邊到容易識多d 唔同階層架人?

• 如果你心境無唔開心呢三個字, 根本就係時時刻刻都開心 ^^

咁為乜唔開心先? 唔知足? 只是你未到這境界, 才會 feel 好似阿q

-----

因為我唔鍾意好似自己呃自己, 我會認真面對自己的感覺

• donny replied @ 2008-12-05 1:38 pm

地盤佬街市佬貨van仔成身紋身�蝡豸�口又臭���囍傖N興趣識啊?

==================

好坦白講...米又係人一個? 警察局都唔安全啦, 有乜問題?

岩傾岩玩米玩多次羅, 你揀人人揀你, 唔岩玩....香港小姐都死啦 ^^

• maymay08 replied @ 2008-12-05 1:39 pm

5年真係好耐丫

-----

但我一個都冇識到, 所以耐都冇用, 想識人好多地方都識到, 好睇你自己的

• umbrella replied @ 2008-12-05 1:41 pm

如果你心境無唔開心呢三個字, 根本就係時時刻刻都開心 ^^

咁為乜唔開心先? 唔知足? 只是你未到這境界, 才會 feel 好似阿q

-----

==================

感覺?????? 什麼是感覺??????

• 大家傾住先, 落街食飯

• donny replied @ 2008-12-05 1:38 pm

地盤佬街市佬貨van仔成身紋身烟屎牙口又臭嗰啲有冇興趣識啊?

--

我本身都係斯斯文文類型,我對紋身烟屎牙口又臭嗰啲,講粗口d無興趣

• umbrella replied @ 2008-12-05 1:41 pm

如果你心境無唔開心呢三個字, 根本就係時時刻刻都開心 ^^

-----

-------------------

是你的諗法錯誤, 我都無呃自己, 問題是為乜要唔開心, 實有原因的, 我也是將問題解決, 所以日日都咁開心.

• maymay08 replied @ 2008-12-05 1:45 pm

donny replied @ 2008-12-05 1:38 pm

地盤佬街市佬貨van仔成身紋身烟屎牙口又臭嗰啲有冇興趣識啊?

--

我本身都係斯斯文文類型,我對紋身烟屎牙口又臭嗰啲,講粗口d無興趣

------------------

妳咪選擇妳想識的人囉

• umbrella, 我識做但唔係好識講, 感覺和情緒是不同的, 唔開心是情緒, 痛是感覺, 感覺不能控制, 但情緒就能控制, 咁講清楚d嗎

• 地盤佬街市佬貨van仔成身紋身烟屎牙口又臭嗰啲有冇興趣識啊?

--

咁你又話想識啲唔同階層嘅人? 中環娛樂行對面訓响地下粒到成頭膠袋嗰個都係某個階層嘅人,你去認識吓佢做個朋友囉

• 八雲 replied @ 2008-12-05 1:50 pm

umbrella, 我識做但唔係好識講, 感覺和情緒是不同的, 唔開心是情緒, 痛是感覺, 感覺不能控制, 但情緒就能控制, 咁講清楚d嗎

======================

唔清楚 哈哈

開心都可以無感覺架嗎 wakakakka ~

• cool7002 replied @ 2008-12-05 2:14 pm

八雲 replied @ 2008-12-05 1:50 pm

umbrella, 我識做但唔係好識講, 感覺和情緒是不同的, 唔開心是情緒, 痛是感覺, 感覺不能控制, 但情緒就能控制, 咁講清楚d嗎

唔清楚 哈哈

---------------

啱, 因為開心是情緒, 哈

• ChicMan replied @ 2008-12-05 4:50 pm

路人 鍾景輝 腔?

====================

50% correct

應該係王祖藍扮鍾景輝腔

• passerby replied @ 2008-12-05 5:02 pm

50% correct

應該係王祖藍扮鍾景輝腔

SORRY, post 錯左添 ...

• 版主走左?

