乜, 女人三十歲好老咩? 三十歲著婚紗就一定唔好睇架喇咩?

• 妳又覺得現在的他有能力做妳老公嗎

• 八雲 replied @ 2008-12-12 1:18 pm

結婚和事業兩者不能並存嗎

唔係話唔得.

問題係, 我講過, 我之前係太浮動, 工作上面好唔穩定.

好老實講, 因為唔穩定, 所以積蓄唔太多.

我唔想係呢個情況之下去做任何決定.

• 八雲 replied @ 2008-12-12 1:19 pm

妳男友結婚的目的是什麼?

佢想同我組織家庭.

• 八雲 replied @ 2008-12-12 1:19 pm

妳又覺得現在的他有能力做妳老公嗎

佢有能力, 但咁又點?

我恐怕暫時仲未有咁0既能力去同佢維推一個家, 什至係生兒育女.

• 皇額娘 replied @ 2008-12-12 1:35 pm

八雲 replied @ 2008-12-12 1:19 pm

妳男友結婚的目的是什麼?

佢想同我組織家庭.

------------------

可否仔細d

• 聽妳咁講, d問題多數在妳身上, 咁妳要同佢講, 如果佢有能力幫妳 solve d 問題, 咁咪可以結婚囉

• 八雲 replied @ 2008-12-12 1:43 pm

聽妳咁講, d問題多數在妳身上, 咁妳要同佢講, 如果佢有能力幫妳 solve d 問題, 咁咪可以結婚囉

我最大0既問題係來自我0既工作方面, 邊有人可以幫到我?

• 如果妳話無咪無囉.

我只可以講, 我幫我前妻由 6仟, 做到1萬8蚊, 離婚後佢就俾人炒埋.

• 兩公婆, 就是要互相幫助, 充滿對方需要, 令對方開心, 不是只想自己要乜, 是要諗對方要乜.

• 八雲 replied @ 2008-12-12 1:47 pm

如果妳話無咪無囉.

我只可以講, 我幫我前妻由 6仟, 做到1萬8蚊, 離婚後佢就俾人炒埋.

咁我想問你, 你同你老婆當初係做咩野工先?

你又係點幫到你老婆先?

我同我男朋友所接觸0既工作完全係兩回事, 兩種唔同0既工作.

我坐寫字樓, 佢就所謂0既藍領, 咁點幫呢?

• 八雲 replied @ 2008-12-12 1:49 pm

兩公婆, 就是要互相幫助, 充滿對方需要, 令對方開心, 不是只想自己要乜, 是要諗對方要乜.

你呢句說話應該係用係已婚人士身上, 我並唔適合.

無錢, 唔好話結婚, 就連婚後生活都成問題, 生兒育女就真係唔洗講.

• 而且, 我無話唔結, 只不過, 唔想咁早.

• 我都話囉, 妳話唔得咪唔得, 無所謂的.

我做 it, 佢做 hr

我做人的觀念是有冇, 有心做未必得, 冇心做就一定唔得.

無人一出世d嘢就識的.

• 皇額娘 replied @ 2008-12-12 1:51 pm

八雲 replied @ 2008-12-12 1:49 pm

兩公婆, 就是要互相幫助, 充滿對方需要, 令對方開心, 不是只想自己要乜, 是要諗對方要乜.

你呢句說話應該係用係已婚人士身上, 我並唔適合.

無錢, 唔好話結婚, 就連婚後生活都成問題, 生兒育女就真係唔洗講.

------------------------

我一早已問了妳男友有冇能力啦, 妳咁快忘記了?

• 皇額娘 replied @ 2008-12-12 1:53 pm

而且, 我無話唔結, 只不過, 唔想咁早.

--------------------

我無叫過妳結或唔結, 只是從多方面引導妳思考, 等妳自己決定

• 30歲結婚邊個有問題JA∼∼

這一個只係數字問題

身型 及 樣子 KEEP到咪得LO∼∼

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣

皇額娘 replied @ 2008-12-12 1:51 pm

<----- 有同感

• 小貓咪~ replied @ 2008-12-12 1:56 pm

30歲結婚邊個有問題JA∼∼

這一個只係數字問題

身型 及 樣子 KEEP到咪得LO∼∼

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣

皇額娘 replied @ 2008-12-12 1:51 pm

<----- 有同感

同埋, 我愈黎愈覺得, 生仔結婚係有錢人先做得起.

• 八雲 replied @ 2008-12-12 1:56 pm

皇額娘 replied @ 2008-12-12 1:53 pm

而且, 我無話唔結, 只不過, 唔想咁早.

我無叫過妳結或唔結, 只是從多方面引導妳思考, 等妳自己決定

咁多謝你先, 可惜唔太0岩洗.

• 我都覺得有錢才好生細路

• 其實如果妳了解到我想講乜, 唔會唔啱洗

• 我又會咁睇, 結得婚0既, 其實細路仔對一個家庭0既維繫黎講都幾重要.

