點解我咁冇用

• 好辛苦先可以同佢起埋一齊,為左我佢放棄舒適既生活,為左我同佢老公離婚,佢同我講<只要係同你一齊捱,幾辛苦我都會覺得開心,覺得值得>,身邊每個人都認為我好幸運,要好好珍惜佢,但係我卻不思進取,原地踏步,到最後令到你傷心,失望,直至你忍受唔住離開.我真係好愛佢,到現在仍然好掛住佢,好後悔,因為呢件事令我決心努力上進,事業才剛剛有點氣息,又因為種種問題打回原形,現在既我,仍然一無所有,有如一個失去靈魂既軀殼,失去方向鬥志動力,因為自己無用而浪費左短暫既青春,我真係好無用,好無用

• 自責完then wat 呢?

• 你有精神, 時間, 心機咁係呢度打咁多字, 不如將呢D精神, 時間, 心機放係工作上啦

• 我連打電話問你近況既勇氣都無,好想知道你幸福,但好怕你知道我仍然一沉不起,覺得好羞恥,或者我連搵你既資格都無

• 分左手個人係冇曬自信既.....你目前最urgent 既唔係搵你個ex, 係搵返你d自信....otherwise keep住做一pet 垃圾....冇人會可憐你wor...

• 當日你做第三者, 令另一個人受傷
    你認為你地兩個係令人傷心既同時
    有權利得到幸福咩?
    依加呢個結局, 我覺得好正常 wor

• 我連工作都無,再工作亦只會係個低級小職員,我今日心情好低落,希望將件事pot出來,令自己個心舒服d

• 利害..........佩服佩服..

• 我唔需要人可憐,連我自己都唔同情自己,我係值得有今日.我同佢無幸福,唔係因為我當時做第3者,只係因為我唔長進,無好好努力

• don't worry, be happy. don't waste time, find another one.

• broker,多謝.失去佢我好唔開心,但係我接受左呢件事實.目前最唔開心既係,經過呢件事之後,反省過後,努力過後,直至今日,我仍然一洗如貧,打回原形

• nothing replied @ 2009-05-22 2:14 pm

我唔需要人可憐,連我自己都唔同情自己,我係值得有今日.我同佢無幸福,唔係因為我當時做第3者,只係因為我唔長進,無好好努力

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    你放心, 我無可憐過你(笑)

• that's why i said 'don't waste time'. work hard -both working and finding

• 我失左業半年,每日都搵工,去圖書館,希望無工作既日子仍然積極一點,但半年來,仍然未得到一份工作,近日有點心灰意冷,想放棄,但係放棄左,我又可以做什麼?連我自己都唔識答自己

• nothing replied @ 2009-05-22 2:26 pm

我失左業半年,每日都搵工,去圖書館,希望無工作既日子仍然積極一點,但半年來,仍然未得到一份工作,近日有點心灰意冷,想放棄,但係放棄左,我又可以做什麼?連我自己都唔識答自己

+++++++++++++++++++++++++++++++++++
    你放棄睇下, 咪知 lo

• 如果你笑係因為我曾經係第3者,落得今日如此下場,你即管笑,或者一點冷嘲熱諷會成為我既動力

• 近兩日,我的確係放棄既邊緣,心情異常低落,連叫自己努力既聲音都發唔出來,希望呢種狀態只係短暫維持

• 如果你笑係因為我曾經係第3者,落得今日如此下場,你即管笑,或者一點冷嘲熱諷會成為我既動力

----------

真係??咁我都笑下先, 係笑你有骨氣,不過就冇行動力

• 我無笑你, 我只覺得你無用
    一個男人係度自怨自艾?????
    有咩用???????????
    自己係度可憐自己??????

• 你講得無錯,明知要去做,但偏偏唔去做,真係矛盾得可笑.我好希望有一樣東西會幫到我,俾動力我,但係我唔知呢樣會係什麼東西,我希望我信神,但係我實在係唔相信

• 或者感覺上我覺得自己呢刻好可憐,但係我清楚知道我係唔值得可憐.我認為我確實需要一個宣洩既途經,但我再想唔到其他方法,唯有post上來,希望從其他人既對話中得到點啟發

• 在這之前,我留意到she有好多有問題不懂解決既人都會post上來,個時我認為佢地無必要,因為根本無人會幫到佢地.但呢刻我終於明白佢地既心情

• 搵工吧啦你, 咁多野講

• 讓其他人知道自己最羞愧既一面,或許有驚醒自己既作用

• 我同你咁講完
    你應該有番 d 鬥志了吧?!

• 你仲唔搵工?

