男友話:唔結婚住, 但生�纑B先....究竟有冇問題呢?

• 我真係提議我男朋友生左仔先結婚~我地唔係冇$$結婚, 不過大家都好享受single既生活~冇咁大burden

我自己好鐘意小朋友,都好愛我男朋友,咁我年紀又唔細...真係想要小朋友先~~

我同佢講左好多次,不過佢話我發神經~

by custard-pudding - 03/07/08 14:20

又鐘意自由, 又話無咁大burden, 但又鐘意細路仔... 都幾自相矛盾架喎~

你唔結婚, 正係生細路仔, 咪重大burden.

結左婚, 擺過酒, 咁就算架喇, 但係有細路唔同, 你起碼坐底要養到佢十八歲為止, 咁你話邊方面個burden會大0的喇.

至於自由方面, 你男朋友話你發神經真係話得你0岩, 好人好姐又點會想無啦啦比個細路仔困住? 仲要未結婚先有細路.

• custard-pudding

生咗就唔會有咩single生活la ..

你自己問吓自己,邊個照顧bb???

唔怪得你男友話你發神經 ..

唉 ..

• 又一個等個仔18歲先接返屋企既"媽媽"...

• 其実多D了解年青人,越覚得自己好難明白,又驚無左Single,又要有細路,結左婚之後,又話驚要對人要有責任,所以吾結,但係生一個属予自己細路,又吾驚自己無對個細路吾負責任?最得人驚係自己講出来,重好似好有道理.

• 帶仔女要既唔只責任.

時間, 心血, 責任, 愛, 錢, 心肝脾肺腎....缺一不可!

只有犧牲, 無回報; 有回報既話, 係做父母修來之福!

• 你話有冇問題呢? replied @ 2008-03-07 12:26 pm

你估佢肯唔肯?

搞咁多野

結婚好過啦

by 結婚 - 03/07/08 12:59

去註冊署簽個名都唔駛三個字都唔肯,仲會去律師度搞咁多o野咩!

by 咁都要問完再問? - 03/07/08 13:46

人地明寸版主個男朋友逃避責任, 你兩個唔係咁都睇唔明下話?

• 呢個題目,以前係 Gossip版 post 過架喇,乜又拎出黎玩呀~

• 其實我男朋友都係同我o甘講

但係我既情況係

1/ 我今年32 lu T_T

2/ 我地本身已同居o左好幾年

3/ 而家層樓係一齊買一齊供,兩個人名

4/ 原本我地就無打算攪結婚d野, in case真係結既話都係去簽字就算

所以我覺得無o羊問題

但係如果版主你個case係想攪婚禮擺酒o既話

正如前面有人提過,生o左就更加o吾使攪,因為真係好難有錢剩

而且一生左就無得二人世界架喇~ 所以你真係想清楚至好

• ha replied @ 2008-03-07 6:05 pm

人地明寸版主個男朋友逃避責任, 你兩個唔係咁都睇唔明下話?

我明

只係話如果搞到咁煩,俾我就結左佢算

另外,搞咁多野,分分鐘嚇走埋男朋友

Log in to reply