所以如果唔生 / 唔想有細路的話, 不如索性唔好結婚算了.

• 皇額娘 replied @ 2008-12-12 1:57 pm

同埋, 我愈黎愈覺得, 生仔結婚係有錢人先做得起.

< ----- 結婚就可以KA∼∼((看看是大搞 或 細搞JA∼∼))不過生仔就.真係 好大問題LA∼∼ 樣樣都要用到錢錢錢錢∼∼ 眼見身邊朋友 為了小朋友的敎育基金佢地就头痛LA∼∼∼

• 八雲 replied @ 2008-12-12 2:01 pm

其實如果妳了解到我想講乜, 唔會唔啱洗

我地兩個0既工作背景唔一樣, 佢真係幫唔到我.

太多details0既野, 我都唔想講.

• 我不只是話工作, 妳睇埋我所有講既嘢, 睇嘢不要咁窄, 要放開d

• 妳要找出問題的所在, 才能對正下藥

• 妳想遲, 佢想早, 要解決這問題, 就要清楚妳們各自的需要先

• 唉~~~~~

我都講過啦~

我目前最最大0既問題係我0既工作, 其餘0既並唔算得係咩問題.

咁所, 我好自然會諗到我0既工作層面啦, 呢0的唔關窄唔窄事喎~

我最大問題係工作方面, 所以只開葯0個個只能夠會係我.

• 想結婚是一個好行貨的答案, 組織家庭, 也是行. 你男友無父無母嗎? 佢無家庭?

妳應該找出他真正想要乜

• 八雲 replied @ 2008-12-12 2:10 pm

想結婚是一個好行貨的答案, 組織家庭, 也是行. 你男友無父無母嗎? 佢無家庭?

妳應該找出他真正想要乜

咁我答埋你0羅:

因為佢好愛我, 佢好需要我係佢身邊0羅.

咁夠唔夠全面?

• 好唔好睇, 好睇個人架喎??????? 唔關年齡事架 ~

• 應該問多句, 妳想三十後結婚, 妳男友肯唔肯先, 肯就不用再討論

• 八雲 replied @ 2008-12-12 2:19 pm

應該問多句, 妳想三十後結婚, 妳男友肯唔肯先, 肯就不用再討論

所以咪要同佢傾0羅.

• cool7002 replied @ 2008-12-12 2:12 pm

好唔好睇, 好睇個人架喎??????? 唔關年齡事架 ~

其實我個人都唔介意.

• 皇額娘 replied @ 2008-12-12 2:22 pm

八雲 replied @ 2008-12-12 2:19 pm

應該問多句, 妳想三十後結婚, 妳男友肯唔肯先, 肯就不用再討論

所以咪要同佢傾0羅.

---------------------

都是等妳傾完, 如果有問題, 才討論啦, 現在妳 get 唔到我講乜.

• 我都覺得靚和年紀無關

• 我要諗0的方法出黎說服佢, 呢個先係重點.

• .

• 皇額娘 replied @ 2008-12-12 2:28 pm

我要諗0的方法出黎說服佢, 呢個先係重點.

----------------------

頭先一路都同妳傾緊, 不過妳好似唔明我講乜 >.<

• 八雲 replied @ 2008-12-12 2:56 pm

皇額娘 replied @ 2008-12-12 2:28 pm

我0既重點係要搵個方法同佢傾.

而你0既重點係搵出個原因, 你又問我呢原因, 0個樣原因.

睇黎唔明我想點0個個係你喎.

• 皇額娘 replied @ 2008-12-12 2:59 pm

八雲 replied @ 2008-12-12 2:56 pm

皇額娘 replied @ 2008-12-12 2:28 pm

我0既重點係要搵個方法同佢傾.

而你0既重點係搵出個原因, 你又問我呢原因, 0個樣原因.

睇黎唔明我想點0個個係你喎.

---------------------

我想問, 如果妳唔知佢想點, 咁妳點同佢傾?

• 我一早就想同妳討論點同佢傾, 是妳 stop 曬我的問題, 所以無得傾

• 你算吧啦~

• 我一早講咗, 妳想同人傾, 就要知妳和他諗乜和想要乜, 連要求都唔知, 咁點樣去滿足妳兩個呢

• 皇額娘 replied @ 2008-12-12 3:12 pm

你算吧啦~

-------------------

其實妳有冇心傾 ga, 我又無話過妳, 但d態度太差了

• 下.....

你話同佢傾0既意思係: 用方法說服佢可以遲0的結婚喎...

佢份人好簡單: 就係想係佢自己三十歲0既時候成家立室, that's all.

唔好諗得太複雜.

• 八雲

唔係, 我係覺得你諗得太複雜, 我應該唔係咁適合再同你討論落去.

• 皇額娘 replied @ 2008-12-12 3:16 pm

八雲

唔係, 我係覺得你諗得太複雜, 我應該唔係咁適合再同你討論落去.

ok, bye

Log in to reply