下個月陪男友返巴基斯坦探他的家人

• SusanSusan replied @ 2009-02-06 11:55 pm

杯杯你係咪中左六合彩,所以好開心,哈哈

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣

開心過中六合彩.....我個下屬無la la自己resign.....wakaka

• 路過 replied @ 2009-02-06 11:55 pm

唔使諗甘多住啦

見下面咋嘛又唔係傾婚事

==================================

我無諗.留返比人地諗,我乜都唔想諗.費事搞到有白頭髮

• 大禮物係朱古力..咁小禮物會係咩?

• SusanSusan replied @ 2009-02-06 11:57 pm

我無諗.留返比人地諗,我乜都唔想諗.費事搞到有白頭髮

﹣﹣﹣﹣﹣﹣

個男仔帶得你番老家見屋企人,都應該係重視你既.....

聽講個邊D人好早結婚生仔.....你有無準備ar ? kakakak

• MC@SHE replied @ 2009-02-06 11:57 pm

大禮物係朱古力..咁小禮物會係咩?

========================

暫時只諗到送支parker筆比佢阿爸

其他人未諗到。都係買朱古力算

• 有無問下你男友佢屋企人D喜好?

• 其實巴基斯坦同hk男人有咩唔同﹖

• 買朱古力,蛋卷,曲奇餅

• 遊雲咖啡杯 replied @ 2009-02-07 12:01 am

有無問下你男友佢屋企人D喜好?

佢地淨係話唔使買野,問佢又話一齊去買先算喎。

• susan....我去訓la.....你得閒約我地食飯啦....叉燒而家8個月大,好鬼得意ar....

have a nice trip......

• 加多句.....不如買D中式食物.....好似有連容個D....好似特別Dma

• 遊雲咖啡杯 replied @ 2009-02-07 12:04 am

susan....我去訓la.....你得閒約我地食飯啦....叉燒而家8個月大,好鬼得意ar....

have a nice trip......

==============================

OK!!! THX!!!

早抖:)

• 可以問下男友, 巴基士旦人鐘意D咩..好過自己搵

再睇番香港地道有咩岩佢地心水...咁先有驚喜麻

• 路過 replied @ 2009-02-07 12:02 am

其實巴基斯坦同hk男人有咩唔同﹖

========================================

巴基斯坦男人都幾大男人

• MC@SHE replied @ 2009-02-07 12:08 am

可以問下男友, 巴基士旦人鐘意D咩..好過自己搵

再睇番香港地道有咩岩佢地心水...咁先有驚喜麻

======================================================

佢地話唔使買,搞到我男友都無曬主意,最好佢地自己話要乜,都可以去睇下有無得賣

• 都係一份心意唧

版主有心就得架啦

• 問下你男友..巴人鐘意D咩..再諗囉..明明呀....

• MC@SHE replied @ 2009-02-07 12:19 am

問下你男友..巴人鐘意D咩..再諗囉..明明呀....

===============================

鍾意食好甜,同埋食辣野。

• 買香水辦呀

我見D莎x,卓x有好多印度人買香水辦

佢地可以試

• Gato_Con_Botas replied @ 2009-02-07 9:41 am

買香水辦呀

我見D莎x,卓x有好多印度人買香水辦

佢地可以試

=========================

都有諗過,佢地幾鍾意用香水,不過帶液體坐飛機比較煩,又驚唔帶得入境(睇書講)

• 咁可以寄倉家麻,小姐

• Gato_Con_Botas replied @ 2009-02-07 9:52 am

咁可以寄倉家麻,小姐

=====================

係喎。醒唔起。

• 如果你同個男仔認真

你就最好係個邊都著佢地D衫

老人家好buy呢套

• 仲有你唔好同你男友係其他人面前親熱,包括佢家人

係拖手都唔得

• 多謝。你講嘅我已經知道

• good good

Good luck!

• "In conservative Muslim families, wives and daughters stay out of sight of other men - in the house, behind the veil, in special sections of buses, and in the 'family' areas of restaurants."

• 恭喜曬, 有家長見.

回教男仔可以娶四個, 妳地呢方面有冇共識呢?

• Yep, very sexual discrimination

• ++ replied @ 2009-02-07 10:10 am

恭喜曬, 有家長見.

回教男仔可以娶四個, 妳地呢方面有冇共識呢?

======================

多謝!話就話可以娶四個,但唔係普通人可以做到。首先,要有合理原因(例如有病),如果本身已有老婆,要得到她的同意,仲要諗下自己有無經濟能力負擔到。

• 咁我希望佢負擔到都唔會咁啦, 會唔會長遠住香港呢, 似乎對妳保障啲.

• 大多數穆斯林男人把妻子的侍奉視為當然的權利,這是本地非穆斯林的傳統陋習,絕不是伊斯蘭的法制。 如果懂得妻子在家裡的許多勞動是對丈夫的道德和奉獻,是她對丈夫的一份人情和善功,那麼,丈夫的行為應當更加檢點些,不會那麼理直氣壯地指示妻子伺候他,對待妻子的態度應當禮貌,行為上應當為家庭爭取多做貢獻,這樣的夫婦關係還愁不會改善嗎? 先知穆聖說﹕"你們中最好的男子是善待妻子者,我就是一個善待妻子的男子漢。"()

當然,夫妻之間並非萬事如意,兩人之間的意見分歧是必然的,因為真主造化每個人思想和觀點都不相同,個人都有自己的不足和缺陷,一對終身伴侶的夫婦不可能處處巧合,天衣無縫。 如果丈夫看到妻子某些地方不足,應當怎麼辦? 在一般的情況下,伊斯蘭的法制強調丈夫要能容忍,不要過份挑剔妻子的不足和缺點,多看妻子的優點和辛苦。 即使發現妻子有不規的行為,也應以規勸為主,希望她改過自新,或者改變不良習慣,雙方重歸於好。

• ++ replied @ 2009-02-07 10:22 am

咁我希望佢負擔到都唔會咁啦, 會唔會長遠住香港呢, 似乎對妳保障啲.

