人工低係會無女朋友原來係事實~

• 住東湧又有咩關係?

又唔係要個女仔送你返去?

• 月入萬五蚊你估賺好多?

剩係供樓都去左八九成啦~

依家生活指數高,就算收入有兩三萬蚊,普普通通咁供層樓,或者再生一個bb,舊錢已經所餘無幾~

• 我都覺得$15000average啦

• kit~你都幾受歡迎喎(個post^^)

• 雖然好多人月入都無萬五蚊,但無人想自己流落低下階層!清茶啖飯唔係唔好,但人望高處,想生活過得好d唔係罪過!

話唔介意收入低既,只係自欺欺人~

• 聽講話禿頭仲慘

• Messenger replied @ 2009-02-18 1:04 pm

聽講話禿頭仲慘

哇哈哈哈哈!!!

• 月入$15000,雖然唔可以叫做低收入,但絕對唔可以叫做高,我覺得呢個係中下既收入...

• messenger

鐘意你幽默

歡迎來到she大家庭﹗

• hk物價高漲 都算中下

• 一個收入高,但禿頭;另一個頭髮密茂,但收入低,咁我寧願要個禿頭既以入高男人!

• 但點解真係要用收入(錢)去衡量一個人既感情??

真係鍾意果個人,你唔會介意果個人既背景

咁當然每個人既價值觀都唔同,要去點衡量都係睇你自己......

• 如果佢自己唔講, 我唔會問人有幾錢人工架喎~~

• 現實社會係複雜既!

有幾多個人只愛愛情唔揀麵包?

就算揀麵包,咁究竟要幾多成既麵包?幾多成既愛情呀?

香港生活愈黎愈艱難,擇偶強調經濟能力我覺得一d都唔係罪過!

唔好話女人揀男人睇收入,依家好多男人揀女友都會睇對方既收入.

因為即使個男人賺兩三萬蚊,好似收入唔錯,但女個位月入連一萬蚊都無,拉上補下,米又係拖低左生活既水準!!!!

所以依家唔單止板主話無錢既男人無女人要,查實掉轉亦有可能!試問依家有幾多男人真係可以結左婚,叫老婆唔駛做而又keep到大家中上生活既水準呀?

我覺得依家好多擇偶,係經濟上,都唔希望另一半會拖累自己~

• 查實駛乜問呀?

識耐左,知人地做邊行,做乜野post,估都估到啦!

有心想知既,再唔係就上網出post問人,點都八到d啦~

所以有時有d野,唔好以為自己唔問,對方唔講,就真係乜都唔知~

• 分析 replied @ 2009-02-18 1:17 pm

現實社會係複雜既!

有幾多個人只愛愛情唔揀麵包?

就算揀麵包,咁究竟要幾多成既麵包?幾多成既愛情呀?

香港生活愈黎愈艱難,擇偶強調經濟能力我覺得一d都唔係罪過!

唔好話女人揀男人睇收入,依家好多男人揀女友都會睇對方既收入.

因為即使個男人賺兩三萬蚊,好似收入唔錯,但女個位月入連一萬蚊都無,拉上補下,米又係拖低左生活既水準!!!!

所以依家唔單止板主話無錢既男人無女人要,查實掉轉亦有可能!試問依家有幾多男人真係可以結左婚,叫老婆唔駛做而又keep到大家中上生活既水準呀?

我覺得依家好多擇偶,係經濟上,都唔希望另一半會拖累自己~

所以咪話睇你點去作出平衡囉^^

p.s:分析得好好^^

• 一個收入高,但禿頭;另一個頭髮密茂,但收入低,咁我寧願要個禿頭既以入高男人!

by 男人十個光頭九個富 - 02/18/09 13:07

係呀! 個個男人信咗你個謬論之後走去剷光頭去溝女呀!

• 要知唔難~ replied @ 2009-02-18 1:18 pm

查實駛乜問呀?

識耐左,知人地做邊行,做乜野post,估都估到啦!

有心想知既,再唔係就上網出post問人,點都八到d啦~

所以有時有d野,唔好以為自己唔問,對方唔講,就真係乜都唔知~

------------------

甘又係!

不過一般如果有意思發展落去o既男士, 都會大約透露比女方知.

• 每日一膠 高登人士??

• 呢個只係舉例,攪下笑姐~

不過我只係覺得,男人頭髮多與少又如何?

