∮☆∮☆∮「廿八Plus。Single Club」歡迎所有廿八歲或以上型男索女進內吱吱噚•風花說月•談情說性•九唔搭八•哈皮扭乳•2006年1月至12月新版 ∮☆∮☆∮☆

• 美股而家又跌穿12000喎, 聽日港股仲有排跌....

• 睇黎要等秋官個套野完左先好入市, 即係岩岩好係過左三月尾.

• 拿........聽日隨時會見一蚊 , 咁你入唔入貨 ?

P.S. BB車將會於下月中派成績表

by BROTHER_ONE - 03/14/07 23:55

我唔買啦, 呢隻野都唔旺我既, 我一買, 佢就比d咁既野我嘆...唉, 有心理障礙.

• 即市新聞

財華社香港新聞中心。

中糧控股昨截止認購,初步點算後共錄得約1,000倍超購,按公開發售部份金額約3.2億元計,凍結資金約3,200億元,金額僅次於工行(1398-HK)的4,156億元,比中行(3988-HK)及招行(3968-HK)凍結資金還多;據悉,在1,000倍超購金額中,約800倍來自孖展認購;中糧將以上限價3.72元定價,下周三掛牌。

• 抽唔到, 5蚊我照入多少少貨, 貴過5蚊我就入一.兩手算.

呢隻野目標價應該有5.83

• 呢隻我覺得唔值..

• 純粹過人觀感

• 我唔識股, 但若果工商一個唔覺意有段短時間落到四蚊樓下, 我會買番少少留番佢三五七年

• P.S. BB車將會於下月中派成績表

by BROTHER_ONE - 03/14/07 23:55

等緊等緊..

• 等緊等緊.. <===等緊餐飯食? :p

by winter - 03/15/07 01:19

我唔識股, 但若果工商一個唔覺意有段短時間落到四蚊樓下, 我會買番少少留番佢三五七年

by winter - 03/15/07 01:18

低過四蚊就真係抵買,但如果短期升番兩成我會即走...

My Msn/ e-mail: [email protected]

你地有活動去玩記住叫埋我呀

See You !!

by katyu - 03/13/07 16:28

行山o岩唔o岩反? :p

• 低過四蚊就真係抵買,但如果短期升番兩成我會即走...

by poprice - 03/15/07 11:20

冇耐前出現過3.99.. 可惜我把握唔到.

• 抽唔到, 5蚊我照入多少少貨, 貴過5蚊我就入一.兩手算.

呢隻野目標價應該有5.83 <---------到時暗盤價可能見6蚊都唔奇.............我地祖國既同胞都落泥掃貨 , 供不應求 , 比招股價升一個開都唔難................哇..............哈............哈............

by Dandelion蒲蒲

• 我睇今年想係股場中尋寶都離唔開 內需 , 農業 , 環保 , 水務 呢四類股份.................黑馬就係偏低既工業股.....................

• P.S. BB車將會於下月中派成績表 <---------四月受難節前港股要捱沽 , 復活節後就會復活架喇~~~~~呵呵 ............

等緊等緊..

by winter - 03/15/07 01:19

• 唔講你唔知 , 最名貴既 BB 車 (stroller) 係外國可以賣成 8千蚊港銀一部.....................

• 我就逢禮拜日就會用 7 蚊雞買星島日報出個本 " 投資王 " 睇............ <-------今期投資王推介 隻 1073 , 睇 兩蚊................星期一見高開$1.53 冇買 tim................今日收市 $1.73 ..............嗚嗚..........

• 【 本 報 訊 】 昨 日 港 股 跟 隨 美 股 大 瀉 , 跌 幅 逾 5% 的 股 份 比 比 皆 是 , 軟 庫 金 昨 日 建 議 , 投 資 者 可 考 慮 吸 納 因 為 市 況 欠 佳 而 遭 拋 售 的 中 小 型 公 司 股 份 。

軟 庫 證 券 研 究 部 高 級 投 資 分 析 師 曾 建 德 列 舉 應 多 加 留 意 的 四 大 投 資 主 題 , 包 括 內 地 消 費 、 環 境 保 護 、 香 港 消 費 , 及 內 地 企 業 重 組 。

業 務 無 出 現 變 化

曾 建 德 表 示 , 港 股 經 過 多 次 跌 幅 約 400 點 的 調 整 後 , 很 多 中 小 型 股 份 亦 同 樣 遭 沽 售 , 但 實 情 是 很 多 公 司 的 業 務 沒 有 出 現 變 化 , 中 國 經 濟 前 景 亦 沒 有 重 大 問 題 。

他 認 為 , 多 次 調 整 就 像 春 雨 , 而 預 期 可 茁 壯 的 中 小 型 股 份 , 就 是 「 雨 後 春 筍 」 , 預 期 以 中 國 為 生 產 基 地 或 市 場 的 中 小 型 公 司 , 今 年 業 務 可 持 續 造 好 , 更 會 「 跑 贏 」 大 藍 籌 。

軟 庫 行 政 總 裁 黃 森 捷 表 示 , 港 股 不 用 擔 心 來 自 美 國 的 「 熊 市 」 , 因 為 預 期 港 股 將 可 受 惠 於 中 國 經 濟 增 長 的 「 熊 貓 市 」 , 繼 續 向 上 。

熊 貓 市即係咩 ?

