發人深醒!!! 今日蘋果日報其中一篇訪問。[港女],入黎睇下啦!!!!!!

• mystanley,

比返 D 口德好囉

我不是很索.. 不過點都不是你所言的..

我只是把我的經歷SHARE..

• 本事 唔好bull shxt la...連我家姐都話港女係咁...佢話一個願打一個願挨

• 猪扒.. 便是D個全港男都用的名稱.. 攪都D女仔個個都怕曬.. 去瘦身.. 去纖體.. 用靚佢出發架.. 唔靚未比D一D咁的男人話你.. 踏你.. 其士你

• 本事 唔好bull shxt la...連我家姐都話港女係咁...佢話一個願打一個願挨

by 本事收皮 - 10/25/06 12:48

我只覺得其他一味數臭好無意義.. 我不是要平反什麼.. 而且亦覺得很多人不會接受其他聲音.. 不喜歡便叫人收皮.. 食屎.. D一D係唔係又係有問題先? 人人都可以有不同意見.. 不過不代表不喜歡便可以咁去話人.

• 比返 D 口德好囉

我不是很索.. 不過點都不是你所言的..

我只是把我的經歷SHARE..

by 本事 - 10/25/06 12:44

我唔係話你..我自係話比較不漂亮既女仔(簡稱猪扒),如果每個女仔都係咁請,咁我地D男人會好可鄰架,我係講事實唔好怪我或者話我無風度

• 我都要去食飯.. 不過只覺得如來不只港女要改善.. 港男..呵呵.. 第一便係要修修品德. 口品.. 要不多多錢都係無用.. 因為.. 無品.. 哈哈.. 我閃了.. 你地慢慢用下腦啦

• 我都要去食飯.. 不過只覺得如來不只港女要改善.. 港男..呵呵.. 第一便係要修修品德. 口品.. 要不多多錢都係無用.. 因為.. 無品.. 哈哈.. 我閃了.. 你地慢慢用下腦啦

by 本事 - 10/25/06 12:57

不关港男事,是我大陸仔沒有品.請你不要怪錯港男

• 本事, you shouldn't care about others comments on you as you dont really know them, right? pork chop is not bad, I like the pork chop with curry sauce and steam rice la. yummy

• 港女價值觀 (陶傑)

「係中環有好多廿幾歲黑色套裝既 OL,由頭到腳滿身名牌,食飯出入starbuck,行街鼻孔朝天,一副不可一世樣子。她們其實只係做秘書或者reception,月入不過八九千,但係身上既名牌加埋就成五六餅野。佢地平時成買埋d八卦周刊日煲夜煲,睇埋d乜富豪個仔幾多千萬包邊個女明星,又話邊個女明星得寒酸,潛移默化之下,自己都愈黎越貪錢,只重物質消費,唔好講有冇內涵個人修養,(好多)港女價值觀已經係不切實際地泡沫化。明自己只值幾千,就捧到過一萬。一般月入一二萬既港男佢地唔會睇上眼,結果佢地甘願做老闆的情婦。」

• ....

• 港女又好港男又好,請睇番”香港男人”貼出黎個message... 其實個報導帶出來的主要有兩點︰

第一是希望香港的人不論男女都需要檢討

”除 期 望 女 士 檢 討 外 , 我 也 希 望 男 士 反 省 。 因 為 之 所 以 有 「 港 女 」 , 部 份 原 因 是 不 少 男 士 非 理 性 地 討 好 女 朋 友 之 故 。”

第二是呼籲女士尋找「 核 心 價 值 」

”隨 愈 來 愈 多 港 男 迎 娶 內 地 女 性 , 我 相 信 「 港 女 」 為 求 自 保 , 最 終 也 得 重 拾 賢 良 淑 德 這 「 核 心 價 值 」 , 成 為 真 正 美 貌 與 智 慧 並 重 的 香 港 女 兒 。 ”

