金融海嘯,要取消結婚

• 無可厚非
    <br>好欣賞港人的勤快
    <br>港人的應變能力非常之強效率之快
    <br>自問不如
    <br>個人不喜歡太過扭曲自我而去適應環境
    <br>缺乏個人風格
    <br>個人存在的意識變得模糊化
    <br>所以有時候
    <br>總覺得你們好似個個倒模出來咁唷~
    <br>
    <br>p.s唔好意思,這只是個人觀感
    <br>

• 環境迫成係咁0既0者.
    <br>
    <br>世上無一樣野係十全十美.
    <br>香港人應變快, 但就欠缺個人風格. 之不過, 呢個係一個商業社會, 適者生存.
    <br>唔好話香港, 我相信一0的大城巿如東京, 東京都係全世界最大壓力0既城巿之一, 都會同香港差唔多.
    <br>
    <br>你地澳們人, 生活可以好輕鬆, 不過如果真係去到要爭飯食0既情況之下, 未必夠香港人爭.
    <br>

• 我返黎啦 ^^

• 大佬 replied @ 2008-12-05 3:09 pm
    <br>
    <br>讀書都大壓力過人
    <br>我諗唔關個教育制度事
    <br>係英國加拿大讀書點都唔會好似香港咁
    <br>歸根咎底係資源投放不足
    <br>學位資源不足自然要用淘汰制
    <br>美其名為提高競爭效的精英制
    <br>實情淘汰更多的草根階層出黎
    <br>冇計啦
    <br>澳門人平均一日有廿四小時用
    <br>香港人只有平均只有廿二小時
    <br>扣埋大家係床上的時間
    <br>所以你地要快一點~
    <br>===========================
    <br>
    <br>香港唔係資源不足, 而係浪費太多資源? 佢地到現在都不懂什麼叫應洗得洗???
    <br>就好似以前, 大學得兩間, 精英制, 個個出黎個班大學生, 真係有料既...現在? 文又唔得武又唔得, 無大學個張紙既, 有料都無人用? 根本

• 香港唔係資源不足, 而係浪費太多資源? 佢地到現在都不懂什麼叫應洗得洗???
    <br>就好似以前, 大學得兩間, 精英制, 個個出黎個班大學生, 真係有料既...現在? 文又唔得武又唔得, 無大學個張紙既, 有料都無人用? 根本攪到個社會亂曬?
    <br>
    <br>以前d老師個責任感好大, 現在.....真係話知你九七????

• 我係英國讀書個時有同學都係澳門過去
    <br>做佢地真係好正
    <br>本葡國passport係世界通
    <br>佢地可以係英國讀書畀local student fee (about GBP 1,000 per yr)
    <br>我地就要畀international student fee (about GBP 7,000 per yr)
    <br>如果佢地讀college係free!!!
    <br>

• 唔好意思
    <br>呢幾點我未必會認同你
    <br>每個城市都有每個城市的獨特性格
    <br>無錯
    <br>香港人的copy能力好強
    <br>可以用最短時間幅制出精華之所在
    <br>目標為本效率高
    <br>但往往容易忽略了過程中細微的變化
    <br>商業社會除了需要快狠準之外
    <br>創造價值才是企業目的
    <br>正如快餐文化同埋休閒文化
    <br>各有不同市場價值
    <br>在不同的市場中
    <br>鮮有出現交叉競爭~
    <br>
    <br>
    <br>

• 我自己有親戚係澳門人
    <br>我老公有個邊都有
    <br>我覺得係澳門生活真係冇乜壓力
    <br>

• 香港唔係資源不足, 而係浪費太多資源? 佢地到現在都不懂什麼叫應洗得洗???
    <br>就好似以前, 大學得兩間, 精英制, 個個出黎個班大學生, 真係有料既...現在? 文又唔得武又唔得, 無大學個張紙既, 有料都無人用? 根本攪到個社會亂曬?
    <br>
    <br>以前d老師個責任感好大, 現在.....真係話知你九七????
    <br>
    <br>------------------------------------------------------------
    <br>
    <br>鬼咩
    <br>d 錢用曬係填連繫匯率個tum
    <br>哥班"精英制"高官又個個以為精英制好很掂
    <br>其實人地個個地方都推行緊大專普及教育啦~
    <br>

• copy文化???? 我諗會唔會有d攪錯???? copy文化最強係大陸, 香港人好小copy, 佢地會將原有idea變種就好大機會 ~ 例如: 好耐之前有隻電子雞(他媽哥池), 呢隻野都炒到成行成市, 呢d就係香港人啦!!!!!

