7年感情, 你會選擇離開還是留下?

• 7年經歷很多, 可現在只留下感情.... 我應放手還是繼續留下?

• 有左感情先o黎走?

搞笑o左D喎

• 每一段愛情到最後都會變成感情

你想放手既原因係?

• 因為已經無咗愛情....

只為感情而0係埋一齊...會開心嗎?

若然這幾年來都不斷會想這個問題"應走還是不走" ??

是否心理/感情已出現了問題?

• hehe...你應該放手....再好好搵下一段愛情....到變左感情又放手再搵過....keep住呀...

• 有冇問過自己係咪真係唔再愛呢個人?

定係有d事發生左, 令係想放手?

當愛變成習慣..食之無味, 棄之可惜

• 你去問問d老夫老妻,我估個個都話同你講冇哂愛情激情.

但因為有感情先可以細水長流嘛.

如果你真係只係想要愛情o既,分開都係正確選擇,冇謂浪費大家時間

• Laura replied @ 2008-12-10 10:19 am

有冇問過自己係咪真係唔再愛呢個人?

定係有d事發生左, 令係想放手?

當愛變成習慣..食之無味, 棄之可惜

"食之無味, 棄之可惜" 好似好有呢種感覺...

又無咩特別事發生過既... 只係0係埋一齊我有種感覺覺得無咩特別... 有時甚至會感到唔開心...佢亦無想要做些甚麼去維繫咁... 沒錯, 他將會是個好老公, 因佢唔嫖, 唔賭, 這是唯一優點....他可以令你得到很大的安全感... 我都好迷網到底我需要既係乜.......

• 大師 replied @ 2008-12-10 10:20 am

你去問問d老夫老妻,我估個個都話同你講冇哂愛情激情.

但因為有感情先可以細水長流嘛.

如果你真係只係想要愛情o既,分開都係正確選擇,冇謂浪費大家時間

咁我相信點都有d愛情既...

但我好似只係為唔捨得咁多年感情而繼續一齊...

雖然沒有遇到, 但我唔敢擔保自己遇到另一人..

有時我甚至希望遇到其他人... 至少有這個想法對這段感情已經不對吧?

• 咁我相信點都有d愛情既...

但我好似只係為唔捨得咁多年感情而繼續一齊...

雖然沒有遇到, 但我唔敢擔保自己遇到另一人..

有時我甚至希望遇到其他人... 至少有這個想法對這段感情已經不對吧?

但係如果你遲d有段新感情,又過左幾年,你又會唔會驚由愛情變感情呢?

愛情變感情係正常既變換o黎,可能你宜家後生或者未玩夠,所以仲未睇得開囉.

如果自己宜家真係唔開心o既,咪分開囉,費事大家都辛苦

• 愛情冇永遠架窩,通常係由愛情升華至感情。如果沒有感情只是成為習慣的話就要考慮下分唔分啦。

• 咁版主你似變左心而有呢個想法喎?

• 睇來你係想要d 又好又不吃草既馬.....

• 因為悶, 因為太習慣...

當一切太安穩, 好自然會問自己..到底想點? 係咪以後都要咁過?

兩個人相處一定有開心同唔開心,

外面世界係多姿多彩, 但女人最後都係想搵個對自己好, 有安全感既男人

可以一齊咁耐, 唔係唔愛, 只係太習慣

你兩個係咪一齊住?

太近, 你係睇唔到對方既好

有冇試過分開下?

• cool7002 replied @ 2008-12-10 10:36 am

咁版主你似變左心而有呢個想法喎?

------------------

認同

• 版主, 不如妳和妳男友找些男女關係的課程讀吓, 我覺得妳地都未識點樣維繫相方的感情

• 愛情和感情都要相方付出, 就算有愛情, 唔付出, 都是散硬

• 但係如果你遲d有段新感情,又過左幾年,你又會唔會驚由愛情變感情呢?

愛情變感情係正常既變換o黎,可能你宜家後生或者未玩夠,所以仲未睇得開囉.

