有無人琴晚係尖沙咀天光道見到差佬打人呀?

• 太陽報

疑超載搬屋 遇路障截查

T牌車兩漢涉襲警

28/06/2007

【本報訊】三名男女前晚用一輛掛�騤旍恣uT」牌的七人車搬屋,在尖沙咀遇上警方路障截查,兩男子不滿被查,涉嫌推撞警員,大批警員到場控制場面,拘捕兩人,警員在車上發現六隻貓狗,疑有人虐畜,女乘客一度被捕,其後獲釋,她投訴警員濫用武力。

涉案兩男子分別姓林(三十八歲)司機及姓許(二十二歲)乘客,林任職汽車經紀,女乘客姓林(二十二歲),是林的同居女友。日前林租住金巴利道一單位,當時由紅磡舊居將衣服家具搬到新居。

女狗主:警濫用武力

前晚十時半,林駕車載�顗L女及許駛至金巴利道與天文台道交界遇上警方路障。由於「T」牌車輛只可載兩人,一名警長及兩名警員向林查問,雙方發生爭拗。混亂中,警長及兩警員被人推撞,大批途人圍觀。大批警員趕至將兩人制服,警員發現車內有一個紅白藍尼龍袋,載�韞

• http://orientaldaily.on.cc/odnmain/

index.html

查車衝突兩漢傷三警

28/06/2007

by 讀者 - 06/28/07 15:20

O_o""

我要食口煙...cool down 下先

心理準備唔夠...

brb..

• 下?無睇?上面咪有人post o左囉!

我唔知警察操守點,我剩知香港地越o黎越多所謂有錢人當自己大曬咁囉!抄牌又鬧人,又話結怨又話性,又唔諗下自己周街泊車或者用t車o黎幫人搬屋係錯。

• 我手快快click左入去...

• 我覺得兩邊都有唔岩,但身為公職人員應該有佢本身既職業操手,唔應該有污言穢語,大不了拉人返差館,唔應該用武力,更何況,只係兩個男人,幾個差人都仲要增緩?未免太誇張啦..disco揸牌咁多人都係三十人到..兩個男人就要咁多人?唔通對方有槍咩...

• ?唔通對方有槍咩...

by 公道話 - 06/28/07 15:37

但佢地有更厲害嘅武器,

係六隻貓狗

• 我手快快click左入去...

by Pz - 06/28/07 15:36

今日胃口大增?好想食豬扒?

• corgi616果2個friend事發時係米太吋

normally e 家d師兄做野無必要都得過且過

• 當時懷疑佢地架車唔知有咩,有槍都未定o架!

• corgi616 係咪想話所謂利益衝突係指佢?

爭女?haha!

• corgi616 係咪想話所謂利益衝突係指佢?

爭女?haha!

by 邊度有 - 06/28/07 15:44

相信100%唔係!

• 今日胃口大增?好想食豬扒?

by 讀者 - 06/28/07 15:42

我淨係想食多口煙..

• d有返咁上緊年資既師兄會係得過且過..但其他既係咪咁..我諗大家都唔敢話實啦..係咪?太吋?話明之前結怨,咁就更係會有人借題發揮架啦..係咪真係衰要到郁手先,出手制服同打係兩回事喎..同埋真係當差既人都知係好少事啦..如果唔係有心公報私仇點會搞咁大件事呢?

• 條女廿二歲?!四十二歲吓話!!

• 好驚呀個女!!嘩!十級驚嚇…八級…

,仲要長長頭髮,兩眼mak得開……

er…你基本上都肯定o左差人打人,咁你點解又咁肯定?你響唔響現場o架?

同埋…家下搞大件事果個…好似係你朋友喎!