這篇報導其實有一個令人反省的作用,但是部分可能太過偏重描述女士的不是,字眼有部分又過於偏激,如”「 港 女 」 為 求 自 保”,令人對號入座又或忿忿不平。讀者應該用心去閱讀,了解筆者及受訪者的真正想表達的,筆者亦應努力令真正思想、理念得以傳達。而「核心的價值」是我們每一個香港人都需要時刻思考和反省的。

• 港女又好港男又好,請睇番”香港男人”貼出黎個message... 其實個報導帶出來的主要有兩點︰

第一是希望香港的人不論男女都需要檢討

”除 期 望 女 士 檢 討 外 , 我 也 希 望 男 士 反 省 。 因 為 之 所 以 有 「 港 女 」 , 部 份 原 因 是 不 少 男 士 非 理 性 地 討 好 女 朋 友 之 故 。”

第二是呼籲女士尋找「 核 心 價 值 」

”隨 愈 來 愈 多 港 男 迎 娶 內 地 女 性 , 我 相 信 「 港 女 」 為 求 自 保 , 最 終 也 得 重 拾 賢 良 淑 德 這 「 核 心 價 值 」 , 成 為 真 正 美 貌 與 智 慧 並 重 的 香 港 女 兒 。 ”

這篇報導其實有一個令人反省的作用,但是部分可能太過偏重描述女士的不是,字眼有部分又過於偏激,如”「 港 女 」 為 求 自 保”,令人對號入座又或忿忿不平。讀者應該用心去閱讀,了解筆者及受訪者的真正想表達的,筆者亦應努力令真正思想、理念得以傳達。而「核心的價值」是我們每一個香港人都需要時刻思考和反省的。

• 猪扒緊係有呢D收場..唔係唔balance 架

by mystanley - 10/25/06 12:41

0甘你0甘講0既話其實你條女要你俾錢買名牌0既話~0甘你咪好樣衰?0甘你都係要付出一定0既代價0既

其實你0地一味係到嘈,但又冇檢討一下自己有冇問題呢D風氣點樣形成?咪又係你0地D其貌不揚0既男人想要同一個靚女一齊自己自作聰明以為用呢D物質0既0野可以留住人0地個心呢D風氣日漸成長係相方都要負責0既就算以前呢種風氣未有之前你0地有D男人都有北上0既行為啦你0地咪又係賴D女人你0地完全冇/諗過你0地有錯女人唔一定愛名牌但男人一定愛外表成日話女人講錢唔講心你0地D男人咪一樣講身唔講心~仲要講到自己好鬼慘好鬼屈委0甘港女同雞唔同~你俾錢隻雞佢就一定會同你做愛你買0野比你女朋友就唔一定囉~我諗你0地都係嬲呢D0野唧其實仲有二種方法你唔駛用錢0既一係就孤獨終老~一係你咪去媾你所謂0既豬扒囉扒佬!! 如果你係靚仔又型到爆0既話~港女應該唔會要你0既~要靚女又唔想用錢0甘咪去媾你所謂0既豬扒囉不過我好驚到時你所謂0既豬扒都唔肯要你wor~~~Hahahahahaha

• ....

• HK gal are are materialistic? why not?

and who isnt materialistic in this world?

HK gal are 'user'? Why are HK guy so stupid and silly willingly 'use' by the gal?

if there is a willing 'giver' there is a willing 'taker' !

hahahaha.............

• mydoll

what's wrong if most HK gal core value is money?

So be real! dont tell me that u dont like money, ok?

• ...

• people's that pretend to be so 'ching go' turn me off.

if so 'ching go' please go live in a commi country

• i didnt heard that 'kong gal' song yet

but if the lycrics is about materialistic hong kong gal, i think the song writer is naive and perhap he is sour grape?

hahahahaha.............

• ....

• why nobody reponse?

i hope i didnt scare everyone off. did i?

hahahahaha..............

• ....

