我覺得21世紀既男女,已經唔應該結婚!男既信守唔倒承諾,女既嫁左依然做到隻狗咁,衰過做女果陣多多聲!咁點解仲要結婚呢?你地講D原因黎聽下?

• 是嗎?天水圍、元朗、屯門不時發生殺了老婆仔女後跟住跳樓自殺
    <br>這一類兇案,難道他們是快樂得要去死?
    <br>
    <br>by — 檀香 - 02/09/07 23:58
    <br>
    <br>個個港男北上娶妻, 都係天水圍、元朗、屯門那種? 住得公屋既都係草根階層.
    <br>我地係草根階層咩? 係既話我而家已經住緊公屋啦!
    <br>我行入san po kong,見到大多數女人都係老土師奶, 唔通我又conclude全香港大多數女人都係老土師奶?
    <br>諗野make sense少少好冇?
    <br>-------------------------
    <br>醒少少啦
    <br>
    <br>你有無留意到我點解要寫天水圍那一些慘案,是因為有人留言:
    <br>
    <br>"港男 should get married with mainland girls. Then ALL will become happy.
    <br>by happy life - 02/09/07 23:29"
    <br>
    <br>所以,我就舉例子表示不是所有娶了國內女子的港男都快樂。
    <br>
    <br>當然,根本結婚這回事,有人成功,也有人失敗,唔理你係港男港女結婚
    <br>還是港男國女結婚,又或是港女國男結婚,都會有成功個案,
    <br>又有失敗既啦!
    <br>
    <br>所以,我覺得果d 諗野一面倒既人,先至係唔 make sense !!!!!!!!!
    <br>

• 好簡單! 咁你唔好要人追, 返過來你去追返人咪唔會有呢個問題囉!
    <br>
    <br>by 醒少少啦 - 02/10/07 03:46
    <br>----------------
    <br>
    <br>hahahaha,呢度成日有d 男既近乎病態咁係咁係度踩港女
    <br>唔知係唔係就係因為呢一個原因,希望有天能夠俾港女追番
    <br>其實洗乜踩人丫,你夠條件就自然有人追你啦
    <br>但你唔夠條件,只係識得踩人,只不過顯示你連品格都無埋
    <br>

• 港女樂於享有平等的權利去分享社會資源 , 教育及就業空間, 但在談到錢銀時就死守傳統女性"被供養"的橋頭堡, 繼續堅持男人收入學歷要比自己高, 繼續堅持男人在家庭經濟中擔當主導及支柱角色, 堅持經濟上要睇個男人有幾多本事, 公一份婆一份係委屈, 老婆可以唔駛做, 一時又主張摩登, 一時鼓吹傳統, 結果就是要盡得魚與熊掌, 雙重標準, 輸打贏要, ......
    <br>

• .
    <br>
    <br>見到咁既女仔,你可以唔理佢,轉身就走
    <br>
    <br>每個人都可以自己設定一個識人既條件,佢要求多多,係佢既事
    <br>
    <br>你唔鍾意佢既條件,你可以唔追佢,但係唔需要踩人
    <br>
    <br>一踩人,就顯得自己品格低下

• 而且,成日都係"港女港女",連"有d 港女"既詞語都唔用
    <br>當然,有d 港女都會可能係咁,但絕對唔會係全部都係咁
    <br>
    <br>以我自己所認識既女仔,全部都係公公道道,女一份,男一份
    <br>甚至有d 賺錢多過個男既,金錢上付出仲多過個男

• 呢個hk真係咁多人無拖拍咩? 港男真係溝唔到女? 咁又係人工又低, 又無知識, 啱啱畢業既我個女仔都唔請個男仔啦! OA或出街就會請男仔, 而家咁既時世, 分分鐘個女仔搵錢仲多過男仔! 洗咩靠男人養, 分分鐘養返個男人添! 但D港男又唔介意喎, 而家既男人真係無曬男子氣概, 仲想港女點樣千依百順呀?

• 點解要結婚?最大可能係..........希望有個固定性伴侶!
    <br>
    <br>by mac
    <br>
    <br>y not just live together?

