我係公司入面只搵到文件,搵唔到朋友……

• 因為我覺得係公司入面果D叫做係同事或者叫做係敵人…而朋友係無既…
    有無同我一樣既朋友只係有工作而搵唔到朋友呢?

• 我全公司同事都做哂fd@@
    除左幾個鬼佬老細之外 XD

• 姊妹朋友又結曬婚,唔好意思成日約姊妹朋友出街…

• 咁你都幾好丫…

• 公還公私還私, 商場如戰場, 阿爸都無面比架. 朋友? 把口就個個都係, 邊有真正朋友架, 戰場黎架.

• 好奇怪既公司
    所有同事都會盡量夾到一齊食lunch吹水~!
    又會一齊約去跑步游水
    所以十幾個人都好fd

雖然我好少跟佢地去玩
    但都覺得同佢地食lunch係好開心既事

• 我地呢行既行頭好窄
    行出黎大家都做番咁多年, 而且工作性質又係自己做自己野既
    所以都無乜話大家有競爭

• 雨聲 replied @ 2009-06-27 11:19 am

公還公私還私, 商場如戰場, 阿爸都無面比架. 朋友? 把口就個個都係, 邊有真正朋友架, 戰場黎架.

朋友都可以變敵人

• 空間 replied @ 2009-06-27 11:21 am
    朋友都可以變敵人

我覺得, 人事複雜既公司好難做落去 一一

• Kort replied @ 2009-06-27 11:22 am

空間 replied @ 2009-06-27 11:21 am

朋友都可以變敵人

我覺得, 人事複雜既公司好難做落去 一一

只係面具o者

• 空間 replied @ 2009-06-27 11:25 am
    只係面具o者

我唔鍾意咁假 一一"

做過兩間公司, 第一間有少少人事鬥爭, 不過都acceptable
    而家做呢間保險, d人真係自發性咁約下約下成間公司去跑馬拉松@@

• 心裡面, 個個都要當敵人. 商場之上, 利字當頭, 嘜都有得出賣呀. 

期望公司裡面有真朋友? 哈! 真係小朋友~

• 我初初做野時好易信人,覺得好傾兩句對我好D我就信曬架當曬係朋友咁
    但自從被出買之後我就覺得公司只有同事或者敵人

• 雨聲 replied @ 2009-06-27 11:26 am

心裡面, 個個都要當敵人. 商場之上, 利字當頭, 嘜都有得出賣呀. 

期望公司裡面有真朋友? 哈! 真係小朋友~

呢樣野暫時我都唔駛擔心既
    畢竟我知道自己只係個trainee, 所以對其他人都無乜威脅性
    就算真係有內鬥, 都扯唔上我
    =]

• kal_kal replied @ 2009-06-27 11:27 am

我初初做野時好易信人,覺得好傾兩句對我好D我就信曬架當曬係朋友咁
    但自從被出買之後我就覺得公司只有同事或者敵人

well我俾ex出賣之後我都唔信女人啦 一,一"

• 現在的公司分分鍾炒人,不好話不當您是朋友,不玩到您走都算好啦.

• Kort

ex點出賣你

• Kort,
    我初入公司個職位都係無威脅性,但入咗個同我同級既人之後就唔係咁講…
    我初時都係同你諗法一樣,但到咗升級位時就會有人開始做野…你會變咗佢地既假想敵…

• 空間 replied @ 2009-06-27 11:34 am

Kort
    ex點出賣你

確切d講, 係俾綠帽子我戴者
    無咩特別

• In work u usualy can't find any fds.

why u want fds in ur company?

How old are u?

• kal_kal replied @ 2009-06-27 11:35 am

Kort,
    我初入公司個職位都係無威脅性,但入咗個同我同級既人之後就唔係咁講…
    我初時都係同你諗法一樣,但到咗升級位時就會有人開始做野…你會變咗佢地既假想敵…

我地公司就算升到director, 都只係自己做自己野
    唔會管人事 一一"