• 開心同唔開心, 係唔應該自己呃自己去控制, 咁會有精神病或情緒病的, 心理唔平衡就係常見例子

• umbrella replied @ 2008-12-05 5:12 pm

開心同唔開心, 係唔應該自己呃自己去控制, 咁會有精神病或情緒病的, 心理唔平衡就係常見例子

---------------------

我是上堂學回來的, 不是呃, 你有興趣可以睇吓書或上吓堂, 有關 eq 和 情緒的課程

• umbrella replied @ 2008-12-05 5:12 pm

開心同唔開心, 係唔應該自己呃自己去控制, 咁會有精神病或情緒病的, 心理唔平衡就係常見例子

--------------------

是唔識控制情緒的人才會有情緒病, 我以前的女友有抑鬱症, 所以我都幾了解^^

-----

上堂學既野未必係岩, 人生道理既問題, 通常都係自己分析

• 八雲 replied @ 2008-12-05 2:42 pm

cool7002 replied @ 2008-12-05 2:14 pm

八雲 replied @ 2008-12-05 1:50 pm

唔清楚 哈哈

==============

咁你即係想講, 正面就係情緒? 負面就係感覺? 情緒直接影響感覺, 情勢可以控制, why感覺唔可以???? 哈哈

• "上堂學既野未必係岩, 人生道理既問題, 通常都係自己分析", 你都可以咁講,

不過暫時所有醫生, 心理醫生, 講師的論點都一致, 再加埋我自己分析, 我覺得佢地講得無錯囉

• 當然, 你堅信唔認同, 無所謂的, 你的人生是你的, 哈

• cool7002 replied @ 2008-12-05 5:31 pm

八雲 replied @ 2008-12-05 2:42 pm

cool7002 replied @ 2008-12-05 2:14 pm

唔清楚 哈哈

咁你即係想講, 正面就係情緒? 負面就係感覺? 情緒直接影響感覺, 情勢可以控制, why感覺唔可以???? 哈哈

--------------

no, 你誤解了.

============================

我唔明點解要分開心或唔開心? 平常心會唔會好d呢?

• 八雲 replied @ 2008-12-05 5:33 pm

cool7002 replied @ 2008-12-05 5:31 pm

八雲 replied @ 2008-12-05 2:42 pm

唔清楚 哈哈

no, 你誤解了.

誤解乜先得架????

• cool, 感覺是味,視,聽,臭,觸, 情緒是喜,怒,哀, 樂

• 八雲 replied @ 2008-12-05 5:36 pm

cool, 感覺是味,視,聽,臭,觸, 情緒是喜,怒,哀, 樂

=======================================================

味,視,聽,臭,觸 <<<<< 點樣區分佢地既分別???????

喜,怒,哀, 樂 <<<<< 點解會有呢四個字既存在???????

如果呢句說話正確的話, 咁以上全部都不成立啦 哈哈 ^^

********************** 本來無一物, 何處野塵埃 **********************

• cool, 你咪玩嘢呀, 哈

• bb仔一出世係一張白紙, 白紙上既字詞是由唔同人填上去? 如果白紙上只填上開心快樂四個大字, 咁個d乜味, 乜怒, 又是什麼呢????? 哈哈

• 八雲 replied @ 2008-12-05 5:43 pm

cool, 你咪玩嘢呀, 哈

=========================

唔玩邊有得開心呀 wakakakka ~

• 我依家好認真咁玩 ga, 哈

• 感覺的意思是你不能控制, 你不能控制聽唔到嘢, 開眼時睇唔到嘢, 摸到嘢時當摸唔到等等...

cool7002 replied @ 2008-12-05 5:45 pm

bb仔一出世係一張白紙, 白紙上既字詞是由唔同人填上去? 如果白紙上只填上開心快樂四個大字, 咁個d乜怒, 又是什麼呢????? 哈哈

------------------------

你講得啱, 因這是情緒, 情緒就可以控制唔怒.