假如兩個男人企埋一齊,兩個都咁夾,大家都無頭髮,咁我寧願揀個收入穩定,人工又高個位喇!

我都想生活得好過d~

我相信無乜女人唔想自己嫁左之後比婚前既生活更加好!!

• 人望高處......

• 收入同自己相差遠既男人,我都費事考慮~

反正我都唔介意成世單身下去~

• 識一d條件差一d既囉

版主好似話要識一個瘦既

試下肥既啦

好似我個朋友自己好樣衰

話要識一個靚女

一世食齋罷啦

• 單身女 replied @ 2009-02-18 1:26 pm

收入同自己相差遠既男人,我都費事考慮~

反正我都唔介意成世單身下去~

======================================

同意

• 查實依家就算月入三皮野都唔算話好多,想供番層稍為似樣既二百幾萬既樓,儲到有錢交三成首期,到每個月供萬幾蚊,剩底可儲可花既錢有幾多呀???

兩公婆加埋月入無六皮野,生活都唔駛指意話中等水平!!

• 單身女 replied @ 2009-02-18 1:58 pm

查實依家就算月入三皮野都唔算話好多,想供番層稍為似樣既二百幾萬既樓,儲到有錢交三成首期,到每個月供萬幾蚊,剩底可儲可花既錢有幾多呀???

====================================================================

因住嚇親版主呀!!

• 單身女 replied @ 2009-02-18 1:58 pm

查實依家就算月入三皮野都唔算話好多,想供番層稍為似樣既二百幾萬既樓,儲到有錢交三成首期,到每個月供萬幾蚊,剩底可儲可花既錢有幾多呀???

呢D野有平有貴者~哈哈哈

• 住屋0既野, 有平有貴0既0者.

想住得好, 未必真係要買成兩百萬0既樓.

最重要係"量入為出".

• 只係我個人既見解姐,呢度可以有好多人唔同意~

生活既野,豐儉由人,可能有好多人覺得咁講係大口氣,但點為之中等既生活,相信因人而異,但對我黎講,配偶既賺錢能力要與我相若,少太多真係無謂開始~

老土d講句,木門對木門,竹門對竹門,大家條件相若又岩feel既先好一齊!

況且社會上可能只普遍接受女高攀男,但掉轉就未必喇,只會令男方比人地更加睇唔起!

所以我覺得男人還是上進d,努力d做好份工,賺冠d錢點都對自己有利d~起碼選擇性一定比賺少錢既多~

• 依家新型公屋都好大好靚, 好過供蚊型私人樓添.

• 關地區事架咩? 香港話大唔大..交通又方便...個幾鐘由極北到極南咩都到啦 (如果係..住旺角銅鑼灣o個o的咪大把女 XDD)...有冇心o架o者~

我一樣係住東湧..仲要屋村添~ 同你一樣搵咁上下人工..我又冇好似你咁留過外地做野...你已經比我好....都冇話搵唔到o既~學上邊有朋友話頭..下下要搵o的絕色o既咁冇計啦.. 慢慢o黎啦..真心同你發展o既..就算你分開兩地都可以一齊架啦...

• 愛情,係建基於"條件"之上,有左愛情之後,"條件"既相對影響力就會降低

但必須注意,係要真正建立左愛情先至可以將"條件"既重要性降低,當愛情未真正紮根,條件仍然佔有好重要既地位

而"條件",就係包括外貌、身材、收入、學歷、工作等等被定義為"世俗"既因素,既然活在世俗,又如何免俗?有幾多人可以咁睇得開?

選擇係一種學問,高估自己係做選擇過程中最搵自己笨既一種潛在因素

• AntAnt~你個ICON好正!!哈哈哈

• earthworm replied @ 2009-02-18 2:13 pm

愛情,係建基於"條件"之上,有左愛情之後,"條件"既相對影響力就會降低

但必須注意,係要真正建立左愛情先至可以將"條件"既重要性降低,當愛情未真正紮根,條件仍然佔有好重要既地位

而"條件",就係包括外貌、身材、收入、學歷、工作等等被定義為"世俗"既因素,既然活在世俗,又如何免俗?有幾多人可以咁睇得開?

選擇係一種學問,高估自己係做選擇過程中最搵自己笨既一種潛在因素

好有學術性.....

• Ricola replied @ 2009-02-18 2:11 pm

依家新型公屋都好大好靚, 好過供蚊型私人樓添.

