人工低係會無女朋友原來係事實~

• 現實,

我同你都搵差唔多wor, 又係單身, 不同大家傾傾佢la~

• 叫我話...好難定義講月入多少做為佢生活標準,如果月入五萬,做得2年,比人抄左,咁有能用呀.? or 月入五萬.又供樓.又大冼.又......剩番多少係你頭家呢...

• 單身女講得好岩, 個事實本身就係咁.....

• earthworm replied @ 2009-02-18 2:24 pm

arworm

我都覺得,了解自己先係最緊要,知道自己需要咩野,知道自己可以 provide 到咩野,先會搵到可以 match 得舒服既伴侶..

yeah!

• 獨男

個重點唔係空想,而係將自己好好定位

當係成副身家得返 $20,你會唔會膽粗粗走去富臨食鮑魚丫?

可能你會食得到,不過後果自負

• aa

又唔係咁講喇!月入五萬,搵得一年就一年,做下投資,控制支出,都可以滾大舊錢架!

• earthworm replied @ 2009-02-18 2:53 pm

獨男

個重點唔係空想,而係將自己好好定位

當係成副身家得返 $20,你會唔會膽粗粗走去富臨食鮑魚丫?

可能你會食得到,不過後果自負

你講得岩呀, 你咪重覆左樓主同我講既野囉,

無本事就唔好幻想食天鵝肉.....留係屋企食自己實際D......

• 無本事就唔好幻想食天鵝肉.....留係屋企食自己實際D......

照你咁講, 咁香港地咪好多男人都唔洗旨意搵老婆?

• 最近俾公司裁員裁咗出嚟,幾失落。我從未試過失業,宜家差唔多3個月啦~真係好難揾工。之前揾開萬五、六蚊一個月,未計double pay同bonus...

• TM : 太好啦...終於有人同我有共鳴...XDDDD

其實我覺得根本問題係香港o的住屋, 交通太貴...呢o的生活基本野貴..人工又唔見佢加..仲要老細個本係咁縮..而家有份工做都偷笑啦.. 仲嫌少?

你人工高時, 自自然然使錢又會大左...我個人覺得..好一餐唔好一餐..一個真心同你一齊o既人.. 都會同你就住使架啦..

單身女: 我認同你所講o既野..講真..就算我搵得唔係好多..但我都會秤囉~ 但好似你咁搵到咁上下o既女士...香港搵到咁上下而又"單身"仲要同你夾/match 你要求兼且比你撞到o既又會有幾個?

• 皇額娘 replied @ 2009-02-18 2:58 pm

照你咁講, 咁香港地咪好多男人都唔洗旨意搵老婆?

現實情況好似單身女所講咁,

搵唔搵就係個人選擇, 如earthworm所講:

>>當係成副身家得返 $20,你會唔會膽粗粗走去富臨食鮑魚丫?

>>可能你會食得到,不過後果自負

請注意, 個重點係「後果自負」!

• 我覺得30頭的男人揾萬五個月普普通通啦,一來要睇你有冇家庭負擔。如果衹係拍吓拖,應該唔難。

• 獨男

咁去食個 $12 蚊雲吞麵加 $5 飲支可樂都仲有找既!

如果一定要食好野,但到頭來先發現自己條件不足,辛苦果個咪係自己

• earthworm replied @ 2009-02-18 2:55 pm

aa

又唔係咁講喇!月入五萬,搵得一年就一年,做下投資,控制支出,都可以滾大舊錢架!

...........................................

識咁諗當然ok 啦..........我之前想表達意思係..不是所有月入五萬的人都係中產呀.....我都有機會做月入五萬的工.但得2年...所以我覺得都係冇能用^-^

• AntAnt replied @ 2009-02-18 3:00 pm

TM : 太好啦...終於有人同我有共鳴...XDDDD

kerokerokero~

• aa

係我既話,2 年都殺,有舊錢之後做生意

• earth: 我都係咁話...搵得幾多得幾多~

TM : TamaTamaTamaTama....

• earthworm replied @ 2009-02-18 3:08 pm

aa

係我既話,2 年都殺,有舊錢之後做生意

.....................................

真係?....但2 年後當你有80個啦..............你估香港有80個就可做生意???�洀

• haha, $800K 而家可以買到 14K HSBC, 14K 股 hsbc 都唔係咁多人有ga ja~

• S replied @ 2009-02-18 3:23 pm

haha, $800K 而家可以買到 14K HSBC, 14K 股 hsbc 都唔係咁多人有ga ja~

.........................................

哈哈...........你冇教壞人wor....依家買HSBC? 湅過水wor....買857好過啦. hahah

• 而家買HSBC=長線投資

有閑錢既買佢都好既.....

antant~尋日TVB做完呀><又無得睇!

• aa replied @ 2009-02-18 3:27 pm

S replied @ 2009-02-18 3:23 pm

haha, $800K 而家可以買到 14K HSBC, 14K 股 hsbc 都唔係咁多人有ga ja~

.........................................

