7年感情, 你會選擇離開還是留下?

• 如果係因為對方既問題在先而令我變心呢???

無錯, 佢根本唔想我迫佢, 佢只要我乖乖留在佢身邊就夠....

可兩個人一齊唔係咁架ma.....

凡人 replied @ 2008-12-10 11:52 am

其實你已經有左答案

你根本唔甘心留係佢身邊

既然係咁, 仲等咩?

女人, 青春有限!

• 我只是一個普通女孩, 只係希望擁有很普通的事..

我並不需要他買甚麼甚麼給我.....

生日沒有安排節目.甚至一餐飯也沒安排...沒所謂... 精心挑選的生日禮物沒有, 亦沒所謂......平安夜, 情人節沒有安排節目, 那由我安排, 好的... 都沒所謂......他總要別人踢一腳才郁一郁... 我只想他有時可以自願地為我做點事... 都好像很困難似的... 或許他的心只有工作及打機.... 我曾經懷疑他愛他的電腦多於我.......

• 版主, 不用理問題在先在後, 不用理邊個變心先, 總之, 妳現在變了心, 妳努力維繫都救唔到, 妳依家已經死心, 決定分手, 就不要拖泥帶水, 害人害己.

• 我曾經懷疑他愛他的電腦多於我.......

------------------------

不用懷疑, 這是事實

• Laura replied @ 2008-12-10 11:57 am

如果係因為對方既問題在先而令我變心呢???

無錯, 佢根本唔想我迫佢, 佢只要我乖乖留在佢身邊就夠....

可兩個人一齊唔係咁架ma.....

凡人 replied @ 2008-12-10 11:52 am

其實你已經有左答案

你根本唔甘心留係佢身邊

既然係咁, 仲等咩?

女人, 青春有限!

我咪話佢會係好老公, 因唔需要擔心佢會包二奶去滾等等...

佢其實係好男人..我係自私.. 我怕搵唔返一個好男人...

女人最後唔係就係求呢d咩?? 所以我好迷網啊...

愛情係咪一場賭博?

• 陳慧嫻既舊歌, 我只係覺得, 其實版主係唔知如果決定留定唔留, 個結果係點, 會佢有 d 擔憂, 愛情到某一階段, 根本就會變得平淡, 無可能會永遠好似煙花咁不停發放, 終有一日會熄滅, 但唔代表無下一次既火花出現, 只係, 人本身就係又想有新鮮感, 見到出面既世界或童話故事咁, 好似好美好, 但係, 每對戀人 / 朋友都會一樣, 但愛係乜野? 如果版主仲係愛對方, 都仍會出現以上既問題, 因為正如上述好多 she 友都有講, 生活耐左一定會變成一種習慣, 正正因為習慣, 就如大家不可分割一樣, 好似開水咁, 淡而無味, 但係係生活既必須品。

其實版主有無試過真係走開下, 走開並不等於要分開, 其實各自建立唔同既興趣, 有大家既空間, 再試下大家讀一 d 興趣課程, 或做下義工, 將生活圈子擴��, 大家話題多左, 唔好將個 focus 放在呢個問題上, 咁人會開心 d, 大家既關係其實真係可以回復。

• 唔包二奶不一定是好老公, 好老公還要識愛妳.

妳可以話他是個悶人.

• csls0518 replied @ 2008-12-10 12:08 pm

陳慧嫻既舊歌, 我只係覺得, 其實版主係唔知如果決定留定唔留, 個結果係點, 會佢有 d 擔憂, 愛情到某一階段, 根本就會變得平淡, 無可能會永遠好似煙花咁不停發放, 終有一日會熄滅, 但唔代表無下一次既火花出現, 只係, 人本身就係又想有新鮮感, 見到出面既世界或童話故事咁, 好似好美好, 但係, 每對戀人 / 朋友都會一樣, 但愛係乜野? 如果版主仲係愛對方, 都仍會出現以上既問題, 因為正如上述好多 she 友都有講, 生活耐左一定會變成一種習慣, 正正因為習慣, 就如大家不可分割一樣, 好似開水咁, 淡而無味, 但係係生活既必須品。

其實版主有無試過真係走開下, 走開並不等於要分開, 其實各自建立唔同既興趣, 有大家既空間, 再試下大家讀一 d 興趣課程, 或做下義工, 將生活圈子擴��, 大家話題多左, 唔好將個 focus 放在呢個問題上, 咁人會開心 d, 大家既關係其實真係可以回復。

說了他只喜歡躲在家中玩他的電腦.... 甚麼興趣班, 義工啋你都傻吧... 連我跟朋友出去, 叫他一起來他都不會... 又討厭我跟朋友出街, 但又唔一起出來認識一下.... 他真是個怪人..... 他自己都不想擴闊生活圈子, 又怎會跟我去擴闊生活圈子?

