香港究竟仲有無食店可以食煙???

• 你知唔知咩係室內禁煙呀?

• 我地一齊發掘下

我都想知

我荔枝角區

• 依家同d朋友想約食飯都唔知去邊度好...仲有無食店喺有分吸煙區 / 非吸煙區???

• 好呀! 一齊唸下仲有無...

頭先我企係條街度食, 身邊仲有好多煙民一齊食, 跟住有d 女人係度講有無攪錯咁多人企係度食煙架d空氣好似仲污濁左, 我地無理佢繼續食!

• 有露天座位o既餐廳/酒吧/coffee shop, 就可能比食煙

法例只係話餐廳/酒吧/coffee shopo既室內場所唔比食,無話室外就唔食得

• 食少陣會死咩,咪返屋企食到死lor

• 我都唔食煙,但而家政府搞'反吸煙運動'太矯枉過正',太趕盡殺絕,我都覺得反感

政府搞咁多野唔比人食煙,乾脆唔比賣咪得囉(宣傳話吸煙=吸毒->犯法)

政府又要抽煙草稅,又比賣,但又唔比人食,咁算點?

同而家搞咁多宣傳,有歧視之嫌...d煙民有無考慮去平機會告控煙辦?

by 唔食煙 - 01/03/07 14:05

而家人地問下野者..你唔知道咪咪鬼答..成q日剩係識得叫食到死..

• 我覺得政府不如將煙當做毒品..政府咁q巴閉咪唔好要果d煙草稅..遲d政府立例..香煙=毒品..

• 而家人地問下野者..你唔知道咪咪鬼答..成q日剩係識得叫食到死..

by 至憎果d只係識叫人去死果d人 - 01/03/07 14:27

係囉!擺明歧視啦...

(我都話我唔食煙o既)我絕對反對用咁不友善態度去睇吸煙人士

頭先我企係條街度食, 身邊仲有好多煙民一齊食, 跟住有d 女人係度講有無攪錯咁多人企係度食煙架d空氣好似仲污濁左, 我地無理佢繼續食!

by 另一煙人 - 01/03/07 13:55

可唔可以去平機會告果d女人?

by 唔食煙 - 01/03/07 14:05

而家人地問下野者..你唔知道咪咪鬼答..成q日剩係識得叫食到死..

by 至憎果d只係識叫人去死果d人

AGREE, 令我覺得唔食煙既人好無教養, 開口埋口叫人去死!!!!

而家唔係我地想企係條街食架, 一係就唔好賣煙仔啦, D煙民企係條街食又話煙親你地, 咁你地不如唔好出街啦, D人渣車都好大煙架!! 吸得多都會死人架喎

• 既然政府唔比人食煙, 咪立例將佢列入刑事, 食煙=犯法囉! 又要馬兒好, 又要馬兒不吃草, 邊有咁完美?

雖然我都係煙民, 但我食飯果時都唔鐘意聞煙味, 所以以前喺一d冇分吸煙/非吸煙既餐廳, 如果周圍冇人食煙我都唔會食, 如果周圍有老人家/小朋友就更加唔會

而家都立左例室內禁煙, 我地d煙民都係上黎吹下水, 睇下邊度仲可以食煙啫, 咁都要比人鬧???

• 某部份人太激

• 咪係咪係....

食支煙攪到好似殺人犯咁, 如果香港人真係咁"經"貴既好心政府就咪鬼比煙入口, 又要抽稅又要形像! 而家咁多人企係條街度食煙咪仲肉酸, 香港國際形像咪咁差, 如果真係無煙買咪介到煙囉!

DeadOrAlive如果可以告我一定告架! 不過頭先有個男人同個女人嘈左幾句啦, 個女人都頭耷耷咁走

• 萬寶四同意你既講法, 如果有老人家或者小朋友我同朋友都唔會食!

所以希望d唔食煙既人唔好當食煙既人係衰人, 殺人犯都未必會食煙唔通佢地就唔係衰人?!