• 呢個hk真係咁多人無拖拍咩? 港男真係溝唔到女? 咁又係人工又低, 又無知識, 啱啱畢業既我個女仔都唔請個男仔啦! OA或出街就會請男仔, 而家咁既時世, 分分鐘個女仔搵錢仲多過男仔! 洗咩靠男人養, 分分鐘養返個男人添! 但D港男又唔介意喎, 而家既男人真係無曬男子氣概, 仲想港女點樣千依百順呀?
    <br>
    <br>by 女人
    <br>
    <br>你E番說話,已經反映左你既質素同眼界,只看到D劣質男,香港仲有好多有質素男人,你地又配咩!

• 仲有,你班怨婦唔好話港男點點點!事實就係
    <br>
    <br>一般香港女性擇偶越來越難,時不時有女post
    <br>
    <br>又想拍拖想嫁,你地咪即管起到繼續鬧繼續吽
    <br>
    <br>臭囉!
    <br>
    <br>港男北上娶妻尉然成風,又唔見得港女嫁鬼尉
    <br>
    <br>然成風喎,就算當男人娶唔起你地D
    <br>
    <br>MissHongKoNG喇,但都係條出路,港女有
    <br>
    <br>咩!?

• 所以,我覺得果d 諗野一面倒既人,先至係唔 make sense !!!!!!!!!
    <br>
    <br>
    <br>by — 檀香 - 02/10/07 11:33
    <br>
    <br>
    <br>hahahaha,呢度成日有d 男既近乎病態咁係咁係度踩港女
    <br>唔知係唔係就係因為呢一個原因,希望有天能夠俾港女追番
    <br>但你唔夠條件,只係識得踩人,只不過顯示你連品格都無埋
    <br>
    <br>
    <br>by — 檀香 - 02/10/07 11:43
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>你講呢D咪正係一面倒既示範囉!
    <br>樓主個topic咪正係一面倒既示範囉!
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>呢個hk真係咁多人無拖拍咩? 港男真係溝唔到女? 咁又係人工又低, 又無知識, 啱啱畢業既我個女仔都唔請個男仔啦! OA或出街就會請男仔, 而家咁既時世, 分分鐘個女仔搵錢仲多過男仔! 洗咩靠男人養, 分分鐘養返個男人添! 但D港男又唔介意喎, 而家既男人真係無曬男子氣概, 仲想港女點樣千依百順呀?
    <br>
    <br>by 女人 - 02/10/07 13:44
    <br>
    <br>事實就是,現在香港拍拖,不論婚前婚後,仍然以男方負責大部份開支,你D港女咁巴閉就掉返轉啦笨!
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>你E番說話,已經反映左你既質素同眼界,只看到D劣質男,香港仲有好多有質素男人,你地又配咩!
    <br>
    <br>by 成班怨婦 - 02/10/07 14:42
    <br>
    <br>當然啦! 有質素的男人又點會去佢度打工呀? 佢會請到咩?
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>港男北上娶妻尉然成風,又唔見得港女嫁鬼尉
    <br>
    <br>然成風喎,就算當男人娶唔起你地D
    <br>
    <br>MissHongKoNG喇,但都係條出路,港女有
    <br>
    <br>咩!?
    <br>
    <br>by B仔 - 02/10/07 14:59
    <br>
    <br>香港老姑婆既唯一出路,咪就係數臭D放棄佢地既港男,以獲得精神安慰.

• 我係男人,你再有學識再叻又關我乜事,又唔係靠你養!
    <br>
    <br>有本事既男人,係要身邊既女人溫柔體貼,善解人意, 但又有自己既真性情,唔係一舊木,仲要知情識趣,咁先稱得上「紅顏」,
    <br>
    <br>你班香港大女人,惡死巴喳,功利勢利,腌尖腥悶,一日淨係識得滿腹牢騷
    <br>
    <br>仲嫌港男冇無曬男子氣概!?係D冇曬男子氣概既男人先頂得你地順架咋!

