下個月陪男友返巴基斯坦探他的家人

• Lipton? 哦...有budget limit?

咁好多再靚packing既,hahaha...吉之島,city super都有既

============================

chinese tea可以沖奶茶咩

• susan,我唔係想'put'你冷水

亦冇講過你男朋友唔好

其實佢肯帶你返屋企已經係好好

亦係一種認同

不過,我曾經好幾位巴籍既朋友

我問過一位男性

點解咁多人係香港玩女仔

佢話係佢地國家

佢地抑制得好勁

所以係香港'無皇管'

• chinese tea可以沖奶茶咩

無所謂的吧

Lipton不夠富有中國特色呢~

• 即使多嚴的家教,都有好人及壤人

滾唔滾好個人的

不應以種族來定奪

• 但係點樣用普洱沖奶茶呢?

• Gato_Con_Botas replied @ 2009-02-07 10:53 am

susan,我唔係想'put'你冷水

亦冇講過你男朋友唔好

其實佢肯帶你返屋企已經係好好

亦係一種認同

不過,我曾經好幾位巴籍既朋友

我問過一位男性

點解咁多人係香港玩女仔

佢話係佢地國家

佢地抑制得好勁

所以係香港'無皇管'

===================

我都知。因為佢地個老婆在老家,唔係同佢地一齊住。

• 咁最終玩唔玩都係睇個男人本質嘅, 香港都多玩�謚�, 希望妳揀啱!

(除咗禮物帶本香港相嘅旅遊書去, 我諗會多啲嘢傾開心啲)

• 咁最終玩唔玩都係睇個男人本質嘅, 香港都多玩�謚�, 希望妳揀啱!

(除咗禮物帶本香港相嘅旅遊書去, 我諗會多啲嘢傾開心啲)

• ++,我都諗住買本香港風景相嘅書過去比佢地睇

• SusanSusan replied @ 2009-02-07 11:01 am

我都知。因為佢地個老婆在老家,唔係同佢地一齊住。

=========

唔止結左婚個D

未結婚個D仲玩得勁

• In_Queenie replied @ 2009-02-07 10:59 am

即使多嚴的家教,都有好人及壤人

滾唔滾好個人的

不應以種族來定奪

==========

我冇話過係種族

只係板主講既教規太ideal

我係唔想佢太盲目相信

畀D例子佢

• 唔止結左婚個D

未結婚個D仲玩得勁

我識佢嘅朋友都幾好,就算玩都唔會太過份。

• 我冇話過係種族

只係板主講既教規太ideal

我係唔想佢太盲目相信

畀D例子�

======================

我無盲目相信,係佢自己掛係口邊。同埋見佢成日做禮拜

• 我無要求過同佢返去,又唔係必定要同佢結婚。我無迫過佢。兩個人開心咪得囉。係佢覺得要結婚先叫做有個名份,可以光明正大咁一齊。

• SusanSusan replied @ 2009-02-07 11:11 am

唔止結左婚個D

未結婚個D仲玩得勁

我識佢嘅朋友都幾好,就算玩都唔會太過份。

=================

玩係唔會畀人知

除非好friend

如果畀佢地宗教既人知道又講出黎

佢會好大獲

• SusanSusan replied @ 2009-02-07 11:16 am

我無要求過同佢返去,又唔係必定要同佢結婚。我無迫過佢。兩個人開心咪得囉。係佢覺得要結婚先叫做有個名份,可以光明正大咁一齊。

========

都好,証明佢對你係認真

• botas,你係男仔定女仔?

• 你覺得呢?

• 我真係估唔到。。。我估係男???

• 哈哈∼∼∼

咁你好少上she

我係一名C9

有其他she 既朋友叫我’太太’

亦有人叫我’大姑奶’(個D無禮貌既人)^^

• 我返工都會上黎,不過好少入其他thread傾。

• . replied @ 2009-02-06 11:38 pm

有冇諗過入鄉隨俗? (除左 hk特產, 仲跟佢果邊規矩) 以示尊重

===============================

即係點?我淨係知道衣著要大方,唔可以暴露!

/////////////////////////////////////////////////

有沒問過佢, 佢大嫂 1st 見家長的詳細情況?

• ok

• 我以前都信伊斯蘭教,講吓我意見:

我向來唔會反對異族相婚.但係就對同伊斯蘭教徒相婚就有保留.至低限度,結婚前,要做好最壞打算,嚴肅面對.