你好曾呢個失業指數放慢, 豬流感未真正殺到就去搵工啦~~~

你食都無得食真係搵鬼可憐你

• eason,多謝.我每日都會花兩至三小時在搵工項目上,但就係昨日和今日,連把求職網開出來既意願都無

• nothing replied @ 2009-05-22 2:48 pm

eason,多謝.我每日都會花兩至三小時在搵工項目上,但就係昨日和今日,連把求職網開出來既意願都無

what the fuxk!!!!!

兩至三小時?????????

我失業0既時候, 我唔訓覺都終日拎住份報紙, 招職, 電腦廿四小時上住勞工處0既網咁去搵工.

你同我講兩至三小時??????? 你對你0既生計真係一0的誠意都無!

• mimio,多謝.我還以為你對我這種曾作第3者既人有偏見.真係好多謝你.我未感覺到有個份動力,但至少心情好似舒服左,輕鬆左

• 點解你堂堂一個大男人會話自己無用架??

• 當初有人係你身邊支持又唔珍惜, 而家有咩都做住先囉! 怕咩姐?!

人地真係嚴棄你既當初就唔同你一齊啦! 你自己�咧茯J!

• 我每日都靠上網來搵工,都係用email,但適合我既工作,好彩既日子,每日會有幾份,有時就一份都send唔到出去

• nothing replied @ 2009-05-22 2:51 pm

mimio,多謝.我還以為你對我這種曾作第3者既人有偏見.真係好多謝你.我未感覺到有個份動力,但至少心情好似舒服左,輕鬆左

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    咁快 D 去搵返份工啦, 天無絕人之路
    人生有高低, 係咁架啦
    總會搵到既, 努力 D 啦

• eason.多謝你既建議.我仲以為每日兩三小時搵工已經係好多既時間.或者我忽略左其他搵工既途徑

• 而家時勢搵工係難...sales都做住先囉!

• 你登記入josDB 丫...好多工介紹架!

• nothing replied @ 2009-05-22 2:54 pm

我每日都靠上網來搵工,都係用email,但適合我既工作,好彩既日子,每日會有幾份,有時就一份都send唔到出去

咁又點呀? 咁就代表你可以乜都唔做?

我失業0個排, she.com, facebook我都無心情去理會.

• 我三月十三號失業, 三月二十號就已經比我搵到依家呢份工, 到依家做左兩個月.

你諗你喇

• easonfan

你個時搵左幾耐先搵到份新工?

• MIMIO replied @ 2009-05-22 2:59 pm

easonfan

你個時搵左幾耐先搵到份新工?

我三月十三號失業, 三月二十號就已經比我搵到依家呢份工, 到依家做左兩個月.

我失業, 搵工都算快, 一兩個星期就可以埋岸

• easonfan

你好勁 wor, 咁快搵到新工, 咩行業?

• nightwish你講得岩,佢的確無嫌棄過我,只係我自己放棄自己,放棄左佢.作為一個男人跟其他人講自己無用,的確羞恥.我剛剛想起一句知恥近乎勇

mimio,如果人生係有高低,我好希望目前既我已經在最低既位置,將來會愈來愈好

• MIMIO replied @ 2009-05-22 3:00 pm

easonfan

forwarder

• 多謝你地幾位言語上既支持,我無想過回得到咁多回應和支持

我上既網站都係離唔開jobsdb,jiujik,careertimes之類. eason,可以分享下你既搵工心得嗎?

• easonfan replied @ 2009-05-22 3:01 pm

MIMIO replied @ 2009-05-22 3:00 pm

easonfan

forwarder

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    咁都唔易搵 wor, easonfan 你真係好勤力搵工
    佩服~~~~~
    版主, 你快 d 學下依個!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• 點解你要放棄自己先? 有手有腳

• Nightwish replied @ 2009-05-22 3:03 pm

點解你要放棄自己先? 有手有腳

++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    人總有灰心既時候 ...

• 其實都要講少少彩數我覺得.

當然啦, 你面對住呢個咁經濟咁困難0既時期, 我建議係不易太過"簡飲擇食", 始終有收入好過無收入.

必要時, 馬會電話投注服務part time都係一個選擇.

想發圍, 唔係唔得, 但係唔係呢個時候

• 我除左jobs db, job agency, 招職同埋勞工處之外, 東方日報, 太陽報我都唔放過

• 身邊失業既朋友,都帶有一點負能量,大家對搵工都信心唔大.eason你呢個故事係一個好好既印證,印證左成功離唔開一個要素,就係要積極!我想我地都以為自己盡左力,其實還可以再做多一點

Log in to reply