你地點睇 "婚外情" ?

• NNJO
    如果睇番離婚率,再睇番有咁多人有sl..............有時我都懷疑緊...........係咪婚姻制度有問題呢?

• 無.名.

好似深咗d.用朱古力只是心態過程, 不是用來美化, 從來不覺婚外情是醜的行為, 每一段婚外情也有它的故事, 吾會抗拒別人有的選擇.

• mimio

似乎我地都過於客氣

• 無.名. replied @ 2009-07-29 10:52 am

mimio
    似乎我地都過於客氣

++++++++++++++++++++++++++++++
    唔 ~~~ 語氣上做成誤會, 係我既錯喔
    我錯左, 要道歉 ar, 禾習慣黎 (有錯要認)
    認完, 大家又可以傾過 la, yeah ~~~~~~~~~~~~~~

(傾野係開心既, 唔想有誤會喔)

• nnjo

唔抗拒別人ok

但亦應該唔好鼓吹助長呢d風氣lor

• gent :...係咪婚姻制度有問題呢?---

--可能最大問題是社會. :)

• 點為之 handle 到 ??

• 如是制度問題, 那麼問題是?????????

我認為是人性問題... 一個字講曬 "貪"...

• 沒有助長意思,只是每個人有他們的選擇,只能以傍觀者角度, 不會以批判者的角度, 不竟, 發生婚外情, 誰事誰非,好難說.

• mi~:

我認為是人性問題..這句有d認同.

但( 一個字講曬 "貪".)..真是較難講.

• 制度無問題,制度係死既

係 d 人越來越唔當婚姻係一回事之嘛

• tony21 replied @ 2009-07-29 10:57 am

點為之 handle 到 ??

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    簡單來說
    係 個人 預計之內 為 handle 到

係 個人 預計之外 為 handle 唔到
    報紙上面個 d 就係 handle 唔到既其中一d 結果

• karl :

係 d 人越來越唔當婚姻係一回事之嘛--

+++++++++++++

咁即係責任問題!

• nnjo

你話想知而家進行緊婚外婚既人心態係點

其實進行中既應該係當局者迷,冇咩理性分析可言

• NNJO

可以咁講....咁婚姻都唔只係責任咁簡單,仲係個承諾,信任

• 一段感情耐左, 激情不再, 加上生活的擔子都讓人輕易越軌....

• 一段感情耐左, 激情不再, 加上生活的擔子都讓人輕易越軌....

========================

咁只係個人意志唔夠所做成啫

• 有人曾說過,真正婚姻的感情比愛更深, 更堅固!咁易吹毀的婚姻感情,當中是否真的愛過or懂得愛,還是一開始這段婚姻就是一段不成熟的婚姻?!

• 點解有勇氣搞婚外情 --->會離婚收場

點解無勇氣先離婚呢

點解要傷害左伴侶先離婚呢

點解唔係傷害伴侶之前離婚呢

拒地當初結婚同伴侶講過 d 咩呢

點解要令到最親的人將來變成仇人呢

有人可以丞擔到 ??

• 無無聊:

一段感情耐左, 激情不再, 加上生活的擔子都讓人輕易越軌---------

可能是真, 但要知道感情不是放係度, 就能有激情,當中要不斷加以"灌溉"!

生活的擔子都讓人輕易越軌-----真系吾系好認同!

• tony21

離婚都唔一定會變成仇人............

如果兩個人真係唔夾, 真係好難一齊生活

拍拖同一齊生活往往係兩回事!

• ~mi~ replied @ 2009-07-29 11:12 am

一段感情耐左, 激情不再, 加上生活的擔子都讓人輕易越軌....

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    每個人做一件事都有一個期望
    當期望無法達到, 咁又無去溝通
    就會出現問題

婚姻一樣, 雙方各有各期望
    但當期望無法達成
    又欠缺良好溝通同包容, 體諒
    婚外情就有機會出現

不過, 這是其中一個原因
    並非全部都係咁
    以上資料來自: 社工

• 凡事都有兩面, lee 個 issue 永遠唔會有結論..........

• tony21 :可能是處理手法問題.

• 無無聊 replied @ 2009-07-29 11:15 am

一段感情耐左, 激情不再, 加上生活的擔子都讓人輕易越軌....
    ========================
    咁只係個人意志唔夠所做成啫

+++++++++++++++++++++++++++++++++++
    都係架 @@

• 愛情都係一種感情唶,激情只不過係一個階段,如果要長久追求刺激,就變左好似毒癮咁啦

• mimio:

咁講,婚姻一開始就是要有期望?!

• 無.名. replied @ 2009-07-29 11:11 am

nnjo

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    一dd, 有 d 人好清楚
    不過, 佢地一定係搵到左一d自己既期望

• NNJO replied @ 2009-07-29 11:25 am

tony21 :可能是處理手法問題.