• d有返咁上緊年資既師兄會係得過且過..但其他既係咪咁..我諗大家都唔敢話實啦..係咪?太吋?話明之前結怨,咁就更係會有人借題發揮架啦..係咪真係衰要到郁手先,出手制服同打係兩回事喎..同埋真係當差既人都知係好少事啦..如果唔係有心公報私仇點會搞咁大件事呢?

by corgi616 - 06/28/07 15:49

投訴係一件事

但犯咗條交通法例又另一回事, 表面証供成立, 入硬罪

• 如果事主真係有襲警,又無理由會搞大件事既.

• 首先周街泊車…跟住t車幫人搬屋…

話人唔o岩之前,諗下自己有無錯先啦!你係無錯,10個差人企響度都無位dup你啦。

• 襲警坐幾年?使唔使留案底?

by corgi616 - 06/28/07 15:49

你lee 果case向投訴警察課投訴係投訴唔入

我知投訴去邊先最有用,但唔教你因為唔知係米ur friend太吋

by 公道話 - 06/28/07 15:55

我又唔同意喎!基本上惡人先告狀大有人在。甚或佢地想將件事由t牌載貨轉去差人打人,都唔出奇喎。

by 公道話 - 06/28/07 15:55

你幾時見犯法嘅人咁順攤話自己有犯法,

等如飲醉酒嘅人永遠話自己無飲醉

• 而家問題唔係話佢無錯,但唔代表佢可以打人..

• ps.如果太吋,比我都dup X 你d friend la

XD

• .公.道.話.死.能.開.啦.吊.你.老.母.你.條.濕.鳩.正.一.前.世.雞.唔.吊.唔.舒.服.

• 你lee 果case向投訴警察課投訴係投訴唔入

我知投訴去邊先最有用,但唔教你因為唔知係米ur friend太吋

by Pz - 06/28/07 15:58

表面証供係佢兩個FD 目無法紀, 三番四次犯法, 唔抵幫

• 啦啦啦!叉開話題啦!

差人點解截架車先?專登放果度伏你個friend?你個friend無事人家唔通唔放你走?(甚至都唔會截你啦)。

即係如果你勁dup個差人,個差人唔可以自衛dup番你?一定要尤你dup?

你有錯兼拒捕,差人絕有權用武力解決。唔係點捉賊呀?同個賊講﹕請你收埋把刀,再跟我番差館咁?

• 而家問題唔係話佢無錯,但唔代表佢可以打人..

by corgi616 - 06/28/07 15:58

襲警唔還手?? 唔通等你個FD 搶埋支警槍先郁手呀?

• 我都知警察投訴料係未必有用,但係問題係..無人會想無事搵事黎搞既,更何況明知同差人嘈蝕底既會係自己,唔會無啦啦拿事上身既﹗我唔會嘗試改變你地對呢件事既睇法,因為無咁既必要,我純粹想睇下有無人有個段片,有既話就知道邊個著邊個唔著啦..

pz..你教我就更係最好啦..你唔教我都無法..因為大家觀點與角度唔同,我都知邊行都會有唔同既人..有好亦有壞..我無話一竹篙打曬一船人..但應該唔會有人可以完全否認我講既野錯曬law..

• 公道話,自己睇啦!

犯兩次法,都仲話自己唔係錯曬。好好!

• 你教我就更係最好啦..你唔教我都無法..因為大家觀點與角度唔同,我都知邊行都會有唔同既人..有好亦有壞..我無話一竹篙打曬一船人..但應該唔會有人可以完全否認我講既野錯曬law..

by corgi616 - 06/28/07 16:05

睇咁耐真係唔知你所講邊樣係啱喎, 唔通你所指係啱嘅就係襲警?

• 強姦犯﹕果個女人著背心引我犯罪!

賊﹕佢唔留響屋企引我爆入佢間屋!

多麼合理的理由哦!真令人憐憫。

• 林姥姥,

妳個FD 洗定八月十五等坐監,家下至識驚,太遲了,唔犯法咪冇事囉,呵呵抵死.