如果自己宜家真係唔開心o既,咪分開囉,費事大家都辛苦

我都有諗過呢個問題, 再遇到另一個又過左幾年, 我又係咪同樣地有呢種感覺呢? 但我真係唔知呀.......

• Laura replied @ 2008-12-10 10:41 am

因為悶, 因為太習慣...

當一切太安穩, 好自然會問自己..到底想點? 係咪以後都要咁過?

兩個人相處一定有開心同唔開心,

外面世界係多姿多彩, 但女人最後都係想搵個對自己好, 有安全感既男人

可以一齊咁耐, 唔係唔愛, 只係太習慣

你兩個係咪一齊住?

太近, 你係睇唔到對方既好

有冇試過分開下?

我諗我只係習慣左佢0係我身邊... 分開下? 佢唔會接受分開下架, 不過大家其實一開始就知道"分開", "分手" 兩字唔可以兒戲.. 真係諗得好清楚先可以講出口, 所以咁多年0黎, 我地未提過分手架... 就算嗌交嗌到好勁都好....

• 八雲 replied @ 2008-12-10 10:42 am

cool7002 replied @ 2008-12-10 10:36 am

認同

但我無愛上任何人喎... 我想話3年前我已經有呢個煩惱, 就係因為唔捨得所以拖到而家, 而家又諗, 隔一段時間又諗... 成日咁諗係咪唔好...

• 八雲 replied @ 2008-12-10 10:45 am

愛情和感情都要相方付出, 就算有愛情, 唔付出, 都是散硬

我就係覺得呢d係雙方面...

而家付出既人係我, 唔係佢...

佢只係覺得咁樣一齊ok 就ok..

我曾經好努力咁去維繫去改善..但都得唔到應有既答案...

唔願郁既人係佢..

• 應該係話你踢一腳佢就郁一郁囉....

• 我都有諗過呢個問題, 再遇到另一個又過左幾年, 我又係咪同樣地有呢種感覺呢? 但我真係唔知呀.......

好似Laura話齋,一個冇無聊太安定就亂諗o野.

人就係咁,想有段安定長久o既感情,又怕太長會悶.

要感情裡面有愛情又有返d激情,但個世界邊有咁正o既o野呢?

你宜家都得兩個選擇,走或者留.

慢慢諗下喇,你又唔係趕住做決定

• 凡人 replied @ 2008-12-10 10:49 am

八雲 replied @ 2008-12-10 10:42 am

cool7002 replied @ 2008-12-10 10:36 am

認同

但我無愛上任何人喎... 我想話3年前我已經有呢個煩惱, 就係因為唔捨得所以拖到而家, 而家又諗, 隔一段時間又諗... 成日咁諗係咪唔好...

--------------

妳唔明變心這個詞點解, 妳唔再愛佢已經是變心

• 凡人 replied @ 2008-12-10 10:51 am

八雲 replied @ 2008-12-10 10:45 am

唔願郁既人係佢..

---------------------

妳一開始又無講, 咁妳有冇同佢認真溝通過, 佢再係咁,大家就玩完. 照妳咁講是佢變心, 唔再愛妳了.

• 大師 replied @ 2008-12-10 11:04 am

我都有諗過呢個問題, 再遇到另一個又過左幾年, 我又係咪同樣地有呢種感覺呢? 但我真係唔知呀.......

-------------------

不是無, 要兩個好夾才可

• 凡人 replied @ 2008-12-10 10:49 am

八雲 replied @ 2008-12-10 10:42 am

認同

====================

咁你覺唔覺你自己變左先???????

• 有感情, 又會諗應放手還是繼續留下...

樓主不如諗下當神俾個願望你, 你想點都冇人會受傷, 你自己想點先?

• 或者咁睇:

如果呢個問題已經纏繞左你三年,

可能你只係等一個機會, 一個人既出現

令你可以有借口, 可以義無反顧咁走?

留..只係等呢個人有一日會娶你, 結婚生仔?

