我比一個基督徒騙了感情和金錢

• ok, thanks,, now reading :)

• 妮妮 replied @ 2009-02-27 2:12 pm
    <br>
    <br>唉... replied @ 2009-02-27 2:03 pm
    <br>做咩要話人卑鄙? 唔問吓自己點解咁蠢比人呃, 仲要係到扮可憐,等人SUPPORT妳, 妳係咪想係到比人呃多次呀 ? 醒D好唔好
    <br>======================================================
    <br>我比個服字你﹐你真係好犀利﹐將件事倒轉黎講﹗
    <br>
    <br>
    <br>我唔係將件事倒轉嚟講, 只係想大家知,世上咩事都有兩面,我只係講出事實的另一面姐,我睇到,妳睇唔到, 唔代表我犀利,只係妳地無用心去分析姐

• 樓主是否很年輕? 自稱基徒不= 聖人、無錯的...

• 係你自己以為基督徒一定係好人
    <br>
    <br>唔通做醫生的,就一定唔駛死
    <br>
    <br>你睇好人同壞人太分明喇, 所以被騙

• 佢話佢係基督徒你就信? 你有冇分辨他是不是?
    <br>我覺得真正的基督徒不會隨便問人借錢, 有什麼真正需要可同社署或他返開的教會講......

• hi all
    <br>係男人都唔用女人錢啦

• 唉... replied @ 2009-02-27 2:28 pm
    <br>
    <br>妮妮 replied @ 2009-02-27 2:12 pm
    <br>
    <br>唉... replied @ 2009-02-27 2:03 pm
    <br>做咩要話人卑鄙? 唔問吓自己點解咁蠢比人呃, 仲要係到扮可憐,等人SUPPORT妳, 妳係咪想係到比人呃多次呀 ? 醒D好唔好
    <br>======================================================
    <br>
    <br>
    <br>我唔係將件事倒轉嚟講, 只係想大家知,世上咩事都有兩面,我只係講出事實的另一面姐,我睇到,妳睇唔到, 唔代表我犀利,只係妳地無用心去分析姐
    <br>
    <br>
    <br>你估你睇到既諗到既野﹐我睇唔到諗唔到﹖呢件事上面好明顯個男人係衰人﹐我既立場只會話版主心軟易相信人﹐比人傷害左係咪應該給予安慰鼓勵instead of你既苛嚴訓詞﹖
    <br>

• 基督徒物人都有, 有次去141叫雞,一路小隻雞佢就一路祈禱,完事後。就笑9佢...你糸基督徒係吾能係呀.....居然佢攞份洗禮証給我看 ( 性工會 )

• 不過借得錢俾人就要預左無得還......

• 唔該你唔好再係人地傷口加多把鹽please

• 唉... replied @ 2009-02-27 2:28 pm
    <br>
    <br>妮妮 replied @ 2009-02-27 2:12 pm
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>我唔係將件事倒轉嚟講, 只係想大家知,世上咩事都有兩面,我只係講出事實的另一面姐,我睇到,妳睇唔到, 唔代表我犀利,只係妳地無用心去分析姐 <--- 應該改為妳看到的"可能"是事實的另一個"可能性"!

• hi 妮妮
    <br>板主可能社會經驗不足,當買教訓

• right
    <br>"是事實的另一個"可能性"!但唔一定係事實﹗

• g, 點解借人錢要預左無得還? 問人借左野唔係要還架咩??
    <br>呢個係咩世界??

• 妮妮 replied @ 2009-02-27 2:44 pm
    <br>
    <br>唔該你唔好再係人地傷口加多把鹽please
    <br>
    <br>唔通妳果D氹氹可以令樓主成熟咁成長? 面對自己問題,先可以令自己強大,係唔係向傷口加多把鹽都係睇妳點睇架姐

• 妮妮, 你好好人, 我好想識你!

• 你咪當用$睇清楚佢為人

• 唉... replied @ 2009-02-27 2:48 pm
    <br>
    <br>妮妮 replied @ 2009-02-27 2:44 pm
    <br>
    <br>唔該你唔好再係人地傷口加多把鹽please
    <br>
    <br>唔通妳果D氹氹可以令樓主成熟咁成長? 面對自己問題,先可以令自己強大,係唔係向傷口加多把鹽都係睇妳點睇架姐
    <br>
    <br>係架我係唔suggest體罰﹗小朋友一定要體罰先會乖﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖

