我需要理性的意見

• 之前開個post話我ex bf久不久會call我但我沒有接聽
    最近我知道他對他的老婆很差勁
    忽冷忽熱

首先我一定不會吃回頭草不會做第3者
    只是我ex不懂說出自己感受的人(除了對我說)
    下次我應該聽他的電話嘛﹖

• 坦白說我知道他和太太的問題後我沒有開心

反而不開心為何他又一次不珍惜一個愛他的人

我不希望他仍然掛念我

但他的來電好像暗示了他沒有忘記我

• 其實佢對你係點,無乜關係。

你有無諗過,你有乜o野理由支持你去聽呢個電話?

• 唔好再同ex有接觸,免自尋煩惱

• 你個答案, 已經好理性啦 ~ 唔做第三者 ~ !

咁...你仲需要什麼理性意見?

• 可能聽了他電話後會有點麻煩

因為他和他太太有著diversity of culture/language

他說過我是他的gf又是最好的朋友

我怕他會對我什麼什麼的

• thx batman

cool

其實我ex不對call我有3年了

但我沒有聽過他電話

我想我應不應該聽這個電話

• 你唔理佢,佢就少左個藉口搵人發洩同不負責任,

始終係佢兩個人既事,佢地好同唔好你都唔應該理

• 星樹 replied @ 2009-01-20 7:07 pm

其實佢對你係點,無乜關係。

你有無諗過,你有乜o野理由支持你去聽呢個電話?

因為我知道他對他太太很差勁的時候

我很不開心

我想勸他珍惜

而且我想他沒有一個人可以說心事

可能我是他唯一的人選

• 怕就唔好做,你煩o既會唔會係因為你對佢仲有o的o野?

• dalas replied @ 2009-01-20 7:14 pm

你唔理佢,佢就少左個藉口搵人發洩同不負責任,

始終係佢兩個人既事,佢地好同唔好你都唔應該理

你都講得岩既﹗

其實他在地球的另一邊

我們不可能再發生什麼了

• kellidee

首先你自己要清楚自己先!

我覺得...心態係無得掩飾, 好多時...人會好自然地由心發出黎! 掩飾...只係你自己認為道行高? 其實...大部份人都睇得出, 你心態是什麼?

若果...你自己心態上沒有當他是男朋友, 你接觸他是沒有問題 but 如果你心態上仍處於男女朋友之關係, 小接觸會比較好 otherwise 你會攪出好多不能收拾之殘局?

• 星樹 replied @ 2009-01-20 7:15 pm

怕就唔好做,你煩o既會唔會係因為你對佢仲有o的o野?

無就呃你啦

不過係恨多過愛

而且我地唔會有結果

呢方面我又好理性

無結果既野我唔做

• cool7002 replied @ 2009-01-20 7:16 pm

kellidee

我覺得...心態係無得掩飾, 好多時...人會好自然地由心發出黎! 掩飾...只係你自己認為道行高? 其實...大部份人都睇得出, 你心態是什麼?

若果...你自己心態上沒有當他是男朋友, 你接觸他是沒

如果不上心我現在不會開post吧﹖

人是感情動物但我有理性有道德觀念

我不是野獸我可以好好管理自己行為

雖然這個世紀隨便的人多的是

但我一定不會是這種人

我不擔心我自己

我擔心會令他和他太太感情可能會更差罷了

• 女人永遠都以為自己响另一人心中有幾咁重要,

於是就打開一條渠道讓他恣意發洩,

而事實上好多時只係為他開多條偷食渠道.

佢娶得呢個老婆就要正視佢兩個既問題,

點解咁多人唔搵要搵一個口硬心軟既舊情人,

你自己諗下啦

• cool7002 replied @ 2009-01-20 7:16 pm

kellidee

請問你看得出我心態是什麼﹖你覺得我想乘虛而入﹖﹖﹖

不要小看女人﹗

• 如果無,咁就唔需要諗咁多。

你都有諗法啦。唔好挑戰自己o既自制能力。

• kellidee

你聽唔聽佢電話其實唔係重點

重點係聽左既後果會係點

會唔會傾開就會KEEP番成日傾?

會唔會比人以為你係第三者?

會唔會佢當你比左機會佢?

重點唔係你覺得點, 係人地覺得點

• kellidee replied @ 2009-01-20 7:23 pm

cool7002 replied @ 2009-01-20 7:16 pm

kellidee

請問你看得出我心態是什麼﹖你覺得我想乘虛而入﹖﹖﹖

不要小看女人﹗

=====================

我估...你 心存雜念! 有幻想地...他人會為你放棄某些?

你要乘虛而入, 唔係現在先去啦?

我意思係, 如果你心態都仍然有男女朋友關係既思想, 你掩飾自己去做一些行為, 唔單至掩飾不到, 反而會令你帶來更多麻煩?

我從來都無小看男人 或 女人喎 r0.0?

• dalas replied @ 2009-01-20 7:22 pm

女人永遠都以為自己响另一人心中有幾咁重要,

於是就打開一條渠道讓他恣意發洩,

而事實上好多時只係為他開多條偷食渠道.

佢娶得呢個老婆就要正視佢兩個既問題,

點解咁多人唔搵要搵一個口硬心軟既舊情人,

你自己諗下啦

我都講左我知道佢同太太有問題的時候我無開心

我認為佢放低左以前既野所以先結婚

其實有好多前文我都無講

不過唔緊要啦

我明你講咩既

我想知道分開左係咪真係做唔番朋友﹖

一齊左好多年但分開左就一定要係陌路人先係正常﹖

• 我估...你 心存雜念! 有幻想地...他人會為你放棄某些?

