十年前....我識左個有錢仔....

• 一個太子仔, 老豆係6x-8x年代發左跡, 後黎百爺過身之後就繼承遺產..
    當時既佢, 住跑馬地半山獨立屋, 望住馬場全景
    屋企有最新最大既電視, 各式各樣既遊戲機, 模型, 出入有林寶, 食飯去富臨(有幸當年15歲既我都可以跟佢入去食過一次..)

十年後既今日, 佢已經搬左去觀塘工廠區租個$5k既小單位住, 出入搭巴士...

富, 可以不過兩代

• 失去了先人剩下的,
    換來了寶貴的教訓和道理。

• 佢而家好似係大陸開左個小工場整d小東西賣

不過應該無乜市場...蝕錢多過食飯

• 正宗敗家仔,正所謂有咁耐風流有咁耐折墮,點都好,佢都曾經風光過,呢d情況,好難翻到身

不過,點解你話:當年有幸去富臨食過呢?係富臨食飯無咩咁了不起丫...話時話,你有無同佢上過床?

• 你朋友而家幾多歲呀

• 我朋友而家4x架喇

不過,點解你話:當年有幸去富臨食過呢?係富臨食飯無咩咁了不起丫...話時話,你有無同佢上過床?

因為我咁大個仔, 都係第一次食個lunch要3k

上床麻...我對男人無咩興趣, 佢都係

• 富, 可以不過兩代

Of cos

• 創業難, 守業更難.

中國歷史不斷改朝換代就已經係一個好好0既例子

• Don replied @ 2009-06-06 12:17 pm

he's not Gay

• 我屋企在我太公(亞爺個老豆)年代有三棟全新四層的唐樓收租

佢死左,到亞爺死埋, 再到我老豆

只剩下一棟又殘又舊, 賣都唔再值錢的單位

• 哈,我睇下睇下都知你係男仔黎

唔知點解有人誤會你係女仔

• cos lots of silly people around ma

• me too replied @ 2009-06-06 12:23 pm

我屋企在我太公(亞爺個老豆)年代有三棟全新四層的唐樓收租

佢死左,到亞爺死埋, 再到我老豆

只剩下一棟又殘又舊, 賣都唔再值錢的單位

well, 我屋企都係咁situation, 不過舊樓都有價值架

我阿姨有個舊單位, 賣左400粒

有發展商全橦收購發展

我亦有朋友個本來$400~500粒既單位賣左$1800粒

完全係睇你自己識唔識岩時機賣

• 我見過呢位版主出post, 所以我認得佢係仔.

我呀爺個老豆0個一代都係好有錢, 係大陸有田有地, 不過後來比個敗家仔 (唔係我呀爺, 好似係佢唔知細佬定呀叔) 玩女人食鴉片敗曬0的錢

又係另一個富不過兩代0既例子

• AA replied @ 2009-06-06 12:24 pm

哈,我睇下睇下都知你係男仔黎

唔知點解有人誤會你係女仔

佢以為識有錢仔既一定係女黎~哈哈

• 佢以為識有錢仔既一定係女黎~哈哈

話時話,你點15歲點識到個太子仔?

你歌陣算唔算係榜友?

• AA replied @ 2009-06-06 12:36 pm

果時佢都3x歲架喇

因為我同我老豆去玩模型(family day)

反而係佢主動黎識我地...因為我老豆整模型好鬼勁 =_=+

• 你可唔可以講下佢點樣由富變成依家咁

係咪行衰運

• 哈哈哈哈哈,好好笑,有人問你有冇佢上過床......

• 五尺, 點解你D相,硬係好似想比人睇個樣但係又睇唔到嘅?

• I am lucky that my family fortune keeps growing and I am the 3rd generation lah:-)

My medium term goal: grow the family fortune to over HK$10 billion (100億) within the next 10-15 years.

• Lung yeung, you have no vision at all

• Federic replied @ 2009-06-06 1:24 pm

I am lucky that my family fortune keeps growing and I am the 3rd generation lah:-)

My medium term goal: grow the family fortune to over HK$10 billion (100億) within the next 10-15 years.

我在此恭祝你唔好未來呢十至十五年喇, 好似中國當年咁, 黎個五年計劃, 你0既財富可以超愈李嘉誠, 再過多五年可以超愈Bill Gate.

陳奕迅fans仝人鞠躬~

• easonfan,

I am realistic and I will be happy to retire with 100億 in my bank account in 10-15 years time. I can retire now but I don't think 20億 is enough................

• Federic replied @ 2009-06-06 1:34 pm

easonfan,

I am realistic and I will be happy to retire with 100億 in my bank account in 10-15 years time. I can retire now but I don't think 20億 is enough................

我知呀, 人有邊個唔現實??

但係你既然身為一個CEO, 咁你應該有呢個"五年計劃"0既雄心壯志, 係咪先?

我等住見你上頭版

• Thanks, easonfan. When I accomplish my goal, I will invite you and Eason Chan to have dinner at my hotel:-)

• AA replied @ 2009-06-06 12:51 pm

你可唔可以講下佢點樣由富變成依家咁

係咪行衰運

唔係,

佢自已唔係d咩大花筒黎, 不過人人知佢有錢走去搵佢著數

而且又鬼死咁多親戚話"需要照顧", 又無啦啦有兩個親戚話有份分遺產...打左幾堂官司之後雖然佢嬴左, 但都唔見左一筆..

Log in to reply