• Kort,
    男女關系係最煩架…
    所以我唔會搵公司男同事拍拖…

• Kort , sorry for u, that's why I never trust

pol in my mind~

• 公司係冇朋友既

• kal_kal replied @ 2009-06-27 11:40 am

Kort,
    男女關系係最煩架…
    所以我唔會搵公司男同事拍拖…

我公司連女同事都無 囧
    有既只係一d稱為阿姐既物體

• Kort replied @ 2009-06-27 11:37 am

空間 replied @ 2009-06-27 11:34 am

Kort

ex點出賣你

確切d講, 係俾綠帽子我戴者

無咩特別

咁又唔同,男歡女愛,好平常~岩咪一齊,唔岩咪分開,老婆就話o者,女友,佢都仲有權選擇

• care replied @ 2009-06-27 11:40 am

Kort , sorry for u, that's why I never trust

本來我都覺得兩個人之間係要信任
    不過而家真係好難再信...
    我覺得我d同事仲reliable一d

• Hi kal kal,

妳的公司同kort 的不同,妳的是「正常」了。

• 空間 replied @ 2009-06-27 11:42 am
    咁又唔同,男歡女愛,好平常~岩咪一齊,唔岩咪分開,老婆就話o者,女友,佢都仲有權選擇

以前唔識, 而家睇化左

• Kort , sorry for u, that's why I never trust

• 因為我覺得係公司入面果D叫做係同事或者叫做係敵人…而朋友係無既…

有無同我一樣既朋友只係有工作而搵唔到朋友呢?

................................

我覺得你呢個諗法幾好, 人心險惡呀!

我就係唔識咁諗, 所以成日出事, 攪到好唔開心.

不過仲要加多句, 要堅持公司入面果D叫做係同事或者叫做係敵人, 但表面要和藹可親. 咁先係完美.

• Care replied @ 2009-06-27 11:43 am

Hi kal kal,
    妳的公司同kort 的不同,妳的是「正常」了。

但我舊公司都無乜架bor@@
    係咪我太cherry potato呢 =v=

• Kort,
    我地係一組組人做野,每人都有自己A/C既客,都係自己做自己野,但係我以前個同事好叻,扮野請教你野,我又無所謂既咁答佢囉,佢知個答案方法之後就去經理到扮係自己諗既

• Kort replied @ 2009-06-27 11:44 am

空間 replied @ 2009-06-27 11:42 am

以前唔識, 而家睇化左

由朋友變做塭同事都會出事,

• Kal kal,

咁妳係公司咪好寂寞?

或者講孤獨至啱

• Kal kal,

妳同事都幾賤

• 我公司唔同
    大佬細接生意俾我地呢d細既做,
    由inspection到settlement都係自己一腳踢
    而且每個都已經做到飽哂, 所以無人想接野做,
    為左唔想自己死, 會好高興咁送d job俾同事做 XD

• Kal kal,

你個同事好衰...

但我d同事都一樣啦!

• hi all

• 仲有選擇權可以分手先啫

• kal_kal replied @ 2009-06-27 11:48 am

Kort,

我地係一組組人做野,每人都有自己A/C既客,都係自己做自己野,但係我以前個同事好叻,扮野請教你野,我又無所謂既咁答佢囉,佢知個答案方法之後就去經理到扮係自己諗既

大把d人,嬲得幾多

• 幾年冇用過個account以為用唔到

• Care replied @ 2009-06-27 11:53 am

仲有選擇權可以分手先啫

一日未死, 都有權架

哈~!呢個真!

• wine tree,
    我好同意你講法,我依家就算唔鍾意果D同事,我都會用我平時對其他人的禮貌態度對佢地,同埋只係係自己個位到做野,唔理D煩野

• 我唸都好多人係公司入面只搵到文件,搵唔到朋友

• 我以前有同事叫我教佢嘢

教完又話其實自己唔需要知咁多

即係暗示自己冇學到你嘢

賤唔賤?

• Kort replied @ 2009-06-27 11:54 am

Care replied @ 2009-06-27 11:53 am

仲有選擇權可以分手先啫

一日未死, 都有權架

哈~!呢個真!

有d人真係好霸道

• Care replied @ 2009-06-27 11:56 am

我以前有同事叫我教佢嘢
    教完又話其實自己唔需要知咁多
    即係暗示自己冇學到你嘢
    賤唔賤?

係你講多左
    同埋佢太坦白者= =+

• Lux hi!

Kort 明白

其實總結一句,即係要對公司有正確嘅睇法

唔好有無謂嘅 fantasy, right?

• 獨獨同寂寞又唔講得,不過係悶囉…不過有D好同事叫我出街食飯我有時間都會去架…有時無人約咁自己行下街囉…

空間,
    我依家已化哂,有料同無料既人人地會知,所以我無再嬲啦

Log in to reply