• 現在香港個班官係精英黎架, 不過佢地精得過龍, 無英國佬咁完美手段 ~ 正所謂獨食難肥, 如果個個都有錢搵, 香港人真係無咁多時間去講公民??? 就係呢班官自己食曬d好處, 先有咁多人唔妥佢地姐?

• 大佬
    <br>
    <br>你講說話小心0的, 你呢一句: 香港人的copy能力好強, 將會得罪好多人.
    <br>
    <br>我地並唔係copy, 而係一路都講緊0既適應能力高, 適應能力高, 唔=copy.

• 炒股票, 投機, 玩基金, 金錢掛帥... 呢0的就係香港人一大特色, 同copy並無關係.
    <br>你要話copy能力高, 應該係大陸人, 唔係我地, 老翻手袋, 老翻影碟, 老翻呢樣老翻0個樣, 呢個又係大陸0既一大特色.
    <br>
    <br>我以前有個法國廠家, 佢一黎到香港, 就好鐘意返大陸買野, 因為大陸多老翻.

• 我係英國讀書個時有同學都係澳門過去
    <br>做佢地真係好正
    <br>佢地可以係英國讀書畀local student fee (about GBP 1,000 per yr)
    <br>我地就要畀international student fee (about GBP 7,000 per yr)
    <br>
    <br>---------------------------------
    <br>
    <br>係呀
    <br>係多數歐盟國家讀書都有如此待遇
    <br>我係葡國的時候
    <br>還可申請埋歐盟d fund讀書同做研究
    <br>澳門e+由幼稚園到高中15年教育都free埋啦
    <br>香港政府都應該諗諗佢啦~

• sorry~
    <br>我諗....copy哩個字用得不太好~

• 大佬 replied @ 2008-12-05 4:43 pm
    <br>
    <br>sorry~
    <br>我諗....copy哩個字用得不太好~
    <br>
    <br>
    <br>如果你係都要咁諗的話, 咁只不過係你唔係好了解我地香港人.

• 我諗應該用"抽其精髓"比較好點~^^"

• 香港人轉數快, 所以普通一樣簡單物品, 都好易轉成一樣價值連成既產品 ^^
    <br>
    <br>可惜....新進既一代, 物質太豐富, 資源太充足, 天跌落黎就有飯食, 所以時代不斷退步 >.<

• 澳門e+由幼稚園到高中15年教育都free埋啦
    <br>
    <br>
    <br>唔能夠咁樣講0既.
    <br>始終呢0的係政治以及係制度0既問題.
    <br>
    <br>我地住係香港0既人都未必可以十全十美地明白一切, 更何況你地澳門人?

• cool7002 replied @ 2008-12-05 4:47 pm
    <br>
    <br>香港人轉數快, 所以普通一樣簡單物品, 都好易轉成一樣價值連成既產品 ^^
    <br>
    <br>可惜....新進既一代, 物質太豐富, 資源太充足, 天跌落黎就有飯食, 所以時代不斷退步 >.<
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>真係一蟹不如一蟹.

• 昔日亞洲五小龍之首, 將會變成癈墟 >.<

• 普及教育問題係涉及民生的問題
    <br>政治應以民生為本
    <br>如果有足夠學位
    <br>又何必要會考分級試之類
    <br>呢點我真係唔明白~
    <br>

• 我祖母0個代, 會比我姑姐0個代捱得, 我姑姐0個代又會比我地呢代捱得, 家陣到我地呢代, 應該又會比我地下一代0既細路仔捱得....
    <br>
    <br>真係... 一代差過一代.... 家陣0的細路, 好多都比家長縱壞曬.

