做人唔容易, 生活係香港就更加唔容易

• 年紀愈大, 愈少時間去為感情0既野而傷腦筋, 反而係為左自己0既前途感到擔憂.

今年26, 再過多4年就30, 我開始係到諗, 究竟黎緊呢4年我會點? 我0既前途會係點?

人地就希望30歲之前可以嫁得出, 我就相反, 希望30歲之前, 對於我0既前途, 可以做出少少成績出黎, 至少穩定0的都好呀.. 但係點解都好似好難咁? 係咪我唔知足呢?

• 皇額娘

咁未照自己意願做,凡事都在自己手中

• ke replied @ 2008-12-16 4:07 pm

皇額娘

咁未照自己意願做,凡事都在自己手中

唔係每一樣野都可以掌握係自己手中, 金融海嘯已經唔可以.

• 但如果唔玩就己經唔輸,輸左就諗下點去面對!

• 唔係好明你講乜.

• 莫強求!

• 我覺得又唔算係強求喎~

只係希望事業能夠穩定0的0者.

• 香港只得有錢人和公務員才可不用憂心生活

• 公務員只小了一點憂心

• 我呢期的確係比較灰.

• 祂 - 與我常在..........嗎?

祂 - 是創造萬物

創造了人類 - 使我們有思想,有感情的動物

創造眼睛 - 可看見萬物,但現在我們所看見的是一個殘忍世界

創造耳朵 - 可聽見聲音,但現在我們所聽見的是謊言,是你愚我詐的聲音

創造咀吧 - 可說誠實及讚美說話 - 但現在我們用作互相攻擊

創造腦袋 - 可令我們有思維 - 但現在我們滿腦子壞思想

創造身體 - 令我們的靈魂有軀體 - 但現在我們只有靈魂及軀體

假如有天我死去,往天堂還是地獄?

我會得到永生還是沉淪於地獄受苦?

看過一片文章,人死後,往地獄接受你生平的審判,將你一生所做的全部審判一次

假若你在生時做過壞事,會被安排有18層之地獄,每天受盡各式各樣的刑罰,每天

重複又重複受盡折磨。

那什麼的人才往天堂?曾經閱讀過聖經的我,印像中記得,當你死前一刻真心悔改,信奉

祂,祂會接受你及給予你永生,曾經幻想永生的空間是怎樣,背景為藍天,每個人都穿著

一件白色長袍,腳踏雲上,無需要食物,無需要睡覺。但那是永生的生活嗎?

還是以上通通都不是,我會走過孟婆橋,飲過孟婆湯,將前世種種忘記,接下來是新的開始

重新由小孩做起呢?

每天同樣地過著一式一樣的生活,大部份的生活就像地獄一樣每天受折磨。

當幸福快樂降臨時,就像永生生活一樣,無需要食物,係需要睡覺。

受過錯折後,想盡方法忘掉過去,接下要開始新的生活。

但是祂有沒有一直在我身旁,給我無比力量去抵抗折磨,無需要食物,重新開始呢?

• 其實灰唔灰係睇妳自己點睇者,好似人D人做生意既係咁既環境下咪一樣唔知會點,做人最緊要開心,唔好俾自己太多壓力,得快樂時要快樂呀

• sorry, 我唔信耶穌的.

• 我覺得你係舊式思想既人,你所謂既成績,不外乎打工,做好成績比老細睇,老細睇唔睇你原全係佢主觀,唔到你控制.

但我話你知,金融海嘯下,機會就响眼前,能唔能夠成功,就睇你之前有無做準備,我就己經做足準備.

• 咁你準備成點?

同埋你又準備左0的咩呢?

• 做人唔容易,係香港做負責任�鴾鬙懂N更加唔容易

• batmanhongkong replied @ 2008-12-16 5:44 pm

做人唔容易,係香港做負責任�鴾鬙懂N更加唔容易

所以我係前境不明朗0既情形之下, 好彩我仲未結婚, 仲未有細路, 如果唔係真係唔知點算.

