為因男少女多造成既社會問題尋求解決方法 --- 招募會員

• 我覺得係

應吾應該....... 養妻活兒....男尊女卑

定係互相分擔,共同生活既問題!

當然有條件既就點都得啦!

• 如果唔去幫搵唔到伴侶�鴾k性,有乜社會問題 ? 驚佢地暴動 ? wakakaka

• 會有可能患上情緒病及精神病

• missedcall replied @ 2008-12-13 12:03 pm

我覺得係

---------------

男尊女卑呢個情況改善既速度, 將會更加緩慢, 因為北上娶妻, 就係想男尊女卑呢樣野得以延續

• my opinion replied @ 2008-12-13 12:11 pm

會有可能患上情緒病及精神病

------------------

我只見被人侵犯或被人呃的女人有情緒病, 未見過因無性的女人有情緒病

• my opinion replied @ 2008-12-13 12:16 pm

missedcall replied @ 2008-12-13 12:03 pm

我覺得係

---------------

男尊女卑呢個情況改善既速度, 將會更加緩慢, 因為北上娶妻, 就係想男尊女卑呢樣野得以延續

----------------

不對, 是港女質素低要求高啫, 香港有好嘢, 邊個鍾意北上呢?

• my opinion replied @ 2008-12-13 12:11 pm

=========================================

呢個係假設

除非可以證明到,無老公�鴾k性比起有老公�鴾k性,患上情緒病及精神病�嚝鷛

• to opinion

係傳統觀念同知識型經濟下既矛盾!

知識型經濟下男性在職場上多了很多對手(女性),

很多高職位都被女性擔當了。

可以說男人失敗,但在這樣的經濟下男人是沒有很多的優勢的!

• missedcall replied @ 2008-12-13 12:21 pm

to opinion

係傳統觀念同知識型經濟下既矛盾!

知識型經濟下男性在職場上多了很多對手(女性),

很多高職位都被女性擔當了。

可以說男人失敗,但在這樣的經濟下男人是沒有很多的優勢的!

----------------------

我唔覺男性失敗, 大家都是人, 女人做到高職好正常, 唔通你想講女人天生俾男人蠢好多?

問題是高職的女人找不到佢啱的對像, 是佢個人的問題. 例如, 一個低職的男要找高職的女人, 佢找唔到, 又是女人失敗?

• 這是價價觀的問題, 以往有肥女人是靚, 三寸金"連"是靚, 主要是睇妳本身想點揀

• 我說的男性失敗......是基於傳統女性觀念下所覺得的失敗....

八雲....你說得對女人天生不比男人蠢,所以職場上男人是沒有很多的優勢的....

而傳統觀念是要男性比女性強!!

• 雲 replied @ 2008-12-13 12:19 pm

----------------

不對, 是港女質素低要求高啫, 香港有好嘢, 邊個鍾意北上呢?

------------------------

香港男人返內地娶妻, 係貪其成本低

跟工業北移既原因一樣

• 八雲 replied @ 2008-12-13 12:30 pm

----------------------

我唔覺男性失敗, 大家都是人, 女人做到高職好正常, 唔通你想講女人天生俾男人蠢好多?

問題是高職的女人找不到佢啱的對像, 是佢個人的問題. 例如, 一個低職的男要找高職的女人, 佢找唔到, 又是女人失敗?

--------------------

唔好意思, 唔係好理解, 好難接落去..

• batmanhongkong replied @ 2008-12-13 12:19 pm

my opinion replied @ 2008-12-13 12:11 pm

=========================================

呢個係假設

除非可以證明到,無老公�鴾k性比起有老公�鴾k性,患上情緒病及精神病�嚝鷛

Log in to reply