你明d唔明d, 哈

• 八雲 replied @ 2008-12-05 5:54 pm

感覺的意思是你不能控制, 你不能控制聽唔到嘢, 開眼時睇唔到嘢, 摸到嘢時當摸唔到等等...

cool7002 replied @ 2008-12-05 5:45 pm

bb仔一出世係一張白紙, 白紙上既字詞是由唔同人填上去? 如果白紙上只填上開心快樂四個大字, 咁個d乜怒, 又是什麼呢????? 哈哈

------------------------

你講得啱, 因這是情緒, 情緒就可以控制唔怒.

你明d唔明d, 哈

========================

wakakakkakka ~

who教你有情緒呢兩個字????????

如果無人教你有呢兩個字, 即你點識會有情緒呢種感覺?????????

• 要控制, 就唔係真情流露

• who教你有情緒呢兩個字????????

如果無人教你有呢兩個字, 即你點識會有情緒呢種感覺?????????

-----

人根本就係有情緒, 唔係要人教先有

• 還原基本步, 有一先會有二, 無一可來會有二?

無負面就等於只有正面, 你明唔明?????

• umbrella replied @ 2008-12-05 5:59 pm

-----

=====

我講緊係感覺!!!!

BB仔既情緒係會好自然流露出黎, 唔需要一字一墨去表達!!!! 點解成人既情緒復習咁多呢????????????

• 算啦, 你地真是有興趣就上網找些資料睇睇

• cool, 你有少少歪咗, 好似話太陽在東面升起, 你就會講, bb 出世話佢知是西, 所以西面咪正確, 全世界的人都錯.

• umbrella replied @ 2008-12-05 5:59 pm

-----

啱, 但需要學習控制

• 八雲 replied @ 2008-12-05 6:06 pm

cool, 你有少少歪咗, 好似話太陽在東面升起, 你就會講, bb 出世話佢知是西, 所以西面咪正確, 全世界的人都錯.

=========================================

開曉啦你 哈哈

好好思想一下你自己講既說話 哈哈

• umbrella replied @ 2008-12-05 5:58 pm

要控制, 就唔係真情流露

----------------

何為真情? 我諗你到成人後, 好耐都無試過, 由你出世到依家, 受的教育和事物, 你已學習了控制情緒, 只是多與少.

例如, 咩叫真情, 你俾老細罵, 好怒, 你罵返佢, 打佢, 就是真情, 但你會咩, 你唔會, 已經是控制的一種, 我不想說太多例子, 打得我好攰, 哈

• 啱, 但需要學習控制

-----

我明白可以和有需要控制, 但會有潛在問題

• cool, 我一早知你想講乜, 是你唔明我講乜

• 你的道理不是唔啱, 但不合用在我們今次討論的事上

• 八雲,umbrella, cool三位:

我有少少唔開心,因為你地將板主個thread佔用了,其實你地本來可以

投入d去貢獻自己的心思去令板主分享到你地嘅經驗。

因為你地三個在任何其他人的thread都會自顧自講自己話題,這樣便沒有了意思。

區區愚見,望為見諒!

• 刀客 replied @ 2008-12-05 6:22 pm

八雲,umbrella, cool三位:

我有少少唔開心,因為你地將板主個thread佔用了,其實你地本來可以

投入d去貢獻自己的心思去令板主分享到你地嘅經驗。

因為你地三個在任何其他人的thread都會自顧自講自己話題,這樣便沒有了意思。

區區愚見,望為見諒!

-----------------------

main point is 版主走了, 我地傾對佢無影響, 哈

• 真是有些不好嘛,你地一早就轉左人地個main point of topic la!!

• UmbrellaCrop replied @ 2008-12-05 6:13 pm

啱, 但需要學習控制

-----

我明白可以和有需要控制, 但會有潛在問題

----------------

問題自會出在不識控制的人, 你要明白控制這字點解, 控制是有收有放, 用適當的方法處理.

你誤解了抑制, 兩者是不同, 這方面的知識, 你要學習多些 ^^

• 刀客 replied @ 2008-12-05 6:26 pm

真是有些不好嘛,你地一早就轉左人地個main point of topic la!!

明曬, 你是關心版主的話, 你見到佢, 就同佢講啦, thx

Log in to reply