哈哈...........你冇教壞人wor....依家買HSBC? 湅過水wor....買857好過啦. hahah

又唔係既,你驚佢會執笠咩?鬥長命囉,我最鍾意...哈哈哈哈哈

• TM replied @ 2009-02-18 3:30 pm

aa replied @ 2009-02-18 3:27 pm

S replied @ 2009-02-18 3:23 pm

又唔係既,你驚佢會執笠咩?鬥長命囉,我最鍾意...哈哈哈哈哈

...............................................

唔驚佢會執笠....但驚佢10年都係得57元...哈哈哈哈哈

• 而家買HSBC 真係抵呀...岩岩lunch 時$55.x 咋~

TM : 我放棄左好耐啦..呢o的時間邊可能會有得睇...XDDD..我當年都係download 日文版睇咋~

• aa replied @ 2009-02-18 3:33 pm

TM replied @ 2009-02-18 3:30 pm

aa replied @ 2009-02-18 3:27 pm

...............................................

唔驚佢會執笠....但驚佢10年都係得57元...哈哈哈哈哈

所以咪話鬥長命囉...哈哈哈哈

• AntAnt replied @ 2009-02-18 3:35 pm

而家買HSBC 真係抵呀...岩岩lunch 時$55.x 咋~

TM : 我放棄左好耐啦..呢o的時間邊可能會有得睇...XDDD..我當年都係download 日文版睇咋

我都係放棄左好耐,只係尋日咁岩睇到者~"~

• AntAnt replied @ 2009-02-18 3:35 pm

而家買HSBC 真係抵呀...岩岩lunch 時$55.x 咋~

真係賤物鬥窮人...呵呵呵

• 你偷懶唔番工?? XDDD

• TM : 佢幾賤我都買唔起... 只因我窮...=D

• TM replied @ 2009-02-18 3:38 pm

AntAnt replied @ 2009-02-18 3:35 pm

真係賤物鬥窮人...呵呵呵

.....................................

$45 都有得買HSBC ..信唔信?

• 有 80 萬其實已經好好玩,夠膽可以先玩牛熊証,滾大舊錢先

如果做生意,我唔會係香港做,因為冇野好做,我一定轉戰中國市場

• 大笨像到 $52 樓下我都會入 d 當儲錢

• 信~ 但我更相信佢5 年, 10年後一定唔止呢個數..所以而家執 =/= 一定蝕錢...係賺得快定慢o者~

香港人太心急了~XDD

• $56 HSBC, 就算如裡昂講跌到去 $41, 都有數為~ 又有可能下個浪上返 $100, 賺成個開, haha~

• earthworm replied @ 2009-02-18 3:41 pm

有 80 萬其實已經好好玩,夠膽可以先玩牛熊証,滾大舊錢先

如果做生意,我唔會係香港做,因為冇野好做,我一定轉戰中國市場

................................................

玩牛熊証,滾大舊錢先...................同去澳門玩差唔能多.哈哈...

中國市場....都好難玩...除非你有背景!!!

• earthworm,

你係唔係專業炒家ar? 攞 $800k 去炒牛熊証?? 恐怕你咩都輸清光... 奉勸大家一句, 牛熊証同 warrants d 遊戲規則根本唔公平, 少賭為宜~

• 反而我覺得在香港 "成也大笨像""敗也大笨像" 大笨像低過40樓下我都會入 d 當儲錢

• aa,

唔買 hsbc 可以買 盈富 2800, 等 hsi 10000 點左右, 點都唔會輸la, 除非恆指成世 10000 點以下...

• S

要高回報,自然要承擔高風險 ^^

• aa

不如一齊夾份丫!

• 哈.....我人工低......C 嬸都咬住我唔放 bor......kikikiki.......

• antant:咩呀,唔比我早放咩:P

• S replied @ 2009-02-18 3:53 pm

aa,

唔買 hsbc 可以買 盈富 2800, 等 hsi 10000 點左右, 點都唔會輸la, 除非恆指成世 10000 點以下...

....................................

恆指上得多..都要靠大笨像架...�}盈富 2800..不如買A50..hahaha

• earthworm replied @ 2009-02-18 3:55 pm

aa

不如一齊夾份丫!

........................

earthworm兄,

夾份做乜丫.買"雷蔓"....hahaha

• earthworm replied @ 2009-02-18 3:54 pm

S

要高回報,自然要承擔高風險 ^^

都冇錯....但高風險唔係人人承擔的起wor

• TM: 我....真的不相信..XDDD

• $800k 攞去高風險? 好多雷曼苦主儲左一世都未有 $800k...

earthworm 兄, 你應該用 $80k 試下先, 睇你贏唔贏到 $160k...

• antant 係真架><

• TM: 噢..係我誤會左你...我送上我真誠o既歉意~

咁好有得早放o既.. 你番咩工架?

• antant:唔緊要^^

至於我係咩工作...嘿嘿.....係呢到講唔係咁方便喎,驚比仇家搵到我就唔好啦...哈哈哈哈哈

Log in to reply