• 其實有乜好數﹗邊度都有人好有人唔好架啦

我都係香港女仔,自己都唔係差,咁普通做個文職穩穩定定,唔會多用明牌,唔太打扮唔會刻意纖體,咁自問心地都ok la,咁無男朋友喎.......

即係其實我想講,唔係個個女仔都係咁囉,我身邊一班朋友,女仔都唔多明牌架,咁佢地都好好個喎,咁點解又唔睇下呢d呢?咁我又想問香港男人,你地係咪真係十全十美呀?咁我唔分咩大陸同港女,我識都有大陸女人好好,同老公一齊分擔;但就連呢個新移民朋友都話我知,佢識有個人,嫁左生左個仔,黎到香港後,仔同老公都唔會呀....

男人又要話人係豬扒,咁其實我又識好多男人好賤格男人你地自己又有冇講過出黎呢,佢地有老婆又去滾啦,有女朋友又識第二d女仔,咁自己個樣又唔係好喎,但係又要嫌三嫌四...

講到尾我唔係話女人係完全正確,但係男人咁講女人就大錯....因為唔係個個都係咁,邊度既人,男又好,好又好,都會有好人同唔好人架..........

• .................

• =0= "港女"~~ 係一部份個d女人姐~ 帶眼識人~~ "唔顧我荷包就即係唔愛我~bye bye"~

唔好再同我講"咁都唔捨得買~即係唔愛我啦"~

你唔儲錢我又儲唔到錢~冇打算過將來就真

係囉...你話係一部份姐.....

咁咪唔好下下話,香港女人點衰點衰囉

同男友同甘同苦過,仲借錢俾男人幫佢,你又見過未丫﹗個男人到今時今日,都係未有錢還過架....女既都無追過,雖然已分開

所以大家都積下德,唔好數黎數去仲係要一竹竿打一船人囉

• fcuk you all

• 我無講過fxxk you all呀﹗都唔明d人咁無聊又要扮人,係咪唔扺得人講野有point呀

我亦都唔會再係呢板留言架啦﹗bye~~

• yes..........there are many nice modest gal in hong kong

and beside.....there are nothing wrong that gal like money? especially when the guy is willing

• ....!!

• 呀...閃左幾粒鐘, 乜仲拗緊?

都好, 有多D女性係道撐下場, 今朝差D嘔血, 雖然我好enjoy呢個過程, 但係有好幾個係無理取鬧, 真係笑爆咀......

• 香港男人2 講個d全部係事實

係佢身上全部發生過

做左咁多野出黎

到最後都一樣係比女飛

而家佢將所受既打擊怨氣

一次過係到發洩哂出黎

請大家體量佢

• 大家SUMMERIZED一下呢庶D男人點批評港女, 係咪用一個neutral既角度, 定係純緒個人偏見, 定係因為本身質地有問題呢? 咁我地自己當然要反省啦.....

1) 男人用萬幾元袋,係自己買 ; 女人用萬幾元袋,係叫男人買 (仲要係老馮!!!)。that"s it~!!!! ------ by 香港男人2 - 10/25/06 11:46

2) 港女會嫁比收入不高的男人, 因為港女玩到無嘢好玩,鐘意玩窮人 --- by 港男 - 10/25/06 12:04

3) 佐單勞.. G200X.. U3 ... 你估平架

死港女 ----- by 港男 - 10/25/06 12:06

4) 至少香港男人唔會要女友買野(仲要貴野)俾自己視為理所當然~!!! ---- by 香港男人2 - 10/25/06 12:31

5) 本事你去死屎啦...呢度唔歡迎你 --- by hk guyz - 10/25/06 12:10

6) 睇港女眼中MOST HK MEN ARE UGLY!! 因為佢地睇裡面自有Money --- by mystanley - 10/25/06 12:18

7) 明知經濟唔好都唔體諒我地,我地都有老母生架 --- by 香港男 - 10/25/06 12:26

8) 猪扒緊係有呢D收場..唔係唔balance 架

--- by mystanley - 10/25/06 12:41

9) 本事 唔好bull shxt la...連我家姐都話港女係咁...佢話一個願打一個願挨 -- by 本事收皮 - 10/25/06 12:48

10) 咩男士風度,咩大方小氣,咩男女平等,全都係假~!!! 幾實講黎講去,d港女最後解釋只有一個: "因為我靚,有市場!" --- by 對嗎? - 10/25/06 11:24

