今晚星期日檔案 港男,港女

• dan replied @ 2009-03-08 8:38 pm
    <br>
    <br>但係你地有冇留意到一個叫sin既女仔呢?好似ok架bor
    <br>
    <br>========================================================
    <br>我覺得yahoo班女同仔都ok...另果班健身男仔好型喎....哈哈

• e姐,班健身教練就個別有幾個都ok,不過女仔就一定係sin靚哂,呵呵

• 其實唔係個個香港女仔都係咁,節目裡面妨問o個幾個女仔只係比較"outstanding"既例子o者。
    <br>
    <br>無論男女也好,揀伴侶一定有自己既要求,那怕自己既條件只係一般.....無既,百貨撞百客,男人有條件滿足到對方既求,咪唔覺係大問題囉,俾女人拒絕既,自然會覺得有挫敗感而覺得香港女仔好奄尖要求又高又留難d男人........其實,只係大家要求match唔到對方,無他既....!!!!

• to michelle:
    <br>
    <br>你講既野, 好反映到你既智商

• 但係你地有冇留意到一個叫sin既女仔呢?好似ok架bor
    <br>
    <br>by dan - 03/08/09 20:38
    <br>
    <br>=====
    <br>
    <br>我諗無記一定揀過下先搵佢地出鏡既,同埋睇番佢地既職業,應該係educated有d質素既。

• to hakka~
    <br>拎把刀同佢鬥劈~XD

• chu,哈哈,可能啦,不過當堂令我眼前一亮,哈哈,等我即刻去yahoo友緣人報名先,呵呵

• ind001, 鬥劈就無謂啦,快閃就真...

• dan...
    <br>你似乎好迷戀sin喎....哈哈哈

• youtube睇左六師弟套片的trailer~好攪笑~
    <br>聽日去碟鋪搵先~

• 既然女人損耗大,就不應該隨便跟男人發生性行為,假如以價值觀來評論,港女和港男發生性行為而沒有收取分文(但是又貪飲貪食貪小小禮物),雖然要自我掏包補貼扮靚討男人欣賞(除非已成為自己老公當別論)雙方也應該付出.
    <br>
    <br>如果正常社交(或男人邀請女人吃飯),男性大方付錢埋單也只是一種風度,相反女人約會男人吃飯都不應該要男人付錢埋單,要別人尊重自己,首先要自己懂得尊重自己,否則不管是有無錢的男人都會看不起妳!
    <br>

• Seems the matching com did a good job
    <br>find the 'PR' girl some good guys, some lawyers, accountants ...
    <br>but just don't match each other

• e姐,係呀,就黎要即刻成立番個fans club添,呵呵

• chu,
    <br>
    <br>我諗焦點有點錯, "港女" 問題並非單純在男女交往 match 唔 match 到對方.
    <br>亦包括阿媽頂個女唔順, 老闆對部分女職員既不滿等等. 係品格特質既問題.
    <br>
    <br>當然, "港女"係因為香港女士夠出位而成, 但並非完全指香港女性就是港女.
    <br>日本亦有人以港女一占詞來罵人. 即係: 香港人並不等於有香港腳, 全世界人都可以有, 只係香港特別多.
    <br>
    <br>其實真係好多人識講而唔明呢個詞意.

• chu,哈哈,可能啦,不過當堂令我眼前一亮,哈哈,等我即刻去yahoo友緣人報名先,呵呵
    <br>
    <br>by dan - 03/08/09 20:48
    <br>
    <br>======
    <br>
    <br>你sure係咪yahoo架?香港都好似有幾個matching網站架喎!