• 有借有還係上等人......
    <br>但事實係好多人借$唔還, 呢度有條thread都有人講過

• 唉生
    <br>
    <br>仲有我唔知你出發點係咩﹐但我只係覺得你好無禮貌話人蠢﹗

• 當然唔係一定要體罰先會乖, 我所講唔係呢樣嘢, 我意思係,要面對自己失敗,去克服,咁先可以令自己成長, 妳問我,我會覺得, 有事應該係要自己去解決, 同人講都無咩意思, 因為佢地唔係自己, 佢地講之嘛, 無責任架,到最後咪又係得自己去面對

• 有冇諗過,話自己有錢嘅可能係山舨充炮艇,
    <br>
    <br>話自己好專一嘅其實係花心蘿蔔,
    <br>
    <br>話自己係基督徒嘅妳又點知佢真係 "基督徒" 呢??
    <br>
    <br>基督徒額頭有字寫住咩??

• (1) 如果同人講無意思, 咁整個forum黎做咩野??
    <br>
    <br>(2) 我講出黎唔係想博人同情, 只係分享, 當然最後都係要我自己去面對...
    <br>
    <br>
    <br>

• hahaha

• 1)版主唔開心係度舒發下無咩問題
    <br>2)體罰-我既意思係點解一定要鬧﹖我諗你都鐘意人地好聲氣有禮貌對你掛﹖
    <br>3)版主都承認自己今次蠢左
    <br>4)如果咩都唔講出黎自己承受﹐係咪想版主鬱鬱下好似今日A1頭條跳樓﹖

• 香港人真係得意, 最鐘意鬧黎鬧去!
    <br>

• 其實壞人真是好難去分, 我的情況都是同你差不多. 只不過他不是信徒, 佢是做裝修. 最初我自己都同自己說, 唔好因為佢的行業而對人有偏見, 說他是壞人, 於是和他一齊, 結果就是同你一樣. 一個人要騙你, 就一定會裝到你想要的那種人, 好似angel一樣, 到手了就比魔鬼更恐怖 (看以下link)
    <br>
    <br>我被他騙了, 他更加想hold 住我做朋友 (因為想留住我, 以便第日再借), 後來知道我不會再借, 就說了很多要為我好...的說話, 說朋友都不可以做. 錢沒有了, 我可以算. 但是感情不是這麼易就可以放低. 最討厭男人用感情的晃子去騙人的錢, 我寧靜他只是朋友借錢不還, 總好過是感情的騙子
    <br>
    <br>
    <br>http://community.she.com/messageboard/relationship/?
    <br>
    <br>action=view.topic&id=2050877&page=1
    <br>
    <br>

• 妮妮 replied @ 2009-02-27 3:04 pm
    <br>
    <br>hahaha <----我好憎人用人地個名出post﹗

• laughing哥﹐我地係度傾緊計咋

• gi replied @ 2009-02-27 2:10 pm
    <br>
    <br>thank you 單親爸爸...
    <br>
    <br>btw, 你真的是一個單親爸爸 ?? (sorry to ask)
    <br>=====================================
    <br>
    <br>係!一個 40+ 重帶住對仔女嘅單親爸爸。得閒過嚟 「奶茶之友」同 單親爸媽支援區 傾吓偈

• push, sorry to hear your case, BTW, 我睇唔到你個page呀...
    <br>
    <br>妮妮, 真係好多謝你的安慰...

• 只要互相尊重我前提下,什麼方式其實是可以理解的!

• HI GI, 我果 thread 叫: 有相看, 我post 多次
    <br>
    <br>希望你唔好俾相中人騙, 要認住佢果樣.
    <br>我都唔想甘, 不過佢實在太過份, 問我借完又借
    <br>仲在網上用同樣方法去騙其他女仔, 小心小心

• http://community.she.com/messageboard/relationship/?
    <br>
    <br>action=view.topic&id=2050877&page=1

• 哦,真係人不可以貌相

• push, 我睇了你的case啦, 唉,,,

• 經一事長一智囉~
    <br>吾好白交學費~~
    <br>版主加油!!

• 板主,
    <br>
    <br>好似教人防保藥黨咁,
    <br>不如妳自薦上警訊呀?!

• 我以前看過一個作家講過,通常是心理上有偏差的人先會信教,因為咁樣可以平衡番佢地的心理,我不是話信教的人不好,只是路過一提,其實不論信教與否,都會遇到衰人,自己真是要好好保護自己,
    <br>不但做雞的有基督徒,叫雞都大有人在.

• 只要真心認錯就可被免,難怪他們做什麼叫什麼都做得出來!如果個個都是基督徒,世界比未日更可怕!

• skymen, 我唔是好明丫.