以上都係一D港男對港女既大控訴, 可以睇到佢地既冤鬱, 受盡無盡折磨, 楚楚可憐, 一副被人用槍指住既樣子. 而且個個極有口德, 下下 xy34#$%^U^......

我諗從今以後, 港女們真係要考慮下改變, 變既係唔好再靠男人 (這當然啦), 仲有就係明知佢地無能力, 不如努力自力更生啦, 唔好係呢個好男人圈子打滾, 釋放他們吧....寧缺莫宰在他們手��!!! 好男人係會有, 少D囉, 無唔通係乞兒鬥哪飯食咩??

as per 香港男人2 - 10/25/06 11:50 "明知男友唔係有錢仲要佢買名牌俾你,正常???"

&

" 明知經濟唔好都唔體諒我地,我地都有老母生架" by 香港男 ------ (講真, 你講到咁, 我都差D流淚!!!) ~~~

• the 'material gal' are the driving force behind hong kong men success.

without these 'material girl' why should hk guy thrive so hard to be successful?

• 篇野有樣野我幾認同

有部份女人真係會同人比較男朋友的價值

同個男人一齊在意個價值多過愛唔愛對方

漸漸就變成騎牛搵馬

結果有部份好男人咁就犧牲左

• if a gal is so bad

a smart guy will 'run away with sandal if they dont have shoe'

hahahaha.................

• by the way, i am a guy

hehe........

• 唔係有班賤男, 又點會有港女

d男人唔滾, 對個老婆好d, d亞媽又點會教個女要錢錢錢先得架

冇愛又冇尊重, 幫你生埋仔女, 都只係得到師奶同大婆兩個稱號, 為乜要對個男人好?

男人想搞野, 就話天性, 天經地義

女人想搞野, 就話淫娃蕩婦

男人天性播種, 女人天性生仔, 生仔o個個緊係要搵d好男人留種

女人先應該去make choice, 搵多d 仔仔睇下邊個最好

滾完就話呢d野你情我願, 條女忍得係佢既事, 唔忍得咪分手

試下條女去滾, 睇下你點諗??

野花索d? 緊係啦, 唔洗日日對住你丫嘛。。。你係好男人, 你條女都會變索

有邊條女你媾佢前樣衰過媾佢後架, d男人梗係話"唔知點解" 自己條女個樣越黎越衰

養盆花都要日日淋水啦, 又要搞野又要女朋友對你好, 諗下你比到咩佢先啦

女女, 唔好怨, 你唔可以話人地, 佢有佢選擇, 唯有自己改變

做個港女, 你會開心d

• 咦? D 高質港男唔見曬既今日? 個個忙住北上溝女?

好呀, 正如香港好多老外溝賓賓, 好多都係貪平, 又係工人, 又係老婆, 又生仔, 都係三千零蚊 --(唔係我講架, 我係問過佢地點解唔溝港女).....佢地話有錢, 叻個D先會囉, 無錢, 或者吝嗇個D就溝賓賓.....

咁北上左之後, 雖然個pool 少左, 不過無咁多壞影響之下, 好男人可能無咁易變壞, 男人supply 少左, 咁D貪錢港女都會改善下....

所以我都好讚成D劣質港男北上搵食架!!!

• 喂! 唔想買咪唔好買! 又要買比人又要係咁呻. D男人咪一樣咁無風度….!

• 大家會唔會因為 <港女>太過敏感?

因為 間接講哂香港所有女性甘.但太多女子聽到<港女>就當係講緊自己...

• .

Log in to reply