金融海嘯,要取消結婚

• 大佬

結婚點都要搵間屋(租)都要架, 細都要幾千瓜? 燈油火臘點慳都要一千幾百?淨係講緊basic都差唔多要一萬幾千, 咁個女人點都要搵二萬以上, 仲未知個男人要唔要還錢? 有乜頭暈身慶, 真係可以去返以前個年代, 藕藕下就會好?

唔好忘記, 現在個市咁差, d野無平過? 分分鐘d老闆又出招要減人工凍薪? 我睇唔係咁易羅 ~

• hsbc 話唔排除會再有削減人手0既機會

中信嘉華又cut左70人去....

仲有好多中小企唔掂, 執笠, 減人手... 呢0的都未登報紙比你睇到~

真係唔係嚇你.

所以我同意cool7002. 愛情, 唔係真係飲水飽.

• 皇額娘 replied @ 2008-12-05 12:24 pm

hsbc 話唔排除會再有削減人手0既機會

中信嘉華又cut左70人去....

仲有好多中小企唔掂, 執笠, 減人手... 呢0的都未登報紙比你睇到~

真係唔係嚇你.

所以我同意cool7002. 愛情, 唔係真係飲水飽.

==========================

係我既定義愛情飲水飽, 係指平民都可以有個家(basic要結婚時兩個人都有份工)! 咁先可以多有多駛, 小有小駛, 而唔係挺而走險咁羅 ~ 咁婚後就真係無人知既, 所以就唔計算在內 hehehe ~

• 其實好多酒樓, 本來訂左婚宴0既人都走去撻訂, 所以因為呢個金融海嘯問題而取消結婚0既人, 唔只係版主你一個, 所以版主唔需要太過放係心上, 因為你並唔係最特別0個個.

• 其實最大鑊係bank唔肯借錢出去, 呢個先係最大既問題 ~

好多小企業又被人走數, 百上加斤, 真係幾大件事!

• 香港人的生活壓力實在太大了

要花這麼多時間係計劃同埋算計之中實在好浪費

相信你們好容易有精神病

我諗冇 $ 就冇情趣的生活可能一早會要了我的命

話時話啦

計計下幾次的金融風暴

你們港元跟美元掛鈎的連繫匯率制度

查實對你們香港基層的生活實在太多負面影響了~

• cool7002 replied @ 2008-12-05 12:37 pm

其實最大鑊係bank唔肯借錢出去, 呢個先係最大既問題 ~

緊係唔肯借啦~~~ 金融海嘯爆發0既主因都係因為貨款問題, 尤其是0的美國佬, 洗腳唔抹腳, 還唔起錢, 變成骨牌效應.

唔好話個人, 對像就算係公司, 銀行一樣收緊貸款條件.

• 大佬 replied @ 2008-12-05 12:40 pm

香港人的生活壓力實在太大了

要花這麼多時間係計劃同埋算計之中實在好浪費

相信你們好容易有精神病

我諗冇 $ 就冇情趣的生活可能一早會要了我的命

話時話啦

計計下幾次的金融風暴

你們港元跟美元掛鈎的連繫匯率制度

查實對你們香港基層的生活實在太多負面影響了~

乜你唔知香港係全世界壓力最大0既城巿之一黎咩?

你唔係香港人, 咁你係咩人呢?

• 香港攪成咁, 全靠我地有班好官 哈哈 回歸到現在, 真係好小聽到澳門有乜大亂? 香港到現在都好似未停過唔亂????????

• 大佬

我估你係台灣人.

• 皇額娘 replied @ 2008-12-05 12:44 pm

cool7002 replied @ 2008-12-05 12:37 pm

其實最大鑊係bank唔肯借錢出去, 呢個先係最大既問題 ~

緊係唔肯借啦~~~ 金融海嘯爆發0既主因都係因為貨款問題, 尤其是0的美國佬, 洗腳唔抹腳, 還唔起錢, 變成骨牌效應.

唔好話個人, 對像就算係公司, 銀行一樣收緊貸款條件.

=============================

都唔明...點解要有銀行既出現? 抵濟佢就岩啦, 等佢快d消失 ~ 一鑊熟最好 哈哈 次按都唔關香港人事, 攪乜要無犯事既人去承受呢個責任?