• 都幾好笑亦可悲,竟然有男人咁憎自己地方o既女人

• chu,我見到後面大大個y字架,yahoo個logo呀

• to 悲,
    <br>
    <br>咁我雖然身為女人,但我都知有d女仔既性格好難頂,我都識有d女仔朋友有嚴重"公主病",哈哈....少少野都唔滿意唔開心要人就哂佢地,我有時都覺得佢地難頂....=.="""

• Hakka replied @ 2009-03-08 8:33 pm
    <br>
    <br>成句重點係最後o個句係相方要坦誠同互相尊重...我諗呢句無人聽得入耳!
    <br>
    <br>===================================================================
    <br>應該係話聽得入耳都做唔到啦....
    <br>==============================
    <br>冇錯, 男女既身體結構同思維方式係有唔同
    <br>好多野女仔會特別敏感, 但男仔唔覺, 女士們又唔理解
    <br>掉番轉男人都唔知點解女仔會咁
    <br>呢d其實一早就由男女腦部既構造決定
    <br>
    <br>當然就算睇得穿呢一點, 未必等於可以解決到問題
    <br>好似今集, 我見到o個2個mk妹(唔計中間冇乜講野o個個), 又見到o個2條at least 40既阿嬸
    <br>我都好毛骨悚然
    <br>當然, 又唔可以怪曬佢地, 事關其實呢個社會�堶惘釵n多subgroup灌輸d錯誤既訊息俾人(e.g.纖體公司)

• chu,我見到後面大大個y字架,yahoo個logo呀
    <br>
    <br>by dan - 03/08/09 21:02
    <br>
    <br>===========
    <br>
    <br>呵呵...咁你快d去登記啦,記住搵張靚仔d既相做profile呀 )))))

• 我都睇完呀
    <br>
    <br>講d野好中

• 咁張惠慈講o個part你地又點睇?
    <br>
    <br>p.s. 睇真d原來佢個樣都幾惡,不過教得NLP 課程都係一個好自信既人

• chu~
    <br>可能yahoo有賣廣告吧~XD

• 同埋我覺得"港女"一詞其實不太妥當
    <br>如果用"公主病"黎形容o個班以為自己係公主既巫婆會更恰當

• chu replied @ 2009-03-08 9:02 pm
    <br>
    <br>to 悲,
    <br>
    <br>咁我雖然身為女人,但我都知有d女仔既性格好難頂,我都識有d女仔朋友有嚴重"公主病",哈哈....少少野都唔滿意唔開心要人就哂佢地,我有時都覺得佢地難頂....=.="""
    <br>====================================================================
    <br>
    <br>我都係女,我都認同你嘅講法,真係睇唔過眼有啲太扮嘢嘅女仔,扮上菜,難頂....

• chu,同感,之前我都講過,先唔理佢出發點係點,佢個個態度係真係幾黑人憎囉

• <br>阿SAM當年首歌~XD
    <br>好頂癮

• "公主病"
    <br>
    <br>無論係咪港女都有的

• 佢個個態度係真係幾黑人憎囉
    <br>
    <br>by dan - 03/08/09 21:08
    <br>
    <br>=====
    <br>
    <br>你講張惠慈???

• chu replied @ 2009-03-08 9:07 pm
    <br>
    <br>咁張惠慈講o個part你地又點睇?
    <br>
    <br>p.s. 睇真d原來佢個樣都幾惡,不過教得NLP 課程都係一個好自信既人
    <br>==============================
    <br>呢個人真係得啖笑
    <br>禮拜1~5拎份<頭條>黎睇, 睇幾次佢個專欄就知佢係乜人
    <br>
    <br>p.s.我有frd上過佢堂, comment係2個字:心寒

• 我都係女,我都認同你嘅講法,真係睇唔過眼有啲太扮嘢嘅女仔,扮上菜,難頂....
    <br>
    <br>by exactly - 03/08/09 21:08
    <br>
    <br>=======
    <br>
    <br>哈哈....呢類朋友,以前我都會好有心去同佢講下,叫佢地唔好對男人去到太盡,不過佢地已經演繹得入型入格,所以都係慳番啖氣

• chu,係呀,我講緊張慧慈呀

• 講番個節目, 其實果個鐵路工程師講得好岩
    <br>大家都有付出真係無所謂
    <br>唔係話要aa制, 但係唔好只求一方付出

• poor HK guy, No House, No Car, No Cash.
    <br>
    <br>of course no girl la, stupid

• 我有frd上過佢堂, comment係2個字:心寒
    <br>
    <br>by wolfcastle - 03/08/09 21:12
    <br>
    <br>========
    <br>
    <br>哈哈.....係咪一味思想強姦人呀?

