關於公司 本人與 我同事同時離職一事

• 小弟仲細,唔識處埋D 人事問題,請幫幫手教下我 OR 比下意見丫

我地2個男仔(先同事後朋友) , 其他同事都話我地好似兄弟咁
    我地都唸住唔做 , 佢因為工作量同收入不成正比 , 我就想轉工作環境
    我地都有為公司著想 , 都有傾過我地唔一齊走會好D , 肺事好似玩野咁 , 同埋唔洗公司負擔咁大

我同事講左先(都有講佢點解唔做) , 佢上司就叫佢唸唸先
    到我同我上司講 , 都係唸住為公司著想 , 咪同我上司講我同我同事傾左d咩囉
    我有同我上司講:我唔想一我地一齊去搞到好似玩野咁 , 睇下你點樣安排
    我上司同我講:我同我同事唔同部門 , 獨立咁睇
    咁我上司咁講姐係我地一齊走都唔係問題LA
    點知轉個頭 , 我同事既上司同我同事講
    :[ 你同事講話你唔做 , 所以我唔做 ]

咁比人玩法真係唔知點做好

唔該咁多位教教小弟丫......THX

• 真係想有人幫下我

• 工作地方保留私人感情,
    公還公, 私還私.
    你當呢句說話廢架???

• 點醒你啦 replied @ 2009-06-25 10:24 am

工作地方保留私人感情,

公還公, 私還私.

你當呢句說話廢架???

好直好串....不過好岩

我都知道呢句話既意義

但係,我真係我真係一個覺得我為人人

都知道唔係人人都為我 , 童心未泯 , 仲覺得實會有人接受既

咁有冇見招既方法教教小弟呀?><

• 工作地方唔可以有私人感情 ?? 唔係掛 ~

小朋友 ... 你既然都做左你應該做既野咯 ... 問心無愧咪得囉 ... 仲有咩問題 ?

• I think you are really a young boy. No need to care what others think. Don't think you are that important to the company, especially you and your friend are in 2 different depts. The company will still run without you two.

Just resign and leave the company in accordance with your own plan and schedule.

• 你係知..
    但你仲未明囉
    慢慢浸下啦小朋友
    覺得對就去做啦

• EaSyFun replied @ 2009-06-25 10:32 am

工作地方唔可以有私人感情 ?? 唔係掛 ~

小朋友 ... 你既然都做左你應該做既野咯 ... 問心無愧咪得囉 ... 仲有咩問題 ?

我可以接受到人地點話我

但係而家咁好似係我搞到我同事拉我走咁

我唔想搞到佢呀

• r replied @ 2009-06-25 10:33 am

I think you are really a young boy. No need to care what others think. Don't think you are that important to the company, especially you and your friend are in 2 different depts. The company will still run without you two.

Just resign and leave the company in accordance with your own plan and schedule.

就係覺得咁樣好似好自私咁...

• 把口係人地度 ... 人地講咩你都管唔到架喇

唔通你兩個走左之後 .. 有人講你地 ... 你又要返黎澄清咩

• 點醒你啦 replied @ 2009-06-25 10:34 am

你係知..

但你仲未明囉

慢慢浸下啦小朋友

覺得對就去做啦

咁點先可以唔會連累到我同事呢??

• EaSyFun replied @ 2009-06-25 10:41 am

把口係人地度 ... 人地講咩你都管唔到架喇

唔通你兩個走左之後 .. 有人講你地 ... 你又要返黎澄清咩

而家連我同事都有小小忍悔既說話比我聽呢

我走就唔怕 , 我既覆理暦信一定好

驚我同事果封唔好呀

• 我一向都覺得要唔做就唔做, 自己決定, 更不要同同事相量.

直到自己封信已出之後才說, 但最好越遲講越好啦!

• 糖微 replied @ 2009-06-25 10:54 am

我一向都覺得要唔做就唔做, 自己決定, 更不要同同事相量.

直到自己封信已出之後才說, 但最好越遲講越好啦!

咁係咪冇得救呀???

• 我覺得你一開始諗你唔做會影響到公司呢樣野就已經有問題

有無聽過 公司唔會因為無左一個人而會死呀?

所以even你同你個朋友一齊走, 要去諗野個人唔係你地兩個,

係公司

再講, 做野係為自己既, 間firm又唔係你, 洗咩同佢講咁多感情?

好多時候都係女人先會講咁多呢d感情既野,

唔係話叫你唔講, 不過你應該諗返關於自己前途多d先,

正如如果公司有財政問題要炒人, 會唔會因為你屋企負擔大而唔炒你?

會, 不過我諗機會唔大囉

• 小朋友...

事到如今, 都無辦法啦...office就係咁...

要記住, 所有老細同上司都係衰人, 甚至係賤人...

唔好睇佢地平時做野無乜野咁,

佢地要擺你上枱既話, 分分鐘你死左都唔知咩事呀..."