首先,結婚係公平,伊斯蘭教要另一半都要信奉伊斯蘭教,就違現代男女公平原則.

信仰或放棄一個宗教,係個人意願,外人唔應該管.但放棄伊斯蘭教就大件事!

喺歐美,每年都有好多伊斯蘭移民因為仔女"叛教"而受到家族懲處,美國甚至每年都有父母兄長向仔女私下執行死刑既個案.

伊斯蘭婚姻好多時都由父母包辦,好多未成年少女畀父母迫婚,又有女仔因同外教黑白異性人來往而被迫害,終生遠走天涯.

上個月,沙地阿拉伯有個老豆爛賭冇錢,將佢八歲既女賣畀個老伯做老婆,女仔親人告官,但最法庭都無能為力.

個人十幾年前曾經好信仰伊斯蘭教,好服膺佢既教義,但係後來就發覺,好似馬克斯主義一樣,伊斯蘭教都係好完美既宗教,好有理想,但係就太完美,冇人敢講異議說話,就長期畀野心家利用,壓抑人性,伊朗高米尼時代係咁,伊拉克撒旦姆時代係咁,其實佢地係另一個毛澤東同史太林.

伊斯蘭世界就好似一個封建禮教中國大家庭,大男人表面滿口仁義,但會蓄妾養婢,為子女包辦婚姻,若有違背,就嚴厲執行家法.所以魯迅巴金等斥為禮教吃人,深惡痛絶.

所以,除非版主唔諗住生bb,如果要生,就要為吓佢地着想;如果要結,都一定堅持留喺香港.巴人會尊重妳係中國人,但妳既下一代,就唔敢包.

• 有沒問過佢, 佢大嫂 1st 見家長的詳細情況?

=======================

無問過呀

• 叛教者 replied @ 2009-02-07 11:54 am

我以前都信伊斯蘭教,講吓我意見:

我向來唔會反對異族相婚.但係就對同伊斯蘭教徒相婚就有保留.至低限度,結婚前,要做好最壞打算,嚴肅面對.

首先,結婚係公平,伊斯蘭教要另一半都要信奉伊斯蘭教,就違現代男女公平原則.

信仰或放棄一個宗教,係個人意願,外人唔應該管.但放棄伊斯蘭教就大件事!

喺歐美,每年都有好多伊斯蘭移民因為仔女"叛教"而受到家族懲處,美國甚至每年都有父母兄長向仔女私下執行死刑既個案.

伊斯蘭婚姻好多時都由父母包辦,好多未成年少女畀父母迫婚,又有女仔因同外教黑白異性人來往而被迫害,終生遠走天涯.

上個月,沙地阿拉伯有個老豆爛賭冇錢,將佢八歲既女賣畀個老伯做老婆,女仔親人告官,但最法庭都無能為力.

個人十幾年前曾經好信仰伊斯蘭教,好服膺佢既教義,但係後來就發覺,好似馬克斯主義一樣,伊斯蘭教都係好完美既宗教,好有理想,但係就太完美,冇人敢講異議說話,就長期畀野心家利用,壓抑人性,伊朗高米尼時代係咁,伊拉克撒旦姆時代係咁,其實佢地係另一個毛澤東同史太林.

伊斯蘭世界就好似一個封建禮教中國大家庭,大男人表面滿口仁義,但會蓄妾養婢,為子女包辦婚姻,若有違背,就嚴厲執行家法.所以魯迅巴金等斥為禮教吃人,深惡痛絶.

所以,除非版主唔諗住生bb,如果要生,就要為吓佢地着想;如果要結,都一定堅持留喺香港.巴人會尊重妳係中國人,但妳既下一代,就唔敢包.

=============

我覺得D女性好慘

自己既婚姻由父母作主

其實個男仔好唔好,她父母都唔清楚

只係聽人講

叛教者,咁你叛教有冇受到執行家法?

• SusanSusan replied @ 2009-02-07 11:54 am

有沒問過佢, 佢大嫂 1st 見家長的詳細情況?

=======================

無問過呀

=============

佢地唔係自由戀愛

又何來見家長?