////////////

當然係處理手法問題 la

• 溝通 =/= 改善

ie 意見接受, 態度依舊

• NNJO replied @ 2009-07-29 11:28 am

mimio:

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    以下係堂上社工既回應:(有同學問過類似問題)
    唔止婚姻, 對做每一件事我地都有期望
    有時你會唔覺得, 但人做事都一定有動機
    所以, 結婚 係對婚姻 有期望
    離婚 / 婚外情: 係因為婚姻中找不到預期的期望

• ~mi~ replied @ 2009-07-29 11:23 am

tony21

離婚都唔一定會變成仇人............

如果兩個人真係唔夾, 真係好難一齊生活

拍拖同一齊生活往往係兩回事!

//////

~mi~ 乜唔係講緊婚外情咩,係講緊離婚 ar

• 各位早~~

我又覺得"生活既擔子"應該唔係主因........掛住為生活奔波, 又點仲有時間諗呢D呢?!

karl, 我講得出做得到架!!! XDDDDD

仲未收得工既? 你份工甘長時間架~~

• ~mi~ replied @ 2009-07-29 11:32 am

溝通 =/= 改善

++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    我話你知, mi, 好多人連溝通都做唔到
    同埋 溝通 =/= 改善, 因為每個人期望唔同
    你講既, 佢唔一定認同
    but 溝通係第一步, 一條橋
    連溝通都唔願去做
    咩都唔洗諗啦
    @@

• 期望是明確指出具體的事、物,對於感情感情是變幼莫測.

• 制度係百幾2百年前訂既(唔sure),社會改變左咁多,點可以武斷話冇問題呢?

制度係死既,岩...........但制度係人訂出黎既,點可以話人諗既野一定冇錯先?

• MIMIO replied @ 2009-07-29 11:28 am

無.名. replied @ 2009-07-29 11:11 am

nnjo

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

一dd, 有 d 人好清楚 <------ 屋企個個似老豆,sl 似老公 (唔知有無人明呢)

• NNJO replied @ 2009-07-29 11:28 am

mimio:

<<<我認為應該係好喜歡佢, 好想成日可以見到佢, 而唔係咩期望.

• MIMIO replied @ 2009-07-29 11:36 am

~mi~ replied @ 2009-07-29 11:32 am

溝通 =/= 改善

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

我話你知, mi, 好多人連溝通都做唔到

同埋 溝通 =/= 改善, 因為每個人期望唔同

你講既, 佢唔一定認同

but 溝通係第一步, 一條橋

連溝通都唔願去做

/////////

agree...

• 朵朵 replied @ 2009-07-29 11:38 am

NNJO replied @ 2009-07-29 11:28 am

mimio:

<<<我認為應該係好喜歡佢, 好想成日可以見到佢, 而唔係咩期望.

似孚你就末做好結婚準備la...

• tony21

咁講,婚姻一開始就是要有期望?! ---

呢句是回應mimio的,某程度不認同.

• 朵朵 replied @ 2009-07-29 11:38 am

NNJO replied @ 2009-07-29 11:28 am

mimio:

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    朵朵, 無 "認為" 架, 你 "確實" 有因為咁而結婚嗎?
    有既話, 我地再分享下去
    ^^

• 朵朵~

我尋晚放左工架,今朝再返之嘛

• NNJO replied @ 2009-07-29 11:45 am

tony21
    咁講,婚姻一開始就是要有期望?! ---
    呢句是回應mimio的,某程度不認同.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    ????? 唔係好明 ... ... @@sorry

• gent replied @ 2009-07-29 11:37 am

制度係百幾2百年前訂既(唔sure),社會改變左咁多,點可以武斷話冇問題呢?

制度係死既,岩...........但制度係人訂出黎既,點可以話人諗既野一定冇錯先?

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    哈哈, 有人同我諗野一樣啦 (笑)
    依樣野我有咁諗過 ~~~~~~~~~~~~~
    but 制度 ... 唔 ... 無人要我地去跟既
    我地有選擇, 我地覺得佢唔啱
    我地有選擇權唔去跟 (即唔結婚)
    結得就要準守依個 game 的規則
    唔可以又要玩 又係到懶皮, 我覺得 ... ...
    @@

• 我覺得婚姻係....

係時候組織一個家庭, 而對方(ie bf / gf) 係一個適合既人選... and 你願意同佢生活落去....

• ~mi~ replied @ 2009-07-29 11:53 am

我覺得婚姻係....
    係時候組織一個家庭, 而對方(ie bf / gf) 係一個適合既人選... and 你願意同佢生活落去....

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    case by case
    依個只係某一些人 對 婚姻既一個期望
    我見過好多唔係因為依個原因既

• 會唔會其實婚姻只係搵個 life partner.............而唔係真係咁愛對方呢?

• tony21 replied @ 2009-07-29 11:41 am

似孚你就末做好結婚準備la...

<<<但係呢個會係我想結婚既主因喎........

• sure...

所以我只係代表我自己發言 ^^

Log in to reply