• 香港老姑婆既唯一出路,咪就係數臭D放棄佢地既港男,以獲得精神安慰.
    <br>
    <br>by 港女已技窮 -
    <br>
    <br>同意!
    <br>
    <br>

• 好多男人好自私,你為佢捱,佢也末必錫你, 有時自己一個也開心

• 好多男人好自私,你為佢捱,佢也末必錫你, 有時自己一個也開心
    <br>
    <br>by wing - 02/10/07 15:33
    <br>
    <br>頭家兩個都有份, 捱埋一份唔係應該架咩? 咩叫為佢捱?
    <br>
    <br>港女眼中所謂貪錢的大陸妹, 當中為愛情甘願養小白臉者的大不乏人(不信請到重慶走一趟), 有口話人的港女又做得到嗎?

• 我個姪女話,佢周時見到D女仔幫D男仔担遮,去大家活都系女仔出去攞餐,個男仔坐起度,就同我大呻港男質素低.冇風度
    <br>
    <br>我話先有奴逮後有奴逮主,有為拍拖做妹仔既蠢女人至有扮大少既衰男人

• 我個姪女話,佢周時見到D女仔幫D男仔担遮,去大家活都系女仔出去攞餐,個男仔坐起度,就同我大呻港男質素低.冇風度
    <br>
    <br>我話先有奴逮後有奴逮主,有為拍拖做妹仔既蠢女人至有扮大少既衰男人
    <br>
    <br>by 少奶 - 02/10/07 15:43
    <br>
    <br>話唔埋出親街都係個男仔俾曬錢, 俾得錢當然要有service, 當然可以做大少.
    <br>
    <br>唔想港男做大少? No problem, 唔該張單俾番一半啦!

• D香港女人E+都亂曬章,這邊廂大群港女大鬧
    <br>
    <br>男人,那邊廂不知幾多女人見到個好少少既仔
    <br>就僕埋去,為左有個拍拖或結婚既機會做到自
    <br>
    <br>己CHEAP曬,人地男人點會睇起你?仲以為自
    <br>
    <br>己好醒,若說港男質素低,港女肯定有責任

• 港女講野一向得過大聲又冇內涵。。。可以不理

• 話唔埋出親街都係個男仔俾曬錢, 俾得錢當然要有service, 當然可以做大少.
    <br>
    <br>唔想港男做大少? No problem, 唔該張單俾番一半啦!
    <br>
    <br>by 快D叫聲大爺
    <br>
    <br>你咪咁勞氣~~我梗唔係話男人对女人就事必要殷勤待候,我係覺得個女仔蠢啫!
    <br>
    <br>男人係冧你既,出埋錢攞埋黎比你食一樣咁開心,佢宜得有地方比佢為你貢獻自己,只要你欣賞佢既努力
    <br>
    <br>男人係唔冧你既,你做到幾委屈都唔會放在眼內,你越委屈佢越覺得你CHEAP,分分中要玩謝你為止,反之亦然
    <br>
    <br>女人又冇本事冧到個男人,仲做到咁樣衰,何必呢?
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>

• by 少奶 - 02/10/07 15:19,
    <br>
    <br>
    <br>Exactly! 有骨氣的港男寧願食少d辛苦d去養個大陸老婆,都唔會為左"公一份婆一份"呢幾個字受港女氣,要自己下半生睇港女面色做人.

• 公一份婆一份
    <br>冇法!太多女人覺得老公仲要佢出去搵食已經欠左佢!
    <br>
    <br>好少女人會好似之前有位女仔咁諗-------唔嫁---一樣要自己揾食
    <br>
    <br>

• If i love some and want to be with him but no one else for the rest of my life, i'll marry him. To me, the destiny of love/life is to live with someone i love and having kids with him.

• 週時見到一班中女坐起老蘭等運到

• hahahaha,呢度成日有d 男既近乎病態咁係咁係度踩港女
    <br>
    <br>
    <br>by — 檀香 - 02/10/07 11:43
    <br>
    <br>好多member在she.com出post呻冇人追,換言之佢地都是冇條件了.對嗎?