佢地係相方父母睇相來選擇

男女相方係結婚前都可以見一兩次面(係相方父母已經決定婚姻)

外家係冇權管個外嫁女既事

所以通常,丈夫要點

個老婆唔夠胆say'no'

• 有大約80%係盲婚啞嫁,即係婚事由父母作主。有少數人都可以自己搵老婆,視乎屋企夠唔夠開通囉。

• 我作為香港土生土長出生大男人,屋企人又係係中國人,佢地見我叛教,不知幾開心.

其實我接觸過天主教同法輪功,都冇話叛教咁嚴重.但係呢次真係有人咁鬧我,俾到我好大壓力.其實如果生喺伊斯蘭世界,自細跟屋企人一齊信,加上老師同學親戚,根本就冇可能會叛教,咁做只有死路一條,唔係真神要懲罰你,而係會有人以真神之名懲罰你.

就好似真主黨殺人,真主黨人會以為升咗天堂後,真主唔單止會讚賞佢地,仲會送三十三個處女俾佢地享樂.

• 據我所知佢大佬個老婆係自己搵嘅

• Susan,

本人覺得同西人拍拖已好難,始終唔同種族,文化唔同.

同西人都可以講英文.

巴基斯坦,講的話.....

佢地講秘密,比你偷聽到,都唔知佢講乜.

但係,恭喜你,其實佢地咁唔客氣話想食朱古力,都應該唔介意異族通婚.

你好勇敢呀!

• 上星期睇電視,都有專題講異族通婚.

喺香港,會同港人通婚既印巴人,一般都受香港人影響,較開明,我見佢地都相處融恰,而且佢地過慣香港生活,冇打算搬番鄉下.

不過近年大陸都有好多女仔嫁去印巴同阿拉伯,因為啲女仔太心急嫁,又唔熟伊斯蘭文化,所以發生咗好多悲劇.

幾年前科威特都有班衰人專娶亞洲女人做性奴,其中部份受害者就係中國人,搞到要勞動中國領事館接人走.

好彩今時今日中國強咗,如果唔係,又會多咗一班受害者.

• 有大約80%係盲婚啞嫁,即係婚事由父母作主。有少數人都可以自己搵老婆,視乎屋企夠唔夠開通囉。

by SusanSusan - 02/07/09 12:09

===================

至緊要妳自信都俾到妳下一代呢個選擇權.

我地呢代香港人都知,拍十次拖都未必揾到要揾嗰個,遑論係盲婚啞嫁.

• thanks sasa

• Sasa replied @ 2009-02-07 12:28 pm

Susan,

本人覺得同西人拍拖已好難,始終唔同種族,文化唔同.

同西人都可以講英文.

巴基斯坦,講的話..... >>>urdu

佢地講秘密,比你偷聽到,都唔知佢講乜.

但係,恭喜你,其實佢地咁唔客氣話想食朱古力,都應該唔介意異族通婚.

你好勇敢呀!

=======================================

thank you!佢識講cantonese,我都識少少佢地嘅語言

• Susan

記住去完番黎講下所見所聞,祝福你呀!

• 遊雲咖啡杯 replied @ 2009-02-07 2:01 pm

Susan

記住去完番黎講下所見所聞,祝福你呀!

==============================================

thanks杯杯,希望去完番黎有野係值得講比你地知

• 而家香港手信唔係奇華咩?

另外, 如果人家係回教徒, 就要避免送用豬油造既食物啦~

• Chloe~ replied @ 2009-02-07 9:29 pm

而家香港手信唔係奇華咩?

另外, 如果人家係回教徒, 就要避免送用豬油造既食物啦~

======================================================

知道!thanks!!!

• hi how are you?

my hubby is also pakistani...

hope you will have a good time in pak...with your bf's family

• DIRTY!!!

HOW CAN BE WITH A 巴基LAN坦!!??

• 巴基斯坦 有一古老習俗, 如非巴基斯坦之女人, 一入門個老婆要比兄弟去輪一次米.

• Dirty 都冇計, 人賤被人欺.

• susan 買一d 糖 , 或電子產品! 佢地好鐘意食甜野

如非巴基斯坦之女人, 一入門個老婆要比兄弟去輪一次米.<---咩黎架..巴基斯坦人可以取四個老婆, 但都要第一個老婆同意下先可以同第二個老婆結婚.唔係你地話要輪米..唔好嚇susan..

^^ susan 我ex 都係巴基斯坦人

• 版主, 我老闆都係巴基斯坦人士~~~

哈哈

Log in to reply