• lee果topic大家都好正經投入

XD

• 睇咁耐真係唔知你所講邊樣係啱喎, 唔通你所指係啱嘅就係襲警?

by 東方日報 - 06/28/07 16:07

唔係呀,佢係指警察截停架車果時佢地有停唔衝road block,俾足面啦!

• 我無話事主無錯,但係有無衰要出手打人呢?同埋需唔需要幾個捉一個人呢?我諗如果真係當差既人應該知law..同埋都應該知係發生咩事law..

• pz…唔通講個天山童姥咩,不過都唔好提,一提想嘔。

• 襲警坐6,7年到, 好輕, 斬下眼就過, 不過要通櫃

• pz..你教我就更係最好啦..你唔教我都無法..因為大家觀點與角度唔同,我都知邊行都會有唔同既人..有好亦有壞..我無話一竹篙打曬一船人..但應該唔會有人可以完全否認我講既野錯曬law..

by corgi616 - 06/28/07 16:05

唔比位police入,果police一定唔會無la la 動手,我好清楚的,以前我都係

• 但係有無衰要出手打人呢?---有!當事主反抗。

同埋需唔需要幾個捉一個人呢?---有!當事主強力反抗/兩個dup一個警察。

我諗如果真係當差既人應該知law..同埋都應該知係發生咩事law..<--我唔係差人,但係我有睇新聞,捉d反抗o既人,多數係兩個差人夾一個抬佢走。家下黑社會呀?隻dup隻呀?犯法o既人仲反抗,警察唔駛顧下自己仲同你單挑呀?

• 唔比位police入,果police一定唔會無la la 動手,我好清楚的,以前我都係

by Pz - 06/28/07 16:13

完全同意!即係你唔帶犯法o野過關,海關唔會留難你。

• ask ur friend find a "古x" d ka 律師la

• 算啦..根本我同大家既角度都唔同..無得討論..你地既立場係..警察永遠是對的

• 而你o既角度係…你o既friend永遠是對的。雖然,佢地實質係犯o左法

• 幾個捉一個人係要多d人證ma

• 我無話事主無錯,但係有無衰要出手打人呢?同埋需唔需要幾個捉一個人呢?我諗如果真係當差既人應該知law..同埋都應該知係發生咩事law..

by corgi616 - 06/28/07 16:12

我睇"學警出更",

演習時係兩個DUP 一個,

哩D 應該是有指引,

警差應不會犯這些錯,

睇來你係投訴唔到,

搵定清洪幫手啦,

不過為慳CALL 客貨車搬屋而要犯交通條例,

值唔值得呢?

• 算啦..根本我同大家既角度都唔同..無得討論..你地既立場係..警察永遠是對的

by corgi616 - 06/28/07 16:16

不如你話我地知你個fd 邊個角度係對呀

• police問多少答多少,唔好多,可以少,你可以唔答,id card,phone number由佢抄,職業可以唔答佢,佢無位入的

• 幾個捉一個有咩問題, 唔通要隻抽隻警察打贏先准拉呀? 好人好姊警察幾時打過呀, 唔通警察精力過盛周街搵人打呀? 警察唔比用武力點做警察呀? 以前讀書有事比飛仔圍我都係靠警察叔叔救我, 唔通靠妳呢挺聲大夾冇準嘅中產人渣救呀? 呢次我幫警察叔叔, 妳錯!

• 你地好似忘記左懷疑有人"公報私仇"喎...中立d講..如果你要公報私仇既..實會搵野為難你架啦..話佢車無得好講..係唔岩..但係虐畜呢..又關咩事呢?漁農處都話好健康唔關事啦..幾隻cat同狗如果係虐畜既健唔健康就咁都睇到啦..搬佢地去新屋唔到拖住曬係地行咩..

pz..你都當過差..你亦都應該知道每一行都有搞屎棍架啦..雖然我知道..可能對方都未必會諗到搞到咁大件事law..

Log in to reply