人只會為自己而改變, 既然兩個人既期望同要求唔同,

你有冇問自己係咪可以接受佢既"踢一腳, 郁一郁"? 你係咪可以改變自己?

如果答案係否定既....

放過人, 放過自己..

• 雲 replied @ 2008-12-10 11:08 am

凡人 replied @ 2008-12-10 10:51 am

八雲 replied @ 2008-12-10 10:45 am

唔願郁既人係佢..

---------------------

妳一開始又無講, 咁妳有冇同佢認真溝通過, 佢再係咁,大家就玩完. 照妳咁講是佢變心, 唔再愛妳了.

我有同佢溝湧過架...亦講得好清楚問題在於邊度, 希望大家都可以好好咁解決d問題, 但佢聽完就算....好似無認真諗過, 其實佢無變心, 我知佢係愛我, 佢覺得可以同我一世, 但佢無諗過佢係咪我既一世....

• Laura : 你都睇得好深入, 不過我第一次 join, 唔係好知, 你覺得樓主係女? 我總覺得係男 tim

• 八雲 replied @ 2008-12-10 11:09 am

大師 replied @ 2008-12-10 11:04 am

-------------------

不是無, 要兩個好夾才可

agree.....

• cool7002 replied @ 2008-12-10 11:10 am

凡人 replied @ 2008-12-10 10:49 am

認同

如果咁講, 我認我係變左...

• 細水長流, 老夫老妻

老一輩既人會易d, 因為以前引誘較少, 生活亦比較簡單

你同我, 唔係要搵一個"伴", 一個"life partner"

而係想遇到一個愛, 相處得舒服, 開心既人 ^^

• 我有同佢溝湧過架...亦講得好清楚問題在於邊度, 希望大家都可以好好咁解決d問題, 但佢聽完就算....好似無認真諗過, 其實佢無變心, 我知佢係愛我, 佢覺得可以同我一世, 但佢無諗過佢係咪我既一世....

佢可能諗唔到咩問題,咩當冇事囉,都好正常.

• 咁你覺唔覺你自己變左先???????

你真係變o左o既,就不如大家各有各散,冇謂拖住人又阻住自己

• Laura replied @ 2008-12-10 11:13 am

或者咁睇:

如果呢個問題已經纏繞左你三年,

可能你只係等一個機會, 一個人既出現

令你可以有借口, 可以義無反顧咁走?

留..只係等呢個人有一日會娶你, 結婚生仔?

人只會為自己而改變, 既然兩個人既期望同要求唔同,

你有冇問自己係咪可以接受佢既"踢一腳, 郁一郁"? 你係咪可以改變自己?

如果答案係否定既....

放過人, 放過自己..

我有試過接受, 習慣...改變自己去遷就... 但一段時間後我又覺得頂唔住....真係好辛苦... 我唔可以隔一段時間又煩憂呢個問題...咁邊會開心架?

或者你講得0岩等一個機會然後有籍口離開, 我就係唔想等呢個機會來到先決定. 我唔想去到呢一步... 咁樣無意思.....

• 凡人, 愛有好多種, 妳男友的愛, 在我心中不算男女之間的愛.

似是物件的愛, 好似鍾意玩具咁, 不用付出, 只想擁有.

但這諗法是錯, 人是生物, 有感覺的.

佢要是有男女的愛, 佢會想妳開心而自願做妳想做的事, 我唔信最初佢追妳時都係咁唔郁.

佢唔郁咪就是我講的變心.

• 麥師武

thanks! 老人家嘛..haha

佢之前已經講左, 另一半會係一個好老公嘛..

• 如果妳真是盡了力, 他還是唔郁, 妳自己又變了心, 咁咪走囉

• 八雲 replied @ 2008-12-10 11:27 am

凡人, 愛有好多種, 妳男友的愛, 在我心中不算男女之間的愛.

似是物件的愛, 好似鍾意玩具咁, 不用付出, 只想擁有.

但這諗法是錯, 人是生物, 有感覺的.