• 好老公, 唔需要擔心佢會包二奶去滾 = 安穩, 開心?

好老土講句 :人生, 根本係一場賭博

no guaranttee

commitment都只係committed果一刻

你怕搵唔返一個好男人, 又有冇諗過你可以會遇到個更好既?

希望你唔好介意, 可能你都未知想點, 怕自己會後悔...

你諗左三年, 都係船頭驚鬼, 船尾驚賊..

呢個問題你只係一直咁諗落去, 唔會有答案

如果覺得自己會怕, 會後悔既,

你可以做既係攬住呢個男人一世, 而唔再去諗任何野

咁你會開心D

• 八雲 replied @ 2008-12-10 12:15 pm

唔包二奶不一定是好老公, 好老公還要識愛妳.

妳可以話他是個悶人

真是個怪人.....

• Laura replied @ 2008-12-10 12:20 pm

好老公, 唔需要擔心佢會包二奶去滾 = 安穩, 開心?

好老土講句 :人生, 根本係一場賭博

no guaranttee

commitment都只係committed果一刻

你怕搵唔返一個好男人, 又有冇諗過你可以會遇到個更好既?

希望你唔好介意, 可能你都未知想點, 怕自己會後悔...

你諗左三年, 都係船頭驚鬼, 船尾驚賊..

呢個問題你只係一直咁諗落去, 唔會有答案

如果覺得自己會怕, 會後悔既,

你可以做既係攬住呢個男人一世, 而唔再去諗任何野

咁你會開心D

我有努力試過就咁攬住呢個男人一世架... 但原來真係唔得lor.. 得左一段時間又唔得, 不斷重覆又重覆.....

• 說了他只喜歡躲在家中玩他的電腦.... 甚麼興趣班, 義工啋你都傻吧... 連我跟朋友出去, 叫他一起來他都不會... 又討厭我跟朋友出街, 但又唔一起出來認識一下.... 他真是個怪人..... 他自己都不想擴闊生活圈子, 又怎會跟我去擴闊生活圈子?

===============================================

咁你咪自己出去約朋友玩o羅, 有乜所謂? 佢唔肯, 可能佢覺得對住電腦先令佢 relax 到, 咁咪由佢o羅, 甚至可以問返佢電腦上既野, 如果佢鐘意打機, 咪同佢一齊玩o羅, 點解唔可以要求自己去融入對方既生活? <===== 如果你係愛佢的話

• 版主, 你根本就唔係凡人, 你係一個不平凡既人先真?????

凡人邊有咁多要求架? 可能你父母先係凡人? 你父母養大你, 你都好可能無take咁多時間去想下? 敢請問你自己有無花七年時間去想下, 你留係你父母身邊多點時間??????? 你花左咁多年時間, 就係去想走or留????? 凡人唔係咁易做架 ~

• 我咪話佢會係好老公, 因唔需要擔心佢會包二奶去滾等等...

佢其實係好男人..我係自私.. 我怕搵唔返一個好男人...

女人最後唔係就係求呢d咩?? 所以我好迷網啊...

愛情係咪一場賭博?

------------------

妳好多 concept 都有問題.

好男人, 不同好老公, 好男人可以做朋友, 朋友唔等於老公.

好老公, 每個人的定義都不同, 但結果是一樣, 就是當妳同妳的好老公一齊, 妳會覺得妳是全世界最幸福的女人, 無時無刻都會好開心, 妳也會時常都痴住佢.

愛情不是賭博, 妳會講返工是賭博嗎? 妳一樣唔知幾時俾人炒.

• cool7002 replied @ 2008-12-10 12:25 pm

版主, 你根本就唔係凡人, 你係一個不平凡既人先真?????

凡人邊有咁多要求架? 可能你父母先係凡人? 你父母養大你, 你都好可能無take咁多時間去想下? 敢請問你自己有無花七年時間去想下, 你留係你父母身邊多點時間??????? 你花左咁多年時間, 就係去想走or留????? 凡人唔係咁易做架 ~

下? 乜我都多要求? 我乜都無要求過喎......

• 我已經決定左..離開, 放你走..

再係咁只係不斷重覆又重覆講同一樣野.. >_<

阿門~

• 我有努力試過就咁攬住呢個男人一世架... 但原來真係唔得lor.. 得左一段時間又唔得, 不斷重覆又重覆.....