• 無計啦~~~

美國呢個所謂龍頭大呀哥, 一唔掂, 全世界都要跟進佢p and k.

其實我覺得美國呢個國家應該係最窮, 佢欠人周身債, 但係又唔可以整死佢喎~ 佢一唔掂, 成個世界又會跟進佢唔掂.....

• 我係咩人呢?

其實有一個字已經出賣了我

台灣人不會用哩個"冇"字~^^v

• 橫死點死, 整死佢先啦嗎 ~

跟住佢米又係死路一條 >.<

• 大佬 replied @ 2008-12-05 12:58 pm

我係咩人呢?

其實有一個字已經出賣了我

台灣人不會用哩個"冇"字~^^v

================

咁即係咩人呀? 我好蠢架渣 >.<

• 們地自己計下啦

你們花了過多財政儲備去維持一個不切實際的連繫匯率

美國有咩事一定燒埋香港

好景的時

只肥了金融業

有錢佬都攞曬d 錢去金融市場上去投資

卻令你們的本土產業投資日漸萎縮

人工連基本通脹也追不上

銀行利率又跟本不切合香港環境的需要

散戶投資者又成了大鱷的點心

輸的只有你們基層吧~

• 我係你地隔離澳門人~^^

• 所以我都講, 我地有一班好官 wakakakakkaka ~

• 大佬

除左林記好食之外, 仲有無好介紹呀 ^^

• 大佬 replied @ 2008-12-05 1:05 pm

們地自己計下啦

你們花了過多財政儲備去維持一個不切實際的連繫匯率

美國有咩事一定燒埋香港

好景的時

只肥了金融業

有錢佬都攞曬d 錢去金融市場上去投資

卻令你們的本土產業投資日漸萎縮

人工連基本通脹也追不上

銀行利率又跟本不切合香港環境的需要

散戶投資者又成了大鱷的點心

輸的只有你們基層吧~

你呢返說話唔應該同我地講, 應該去信比我地0既一班好官, 同佢地講.

• 去信係無用, 已經去過百幾次, 每次都係auto reply >.<

• 睇你想食d咩

我同sl成日去路環間輝記撐台腳~

• lala,

congrad...

• cool7002 replied @ 2008-12-05 1:19 pm

去信係無用, 已經去過百幾次, 每次都係auto reply >.<

咁大佬同我地講都無用, 因為我地只係普通巿民.

• 大佬 replied @ 2008-12-05 1:21 pm

睇你想食d咩

我同sl成日去路環間輝記撐台腳~

====================

與林記相似咁羅, 有無address比我呀? 同埋有無邊到食翅平又好味架?

• 起碼你地知道

普通市民點比你地個政府點玩死嘛

又或者早作打算咯~

• 大佬, 其實你係咩人?

• 一早知啦, 所以米唔可以亂黎羅 呵呵 ~

• 今次唔係比政府玩死, 而係比美國佬玩死.

大佬, 就算你唔係香港人都好, 但呢壇係威脅到全世界, 你都無可能獨善其身呀.

• 皇額娘

係比政府玩死架, 佢地知唔出聲, 先死咁多人架渣 ~

• 林記我都唔知係邊間~^^"

有時我諗你地香港人更熟悉澳門有d 咩食

褔隆新街斜路頂有間舖仔d 碗仔翅保仔翅都ok啦

• 哦~~~~ 你係澳門人咩?

其實澳門人同香港人有咩分別?

• 地址 :黑沙環海濱花園第8座

電話 : 2845 3615

呢間米林記羅 ^^

http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=24889

• 皇額娘 replied @ 2008-12-05 2:08 pm

哦~~~~ 你係澳門人咩?

其實澳門人同香港人有咩分別?

=================

暫時有分別, 遲d應該無分別

• 咁有咩分別?