• 大佬 replied @ 2008-12-05 4:54 pm
    <br>
    <br>普及教育問題係涉及民生的問題
    <br>如果有足夠學位
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>你究竟知唔知會考制度係屬於邊個國家架?

• 算啦
    <br>由唔一定咁down先啦
    <br>其他亞洲城市都以香港為目標
    <br>發展有快有慢
    <br>每個地方都有每個地方本身的問題同埋困難啫~

• 大佬 replied @ 2008-12-05 4:54 pm
    <br>
    <br>如果有足夠學位
    <br>===========================
    <br>
    <br>學位一定足夠 but 師生質素不足, 咁有乜用?
    <br>我唔覺李家成有大學學位 but 佢真係好有頭腦, 我覺得一張大學証書, 不足而代表他們有能力 ~

• 你究竟知唔知會考制度係屬於邊個國家架?
    <br>
    <br>~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    <br>
    <br>我只係知同英式教育制度有關

• ^.^ replied @ 2008-12-05 4:59 pm
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>會考同高考制度, 根本就係前朝遺留落黎0既東西, 係香港沿用左好多年, 到九七英國佬走0既時候, 仲沿用至今.
    <br>而且, 香港以前, 曾經有九十九年係比英國統治, 咁所以用會呢個制度, 都係好合理0者.
    <br>而且, 香港都就黎無會考啦~

• 學位一定足夠 but 師生質素不足, 咁有乜用?
    <br>我唔覺李家成有大學學位 but 佢真係好有頭腦, 我覺得一張大學証書, 不足而代表他們有能力 ~
    <br>
    <br>++++++++++++++++++++++++++++++++++
    <br>
    <br>我十分同意
    <br>有學位唔代表一定叻
    <br>大學除了給學生攞張證書之外
    <br>還是一個好好培養思考的地方~

• cool7002 replied @ 2008-12-05 4:59 pm
    <br>
    <br>大佬 replied @ 2008-12-05 4:54 pm
    <br>
    <br>如果有足夠學位
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>yep, 有大學學位, 如果你無咁0既頭腦, 真係唔代表0的乜.
    <br>李嘉誠以前都係做膠花0者, 不過咁又好難講, 0個陣香港仲未完全發展得曬, 都仲有好多機會同空間.

• 皇額娘 replied @ 2008-12-05 5:01 pm
    <br>
    <br>^.^ replied @ 2008-12-05 4:59 pm
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>會考同高考制度, 根本就係前朝遺留落黎0既東西, 係香港沿用左好多年, 到九七英國佬走0既時候, 仲沿用至今.
    <br>而且, 香港以前, 曾經有九十九年係比英國統治, 咁所以用會呢個制度, 都係好合理0者.
    <br>======================================================================
    <br>HKCEE = UKGCSE
    <br>HKALEVEL = UKALEVEL (but uk has 2 parts. The first part is AS Level in F.6. and second one is A Level in F.7)

• 大佬 replied @ 2008-12-05 4:42 pm
    <br>
    <br>我係英國讀書個時有同學都係澳門過去
    <br>做佢地真係好正
    <br>
    <br>---------------------------------
    <br>
    <br>係呀
    <br>係多數歐盟國家讀書都有如此待遇
    <br>我係葡國的時候
    <br>還可申請埋歐盟d fund讀書同做研究
    <br>澳門e+由幼稚園到高中15年教育都free埋啦
    <br>======================================================================
    <br>呢個根本唔關香港政府事
    <br>我相信係澳門回歸之後出世既小朋友唔會有葡國passport
    <br>係外國讀書既jetso係殖民統治國家authorize/ fight返黎
    <br>香港人本BNO冇用係英國佬吝嗇姐
    <br>

• 會考同高考制度, 根本就係前朝遺留落黎0既東西, 係香港沿用左好多年, 到九七英國佬走0既時候, 仲沿用至今.
    <br>
    <br>-----------------------------------------
    <br>
    <br>早十年前同幾個校長傾過哩個問題
    <br>佢地都話一早就應該取消
    <br>佢地話每間學校因應各種學生特質的不同應該有每間學校的特色
    <br>讓資質不同長短的學生都有不同的發展選擇同埋機會~
    <br>