• 基督教的教義根本就係呃人的, 我以前都信教, 依家已經唔信

• gi, 唔好怪自己蠢, 相信任何人都俾人呃過, 不過唔好再有第二次了

• push push replied @ 2009-03-02 10:25 pm
    <br>
    <br>skymen, 我唔是好明丫.
    <br>____________________________________________
    <br>我之所以不能接受基督教的原因,並不是認為基督徒比非基督徒更敗壞,而是這個組織潛在令人變壞的誘因,比任何組織都要強,而變壞的程度,亦比任何人都要厲害。
    <br>
    <br>讓我舉一個簡單的例了,這世上一般人作惡,都會有底線,原因是他們深知自己在作惡,任何無人性的人,都會在內心深處有良知這回事,所以大賊殺人王,也會碰到老人嬰兒而心軟下來,這就是我們與生俱來的良知。但這世上最壞的人,就是以理想作藉口的人,這類人為求達到心目中的所謂理想,會不擇手段,作惡完全沒有底線,正如波爾布特、希特勒、毛澤東等,若果他們沒有一個崇高的理想作藉口支撐,根本就不可能壞到毫無底線(克林頓最近的轟炸行為,也是這一類),但我觀察歷史,發覺這類壞得毫無底線,以理想作藉口的人中,最恐怖的仍是基督教徒。原因非常簡單,因為他們早已將內心深處的良知,交給了上帝,所以他們殺人比起所有以別的理想殺人的人,更來得理直氣壯,而且從不需要反醒懷疑自己的理想。
    <br>
    <br>看舊約以色列人進攻迦南,我毫不懷疑他們自己是深信受上帝的吩咐而進行種族清洗,正如十字軍東征時,我也毫不懷疑這些基督徒深信自己受上帝的吩咐而進行屠殺,甚至在美洲及非洲大陸殖民的年代,不信者殺或斬手腳,我也毫不懷疑他們深信自己跟從上帝的指示,對別族進行屠殺,而且屠殺得如此毫無愧疚,如此理直氣壯。
    <br>
    <br>基督在我來說,是一個中性字眼,我身邊的基督徒和非教徒一樣,普通人一個,沒有好與不好,但當一大群普通人拿著武器,內心魔念澎湃而出,還有理直氣壯的藉口時,就會變成了災難,香港的基督徒、甚至這版上的基督徒,其實和十字軍、殖民者、北愛基督徒、塞爾維亞基督徒沒有別,可以行善也可以行惡,只是大家處於一個不同的時空,有不同的際遇而已,但當人類仍有人「因父之名」而行惡,以色列人對迦南人種族清洗的行為就會永遠延續,申命記內上帝吩咐所有基督徒殺異教徒的經文永遠會成為藉口,而神秘經驗也永遠會成為導火線,因為沒有人可以判斷別人的神秘經驗。

• 妮妮 replied @ 2009-02-27 3:05 pm
    <br>
    <br>妮妮 replied @ 2009-02-27 3:04 pm
    <br>
    <br>hahaha <----我好憎人用人地個名出post﹗
    <br>------
    <br>that's the problem with alias

• the best way to use is Login, but, I don't prefer, too

• skymen, 我想不是基督徒與否的問題. 而是你所說的, 有些人 "拿著理想作藉口,以求達到心目中的所謂理想,會不擇手段,作惡完全沒有底線" 我相信人的所謂壞, 可以去到很多程度的壞, 只是他在那個時候可以去到那個程度. 就好像我的例子, 那個男人騙了我的錢, 他說是我自己衰, 借給他....完全沒有想到是他利用我對他的感情而下手.(當然我承認我的衰: 是相信他和蠢), 但他也不能否定他作惡的不是, 對嗎 ? 他就是拿著一些藉口去不擇手段. 但是兩年後的今日, 他說他旅行時, 帶著我送給他的頸巾, 那種溫暖感動的時候, 想起我對他的關心的時候, 我想那時候是他的良知回來, 雖然是一剎那.
    <br>
    <br>在我心目中, 任何教派所信仰的神都是同一樣的個體, 甚至是同一個人, 只是不同國藉化身成你所信的那個衪. 都是希望人們可以尋回良知.
    <br>
    <br>有時我在想自己把他的事寫出來, 我都是一個魔鬼, 但是同時我仍然是等他的改過, 等他的良知回來. 我曾經也是一個善良的人...

• 你同佢一齊咗幾耐啦?

• 不過基督徒唔一定係好人 <<<------ 唔係禁樣講,應該話自稱為基督徒並唔一定係真基督徒
    <br>
    <br>根本係個人的因素/問題。。。與宗教本身無關~~

Log in to reply