• 週時見到一班中女坐起老蘭等運到
    <br>
    <br>by 港男 - 02/10/07 16:45
    <br>
    <br>港女最興用呢招招惹"番狗",美其名魅力沒法檔,查實連肉金都冇,仲cheap過雞.

• 靚少少既又吊高黎賣,當自己鑲金
    <br>對你表示下好感好似驚我污辱左你咁!
    <br>你估個海得你一條石班呀!蘇眉老鼠班都等緊人吊呀!
    <br>
    <br>等D女人仲話唔明點解咁多靚女冇人追喎
    <br>

• 港女最興用呢招招惹"番狗",美其名魅力沒法檔,查實連肉金都冇,仲cheap過雞.
    <br>
    <br>by 港女最叻自欺欺人
    <br>
    <br>仲以為引到鬼好巴閉高人一等tim!真羞家...

• 等D女人仲話唔明點解咁多靚女冇人追喎
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>以前小弟試過向一女子表示好感,但佢竟然話"睇定D先,唔想拍拖住".ok! 你say no我就唔會再求你,後來我仲識左另一個比佢更年青,更靚,身材更好既女友(後來仲享受了一段快樂難忘的日子),點知之前reject我條女知道後就撩返我轉頭,仲約我單獨旅行. 我有骨氣, 當然睬佢都有味.

• 睇定D先,唔想拍拖住
    <br>
    <br>做男人好難,天生要做主動,但而家D女......自
    <br>尊心隨時受傷!但男人既自尊心又好敏感,心靈又好脆弱喎....於是....,

• 男人---->自尊心又好敏感,心靈又好脆弱---->BB!
    <br>
    <br>^_^"

• 如果男人女人都當另一伴係BB咁錫,幾好!

• 呢一度…有d 男…已入於不理性同歇斯底理的地步,多講都o徒氣
    <br>閃!

• 呢一度…有d 男…已入於不理性同歇斯底理的地步,多講都o徒氣
    <br>閃!
    <br>
    <br>by — 檀香 - 02/10/07 20:01
    <br>
    <br>只係你一早入於自以為是,自相矛盾至會咁.

• 話唔埋出親街都係個男仔俾曬錢, 俾得錢當然要有service, 當然可以做大少.
    <br>
    <br>
    <br>by 快D叫聲大爺 - 02/10/07 15:48
    <br>
    <br>
    <br>阿仔,講野唔好去得咁盡咁難聽,對普通朋友都唔應該咁啦阿仔,何況果個係你鐘意既女仔,不過同你呢種人講個情字都sai氣,你唔好忘記,你媽媽都係女人,如果你阿爸對你阿媽講你上面果番說話,比左家用就返來屋企做大爺,對你阿媽呼呼喝喝,你個心係米都會好舒服呢?你於心何忍呀仔?不如你而家出去同你媽講番果段說話呀,睇下佢有咩意見?

• 阿仔,講野唔好去得咁盡咁難聽,對普通朋友都唔應該咁啦阿仔,何況果個係你鐘意既女仔,不過同你呢種人講個情字都sai氣,你唔好忘記,你媽媽都係女人,如果你阿爸對你阿媽講你上面果番說話,比左家用就返來屋企做大爺,對你阿媽呼呼喝喝,你個心係米都會好舒服呢?你於心何忍呀仔?不如你而家出去同你媽講番果段說話呀,睇下佢有咩意見?
    <br>
    <br>by 天啊點解d仔仔變成咁架,阿媽好痛心啊 - 02/10/07 21:55
    <br>
    <br>
    <br>受人錢財替人消災, 自古以黎都係咁. 港女想港男做個傳統男人, 唔該自己都做番個傳統女人, 唔想俾人做大爺唔該自己爭氣, 自己出番應該出果份就冇人可以恰到你. 叫你D女人守番曬古代既禮教丫! 睇下邊樣唔著數?
    <br>
    <br>我阿媽正是個克盡婦道的傳統女人, 就算唔打工, 屋企都打理得井井有條, 亦服侍得我阿爸貼貼服服, 咁我呀爸當然不會呼喝佢.
    <br>
    <br>你D港女做得到咩? 先問下你識煮幾多味菜先啦!