=======================================

yes

• 其實好多穆斯林女人生活得唔開心

susan,你係咪信伊斯蘭教?

• 一視同仁真正實踐起來其實是很難的,所以,大部分的穆斯林男子不娶一個以上的妻子。因此多妻不是一個規則或命令,而只是一個例外。很多人都誤認爲,一名穆斯林男子有一個以上的妻子是必須的。

伊斯蘭教最初允許多妻的原因不是爲了滿足男人的欲望,而是爲了解決由於戰爭留下的遺孀和孤兒的福利問題。在戰爭年代,許多婦女無法找到丈夫,所以她們可能寧願共同侍奉一個丈夫,也不願意做一個單身女子。

另外,當一個妻子無法讓她的丈夫實現作一名父親的權利時,多妻也是有益的;在這種情況下,他可以另娶一妻,在他另娶之時,他應該給第一個妻子以選擇的權力,讓她選擇繼續與他生活還是離開。同時,禁止男人欺騙他們的妻子,意思也就是說,一個男人不能在其妻子毫不知情的情況下與另一名女子結婚。他應當告訴她,因爲她可能會拒絕,在此情況下,她完全有權利要求離婚。

• 中國特色既....茶?

• Gato_Con_Botas replied @ 2009-02-07 10:27 am

其實好多穆斯林女人生活得唔開心 >>>why?

• In_Queenie replied @ 2009-02-07 10:33 am

中國特色既....茶?

===================

我bf有時都會飲,but they like drinking milk tea very much!

• 睇完咁多post, 又唔使咁驚既

susan你地拍左幾耐拖? 婚後會係stay hk?

• In_Queenie replied @ 2009-02-07 10:33 am

中國特色既....茶?

===================

我bf有時都會飲,but they like drinking milk tea very much!

係囉,用中國茶都可以沖milk tea, 中國人應該bring d中國特色既野去

而且d packing靚,見得下人,送禮夠大方

• 係囉,用中國茶都可以沖milk tea, 中國人應該bring d中國特色既野去

而且d packing靚,見得下人,送禮夠大方

=====================================

我送lipton茶包比佢地沖奶茶,實比佢地笑我,順便氹下佢地開心囉

• 老實說,係伊斯蘭教既國家內,男人先會遵守

否則,他們便作反

如香港,你可以見到好多巴籍人士玩女人

以伊斯蘭教既規條

不可與非自己妻子的女人發生性行為

但到底有邊個係做到?

• In_Queenie replied @ 2009-02-07 10:36 am

睇完咁多post, 又唔使咁驚既

susan你地拍左幾耐拖? 婚後會係stay hk?

=====================

hi queenie,我唔係好驚,平時返工都唔得閒去買野。依家唔諗定點就too late

• Gato_Con_Botas replied @ 2009-02-07 10:39 am

老實說,係伊斯蘭教既國家內,男人先會遵守

否則,他們便作反

以伊斯蘭教既規條

但到底有邊個係做到?

====================

香港男人都係咁,問題唔係有無規條管佢地。佢地個老婆管唔掂個老公,都有責任。

• 我送lipton茶包比佢地沖奶茶,實比佢地笑我,順便氹下佢地開心囉

Lipton? 哦...有budget limit?

咁好多再靚packing既,hahaha...吉之島,city super都有既

• SusanSusan replied @ 2009-02-07 10:34 am

Gato_Con_Botas replied @ 2009-02-07 10:27 am

其實好多穆斯林女人生活得唔開心 >>>why?

=============

susan,你所知既係好完美性

你到底有冇試過D巴籍婦女?

係要真係friend個D

'家醜不出外傳'

如果唔係好friend既佢地係唔會同你講心事

• 你bf係hk大會好好多既

• SusanSusan replied @ 2009-02-07 10:42 am

Gato_Con_Botas replied @ 2009-02-07 10:39 am

老實說,係伊斯蘭教既國家內,男人先會遵守

否則,他們便作反

以伊斯蘭教既規條

但到底有邊個係做到?

====================

香港男人都係咁,問題唔係有無規條管佢地。佢地個老婆管唔掂個老公,都有責任。

=========================================

但你之前引用伊斯蘭教既規條講婚姻同夫妻相處之道

我只係想你唔好太盲目相信

• susan,你所知既係好完美性

你到底有冇試過D巴籍婦女?

係要真係friend個D

'家醜不出外傳'

如果唔係好friend既佢地係唔會同你講心事

佢地因咩事唔開心?我同我bf好開心喎,佢地唔開心係咪因為無自由,唔可以自己搵老公?

• 但你之前引用伊斯蘭教既規條講婚姻同夫妻相處之道

我只係想你唔好太盲目相信

thanks!

Log in to reply