• 分別係葡萄牙rule & 英制rule + 大陸rule 既人類羅 呵呵 ~

• 要知道澳門元跟住港元架嘛

早十年前已睇通曬有今天架啦

獨善其身唯有資產自救

我自己早就避曬呢d 風險咯

我自己算係一個IT人吧

你地政府咁做

目的只係想留住班有錢佬

等佢地自由抽水又唔怕身家偏值

你睇哩十幾年貧者越貧富者越富就知咩事啦

話事人又係商家佬

佢地目身自利益尤關梗係唔講啦

咪一味攞"市場穩定"呃住班基層咯~

• but 基層又想混水摸水個下死嗎 >.< ~

• cool7002 replied @ 2008-12-05 2:19 pm

but 基層又想混水摸魚個下死嗎 >.< ~

• cool7002 replied @ 2008-12-05 2:13 pm

分別係葡萄牙rule & 英制rule + 大陸rule 既人類羅 呵呵 ~

=.=" 呢個我知.

我0既意思係, 澳門人同香港人, 係性格特質上有咩唔同.

例如香港人比較大壓力, 同埋睇錢重.. 咁澳門人呢?

• 澳門人應該賭術高明瓜???

我要返工啦, see u all ^^

• 港人同澳門人有咩分別......

澳門人比較了解香港人

香港人唔多了解澳門人

澳門人口小地方細

去到邊都會踫到熟人

所以好少會約埋大班人出黎玩

交通時間超短

唔使帶mp3notebook之類少帶袋或背包出街

中午可以返屋企食飯

渣車絕對安全(最高速限為60~80)

但係後生多會渣車

食飯時間比港人多一點

喜歡張床大一點

澳門靚仔少

相對靚女多dd(唔化妝計)

澳門人讀書好輕鬆唔使會考之類

基本上升大比例高

當然較港人受壓能力差一大截

港人一定你慊澳人的速度感慢十怕

通電話時間只有港人的一半(因為有咩講可以當面講)

日常開銷少好多

冇咩地方拍拖同埋開房

...........

• 咁你依家係咪身處澳門?

我都係去過澳門一次, 講真, 要玩就真係無乜好玩, 係食同賭錢, 同埋睇0的有特色0既野.

香港人生活壓力真係超大, 就連讀書都大壓力過人, 因為無計, 個教育制度係跟返英國. 不過遲0的會轉制 (三三四) 唔知咁樣又會唔會好少少.

香港人節奏快, 做野講野食野... 咩都要快手過人.

• 澳門人應該賭術高明瓜???

我要返工啦, see u all ^^

++++++++++++++++++++++++++

cu~

賭術高明......

哩點算係瓜

賭術最高境界係.........唔賭~

澳門新聞時有報導

長賭必輸

如果個個都贏錢

賭場邊會生存到今天呢~^^

• 讀書都大壓力過人

我諗唔關個教育制度事

係英國加拿大讀書點都唔會好似香港咁

歸根咎底係資源投放不足

學位資源不足自然要用淘汰制

美其名為提高競爭效的精英制

實情淘汰更多的草根階層出黎

冇計啦

澳門人平均一日有廿四小時用

香港人只有平均只有廿二小時

扣埋大家係床上的時間

所以你地要快一點~

• 所以係香港生活真係好艱難.

我好明白版主佢地點解要取消婚禮.

• 係香港讀書壓力大過人, 絕對係制度問題.

你有無聽過咩野叫做"填鴨式教育"?

• 真係唔係有咁多人適宜係香港生活.

我男朋友個大嫂係台灣人, 佢曾經講過話想帶埋個仔返台灣生活, 我地問佢點解, 佢話香港地生活壓力太大不單止, 連小朋友讀書都好大壓力, 台灣0個邊會輕鬆好多.... 咁話喎~

• 我明白

其實

你地個制度最失敗既地方係淘汰試

考試分數成了港人階級的分野

長期以來讀書只係為了考試高分

梗係變曬填鴨式啦

其實你地有冇留意到

係街上

好難得見到會笑的香港人

講真啦我想知道咁樣的生活

即使大家搵到錢

大家會唔會覺得開心d~

• 其實應該咁講:

我地香港人, 生於斯長於斯, 呢個係無辦法可以去改變0既事實.

我地已經唔會再諗"留係到, 究竟開唔開心0既問題", 而係去諗, 點樣可以從呢個生活環境, 學習環境, 工作環境去習慣, 繼而去取得快樂, 就係所講0既睇開0的.

因為我地改變唔到環境, 就要改變自己去適應環境.

我唔知你有無聽人講過, 香港人0既應變能力都算高. 我諗就係咁樣去練返黎.

Log in to reply