我意思係, 如果你心態都仍然有男女朋友關係既思想, 你掩飾自己去做一些行為, 唔單至掩飾不到, 反而會令你帶來更多麻煩?

--------------------------------

我講左我地係無結果

亦唔會一齊

點解你係都唔信﹖﹖﹖﹖﹖﹖

你跟本對我有bias

你知唔知我思想保守過你啊媽啊

你唔好講到個個女人咁恐怖啦電視劇咩

• 星樹 replied @ 2009-01-20 7:25 pm

如果無,咁就唔需要諗咁多。

你都有諗法啦。唔好挑戰自己o既自制能力。

雖然依家男歡女愛好隨便

所以大家都理所當然地將呢d野加諸我身上

但係我真係好想講

仲有好多係有道德觀念既正人君子唔會亂黎架

所以點解我開post話要“理性”既意見

跟本大家對我就唔理性﹗

• sawgua replied @ 2009-01-20 7:28 pm

kellidee

你聽唔聽佢電話其實唔係重點 <---- 我唔知點解久唔久打黎其實我都無聽架啦

重點係聽左既後果會係點 <---- 其實都係一個朋友問候電話

會唔會傾開就會KEEP番成日傾? <----呢個係重點thx﹗

會唔會比人以為你係第三者? <----絕對唔會

會唔會佢當你比左機會佢? <---- 絕對唔會

重點唔係你覺得點, 係人地覺得點

如果呢個電話會令到人地婚姻更加有問題

咁我keep住唔聽/改電話啦

• kellidee replied @ 2009-01-20 7:39 pm

我估...你 心存雜念! 有幻想地...他人會為你放棄某些?

--------------------------------

我講左我地係無結果

亦唔會一齊

點解你係都唔信﹖﹖﹖﹖﹖﹖

你跟本對我有bias

你知唔知我思想保守過你啊媽啊

你唔好講到個個女人咁恐怖啦電視劇咩

=======================

無結果, 無可能一齊? 你意志咁堅決, 你驚乜呀?????

平心不作虧心事 夜半搞門也不驚

保守過我亞媽 r0.0?

咁你呢句即係想講我亞媽乜先????

• 無結果, 無可能一齊? 你意志咁堅決, 你驚乜呀?????

平心不作虧心事 夜半搞門也不驚 <--- 當然啦因為我快做牛年新娘啦﹐唔會勾3搭4

咁你呢句即係想講我亞媽乜先???? <--- 我咪想講通常啊媽都保守

• kellidee

我撐你,最緊要你自己點諗,對方想點都無用,我同我前男友分開左都做得成朋友,各自又有另一半,我男友有時會呷醋,但係我地又無野既怕咩呀,點解唔做得朋友唧。

• 2009 thx

我會諗下架啦

• kellidee replied @ 2009-01-20 7:47 pm

所以你諗呢點, 好過諗其他

• I will suggest you not to answer the call. It is not that you 2 can't be friends but why didn't he contact you in the past 3 years if you are his friend?

Especially when he is not unhappy with his marriage, maybe he wants to resume whatever left behind. Men, seeing others all have 29, SP/SL, etc, many do want to have one too.

Let him get on with his life and deal with his problems. Once u started to answer, he will keep calling.

• kellidee replied @ 2009-01-20 7:57 pm

無結果, 無可能一齊? 你意志咁堅決, 你驚乜呀?????

平心不作虧心事 夜半搞門也不驚 <--- 當然啦因為我快做牛年新娘啦﹐唔會勾3搭4

咁你呢句即係想講我亞媽乜先???? <--- 我咪想講通常啊媽都保守

==================

你自己想講乜? 心照啦! 我講左啦, 掩飾係米真係無人睇得出?

既然你所講既, 一般問候電話? 你攪乜要咁多理性意見? 你咁得閒係到問d你自己認為無可能發生既事???

你心無雜念, 你思想專一的話, 你就好去打點一下你自己既婚事啦???

• 你自己想講乜? 心照啦! 我講左啦, 掩飾係米真係無人睇得出?

既然你所講既, 一般問候電話? 你攪乜要咁多理性意見? 你咁得閒係到問d你自己認為無可能發生既事???

你心無雜念, 你思想專一的話, 你就好去打點一下你自己既婚事啦???

見你出post都知你主觀

你覺得我會就會架啦﹖

但無諗到你嚴重到呢個地步

我講左話唔會

你係都話我會

真搞笑﹗﹗﹗

• 既然你所講既, 一般問候電話? 你攪乜要咁多理性意見? 你咁得閒係到問d你自己認為無可能發生既事??? <--- 我唔得閒唔似你日日捕係度架﹗

你心無雜念, 你思想專一的話, 你就好去打點一下你自己既婚事啦??? <--- 思想專一就唔可以關心朋友﹖你係咪痴架﹖

• cool唔該你唔好再post

唔歡迎你

唔該你唔好將你既一套思想強加我身上

我頂你唔順

• 你自己想講乜? 心照啦! 我講左啦, 掩飾係米真係無人睇得出?

最後你係咪以為自己係神咩都知﹖

你識我咩﹖

你知我幾多野﹖

你知我地點解分開咩﹖

我d朋友叫我接電話我一直都無接過

睇你打既野就知你份人十分主觀

做你朋友真係慘

• sawgua replied @ 2009-01-20 8:09 pm

kellidee replied @ 2009-01-20 7:47 pm

所以你諗呢點, 好過諗其他

thank you

我唔會打啦

• ================

problem solved

post closed

================

• 唔係o窩,我覺得大部份人都講得好理性。

會唔會係你自己唔理性去聽,所以覺得我o地唔理性呢?

我覺得你自己恨佢,但又想幫佢,點解呢?

我o地分析你係點諗,你又唔聽。

Log in to reply