關於公司 本人與 我同事同時離職一事

• <p><font size="3">小弟仲細,唔識處埋D 人事問題,請幫幫手教下我 OR 比下意見丫<br /><br />我地2個男仔(先同事後朋友) , 其他同事都話我地好似兄弟咁<br />我地都唸住唔做 , 佢因為工作量同收入不成正比 , 我就想轉工作環境<br />我地都有為公司著想 , 都有傾過我地唔一齊走會好D , 肺事好似玩野咁 , 同埋唔洗公司負擔咁大<br /><br />我同事講左先(都有講佢點解唔做) , 佢上司就叫佢唸唸先<br />到我同我上司講 , 都係唸住為公司著想 , 咪同我上司講我同我同事傾左d咩囉<br />我有同我上司講:我唔想一我地一齊去搞到好似玩野咁 , 睇下你點樣安排<br />我上司同我講:我同我同事唔同部門 , 獨立咁睇<br />咁我上司咁講姐係我地一齊走都唔係問題LA<br />點知轉個頭 , 我同事既上司同我同事講<br />:[ 你同事講話你唔做 , 所以我唔做 ]<br /><br />咁比人玩法真係唔知點做好<br /><br />唔該咁多位教教小弟丫......THX<br /></font></p>

• 真係想有人幫下我

• 工作地方保留私人感情,<br />公還公, 私還私.<br />你當呢句說話廢架???

• 點醒你啦 replied @ 2009-06-25 10:24 am
    <br>
    <br>工作地方保留私人感情,
    <br>公還公, 私還私.
    <br>你當呢句說話廢架???
    <br>
    <br>好直好串....不過好岩
    <br>我都知道呢句話既意義
    <br>但係,我真係我真係一個覺得我為人人
    <br>都知道唔係人人都為我 , 童心未泯 , 仲覺得實會有人接受既
    <br>
    <br>咁有冇見招既方法教教小弟呀?><

• 工作地方唔可以有私人感情 ?? 唔係掛 ~
    <br>
    <br>小朋友 ... 你既然都做左你應該做既野咯 ... 問心無愧咪得囉 ... 仲有咩問題 ?

• I think you are really a young boy. No need to care what others think. Don't think you are that important to the company, especially you and your friend are in 2 different depts. The company will still run without you two.
    <br>
    <br>Just resign and leave the company in accordance with your own plan and schedule.

• 你係知..<br />但你仲未明囉<br />慢慢浸下啦小朋友<br />覺得對就去做啦

• EaSyFun replied @ 2009-06-25 10:32 am
    <br>
    <br>工作地方唔可以有私人感情 ?? 唔係掛 ~
    <br>
    <br>小朋友 ... 你既然都做左你應該做既野咯 ... 問心無愧咪得囉 ... 仲有咩問題 ?
    <br>
    <br>我可以接受到人地點話我
    <br>
    <br>但係而家咁好似係我搞到我同事拉我走咁
    <br>我唔想搞到佢呀

• r replied @ 2009-06-25 10:33 am
    <br>
    <br>I think you are really a young boy. No need to care what others think. Don't think you are that important to the company, especially you and your friend are in 2 different depts. The company will still run without you two.
    <br>
    <br>Just resign and leave the company in accordance with your own plan and schedule.
    <br>
    <br>就係覺得咁樣好似好自私咁...

• 把口係人地度 ... 人地講咩你都管唔到架喇
    <br>唔通你兩個走左之後 .. 有人講你地 ... 你又要返黎澄清咩
    <br>

• 點醒你啦 replied @ 2009-06-25 10:34 am
    <br>
    <br>你係知..
    <br>但你仲未明囉
    <br>慢慢浸下啦小朋友
    <br>覺得對就去做啦
    <br>
    <br>咁點先可以唔會連累到我同事呢??

• EaSyFun replied @ 2009-06-25 10:41 am
    <br>
    <br>把口係人地度 ... 人地講咩你都管唔到架喇
    <br>唔通你兩個走左之後 .. 有人講你地 ... 你又要返黎澄清咩
    <br>
    <br>而家連我同事都有小小忍悔既說話比我聽呢
    <br>我走就唔怕 , 我既覆理暦信一定好
    <br>驚我同事果封唔好呀

• 我一向都覺得要唔做就唔做, 自己決定, 更不要同同事相量.
    <br>直到自己封信已出之後才說, 但最好越遲講越好啦!

