學歷,收入,真的比愛情重要?

• <p>我知道香港是很現實的社會<br />沒錢是什麼都不能做的<br />我個人而言,所憧憬的愛情是可以二個人互相扶持<br />但眼看現下香港女生的要求(我不會說港女啦)<br />大多是要學歷高,有事業為先決條件<br />學歷高可能修養比較好是沒錯<br />但品格不能以學歷去決定<br />收入好生活可以比較有要求也是沒錯<br />但愛情不能以金錢來平衝量<br />二個人一起,開心笑著活下去已足夠<br />願  有情人終成眷屬<br /><br />送上蘇永康的喜帖街<br /><br /><a href="http://www.haoting.com/htmusic/311623ht.htm">http://www.haoting.com/htmusic/311623ht.htm</a></p>

• it depends what u have ..
    <br>
    <br>and diff value will lead to diff equilibrium of the 3 elements..

• NC replied @ 2009-04-04 9:50 am
    <br>
    <br>換個角度想
    <br>我是那個級數便應該找個和自己一樣的?
    <br>假如我學歷只有中一
    <br>那就不能和一個有中五程度的人一起?
    <br>假如我收入只有6000
    <br>那我就不應該和一個收入有一萬的人一起?

• 但愛情不能以金錢來平衝量----????
    <br>二個人一起,開心笑著活下去已足夠----????
    <br>如果沒有足夠錢,交不到房租你笑吾笑得出?
    <br>想出街食餐好少少都吾得你笑吾笑得出?
    <br>想買多件衫又話冇錢你笑吾笑得出?
    <br>
    <br>

• sorry for not express myself properly..
    <br>不同的價值觀及人生經歷會命我們對金錢, 愛情及外貌有不同的看法, 及給予不同的比重. . 每對關係的平衡點或有不同..重要的是你能否找到那個可與你達到平衡的人

• 咪天真 replied @ 2009-04-04 10:06 am
    <br>
    <br>當然不是這麼極端的例子
    <br>我的意思是在基本生活可以自給自足
    <br>像普普通通租一個單位
    <br>而不是有車有樓

• NC replied @ 2009-04-04 10:09 am
    <br>
    <br>呵呵
    <br>結論還是只有等待適合自己的那個人出現
    <br>

• 講收入,如果男多過女,通常都維持到關係
    <br>如果女多過男好多,就好難講

• gonzo,
    <br>
    <br>難道想街上迎面的都會擦出火花?

• batmanhongkong replied @ 2009-04-04 10:12 am
    <br>
    <br>就算男方收入比女方多
    <br>我眼下所見的女生也是要求有車有樓
    <br>覺得這樣有"保障"
    <br>我是覺得這地方的愛情觀已經給金錢破壞了

• 其實都唔係既,邊到都有好有壞,
    <br>你可能唔好彩遇到個要求高,唔代表個個都咁,
    <br>

• NC replied @ 2009-04-04 10:17 am
    <br>
    <br>一見鐘情是不可能排除
    <br>但你不清楚那個人也不會敢上前問吧?
    <br>所以可能性很低....
    <br>Clubing倒有可能

• batman兄弟
    <br>
    <br>你仔仔點呀~~~

• 一樣米百樣人,實有天若有情film love ge,你see下黄長發同3奶.........le d咪truelove lor~

• gonzo,
    <br>
    <br>所以還是要等, 也只有等..

• 如果一定要有車有樓,咁同賣身有乜分別 ?

• NC replied @ 2009-04-04 10:21 am
    <br>
    <br>我是已經放棄愛情的人^^
    <br>

• batmanhongkong replied @ 2009-04-04 10:21 am
    <br>
    <br>BINGO
    <br>我只是想大家好好想想愛情的原點是什麼

• 我又不覺得這地方的女子都要車要樓..
    <br>要車要樓又要愛.. 有何不好, 祗是貨源不多..

• ganzo,
    <br>
    <br>放棄與否有不同吧? 日子還是一樣苦短..

• NC replied @ 2009-04-04 10:27 am
    <br>
    <br>再一次去戀愛
    <br>重複再受一次痛苦
    <br>我拒絕
    <br>直接選擇放棄

• 放棄了就好..
    <br>
    <br>source of happiness and suffering is same..

• 放棄愛情的人....
    <br>當遇上對方用真愛對代時,枉枉因以前既痛苦/陰影,又會去 損失現有真正既愛情.
    <br>
    <br>只會用沒完沒了懷疑態度...猜度....有幾好既人在面前...都一而再二..錯過了

• 時間真係可考驗..我信...
    <br>眼睇/耳聽..太多了....

• 港女只係比較上進姐,我吾覺有乜吾妥.人人都想改善生活. 而且吾係個個港女係咁,有好多老泥妹都溝番d洗頭仔之類,不過個d係另一個層面既事.你口中所講既一浸,識得揀個有學歷有收入既人,佢自己讀書都吾會太少,咁梗有要求啦.
    <br>
    <br>其實港女至有情有義,如果娶左個番黎,你又有乜依郁,佢隨時會拍下心口担起頭家,出面做完返屋企又做埋家務,中要同仔女睇埋功課..我覺得冇乜第二到既女人可以做到...