• 睇黎做乜??????? 十幾二十年前, 讀管理出身個D有幾多個搵到份好工? 讀IT個D, 最衰個件都幾萬一個月?

十幾二十年後...讀IT有幾多個搵到份好工, 反而讀管理個D一出黎就有工????

我覺得...最明朗既事就係 ~ 積穀防飢 ~

個世界會變, 變成點無人知? 擔心黎做乜呢!!!

• 皇額娘,你100%講曬我呢幾日煩緊GE事..>__<

真係日日都係咁...

• 係呀~~~ 真係無乜心機.

頭先有朋友打黎同我講話佢下年要結婚, 想搵我做姐妹, 我都無乜心機去恭喜佢... 因為我仲諗緊自己0的野.

• 其實你的擔心好多餘

今天你卻憂心四年後的事

四年後又會係點~?

有人會知道嗎~?

今日就擔心嫁唔出

咁嫁出之後

唔通你又會冇曬煩惱嗎~?

又或者到時又要擔心個衰佬唔知幾時會變心

又要開始擔心離唔離婚好

一世流流長

要擔心的事可多著哩

其實當你將所有(包括n年後發生)的煩惱一次過攬曬上身

根本就煩到咩到諗唔到

如果你能夠將這些事情立體d去睇

例如從時間的先後長短去分類

自然好容易睇到甚麼輕重緩急

然後逐件逐件去解決

根本就唔算好煩惱~

• 你唔使擔心俾人炒, 已經好穩定啦..

• 真係唔知幾時會世界沒日

• I thought u should be much maturer by reading your text before

• 世界末日之後

可能又要愁....

唔知邊個神無聊得滯

攞舊泥搓番曬我地出黎捱過囉~^^"

• 大佬 replied @ 2008-12-16 11:33 pm

其實你的擔心好多餘

今天你卻憂心四年後的事

四年後又會係點~?

有人會知道嗎~?

今日就擔心嫁唔出

咁嫁出之後

唔通你又會冇曬煩惱嗎~?

又或者到時又要擔心個衰佬唔知幾時會變心

又要開始擔心離唔離婚好

一世流流長

要擔心的事可多著哩

其實當你將所有(包括n年後發生)的煩惱一次過攬曬上身

根本就煩到咩到諗唔到

如果你能夠將這些事情立體d去睇

例如從時間的先後長短去分類

自然好容易睇到甚麼輕重緩急

然後逐件逐件去解決

根本就唔算好煩惱~

我認得你.

我唔洗睇曬你打0既野, 正係睇你頭一兩句已經知道: 你根本唔知我想up乜.

得架喇.

• my opinion replied @ 2008-12-16 11:38 pm

你唔使擔心俾人炒, 已經好穩定啦..

我想過年後轉工.

• King replied @ 2008-12-16 11:42 pm

I thought u should be much maturer by reading your text before

sorry~ can't get your meaning.

• hi all,

搭搭訕, 可唔可以唔會. 先天下之憂而憂呢.

如果講事業, 現在係機會到, 睇妳用咩角度去睇,

4年之後既事.無人知. 明天都無人會知.

做好現在面對將來。right?

• hi all,

搭搭訕, 可唔可以唔(((((用)))))先岩sorry 打錯字. 先天下之憂而憂呢.

做好現在面對將來。right?

• 龍鑫 replied @ 2008-12-17 12:09 am

hi all,

搭搭訕, 可唔可以唔會. 先天下之憂而憂呢.

做好現在面對將來。right

我其實係因為自己年紀唔細, 所以緊加希望用呢四年0既時間去為自己做點事.

不過你都0岩, 呢壇咁0既野, 真係無返三五七年都唔會好.