• <br>"公主病" 不等於 "港女"
    <br>
    <br>不過公主病一詞確有取代港女之勢.
    <br>
    <br>

• chu replied @ 2009-03-08 9:16 pm
    <br>
    <br>哈哈.....係咪一味思想強姦人呀?
    <br>===============
    <br>NLP不嬲都係群眾壓力玩洗腦
    <br>同某個宗教係冇分別

• 悲 replied @ 2009-03-08 9:18 pm
    <br>
    <br>
    <br>"公主病" 不等於 "港女"
    <br>
    <br>不過公主病一詞確有取代港女之勢.
    <br>
    <br>============
    <br>
    <br>其實有乜唔同?我仲以為兩者差唔多...

• 我估公主病的情況係指比港女更厲害的程度~
    <br>只要有更厲害的TERMS~港女呢個名字就會變合理化

• <br>Sorry, 我都唔記得詳細.
    <br>
    <br>公主病 個範圍窄少少, 有類似學術性定義, 而且程度亦嚴重一些.

• 咁自認巫婆咪會俾人話有公主病?!

• 點解上港台搵唔到段片既??

• 公主病(公主症候群;Princess Syndrome)是這個物質化社會下的產物,人類從農業社會轉型到工業社會、現代社會,雖然物質生活越來越好,女性無可避免地在不同的環境被灌輸或接觸了公主意識。
    <br>
    <br>過去公主病只發生在貴族或富商大賈家庭中的女子,但這個病症已經藉由科技的傳遞與散佈,現代社會形成對物質文明新的意識,而日益擴大到不同的族群。
    <br>
    <br>以南韓為例,就對帶有自戀,且自恃甚高的女子,冠上公主病的語言用法。台灣有一部分的風俗重視女兒,為部份平埔族的遺風,父母過於保護、關愛的結果,也產生不少公主病患者。歐美不是沒有公主病患者,只是人們習慣讓子女提早自主,痊癒的速度也比較快,比較早。
    <br>
    <br>公主病並不限於年輕女子,也是會有中年、老年女人具備公主傾向。
    <br>
    <br>我認為只有很少數的人可以當公主一輩子,大部分的顯然是不可能的,還是早點治癒公主病卡好。
    <br>
    <br>公主症候群,簡稱公主病,是某些腦殘女性自以為是公主,自認應該受到公主般的待遇。
    <br>
    <br>
    <br>自認為集三千寵愛於一身,條件很好。
    <br>
    <br>沒有人生目標,因為自己的人生是由男性負責,所以只要挑到好男人就等於有好人生。
    <br>
    <br>對於金錢毫無概念,尤其是他人的金錢。
    <br>
    <br>要求男人出得了廳堂,下得了廚房,進得了富豪排行榜,並且是隨叫隨到的大型犬類動物。
    <br>
    <br>認為未滿175cm的男性是半殘,未滿170cm的是全殘,高於175cm卻比自己+恨地近矮是有一點殘。另外,年紀大一點的視為老殘。
    <br>
    <br>認為做家事、侍奉公婆、帶小孩是黃臉婆的行為,是女人的恥辱。
    <br>
    <br>旅遊(或蜜月旅行)只選擇日本、美國、歐洲國家,認為這些地方才叫人住的地方,反之,別的國家都不是人住的地方。
    <br>
    <br>只想用名牌、吃國外(只考慮日本、美國、歐洲國家)知名餐館...等。
    <br>
    <br>認為英俊的男人可以沒車沒錢,但不帥的男人只要有車(最低底線:法拉利、保時捷、賓士...等名車)、有錢(存款超過五億、大量不動產與房地產)、浪漫、會說英語(非常流利)、會演奏至少任一種西洋樂器(最好還要做大官)才有可能變帥。
    <br>
    <br>認為帥男人的存在是應該,不帥的男人都應該死光,所以不帥的男人必須想辦法證明自己存在的價值。
    <br>
    <br>認為刷爆一堆信用卡、現金卡,然後她的「白馬王子」應該替她還清是件天經地義、公道不過的事。不過,事實證明:大多自認為是公主的傢伙卻成為「刷爆卡之後,找不到人還債,最後成了卡奴」的故事主角。
    <br>
    <br>認為選男人與買衣服同理,所以用盡心機追求名牌,但生活中的地攤貨則隨時可換季。
    <br>
    <br>善於利用好人(不帥、可能沒錢),但很傻很天真容易被壞人玩弄。
    <br>
    <br>對男人而言,很難追、但是很好騙。