• 再講朋友, 我有時都會請下朋友食飯, 尤其係收到筆佣果期, 但我又唔會呼喝我的朋友, 因為佢地從來冇認為我出錢是應份.
    <br>
    <br>Understand?

• 小時從父
    <br>出嫁從夫
    <br>老來從子
    <br>
    <br>做得到先好叫男人照顧你.

• 要唔要仲紮埋對小腳,身旁有三、四個丫環服侍
    <br>
    <br>XXDDDDDDDDDDDDDDDDDD

• 要唔要仲紮埋對小腳,身旁有三、四個丫環服侍
    <br>
    <br>XXDDDDDDDDDDDDDDDDDD
    <br>
    <br>by hahaha ~~~ - 02/10/07 22:19
    <br>
    <br>紮腳係古代有錢人家大家閨秀先紮, 你估人人有得紮架?
    <br>
    <br>至於丫環喎! 就睇本大爺心情.
    <br>
    <br>

• 其實, 呢條線既女仔就係話緊唔洗男人照顧
    <br>
    <br>但係D男就不停入黎話港女無人照顧會好慘等等…
    <br>
    <br>講真, 等你呢一班男黎照顧 ?!
    <br>
    <br>自己勤力D賺多D錢好過 !!!!!!!!!!

• 你去雞竇咪係大爺囉 ~~~~~
    <br>仲有呀 ~~
    <br>青山精神病院都唔會話你唔係大爺既 ~~~

• 呢度d男人好多溝唔到女就係度發爛jar,郁d就講埋d不堪入耳既難聽說話,其實個心米又係想d女人吼佢地,仲要大想頭到做大爺,最好女人養埋佢地,一日到黑坐係個mon前鬧人米證明佢地無九用囉

• 其實, 呢條線既女仔就係話緊唔洗男人照顧
    <br>但係D男就不停入黎話港女無人照顧會好慘等等…
    <br>講真, 等你呢一班男黎照顧 ?!
    <br>自己勤力D賺多D錢好過 !!!!!!!!!!
    <br>
    <br>by hahaha ~~~ - 02/10/07 22:29
    <br>
    <br>
    <br>哈哈哈! Are you serious?
    <br>真係唔洗男人照顧的話, 使乜此地無銀三百兩? 做就得啦! Just do it! Let the fact tells. 一邊話唔使靠男人, 一邊又怨男人靠唔住, 你係唔使靠人又使咩理人靠唔靠得住? 背後咩心態, 不言而喻啦! 咪就係又想有人照, 搵唔到又要死撐果種囉!
    <br>
    <br>係呀! 我地係靠唔住架喇! 你班港女有本事就係度宣誓以後AA啦笨!
    <br>
    <br>
    <br>你去雞竇咪係大爺囉 ~~~~~
    <br>仲有呀 ~~
    <br>青山精神病院都唔會話你唔係大爺既 ~~~
    <br>
    <br>by hahaha ~~~ - 02/10/07 22:31
    <br>
    <br>我賺幾多洗幾多,洗係邊度,做唔做到大爺,我自有分數,亦自有方法. 幾時輪到你黎教路? 你老幾呀?

• 呢度d男人好多溝唔到女就係度發爛jar,郁d就講埋d不堪入耳既難聽說話,其實個心米又係想d女人吼佢地,仲要大想頭到做大爺,最好女人養埋佢地,一日到黑坐係個mon前鬧人米證明佢地無九用囉
    <br>
    <br>by 成班可憐蟲 - 02/10/07 22:42
    <br>
    <br>
    <br>港女一俾人踢爆輸打贏要,一味要著數又不肯負責任,就只懂潑婦罵街.
    <br>
    <br>唔好意思,在下已娶妻多年,根本不用你們這些港扒來吼.

