 單純, 永遠都係最吸引人既人性... 我無接觸過智障人士, 不過我非常之中意小朋友... 有時會諗, 人類既智慧對呢個世界, 以至於人類自己本身, 究竟係好定係壞... = ='''

• read_your_mind replied @ 2009-08-27 3:42 am

哦, 明白哂! 咁岩岩敗訴單野對你有無影響呀!?

>>> win or lose 對學校都係冇著數, 因為人多左, 政府都唔會俾多個老師去學校, 但係就要照顧多左學生~~

而且個課程完全係失敗, 我個人覺得新高中不設實際

• 但係你地平時既工作已經要勞心勞力咁去聽人講野, 幫人解決問題... 工餘時間唔係應該想靜落黎, 俾自己隻耳仔同個心休息下既咩!?

• read_your_mind replied @ 2009-08-27 3:46 am

有時會諗, 人類既智慧對呢個世界, 以至於人類自己本身, 究竟係好定係壞...

============================================

好深!!!!

• read_your_mind replied @ 2009-08-27 3:46 am

真性情, 無機心, 單純, 永遠都係最吸引人既人性... 我無接觸過智障人士, 不過我非常之中意小朋友... 有時會諗, 人類既智慧對呢個世界, 以至於人類自己本身, 究竟係好定係壞... = ='''

>>>>>>>有得必有失~~ 等價交易ma, 哈哈
    不過失去的係好難用物質換來的, 我覺得一代不如一代, 我們的一下代可能完全唔識得同人溝通相處了~

• 香港呢個物質主義咁重既地方, 有個咁既政府... 弱勢社群, 低生產力既一群, 永遠都係被忽視, 歧視... 有時真係好忟, 究竟大部份既人幾時先會明白, 錢唔係最重要既野, 幾時先會將心比己, 了解到其他人既感覺同埋需要, 一樣好重要!?

• read_your_mind replied @ 2009-08-27 3:48 am

但係你地平時既工作已經要勞心勞力咁去聽人講野, 幫人解決問題... 工餘時間唔係應該想靜落黎, 俾自己隻耳仔同個心休息下既咩!?

>>> 錯左, 我唔會幫人解決問題, 問題點都要自己面對, 我地只能做只可以俾d advise, 精神上support, 陪你走過困難啦~~~~ 要知道社工的決定都未必完全正確, 不能用我的觀點套在對方身上!

工餘時間係要休息丫, 不過都有正常的社交活動丫, 我冇當你係我client wor, hahaha

• miss 28, 我同愛因斯坦一樣, 都係雙魚座架, 所以都會諗埋哂好多所謂既無謂野... 不過佢比我成功既係, 佢無論智商, 智慧, 同埋專注熱誠, 都比我超出唔知幾多班... 佢所諗所想既, 都係有價值同貢獻, 而我既, 就只為滿足下自己既思考慾... = ='''

• read_your_mind replied @ 2009-08-27 3:52 am

香港呢個物質主義咁重既地方, 有個咁既政府... 弱勢社群, 低生產力既一群, 永遠都係被忽視, 歧視... 有時真係好忟, 究竟大部份既人幾時先會明白, 錢唔係最重要既野, 幾時先會將心比己, 了解到其他人既感覺同埋需要, 一樣好重要!?

>>>>>一旦失去左單純的心, 要學習係好難, 名利早已沖昏頭腦

• 精神上既支持, 一d意見, 加上陪伴左右既時間, 已經係好大既幫助啦! ... 你可能無當我係你client, 不過我可能不自覺咁當左你係我既輔導員啦... = ='''

當然, 呢度發生既所有事, 仍然係一場正常既社交活動黎既!

• 暑假我去左印度. 果度雖然落後, 不過人好真誠, 友善
    慶幸佢地尚未受到名利染污

• i know 赤元雙魚。。。U feel what i feel

• for, 你唔駛訓呀!? 你唔係為左陪我所以而家都未訓呀!?

因為我見到miss 28, 先意識到而家已經係夜深... = ='''

• read_your_mind replied @ 2009-08-27 3:58 am

精神上既支持, 一d意見, 加上陪伴左右既時間, 已經係好大既幫助啦! ... 你可能無當我係你client, 不過我可能不自覺咁當左你係我既輔導員啦... = ='''

當然, 呢度發生既所有事, 仍然係一場正常既社交活動黎既!

>>> 當我係朋友吧~~ 放左工唔想有任何職業枷鎖框住自己,  :p

• miss 28 =而家已經係夜深

hahahaha!!!!!!

• read_your_mind replied @ 2009-08-27 4:00 am

for, 你唔駛訓呀!? 你唔係為左陪我所以而家都未訓呀!?

>>>> 咁又不至於咁偉大為左陪你而唔訓, 
    都話你俾到打字的衝動我啦

• 4點啦, 你快去訓啦~~~~

• 聽講印度既男人, 因為對異族女性好奇, 所以會摸佢地既身體... = ='''

miss, sorry呀, 你咁夜出現, 同你唔到你傾落去, 我要去訓喇! 希望有機會都轟轟烈烈傾番場啦, 哈哈!

for, 我當然當你係我朋友啦, 不過我亦會好好利用你作為社工既身份, 為我自己服務一下, 哈哈!

兩位, 我要走喇, 早抖! ^^

• 快樂既時光永遠都係短暫...................

bye!

• 能被別人所需要, 先感覺到自己的價值~~~~

我都去訓啦~~~ 發個好夢~~~

• 請各位兄弟姊妹, 就算我唔o係度, 都傾下偈, 留下言啦!!!

我推!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• 依家口好痕, 好想食野tim~

• 呵呵...你兩個終於一齊失蹤.

• 熱死 =_="

• longann replied @ 2009-08-30 1:27 am

呵呵...你兩個終於一齊失蹤.

>>我冇失蹤, 尚在人間~

• 你兩個~~早抖

• 頭先訓左覺, 依家未眼訓呀~

Log in to reply