• 糖微 replied @ 2009-06-25 10:54 am
    <br>
    <br>我一向都覺得要唔做就唔做, 自己決定, 更不要同同事相量.
    <br>直到自己封信已出之後才說, 但最好越遲講越好啦!
    <br>
    <br>咁係咪冇得救呀???

• 我覺得你一開始諗你唔做會影響到公司呢樣野就已經有問題
    <br>有無聽過 公司唔會因為無左一個人而會死呀?
    <br>
    <br>所以even你同你個朋友一齊走, 要去諗野個人唔係你地兩個,
    <br>係公司
    <br>
    <br>再講, 做野係為自己既, 間firm又唔係你, 洗咩同佢講咁多感情?
    <br>好多時候都係女人先會講咁多呢d感情既野,
    <br>唔係話叫你唔講, 不過你應該諗返關於自己前途多d先,
    <br>正如如果公司有財政問題要炒人, 會唔會因為你屋企負擔大而唔炒你?
    <br>會, 不過我諗機會唔大囉

• 小朋友...
    <br>
    <br>事到如今, 都無辦法啦...office就係咁...
    <br>要記住, 所有老細同上司都係衰人, 甚至係賤人...
    <br>唔好睇佢地平時做野無乜野咁,
    <br>佢地要擺你上枱既話, 分分鐘你死左都唔知咩事呀..."

• Ken
    <br>VanGuard
    <br>
    <br>你地講到真係人情冷曖,世態嚴涼

• 情感的人做情感的事
    <br> 情感的事會不情而別
    <br> 情感的人受情感的事
    <br> 情感的事埋恨有誰知

• 你幾多歲?
    <br>做左幾多年野?

• 其實唔細 , 都24
    <br>岩岩做左2年文職
    <br>做文職真係......學到點做人...haha

• 而家咪隨遇而安囉, 可以點姐.

• 小朋友 replied @ 2009-06-25 11:26 am
    <br>
    <br>其實唔細 , 都24
    <br>岩岩做左2年文職
    <br>做文職真係......學到點做人...haha
    <br>
    <br>...........................
    <br>
    <br>唔好咁講, 學做人呢家野, 要學一生一世都學唔完呀~

• 其實你地做文職既
    <br>係咪計謀而生既呢
    <br>我做文職都係想學呢D野GA

• 我都好想學..
    <br>
    <br>有高手嗎?

• 糖微 replied @ 2009-06-25 11:31 am
    <br>
    <br>我都好想學..
    <br>
    <br>有高手嗎?
    <br>
    <br>謀計媾女我就掂 , 其他就,,,,,,,,

• 辦公室政治....
    <br>一定要自己試過至識點拆....
    <br>或者同朋友傾下, 從朋友偷師...
    <br>千萬唔好搵同事傾, 除非真係肝膽相照啦....

• 24......<br />你真係以為自己吾細呀?<br />34係咩呀?<br />44係咩呀?<br />你慢慢比心機學啦你

• 冇人回了
    <br>
    <br>咁我姐係應該唔好理 , 唔好交代咁多最好....
    <br>
    <br>唔該哂咁多位

• 我30, 做左7年野, 做audit
    <br>你做左個兩年梗係入世未深啦, 一d都唔出奇
    <br>要保護自己就要自私d, 唔係好易無拿拿好似你咁, 煩餐死
    <br>

• 點醒你啦 replied @ 2009-06-25 11:39 am
    <br>
    <br>24......
    <br>你真係以為自己吾細呀?
    <br>34係咩呀?
    <br>44係咩呀?
    <br>你慢慢比心機學啦你
    <br>
    <br>自知唔細 , 好比借口給自己
    <br>唉.....
    <br>你呢,你似做大粒野喎

• Ken replied @ 2009-06-25 11:40 am
    <br>
    <br>我30, 做左7年野, 做audit
    <br>要保護自己就要自私d, 唔係好易無拿拿好似你咁, 煩餐死
    <br>
    <br>................................
    <br>
    <br>我就係衰在唔夠自私自利...