• 原來真係痴線既,唔好同病人計較,有病本身都好可憐,由佢發洩啦

• 就講就中, 港女一俾人踢爆輸打贏要,一味要著數又不肯負責任,就只懂潑婦罵街.

• post返上面有人講過既.
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>1. 淨係得男人會搞婚外情?
    <br>2. 衰過做女果陣多多聲? 你估你唔嫁,可以做女做一世咩?你父母有話養你一世咩?
    <br>3. 以前男人做大爺,係就係養老婆,之但係養老婆之餘亦奉旨可以三妻四妾,做老婆一定要三從四德,亦只有老公可以休妻,老公死左老婆要一世守節.你話以前就話男人養,你又做到以前果d女人咁咩?想食免費午餐呀?有冇咁著數呀?
    <br>4. 事實顯示,香港地拍拖同婚後支出,仍然係男人佔絕大部份,公一份婆一份?公兩份婆一份就差唔多!你咁唔like咪唔好結婚囉!一世自己賺自己食,睇下賺左定蝕左?
    <br>5. 咁驚男人經濟唔好時要養埋佢,你又可唔可以誓神劈願話萬一經濟唔好果個係你時,你唔會叫人幫你呀?
    <br>6. 係架喇!10個有錢佬9個都會玩女人,咁你咪唔好嫁有錢人囉!搵個失業漢做老公,每日淨係俾食飯搭車錢俾佢,佢咪玩唔到女人囉!有錢佬明知你d女人貪錢,佢唔用盡佢既專長黎大玩特玩就奇啦.又想做少奶奶,又想人對你從一而終,喂!有冇咁大隻蛤��呀?
    <br>7. 唔好用現實兩個字黎做藉口,港男都現實,港男都貪錢,但港男貪得黎係用自己雙手努力工作搵錢,唔係叫你D女人去貼佢既.
    <br>8. 話埋你知,呢個世界最現實既唔係男,唔係女,係社會.你唔like港男返到屋企做大爺丫嘛!得!你唔嫁佢咪得囉!你唔嫁自然有其他人嫁,自然有其他人俾佢返到屋企做大爺.掉番轉啦!你又出去搵個又唔使你打工又請埋工人服侍你既男人丫!睇你搵唔搵到?你行到腳跛都未搵到啦!養得你既話,你就要做埋工人果份啦!諗得咁天真,呢D叫進化呀?
    <br>9. 不過講開又講,既然港女講到自己對結婚咁唔希罕,唔知而家男人催婚多定女人催婚多呢下?
    <br>10. 呸!仲講到咩開心就結,好似而家男人個個排曬隊等你揀咁.事實係咪呢?而家有一半男人唔娶港女啦已經,催婚既又係男人多定女人多呢下?乜你以為你係dominating role?唔覺囉!
    <br>
    <br>男人俾錢冇所謂,但要俾得值.你d港女值咩?邊忽值?有d咩係你有人地冇架?

• 好彩我男友唔係你地班港男啫! 好恐佈

• 好彩我隻��都唔係你地班港女.

• 我覺得21世紀既男女,已經唔應該結婚!男既信守唔倒承諾,女既嫁左依然做到隻狗咁,衰過做女果陣多多聲!咁點解仲要結婚呢?你地講D原因黎聽下?
    <br>thread id: 1836432 posted by don-don
    <br>on 2007-02-09 02:54:56
    <br>
    <br>我好認同, 以前個年代就話男人養啫, 到依一個年代佢地咪又離婚. 而家除非大家好愛, 或者佢有d米啦or好鍚妳, 否則又係公一份婆一份, 仲係又要做埋佢個份, 咁嫁黎做咩....莫講話生仔.
    <br>by hello - 02/09/07 02:59
    <br>
    <br>我就係因為依個原因唔同我bf結婚, 係唸到無唸過, 一 齊開心咪得囉, 除非佢發達啦, 佢經濟唔好, 第日咪要養埋佢, 我阿媽離左婚, 我唔想步佢後塵, 第時後悔or怨天怨地.
    <br>by hello - 02/09/07 03:05
    <br>

Log in to reply