• Ken

VanGuard

你地講到真係人情冷曖,世態嚴涼

• 情感的人做情感的事

情感的事會不情而別

情感的人受情感的事

情感的事埋恨有誰知

• 你幾多歲?

做左幾多年野?

• 其實唔細 , 都24

岩岩做左2年文職

做文職真係......學到點做人...haha

• 而家咪隨遇而安囉, 可以點姐.

• 小朋友 replied @ 2009-06-25 11:26 am

其實唔細 , 都24

岩岩做左2年文職

做文職真係......學到點做人...haha

...........................

唔好咁講, 學做人呢家野, 要學一生一世都學唔完呀~

• 其實你地做文職既

係咪計謀而生既呢

我做文職都係想學呢D野GA

• 我都好想學..

有高手嗎?

• 糖微 replied @ 2009-06-25 11:31 am

我都好想學..

有高手嗎?

謀計媾女我就掂 , 其他就,,,,,,,,

• 辦公室政治....

一定要自己試過至識點拆....

或者同朋友傾下, 從朋友偷師...

千萬唔好搵同事傾, 除非真係肝膽相照啦....

• 24......
    你真係以為自己吾細呀?
    34係咩呀?
    44係咩呀?
    你慢慢比心機學啦你

• 冇人回了

咁我姐係應該唔好理 , 唔好交代咁多最好....

唔該哂咁多位

• 我30, 做左7年野, 做audit

你做左個兩年梗係入世未深啦, 一d都唔出奇

要保護自己就要自私d, 唔係好易無拿拿好似你咁, 煩餐死

• 點醒你啦 replied @ 2009-06-25 11:39 am

24......

你真係以為自己吾細呀?

34係咩呀?

44係咩呀?

你慢慢比心機學啦你

自知唔細 , 好比借口給自己

唉.....

你呢,你似做大粒野喎

• Ken replied @ 2009-06-25 11:40 am

我30, 做左7年野, 做audit

................................

我就係衰在唔夠自私自利...

• Ken replied @ 2009-06-25 11:40 am

我30, 做左7年野, 做audit

@@做野又用腦 , 人事又用腦

24YRS個樣都34 LA....HAHA

• 糖微 replied @ 2009-06-25 11:46 am

我好覺得要睇本性,唔係好難改到

• 小朋友 replied @ 2009-06-25 11:43 am

點醒你啦 replied @ 2009-06-25 11:39 am

24......
    你真係以為自己吾細呀?
    34係咩呀?
    44係咩呀?
    你慢慢比心機學啦你

自知唔細 , 好比借口給自己
    唉.....
    你呢,你似做大粒野喎

吾好理人喇....顧掂自己先啦....煩埋D低能野.........

• 糖微 replied @ 2009-06-25 11:46 am

應該係咁講, 要識得係唔損害人地既利益去保護自己

唔好下下都同人搭膊頭扮friend, 死左都唔知咩事

無話一定要自利, 呢個係一個defensive approach

• 份份工都係要用腦架啦....

就連擔擔抬抬都要....

小朋友,

你做多幾年野就知架喇....

• 小朋友 replied @ 2009-06-25 11:50 am

糖微 replied @ 2009-06-25 11:46 am

禽畜類咩? 睇本性.....
    人有智慧架....學下啦

• 應該係咁講, 要識得係唔損害人地既利益去保護自己

無話一定要自利, 呢個係一個defensive approach

絕對認同 Ken 哥咁講~

• Ken replied @ 2009-06-25 11:51 am

應該係咁講, 要識得係唔損害人地既利益去保護自己

。。。。。。。。。。。。。。。。。

話係咁話啦!

但做起上黎唔容易囉。

自己心太軟,口又直。人地講2句自己又當左真,仲講講下講左自己D野出黎。。。><

• 小朋友 replied @ 2009-06-25 11:50 am

糖微 replied @ 2009-06-25 11:46 am

。。。。。。。。。。。。。。

都係嫁。

本性。。。真係好難改。

• 糖微 replied @ 2009-06-25 11:55 am

即係唔係人人叫你幫手就要義不容辭個隻囉

要量力而為, 同埋唔好'種'慣d人, 因為有一次就會有下一次

你第一次拒絕左佢咁佢就唔會再搞你, 如果你應允左一次, 個要求只會愈來愈過份

到時你要拒絕仲難

• Ken replied @ 2009-06-25 12:01 pm

糖微 replied @ 2009-06-25 11:55 am

即係唔係人人叫你幫手就要義不容辭個隻囉

要量力而為, 同埋唔好'種'慣d人, 因為有一次就會有下一次

你第一次拒絕左佢咁佢就唔會再搞你, 如果你應允左一次, 個要求只會愈來愈過份

到時你要拒絕仲難

。。。。。。。。。。。。。。。。。。

唉。。。知啦!

我會努力學習∼

Log in to reply