• 妳仲 young.我係黃昏人. 我都未擔心..因為我明白時機到

現在打天下.遠比 現在既香港人.己人憂天來得強多.。.right

• 理論上呢, 經濟越差, 你做決定的成本會越低。

正如你係經濟好好時創業, 衰左的最大損失可能係炒股票賺到的錢。

依家經濟咁差, 你可以蝕的唔會好多。

• 龍鑫 replied @ 2008-12-17 12:14 am

妳仲 young.我係黃昏人. 我都未擔心..因為我明白時機到

現在打天下.遠比 現在既香港人.己人憂天來得強多.。.right

26.... 我覺得我依家就好似0的男人咁, 要迫住自己係三十大關之前有所作為咁.

• 現在既香港人.太強化英雄主義及自私主義,

任何社會都係由85%窮人組成, 所以我都無擔心過.

呢個風暴, 因為我都經過好多個風暴,

呢個時候企得著腳. 明天一定會更好。

• yyn replied @ 2008-12-17 12:14 am

理論上呢, 經濟越差, 你做決定的成本會越低。

正如你係經濟好好時創業, 衰左的最大損失可能係炒股票賺到的錢。

依家經濟咁差, 你可以蝕的唔會好多。

真係低到離曬譜.

其實我依家都一路有留意緊0的工, 唔多0羅.

• 龍鑫 replied @ 2008-12-17 12:18 am

現在既香港人.太強化英雄主義及自私主義,

任何社會都係由85%窮人組成, 所以我都無擔心過.

呢個風暴, 因為我都經過好多個風暴,

呢個時候企得著腳. 明天一定會更好

其實, 對於我地呢0的打工仔黎講, 企唔企得住都係咁樣過.

係自己做生意0個班老細就頭痕0的.

• 26..仲唔係young呀...我咪應該去入木? 哈哈..我42了,

26為初心轉 段數階段, 仲有好多野等著妳學呀..加油了..

• 我都認得你

只係覺得你對將來所要做的事情過於擔心啫~

• 大佬 replied @ 2008-12-17 12:22 am

我都認得你

只係覺得你對將來所要做的事情過於擔心啫~

但係你完全唔了解我係到擔心緊0的乜0羅, 兄弟.

• 其實, 對於我地呢0的打工仔黎講, 企唔企得住都係咁樣過.

係自己做生意0個班老細就頭痕0的.

識做生意既.呢個時候係賺錢既機會, 打短線既生意人.一定頭痕到死左

打工仔.我都係打工仔.不過我比妳強既, 我可以去做地盆, 都可以去做管理階層(我現在既係做管理階層) 唔好比現實打低

• 龍鑫 replied @ 2008-12-17 12:20 am

26..仲唔係young呀...我咪應該去入木? 哈哈..我42了,

26為初心轉 段數階段, 仲有好多野等著妳學呀..加油了..

心轉階段? 係乜野黎, 可以解釋下嗎?

• 姐係..以家既妳係岩岩進入成熟階段. 仲要學多d野, 到28,9先到正式成熟期,

除非妳係有人支持妳. or 有運行.又可能有好既師父教妳.

如果唔係要由社會經得道..咁要多d時間去學習

• 龍鑫 replied @ 2008-12-17 12:29 am

姐係..以家既妳係岩岩進入成熟階段. 仲要學多d野, 到28,9先到正式成熟期,

除非妳係有人支持妳. or 有運行.又可能有好既師父教妳.

如果唔係要由社會經得道..咁要多d時間去學習

過去, 我遇過幾個人, 我起初都以為佢地係我0既"好師父", 但結果都唔係.

• 經驗係要個人修維去學習.並不是有師父教就一定得道。

任何事要三思及多思考。

• 我估你入錯行...去錯公司

呢兩樣野真係可以好大WOK

如果你係叻女, 要去一間公司多叻人, 咁先可以激發你的潛能

• 加油了..朋友仔

• 我都好想入間"好"公司.但間間好公司都唔啱我.成日身痕好想轉工.轉下轉下愈轉愈差.

• really?

Log in to reply