• 冇耐前出現過3.99.. 可惜我把握唔到.

by winter - 03/15/07 21:28

<-- 就係早排唔見左700幾點個日囉...把握唔到.呀 ? 可惜...可惜....

抽唔到, 5蚊我照入多少少貨, 貴過5蚊我就入一.兩手算.

呢隻野目標價應該有5.83 <---------到時暗盤價可能見6蚊都唔奇.............我地祖國既同胞都落泥掃貨 , 供不應求 , 比招股價升一個開都唔難................哇..............哈............哈............

by Dandelion蒲蒲

by BROTHER_ONE - 03/15/07 21:47

<-- 希望抽中啦.. 今年個d都抽中, 如果606都中就好啦..哈哈 !! 係現在個市會比招股價升一個開?? 唔...

• 三色台又大地震lu ~~~~

無綫新聞部高層離巢

經濟好轉,人才難得,昨日談完ibank搶人後,原來傳媒行業也有音樂椅轉動遊戲。

無綫電視(電視廣播(511)的免費電視服務)新聞及資訊部之前已出現大震盪,採訪部記者如吳先瑩、羅暉翔等已相繼離開。豈知在農曆新年過後,又掀另一場更大浪潮,因為今次席捲該部門的高級管理層。

原來該部門3名猛將早已遞信,部分更已走人,包括阮大可、李志堅和徐忠明。對部分有睇新聞的觀眾來說,這些名字可能稍為陌生,畢竟今時今日,新聞報道已由女主播當道,如為小超人做鎮台之寶的小飛俠林燕玲及已轉戰窩輪戰場的趙海珠,幾乎已變成公眾人物。

不過,李志堅和徐忠明過去亦有亮相報新聞,當然後者於離職前,已擔任新聞及資訊部總採訪主任,主播工作順理成章留給其他新晉後輩啦!其實,徐忠明於農曆新年拿取花紅後,已第一時間展開新生活,並且已於日前向新公司報到,但直至前日才見到他再度亮相,皆因新職位已轉為地鐵公司(066)公關,與事務總經理梁陳智明和May Wong齊齊合作。雖然大家都是傳訊行業,記者和公關的工作性質始終有分別,相信也要一段時間適應新環境,聽聞最快也要一個月後才會真正露面。

至於另外兩名高層則繼續為傳媒行業效力,李志堅據聞轉往舊公司,即收費電視經營商香港寬頻也,未知會否再在熒幕前報新聞呢?這次邀請猛將事件,多少亦反映Ricky(城市電訊(1137)主席王維基的英文名)也開始加強內容班底,準備向兩間收費電視經營商迎戰。

阮大可未有最終落腳點,坊間傳聞亦會重投前僱主懷抱,回到香港電台工作。他曾為該台長期員工,因「肥雞餐」吸引而選擇離開,估不到今次又再度加盟。可惜現今特區政府講效益,今次他恐怕難獲以往的待遇,料只能當合約員工,但真金不怕洪爐火,有料自然對前途無憂。

• 十年一劫 , 逢七必跌.................

某高人說 : 二零零七年七月七日............港股有危機.................七七七事變前都係唔好持重貨喇 ~~~~~

斷估可能今年十月又出現股災............TVB 最遲九月不如重播秋官套大時代 , 提醒小股民~~~~

• 呢隻新股又係荀盤...........係人都識既 " 碧珪園 ".............下個月招股............有得諗播 ~~~

《新股上市》碧桂園上市籌資達百億元,同鄉富豪李兆基鄭裕彤捧場

新股熱潮浪接浪,據市場消息,以「給您一個五星級的家」為口號的廣東省地產發展商碧桂園,昨天(15日)通過上市聆訊,招股進程隨即展開,最快本月底公開招股,集資高達100 億元。

據市場消息,碧桂園大股東楊國強,以順德碧桂園樓盤打響名堂,跟順德同鄉、本地富豪李 兆基及鄭裕彤份屬友好,今次公開招股,兩名富豪亦初步屬意以策略投資者身份入股,其中李兆 基的認購額,更可能高達10億元。

將獲富豪力撐的碧桂園,市傳昨天已通過上市聆訊,預料下周起開始進行路演,最快將於本 月底進行公開招股,在下月復活節假後掛牌,上市保薦人為摩根士丹利。

碧桂園的招股時間,緊接在中糧控股之後,亦搶在集資額逾200億元的中信銀行之前,加 上本地富豪入股的消息,投資界初步估計,碧桂園將會再掀起新股搶購熱潮。

市傳碧桂園發行約15%新股,集資百億元,以此計算,集團總市值隨時超過600億元。

碧桂園近年業績增長強勁,市傳去年集團純利接近20億元人民幣,今年盈利預測更倍增至 40億元人民幣。《香港經濟日報》

• 嘩.................今年盈利預測更倍增至 40億元人民幣。<----------係大陸搞地產發展原來賺錢仲多過香港既中小型地產商.................

唔怪之得個個都北望神州喇~~~~

• 點解she.com甘呀 ??

• push

• 搬鬼左去邊?

Log in to reply