• 呢個根本唔關香港政府事
    <br>我相信係澳門回歸之後出世既小朋友唔會有葡國passport
    <br>係外國讀書既jetso係殖民統治國家authorize/ fight返黎
    <br>-----------------------------------
    <br>
    <br>澳門回歸之後出世既小朋友一樣有資格葡國passport(只要父母一方有葡國passport)
    <br>
    <br>

• 皇額娘 replied @ 2008-12-05 5:04 pm
    <br>
    <br>cool7002 replied @ 2008-12-05 4:59 pm
    <br>
    <br>大佬 replied @ 2008-12-05 4:54 pm
    <br>
    <br>如果有足夠學位
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>yep, 有大學學位, 如果你無咁0既頭腦, 真係唔代表0的乜.
    <br>李嘉誠以前都係做膠花0者, 不過咁又好難講, 0個陣香港仲未完全發展得曬, 都仲有好多機會同空間.
    <br>===================================
    <br>
    <br>現在都大把空間可發展? 淨係想辦法穩定民心都已經夠多空間啦?
    <br>
    <br>不過新進派與舊派都欠缺一樣重要原素 ~ 飲水思源 ~ 想多一百年都無用!!!!

• 大佬 replied @ 2008-12-05 5:14 pm
    <br>
    <br>
    <br>-----------------------------------------
    <br>
    <br>佢地話每間學校因應各種學生特質的不同應該有每間學校的特色
    <br>=======================================================================
    <br>我既睇法又唔同
    <br>會考同高考制度係統一地平核個學生既程度
    <br>然後分配唔同既科目/高中/大學繼續學習
    <br>正如一間學校
    <br>唔同班既學生(i.e. A班同D班)既特質都可能不同
    <br>考試試卷就會一樣
    <br>因為要公平去平核個學生既程度
    <br>
    <br>香港既問題唔係會考同高考制度
    <br>而係教學範圍,方式同師資

• 大佬 replied @ 2008-12-05 5:17 pm
    <br>
    <br>呢個根本唔關香港政府事
    <br>-----------------------------------
    <br>
    <br>澳門回歸之後出世既小朋友一樣有資格葡國passport(只要父母一方有葡國passport)
    <br>=====================================================================
    <br>咁葡國佬就好過英國佬x100000000000000000000000000000000000000000000000

• cool,同飲水思源有乜關係?

• 大佬 replied @ 2008-12-05 5:14 pm
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>咁我又想問下你喇, 你成日話考試點唔好, 咁你認為除左考試之外, 仲有咩野方法去可以評核學生0既高低長處先?
    <br>
    <br>你話, 十幾年前就應該要費除會考制, 大佬, 我真係叫你一聲大佬, 當時仲係英國佬統治, 係事頭婆話事, 唔用會考用乜? 唔通用大陸制0既三年初中三年高中咩????
    <br>
    <br>如果你要追索到十幾年前的話, 就唔係香港政府問啦, 係英國政府0既問題.

• 我既睇法又唔同
    <br>會考同高考制度係統一地平核個學生既程度
    <br>然後分配唔同既科目/高中/大學繼續學習
    <br>正如一間學校
    <br>唔同班既學生(i.e. A班同D班)既特質都可能不同
    <br>考試試卷就會一樣
    <br>因為要公平去平核個學生既程度
    <br>
    <br>香港既問題唔係會考同高考制度
    <br>而係教學範圍,方式同師資
    <br>
    <br>~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    <br>
    <br>你呢個睇法都爭論過
    <br>有一個統一的標準評核有其好處的地方
    <br>大家可以唔使咁頭痕即刻可判定收唔收呢個學生
    <br>但係至於哩個學生的真正能力究竟夠唔夠
    <br>唔會認真去做評估
    <br>作為統一考試之類
    <br>不宜作為硬性規定
    <br>應以選擇性為妙
    <br>要知道十隻手指有長短
    <br>考試分數也可能係高分低能
    <br>由其人的心理質素思想的特質
    <br>根本冇可能通過這類型的考試得出評估標準
    <br>大學學科的多元化並不足以會考之中英數理化成績單純地去定位
    <br>如果讀書只係為了統一考試
    <br>大家只會讀同一套教材
    <br>學習變成只求標準答案同埋答題技巧
    <br>這些知識究竟他們又可以"領悟"多少?
    <br>而且大家都會忽視的教材以外的知識
    <br>過早局限了學生的思考模式
    <br>學生家長的心理壓力更不在話下.........
    <br>