佢要是有男女的愛, 佢會想妳開心而自願做妳想做的事, 我唔信最初佢追妳時都係咁唔郁.

佢唔郁咪就是我講的變心.

嘩~ 你講得好中... 我一路都有同佢講, 我覺得自己好似一樣東西, 只要放在你看到的地方就可以, 唔需要理它....只需擁有這個物件就可以, 就算它佔上很多塵埃, 亦不會抺走....

• 大師 replied @ 2008-12-10 11:24 am

佢亦可能諗..既然一直都冇問題, 又點解要變, 要改?

人唔到有問題發生, 迫都埋身, 都唔會諗對策

人既惰性..

• 凡人 replied @ 2008-12-10 11:23 am

cool7002 replied @ 2008-12-10 11:10 am

凡人 replied @ 2008-12-10 10:49 am

認同

=========================

咁米得羅 ~

你自己都有答案啦, 唔理係乜理由而變都好, 變左就係變左!!!!!

一段感情, 不論對方有無做錯, 你自己個心變左在先, 仲講乜佢唔叫就唔肯? 你叫佢先行係你既意欲? 佢可能既意欲係唔想你迫佢行, 咁又得唔得?

• Laura replied @ 2008-12-10 11:33 am

大師 replied @ 2008-12-10 11:24 am

佢亦可能諗..既然一直都冇問題, 又點解要變, 要改?

人唔到有問題發生, 迫都埋身, 都唔會諗對策

人既惰性..

沒錯... 佢一直都覺得沒有問題.....

三年啦... 三年都存在同一問題....

佢係知道架.... 唉~ 其實都唔知佢想點...

• cool7002 replied @ 2008-12-10 11:36 am

凡人 replied @ 2008-12-10 11:23 am

cool7002 replied @ 2008-12-10 11:10 am

認同

咁米得羅 ~

你自己都有答案啦, 唔理係乜理由而變都好, 變左就係變左!!!!!

一段感情, 不論對方有無做錯, 你自己個心變左在先, 仲講乜佢唔叫就唔肯? 你叫佢先行係你既意欲? 佢可能既意欲係唔想你迫佢行, 咁又得唔得?

3年前都無走, 而家又多左3年感情... 更加難作決定.......

• 去吧

作詞:林振強 作曲:林慕德 編曲:林慕德

去吧無謂再停留 不須要解釋為何

不必再眼光柔柔 開解在哭的我

去吧無謂再回頭 不須理往昔如何

今天你要走難留

我重提曾共深深愛過又如何

茫然垂頭來吹熄廳中那燭光

呆呆靜坐讓漆黑把我淚埋藏

無言話別 唯合起兩眼為求

永看不到你走 走到遠方

如何疲勞仍苦苦高聲說謊

揚言日後定輕輕把你淡忘

無言話別 唯合起兩眼掩飾

傷心的眼光

• 有冇諗過, 其實佢知道問題既存在, 想分, 不過等你開口?

無人想做衰人..提出分手既一方, 係好多人眼中, 好多時都係唔好, 有問題?!

錫自己多d, 問題已經存在, 解決唔到, 亦接受不了

當你緊握雙手, 會發現什麼都沒有

當係鬆開以後, 會發現擁有了一切

柳暗花明又一村...

• cool7002 replied @ 2008-12-10 11:36 am

凡人 replied @ 2008-12-10 11:23 am

認同

咁米得羅 ~

如果係因為對方既問題在先而令我變心呢???

無錯, 佢根本唔想我迫佢, 佢只要我乖乖留在佢身邊就夠....

可兩個人一齊唔係咁架ma.....

• 長短唔係問題, 問題係why要將自己要求放係對方身上???? 你想得一便有二三四五六七八九十? 咁對方同樣想要一二三四五六七八九十? 咁就會無止境要求, 咁無用架喎??????

• csls0518 replied @ 2008-12-10 11:43 am

去吧

作詞:林振強 作曲:林慕德 編曲:林慕德

呢首係咩歌?

Log in to reply