-------------------

唔得咪放手囉, 自己的心是無得呃的, 妳已經有答案

• sorry... 我知我好矛盾....

大家都俾左好多意見...... 我會好冷靜咁諗清楚!!!

多謝!!

• 下? 乜我都多要求? 我乜都無要求過喎......

-------------------

我就覺得妳啱, 每個人的要求不同, 最重要是令自己開心, 唔開心講乜都假.

• 我覺得好多人都相同的誤解.

愛情變感情, 感情, 一樣是互相思念, 會不停想令對方開心, 從而令自己開心.

• 凡人 replied @ 2008-12-10 12:02 pm

我只是一個普通女孩, 只係希望擁有很普通的事..

我並不需要他買甚麼甚麼給我.....

生日沒有安排節目.甚至一餐飯也沒安排...沒所謂... 精心挑選的生日禮物沒有, 亦沒所謂......平安夜, 情人節沒有安排節目, 那由我安排, 好的... 都沒所謂......他總要別人踢一腳才郁一郁... 我只想他有時可以自願地為我做點事... 都好像很困難似的... 或許他的心只有工作及打機.... 我曾經懷疑他愛他的電腦多於我.......

根本唔係愛情戀成感情的問題, 是他本質的問題, 時間是可以證明一個人的本質, 初頭同你一齊一定把自己包裝得最好, 七年他覺得你愛他你對他好你和他做愛是taken for granted, 所有真面目都出哂黎

女人不一定要漂亮, 但一定要新鮮

有幾個suggestion可以讓妳變得新鮮

1)找多幾個約會對像, 多人追妳自然靚, 妳靚自然多人追, 將妳的精神放散在其他人身上, 這不代表濫交和不忠, 妳有多餘的愛要釋放但他負荷不了, 妳這樣做是為他好的

2)改變生活習慣, 習慣影響思想, 思想影響性格, 性格影響命運

3)積極改變自己外表, 減肥,買靚衫,扮靚, 唔係為佢, 而係為你自己, 讓自己感覺自己係一個新造的人, 乜野以前唔好既記憶都會減退

• 但妳地所講的感情, 是無感覺,

感情不等於無感覺.

無感覺, 妳就會覺得對方煩, 不要付出, 不想陪佢, 做其他自己想做的事...

• 所以版主要求的是合理, 因她男友當佢是死物, 無感覺.

不是感情. 而版主要求感情, 離開她, 搵個另一個, 妳留得一時, 留不到一世, 因他俾唔到妳想要的.

• We are no God....we can't make decision for you....its you life and your destiny......

• 男人都希望女伴在性方面積極主動得閒學下d新招服務下�

女人希望男伴生活上俾d情趣,表現得關心�

家家有求,女人對男伴有基本要求唔過份

• 有幾個suggestion可以讓妳變得新鮮

1)找多幾個約會對像, 多人追妳自然靚, 妳靚自然多人追, 將妳的精神放散在其他人身上, 這不代表濫交和不忠, 妳有多餘的愛要釋放但他負荷不了, 妳這樣做是為他好的

2)改變生活習慣, 習慣影響思想, 思想影響性格, 性格影響命運

3)積極改變自己外表, 減肥,買靚衫,扮靚, 唔係為佢, 而係為你自己, 讓自己感覺自己係一個新造的人, 乜野以前唔好既記憶都會減退

-----------------------

不要介意, 無心為敵, 哈

1)我就唔會咁做, 對我來說已經是不忠

2) 做好自己囉

3) 人是要包裝, 但不是主要囉, 人一定會老, 如果妳老公只因妳靚而愛妳, 咁最終佢一樣會離妳而去, 要找個識欣賞妳內在美的人.

• 版主

你知唔知乜叫無要求?

自己唔會為左什麼而日思夜想, 唔會因沒有得到而招煩惱, 呢d先叫無要求???? 你唔講出口 but 你自己成日埋怨對方無做, 咁呢d叫乜????? 好坦白講...你咁樣落去, 對你自己都唔好, 收埋收埋咁多唔開心事, 遲早都係鑽牛角尖 ~

• 你幾多歲?

• 唔講出口可能係唔敢講, 出發點可能係為男方好, 怕男方唔開心

• ladymarmalade replied @ 2008-12-10 12:40 pm

==============================

呢幾點似放縱自己多點喎???