• Ken replied @ 2009-06-25 11:40 am
    <br>
    <br>我30, 做左7年野, 做audit
    <br>
    <br>@@做野又用腦 , 人事又用腦
    <br>24YRS個樣都34 LA....HAHA

• 糖微 replied @ 2009-06-25 11:46 am
    <br>
    <br>
    <br>我好覺得要睇本性,唔係好難改到

• <font color="#666666">小朋友 replied @ 2009-06-25 11:43 am<br /><br /></font>
    <br><div style="OVERFLOW: hidden; WIDTH: 600px">點醒你啦 replied @ 2009-06-25 11:39 am <br /><br />24...... <br />你真係以為自己吾細呀? <br />34係咩呀? <br />44係咩呀? <br />你慢慢比心機學啦你 <br /><br />自知唔細 , 好比借口給自己 <br />唉..... <br />你呢,你似做大粒野喎</div>
    <br><br /><br /><br />吾好理人喇....顧掂自己先啦....煩埋D低能野.........

• 糖微 replied @ 2009-06-25 11:46 am
    <br>
    <br>應該係咁講, 要識得係唔損害人地既利益去保護自己
    <br>唔好下下都同人搭膊頭扮friend, 死左都唔知咩事
    <br>無話一定要自利, 呢個係一個defensive approach

• 份份工都係要用腦架啦....
    <br>就連擔擔抬抬都要....
    <br>
    <br>小朋友,
    <br>你做多幾年野就知架喇....

• <font color="#666666">小朋友 replied @ 2009-06-25 11:50 am<br /><br /></font>
    <br><div style="OVERFLOW: hidden; WIDTH: 600px">糖微 replied @ 2009-06-25 11:46 am <br /><br />我就係衰在唔夠自私自利... <br /><br />我好覺得要睇本性,唔係好難改到</div>
    <br><br /><br />禽畜類咩? 睇本性.....<br />人有智慧架....學下啦

• 應該係咁講, 要識得係唔損害人地既利益去保護自己
    <br>唔好下下都同人搭膊頭扮friend, 死左都唔知咩事
    <br>無話一定要自利, 呢個係一個defensive approach
    <br>
    <br>絕對認同 Ken 哥咁講~

• Ken replied @ 2009-06-25 11:51 am
    <br>
    <br>應該係咁講, 要識得係唔損害人地既利益去保護自己
    <br>
    <br>。。。。。。。。。。。。。。。。。
    <br>
    <br>話係咁話啦!
    <br>但做起上黎唔容易囉。
    <br>自己心太軟,口又直。人地講2句自己又當左真,仲講講下講左自己D野出黎。。。><

• 小朋友 replied @ 2009-06-25 11:50 am
    <br>
    <br>糖微 replied @ 2009-06-25 11:46 am
    <br>
    <br>
    <br>我好覺得要睇本性,唔係好難改到
    <br>
    <br>。。。。。。。。。。。。。。
    <br>
    <br>都係嫁。
    <br>本性。。。真係好難改。
    <br>

• 糖微 replied @ 2009-06-25 11:55 am
    <br>
    <br>即係唔係人人叫你幫手就要義不容辭個隻囉
    <br>要量力而為, 同埋唔好'種'慣d人, 因為有一次就會有下一次
    <br>你第一次拒絕左佢咁佢就唔會再搞你, 如果你應允左一次, 個要求只會愈來愈過份
    <br>到時你要拒絕仲難

• Ken replied @ 2009-06-25 12:01 pm
    <br>
    <br>糖微 replied @ 2009-06-25 11:55 am
    <br>
    <br>即係唔係人人叫你幫手就要義不容辭個隻囉
    <br>要量力而為, 同埋唔好'種'慣d人, 因為有一次就會有下一次
    <br>你第一次拒絕左佢咁佢就唔會再搞你, 如果你應允左一次, 個要求只會愈來愈過份
    <br>到時你要拒絕仲難
    <br>
    <br>。。。。。。。。。。。。。。。。。。
    <br>唉。。。知啦!
    <br>我會努力學習∼

Log in to reply