• my opinion replied @ 2009-03-08 9:34 pm
    <br>
    <br>點解上港台搵唔到段片既??
    <br>
    <br>=====
    <br>
    <br>可能因為有版權問題, 個節目有電影片段
    <br>之前港台講元家班個節目又係咁
    <br>
    <br>如果真係冇, 我諗呢集過一兩日可以bt

• 張惠慈話婚後要男人將d錢俾哂女的係有問題, 但聯名戶口我就讚成

• wolfcastle replied @ 2009-03-08 9:15 pm
    <br>
    <br>
    <br>講番個節目, 其實果個鐵路工程師講得好岩
    <br>大家都有付出真係無所謂
    <br>唔係話要aa制, 但係唔好只求一方付出
    <br>
    <br>
    <br>唔好講笑啦, 返大陸娶老婆,又唔係男既出曬.....真搵笨

• To my opinion,
    <br>
    <br>>>>唔好講笑啦, 返大陸娶老婆,又唔係男既出曬.....真搵笨
    <br>
    <br>唔係講笑, 我識得個男性娶大陸老婆, 唔使洗錢不旦止, 老婆個邊送左間廠過佢.
    <br>大陸勝在人夠多, 係香港就唔使幻想囉.
    <br>
    <br>

• my opinion replied @ 2009-03-08 9:44 pm
    <br>
    <br>唔好講笑啦, 返大陸娶老婆,又唔係男既出曬.....真搵笨
    <br>
    <br>===============
    <br>
    <br>我唔覺o個d係真愛, 你睇下天水圍年中幾多"老公打老婆"...
    <br>(嗱嗱嗱, 絕對冇歧視某地區既人, 不過講客觀事實)

• YY replied @ 2009-03-08 9:52 pm
    <br>
    <br>
    <br>To my opinion,
    <br>
    <br>>>>唔好講笑啦, 返大陸娶老婆,又唔係男既出曬.....真搵笨
    <br>
    <br>唔係講笑, 我識得個男性娶大陸老婆, 唔使洗錢不旦止, 老婆個邊送左間廠過佢.
    <br>大陸勝在人夠多, 係香港就唔使幻想囉.
    <br>
    <br>
    <br>你講都唔好講喎....俾錢男人使, 港女比率都會低個內地???

• exactly replied @ 2009-03-08 8:21 pm
    <br>
    <br>女仔扮靚一定有,但好似佢咁就太離譜,講真,香港男仔見到你咁駛錢法,隨非佢有錢,唔係都唔敢同你拍拖啦,就算你有本事,個男仔都有自尊心啦....
    <br>就算個男仔有錢,佢都未必要你啦,講真扮到咁個效果都唔得,唔扮唔化妝,吓死人啦....
    <br>
    <br>
    <br>我想發表下:
    <br>第一,個位姐姐首要任務吾係減肥修身,而係cool下棚牙。好嚇人下。
    <br>第二,一個女人靚與吾靚,同自信內涵好有關係。吾係話瘦幾磅或拎個貴手袋就會靚左。。。

Log in to reply