找多幾個都唔算不忠, 咁日後男人都一樣可以照跟啦 hehehehhee ~

• 我絕對係從版主利益同角度出發

• 根本唔係愛情戀成感情的問題, 是他本質的問題, 時間是可以證明一個人的本質, 初頭同你一齊一定把自己包裝得最好, 七年他覺得你愛他你對他好你和他做愛是taken for granted, 所有真面目都出哂黎

女人不一定要漂亮, 但一定要新鮮

實不相瞞... 我其實唔係無人追.而且唔算小..所以bf先唔like我出街..所以最好我乖乖留在家裡.. 他本身性格係咁.. 唔關呢d事... 怎樣可能將精神投射別人身上? 投射左就會不忠架囉喎..

• lady, 我覺得妳一定有男友, 妳思想咁開放, 又咁睇得開

• 實不相瞞... 我其實唔係無人追.而且唔算小..所以bf先唔like我出街..所以最好我乖乖留在家裡.. 他本身性格係咁.. 唔關呢d事... 怎樣可能將精神投射別人身上? 投射左就會不忠架囉喎..

--------------------

好在妳都識諗.

• 假如版主係你個女, 你個女個男朋友對佢唔係太好, 但你個女條件唔差好多人追, 而身邊有一個條件好好多, 對你個女又好好多既人追緊佢, 你係佢父母, 你會叫你個女做一個貞婦日等夜等, 定係同佢講:"亞女, 你一日未結婚, 多幾個選擇都好既,咁你咪同你食下飯做個朋友了解下囉"

立場影響觀點

• 大男人是一條不能赦免的死罪

又要你留係屋企, 留係屋企又唔理你, 咁你同一齊困係籠既寵物有咩分別

• 其實我想問, 版主有無試過煮下飯, 做下調節生活環境氣氛 or 帶領一個內向男生改善為一個小許風趣幽默的男人??????

• thread host... i totally understamd yr feeling...^^

• cool7002 replied @ 2008-12-10 1:07 pm

其實我想問, 版主有無試過煮下飯, 做下調節生活環境氣氛 or 帶領一個內向男生改善為一個小許風趣幽默的男人??????

乜都試過曬.......

• cat replied @ 2008-12-10 1:13 pm

thread host... i totally understamd yr feeling...^^

hi cat,

你有相似經歷??

• 八雲 replied @ 2008-12-10 1:00 pm

實不相瞞... 我其實唔係無人追.而且唔算小..所以bf先唔like我出街..所以最好我乖乖留在家裡.. 他本身性格係咁.. 唔關呢d事... 怎樣可能將精神投射別人身上? 投射左就會不忠架囉喎..

--------------------

好在妳都識諗.

梗係啦... 如果咁樣就變左係我有問題.....

• 我都係用返我nickname la... 呢個係我"凡人"

• 你係凡人, 咁我係淫婦了

如果不忠要俾人浸豬籠的話, 我早已浸了十萬八千次, 再見

• yenLeMOncandy replied @ 2008-12-10 1:41 pm

我都係用返我nickname la... 呢個係我"凡人"

==========================

一早知啦 哈哈 ~

• 凡人 replied @ 2008-12-10 1:39 pm

cool7002 replied @ 2008-12-10 1:07 pm

其實我想問, 版主有無試過煮下飯, 做下調節生活環境氣氛 or 帶領一個內向男生改善為一個小許風趣幽默的男人??????

===============================

如果真的話, 咁你都變得唔出奇!

咁你無得咩選擇, 一係一刀切, 一係就咁算數啦 ~

• ladymarmalade replied @ 2008-12-10 1:46 pm

你係凡人, 咁我係淫婦了

如果不忠要俾人浸豬籠的話, 我早已浸了十萬八千次, 再見

---------------------

為何咁嬲, 又無人鬧妳 ^^

• cool7002 replied @ 2008-12-10 2:13 pm

凡人 replied @ 2008-12-10 1:39 pm

cool7002 replied @ 2008-12-10 1:07 pm

===============================

射12碼, 1係入, 1係唔入, 哈

• 八雲 replied @ 2008-12-10 2:23 pm

cool7002 replied @ 2008-12-10 2:13 pm

凡人 replied @ 2008-12-10 1:39 pm

射12碼, 1係入, 1係唔入, 哈

===================

no啦, 射唔入可以補中架嗎 ~

如期拖左咁耐, 真係乜都試過曬都唔work的話, 不如唔好拖, 一刀切啦!

• 只準入, 唔俾射, 哈

• 八雲 replied @ 2008-12-10 2:35 pm

只準入, 唔俾射, 哈

=.="... 呢句係咪鹹野?? haha...

不過唔射又點知入唔入?

Log in to reply