居屋都唔錯.

• 好同意樓主所講,

冇錢冇女呢個係自然既定律, 預左一個人過世,

無論D人REPLY得幾樂觀都冇用, 頂多只係安慰下你,

同政府D官腔宣傳冇分別, 因為佢地都改變唔到個現實, 亦唔可能真正幫到你.....

• earthworm replied @ 2009-02-18 2:13 pm

愛情,係建基於"條件"之上,有左愛情之後,"條件"既相對影響力就會降低

選擇係一種學問,高估自己係做選擇過程中最搵自己笨既一種潛在因素..

知足常樂~~~

知己知彼,戰無不勝~~

• TM

咁我世俗少少去演繹啦!

鍾意就乜都得,咁鍾意之前都要睇下順唔順眼丫!拍拖都要洗錢掛,錢既野,多 D 冇人怪你既!

到左唔鍾意既時候,梗係要話因為乜乜因為物物而唔可以再一齊喇!都係俾一個下台階一個理由自己將分手合理化者

• 獨男

咁又唔係喎~

月入唔夠萬五而又有女朋友0既, 大有人在.

• arworm

我都覺得,了解自己先係最緊要,知道自己需要咩野,知道自己可以 provide 到咩野,先會搵到可以 match 得舒服既伴侶

-----------------------

選擇係一種學問,高估自己係做選擇過程中最搵自己笨既一種潛在因素 <<<<<<我覺得未必係高估左, 可能佢自己主觀重視o既野唔同.

例如有d人本身以為"靚"係佔總體o既8成, 甘如果佢係"靚", 佢就會以為自己起碼有80分. 如果唔靚, 佢其他方面就算好好, 佢最多都只認為自己得20分.

• 唉....惡性"秦"環

• 獨男

你面對自己,問問自己想唔想要伴侶?想要個咩野人做伴侶?對方又會需要 d 咩野?自己又可以俾到咩野對方?

• 朵朵

當主觀以為自己好,就已經扼殺左自己變得更好既空間,亦即係所謂既高估自己

每個人既標準都唔同,自己覺得好,唔代表對方都覺得好,要唔高估自己,係要先摸清對方把尺呀!

• 點解要話比人聽你幾多人工﹖

• tobe

可能樓主想有人安慰佢其實人工有 15k 唔算低掛

• earthworm replied @ 2009-02-18 2:40 pm

tobe

可能樓主想有人安慰佢其實人工有 15k 唔算低掛

一早已經同佢講, 15K唔係個個人都有.

• 我係女!

我都覺得男人搵月入$15000 係好普遍,如果經過金融海嘯減埋薪都仲有呢個數字,已經維持到好基本既生活啦。由其係30幾歲o個脫既男士,好多都係basic form 5 畢業,有份寫字樓工唔洗做藍領已經好好。

我都幾同意2個人一齊,如果大家background條件近旁d既,溝通上應該會易d磨合。

• 皇額娘 replied @ 2009-02-18 2:24 pm

獨男

咁又唔係喎~

月入唔夠萬五而又有女朋友0既, 大有人在.

咁香港地好多人家底好, 老逗大把, 亦成日有人中六合彩........

當然都有好多乞衣, 亦有老闆同打工仔, 又有人囉綜緩......仲有......

咁又點?

earthworm replied @ 2009-02-18 2:27 pm

獨男

你面對自己,問問自己想唔想要伴侶?想要個咩野人做伴侶?對方又會需要 d 咩野?自己又可以俾到咩野對方?

睇唔到呢D空想有咩用, 幻想得多個人好容易痴線, 哈

• TM : 太好啦...終於有人同我有共鳴...XDDDD

其實我覺得根本問題係香港o的住屋, 交通太貴...呢o的生活基本野貴..人工又唔見佢加..仲要老細個本係咁縮..而家有份工做都偷笑啦.. 仲嫌少?

你人工高時, 自自然然使錢又會大左...我個人覺得..好一餐唔好一餐..一個真心同你一齊o既人.. 都會同你就住使架啦..

單身女: 我認同你所講o既野..講真..就算我搵得唔係好多..但我都會秤囉~ 但好似你咁搵到咁上下o既女士...香港搵到咁上下而又"單身"仲要同你夾/match 你要求兼且比你撞到o既又會有幾個?

Log in to reply