• o墳場應該食得

• 冇錯食煙係會影響倒一d其他唔食煙既人, 唔好話d非煙民啦, 連我自己都唔鐘意聞煙味! 不過d非煙民係唔會明, 佢地會問''乜你都怕聞煙味既咩?怕你又食?'', 其實根本係兩

我覺得hk政府太矯枉過正, 點解唔實施所有餐廳一定要分吸煙同非吸煙區? 如果一d太細既餐廳分唔倒, e.g.限定如果鋪位係細過某平方呎既, 就要全餐廳禁煙. 我唔明點解分吸煙同非吸煙區唔可行? 喺果間餐廳做d人, 可能分分鐘自己都食啦!

• 答番版主煙民既問題...

hk都仲有d餐廳可以坐室外既, e.g. 赤柱

• 咁係呀嘛~我真係覺得有d人巴口真係好pk lor..而家乜野事者..人地食煙者..政府已經禁煙架喇..仲想點..人地好聲好氣問下野者..討論下咁..好似踩親佢d尾咁..只係識得叫人"返屋企食死佢lor"..好心果d人呀..想環境空氣清新..唔該先"清新"一下自己巴口先喇..一開口..臭親隔離其他人呀!!!!!!!!!!!

• 食少陣當然唔會死啦, 咁易死咩...不過依家開始一定有好多煙民企喺條街度食, 你哋咁火都無用...仲有唔好成日咒人哋死啦, 同你無怨無仇, 人哋死咗你會開心d咩???

無需嗌交啦...室內唔得有無人提供d室外食店呀???有埋地址仲好...

• 至憎果d只係識叫人去死果d人,

認同, 所以我覺得有D人唔食煙把口仲臭呀!

唔洗食煙都個頭近啦把口咁臭, 出街都要小心D呀!!!!

• 連續第二日去茶餐廳食lunch, 一支煙都冇, 正!!!

• 各位

原來係康文署轄下o既公園先全面禁煙

公共屋村公園都未禁

多個地方可以食喇

• 唔好同佢地嘈, 我地係有教養既煙民^^

萬實四赤柱邊度有呀?

尋晚聽電台好似話九龍城都有D餐廳放D台係露天可以食煙架

• 連續第二日去茶餐廳食lunch, 一支煙都冇, 正!!!

by 去食屎把啦... 死煙鏟 - 01/03/07 15:05

咁咪好lor..遲d得你一個人間茶餐廳到架喇..因為你個口"窒"左舊屎..到時你自己只係聞到屎味呀

• 赤柱有好多餐廳都有陽台, 有就可以食, sorry比唔倒個名同資料你!

等我再慢慢搜羅先, 有就通知各位同好!

• 其實呢..我想問好耐..大排檔可以食嗎..sham shui po有條大排檔街既..果度係咪可以食架?

萬實四赤柱邊度有呀?

by 另一煙人

<<--我唔排除你有教養...不過食煙就係無智慧既表現.....

by 去食屎把啦... 死煙鏟 - 01/03/07 15:05

你都識得叫我哋煙鏟啦(不過唔該唔好加個死字)梗係食煙啦, 我哋又點會屎呢???

有d人成日唔係講<死>就講<屎>真係令人好煩厭!!!

• ^_^,

又如何? 報警拉我吧!

萬實四赤柱邊度有呀?

by 另一煙人

另一煙人..我覺得自己有教養架..但我梗加知道乜野叫.."口德"

• 我真係好唔明

呢個 topic 擺到明講食煙

點解 d 反吸煙人士仲要入黎?

佢地係唔係黑人憎呢?

又係唔係好似....

呢道明明係吸煙區

但 d 唔食煙o既人夾硬坐落去

又話人地逼佢地食2手煙

咁佢地係唔係冇帶個腦出街

又係唔係撩交嗌呢?

• 我真係好唔明

呢個 topic 擺到明講食煙

點解 d 反吸煙人士仲要入黎?

佢地係唔係黑人憎呢?

又係唔係好似....

呢道明明係吸煙區

又話人地逼佢地食2手煙

又係唔係撩交嗌呢?

by 食煙人 - 01/03/07 15:22

-------------------------------------------

你都好好笑

香港有樣野叫言論自由!