• 咁我又想問下你喇, 你成日話考試點唔好, 咁你認為除左考試之外, 仲有咩野方法去可以評核學生0既高低長處先?
    <br>
    <br>你話, 十幾年前就應該要費除會考制, 大佬, 我真係叫你一聲大佬, 當時仲係英國佬統治, 係事頭婆話事, 唔用會考用乜? 唔通用大陸制0既三年初中三年高中咩????
    <br>
    <br>如果你要追索到十幾年前的話, 就唔係香港政府問啦, 係英國政府0既問題.
    <br>
    <br>---------------------------------------------
    <br>
    <br>個人認為這套模式比較過時
    <br>其實係其他地區已經推行普及化教育
    <br>或者咁啦
    <br>試下歸納過另一套摸式
    <br>增加教育資源
    <br>推行學術多元化
    <br>在各個學科領域提供充足學位
    <br>同時擴大學位的認受性
    <br>不再以英聯邦學位作為局限
    <br>只要完成高中普及教育即有資格按不同學科要求考取入學資格
    <br>大專院校應以"易進難出"的原則作為收生標準
    <br>入到大學
    <br>冇興趣或能力不足的學生自會知難而退另求出路
    <br>可能係中學讀書唔多叻的學生
    <br>只要揀啱方向一定會有唔錯的發展
    <br>正如係大學裡頭我見一向中學成績標青的同學未必能在大學生涯中得到好處
    <br>反而部份中學成績麻麻的同學有機會係自己的領域中如魚得水
    <br>開放學生的眼界才可以發揮他們的潛能~
    <br>

• 考試本身係好, 但教育制度令到考試唔好

• 只要一日比統一考試卡住制度
    <br>你估學校可以做到d 咩先~?
    <br>相信學校的升學率過關率一向成了家長們的一個十分重要的選擇指標吧~

• C replied @ 2008-12-05 5:28 pm
    <br>
    <br>cool,同飲水思源有乜關係?
    <br>===============================
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>如果你既父母給你最好, 你有感因呢份心, 即你會從父母角度出法去思考, 亦即係我想講既會從第一步出法去作改變, 而唔係只由自己出法去作思考!!!!

• 香港現在最大問題係 ~ 標準問題 ~ 因為佢地無切實執行既標準, 所以全部都無準則, 咁有乜都無用!!!

• 你哩個問題
    <br>係澳門同樣發生中
    <br>後生一輩搵錢非常容易
    <br>偏偏一味只識會向政府伸手要這要哪
    <br>好似社會欠左佢地咁
    <br>黎一個金融海嘯都好處
    <br>起碼可以令佢地有多d危機感
    <br>幸福唔係必然嘛~

• 凡事兩面睇, 好與壞慘半 but 群龍無首的話, 不如一切歸於平淡, 起碼無咁多argue ~

• 香港現在最大問題係 ~ 標準問題 ~ 因為佢地無切實執行既標準, 所以全部都無準則, 咁有乜都無用!!!
    <br>
    <br>---------------------------------------
    <br>
    <br>標準係死o既
    <br>人係生o既
    <br>話之你的標準多麼完善
    <br>人總會找出標準中的漏洞
    <br>正如你地d 補習社咪一樣可以有技術咁貼中考試題
    <br>好有技巧咁取得更高的分數
    <br>有機會用錢可以買到的成績而唔使付出努力
    <br>這樣算公正的標準嗎~?

• 凡事兩面睇, 好與壞慘半 but 群龍無首的話, 不如一切歸於平淡, 起碼無咁多argue ~
    <br>
    <br>
    <br>比我歸納香港的問題只有一條....錢太多~

• 香港已經無曬錢, 因為比班好官輸曬 ~

Log in to reply