• 學歷,收入,真的比愛情重要?
    <br>
    <br>此topic...女人/男人都有甘既人出現...
    <br>
    <br>不要下下矛頭指向女人...

• fsdlfjsl
    <br>^^ 似乎你係過來人

• 收入固然重要, 但講到談情說愛, 就唔應該放第一位

• 你講學歷和收入單純化當然好像不比愛情重要。
    <br>
    <br>你的學歷某種程度上決定你的社交圈子,而社交圈子某種程度上影響你的事業。社交圈子窄或低當然成功的機會會相對比較低。還有學歷某種程度上也影響你能找到什麽工作 (比如說做AO你沒大學學歷免談)。
    <br>
    <br>你的收入代表你成不成功,成功需要看你努不努力,性格夠不夠好(是否能跟周圍的人相處),辦事能力強不強,有沒有上進心(有這些東西你人品不會太差吧,當然花心是另外一回事)等等各種因素,收入是一個能夠衡量這些標準相對準確的尺度 (相對而非絕對)。
    <br>
    <br>所以愛情是可以以收入與學歷去衡量的,但還是那句話,相對而非絕對。當然用這兩個東西去衡量表面上來說很難聽,其實這是很自然的一件事

• I prefer to call it to understand one another if you have similar background and easy to communicate.
    <br>
    <br>

• 此topic...女人/男人都有甘既人出現...
    <br>
    <br>i can't agree more with you...
    <br>

• 我只是想大家好好想想愛情的原點是什麼
    <br>
    <br>
    <br>愛情的原點.........在現世中...祇可往一些電影或小說裡才能尋回了~~
    <br>
    <br>甚至乎..你若對別人宣導要去相信愛情的原點所在...
    <br>
    <br>別入也祇會認為你是在奢想.........也是在對他老點~~

• 不同的價值觀及人生經歷會命我們對金錢, 愛情及外貌有不同的看法, 及給予不同的比重. . 每對關係的平衡點或有不同..重要的是你能否找到那個可與你達到平衡的人
    <br>
    <br>你是說出了...兩個人能真正的相處生活在一起的重點所在了~~

• mady replied @ 2009-04-04 5:29 pm
    <br>
    <br>此topic...女人/男人都有甘既人出現...
    <br>
    <br>i can't agree more with you...
    <br>
    <br>
    <br>何必要將此thread 的topic 去複習化...來引起男與女之間的無謂爭拗呢~~

• 老實兄, 跟你打個招呼. 嗨

• dear mr honesty,
    <br>
    <br>no intention to tangle in the battlefield at all. i think it's just an insignificant chat :)

• automan兄 ........敲下you~~

• 老老實實 replied @ 2009-04-04 5:55 pm
    <br>
    <br>automan兄 ........敲下you~~
    <br>-----------------
    <br>謝謝.
    <br>
    <br>Gonzo, nice to meet you again.
    <br>
    <br>每個人都唔同, 有一個人接受你又欣賞你就足夠啦.

• HI automan
    <br>
    <br>看完大家的話也讓我學到東西
    <br>謝謝

• gonzo
    <br>
    <br>見automan,老實兄都有入黎,
    <br>先講d實例比你聽,其實唔係個個女都係咁,我有好多朋友,佢老婆屋係太子女黎,但個男係古惑仔,仲結婚生仔,生活得仲好好,可能你唔信,我而條女雖然只得中五,但係好高好高質素,而家咁環境佢都仲可以搵到兩萬幾一個月,而我基本可以講話係冇收入,係我最死果時,連飯都冇錢開,我叫佢走,佢唔走,仲話比錢我攪番曬d數先~就係因為佢冇走,我就on居居咁同左佢一齊岩岩好一年~所以你都唔駛咁灰

• 補充,佢對其他人都好寸,但對我就百般千就

• 暫時我是死心了
    <br>因為這個傷口太深
    <br>我跟分開的女友是在she認識
    <br>
    <br>

• 深唔深在乎你自己點睇,邊個未傷過~~~~

• 見你係我果版留過言 等我都post 下啦
    <br>
    <br>其實我ex 都係she識的 拍左11個月就散左
    <br>
    <br>依家個心 都仲係好唔捨得佢 心還是很痛

• 讓這thread沈吧

• 收到 咁我唔再留言啦 不過蘇永康 首囍帖街 真係好好聽

• 學歷同收入都係男人上進心的具體化表現。
    <br>負面D睇, 你唔去諗下點裝備下自已, 反而係度自怨自艾

• 港女學歷,收入,真的比愛情重要

• yyn replied @ 2009-04-04 8:48 pm
    <br>
    <br>我是為了和她的將來拼命的想賺更多錢
    <br>結果因為沒時間陪她
    <br>她說感覺沒了.....

• yyn replied @ 2009-04-04 8:48 pm
    <br>
    <br>學歷同收入都係男人上進心的具體化表現。
    <br>負面D睇, 你唔去諗下點裝備下自已, 反而係度自怨自艾
    <br>
    <br>-----
    <br>
    <br>唔係絕對的

Log in to reply