你可以寫,點解唔可以比人入黎睇同批評?

你反省下啦

• 食煙人

同意你所講, 就正如我地唔會入d''反吸煙人士''既版罵人唔比自由我地!

• 另一煙人,

拉你? haha~~唔使, 香煙會令你求生不得求死不能架啦...

你都識得叫我哋煙鏟啦(不過唔該唔好加個死字)梗係食煙啦, 我哋又點會屎呢???

有d人成日唔係講<死>就講<屎>真係令人好煩厭!!!

by 煙民 - 01/03/07 15:17

煙民..佢個口好臭架..你最好就唔好同佢講咁多野呀..臭到你就唔好喇..

• 又係唔係好似....

呢道明明係吸煙區

又話人地逼佢地食2手煙

又係唔係撩交嗌呢?

by 食煙人

講得好......

^_^ ,

求生不得求死不能, 你拍戲架?

haha笑死我

• 另一煙人,

拉你? haha~~唔使, 香煙會令你求生不得求死不能架啦...

by ^_^

自己做唔到野就咪多事搵交嗌

• 死煙剷咪食煙剷lor

• 我聽過有人話如果好似大排擋咁只要有蓬都唔食得, 一定要完全露天!!!哩d哋方到底去邊度揾呢???

• 死煙剷咪食煙剷lor

by 唔食煙

你都幾惡架喎食煙剷

• 你都好好笑

香港有樣野叫言論自由!

你可以寫,點解唔可以比人入黎睇同批評?

你反省下啦

by 9 up - 01/03/07 15:25批評???阿9 up人唔該你睇番曬之前果d post..某d人既言論你都覺得咁都叫批評既話..我覺得你真係好襯你既名lor..我覺得果d人講既野唔係批評..係撩交嘈lor..

• 我係唔食煙o既人

但絕對支持吸煙人士有佢地o既自由

點解吸煙人士會尊重d非吸煙o既人,但又有d非吸煙o既人又唔識尊重人地(下下叫人去死…比你影衰曬d非吸煙o既人)

唔好意思...稍為離左題

以前我都支持鄭+富,但睇到佢呢均o係反吸煙運動,擺出個姿態係:"我唔食煙!所以唔比你地食煙",好令人反感;所以我決定以後唔會再支持佢同佢d黨員

• 呢道明明係吸煙區

又話人地逼佢地食2手煙

又係唔係撩交嗌呢?

by 食煙人

感覺就好似某人撩人打交點知唔夠人打, 走去報警話有人打佢要拉人

• 其實我覺得整吸煙區都係多餘,吸煙就要禁得徹底,除左自己屋企廁所,自己間房外,邊度都唔盡食煙,仲要禁埋入口煙草既數量,咁樣先至係全面禁煙.

十個有八個都唔食煙,少數要服從多數,食煙既人講自由人權,佢要都要諗下係咪尊重唔食煙既大多數人既意願

• 就係因為你地吸煙gei喜好,就要d唔食煙gei人食你地d二手煙,你唔覺得咁樣好自私咩,明知食煙係危害健康,唔係唔比你地食,只係唔好影響到人jet,又有咩唔arm呀

• 講返正題:

而家有好多餐廳或coffee shop整多忽"露天"座位出黎啦,我諗都係為左方便d吸煙人士

我知道美麗華商場間'客家好棧'有戶外坐位,上個月就仲係吸煙區,而家唔知仲係咪呢?

• 香港男仔哈哈哈哈....少數要服從多數, 咁過多幾十年香港女多男少, 如果女性要你地男性食屎咁又你係咪少數要服從多數呀??

• 十個食客,有八個食客唔想食二手煙,仲唔叫多數呀,你問下樓下間茶餐廳既食客.

冇左呢批煙民,我都會幫襯多幾次茶餐廳,多左一批生客,茶餐廳老闆又賺多咗,所以禁煙對食肆同埋娛樂場所根本冇影響,仲會鼓勵我多啲消費.

Log in to reply