** 星期一 ** 最唔想起身的日子

• 有冇人好似我咁樣, 個個星期一就想快d到星期五.

• 非常有同感

• 我都係

尤其是公司近排好靜

• good morning...

絕對認同!

我想今日係星期日ar!!!

• 一返到公司開始頭痛~~~~

• Hakka replied @ 2008-12-08 10:48 am

一返到公司開始頭痛~~~~

最搞笑放工後頭痛就不藥而癒!

• 我係公司經常洽眼瞓,但係公司以外就好精神,死未!

• this is 9to5 syndrome, die soon

• 快d到五點~~~~

• 好想快0的放聖誕....

• 白色太陽槍 replied @ 2008-12-08 10:44 am

good morning...

絕對認同!

我想今日係星期日ar!!!

最唔鐘意星期日~ 因為一諗起第二日就係星期一...

最鐘意星期五, 因為星期六日都可以訓晏0的~ 哈

• >>一返到公司開始頭痛~~~~

>>最搞笑放工後頭痛就不藥而癒!<---你簡直係我家庭醫生!!

• 皇額娘 replied @ 2008-12-08 11:07 am

=====================

100% agree

• 最唔鐘意星期日~ 因為一諗起第二日就係星期一...

喺今日黎講, 如果係星期日都好過星期一丫!

in general, 最鐘意梗係星期五

星期四其實都唔錯

所以我每次攞假, 實攞星期一

• 星期一放假,最淒慘

• 我company唔比人放monday friday

cheap

• 週一情緒低落症+頭痛持續至14:00...要食阿士匹靈!!

• 中資 ,

你公司唔o岩喎,咁如果去旅行有冇得例外先.

其實佢咁多限制,d人會請sick leave當大假姐,咪仲衰.

• 白色太陽槍 replied @ 2008-12-08 1:07 pm

喺今日黎講, 如果係星期日都好過星期一丫!

in general, 最鐘意梗係星期五

星期四其實都唔錯

所以我每次攞假, 實攞星期一

我地呢0的擺明就係: 返工等放工, 放工等放假0個炸啦~ 哈

• 我地呢0的擺明就係: 返工等放工, 放工等放假0個炸啦~ 哈

你就多樣, 等食lunch...

又唔洗自己諗/比$

日日都 d emotion up and down la!

• 哈哈~~ 又係等放工0既時候~

• 皇額娘 replied @ 2008-12-08 2:32 pm

哈哈~~ 又係等放工0既時候~

呢個時候 2-3PM 係一日裡面最難捱!

• 我係英國做野個時

D鬼一見面就問你'How are you?'

我星期一會答:’Not too bad'

我星期二會答:'Not bad'

我星期三會答:'ok'

我星期四會答:'good good'

我星期五會答:'very good'

• 白色太陽槍 replied @ 2008-12-08 3:37 pm

皇額娘 replied @ 2008-12-08 2:32 pm

哈哈~~ 又係等放工0既時候~

呢個時候 2-3PM 係一日裡面最難捱!

你點知我心聲架???

果然係英雄所見略同~

一日�堶�, 特別係返工0既日子, 最難捱就係2:00至4:00呢個鐘數.

一到4:00, 又好似過得特別快咁~

p.s. 真係好想過年後轉工.

• 皇額娘

你打算轉咩類型既工呀?

• shannon,

皇額娘最好/就嚟轉住家工 - 嫁人!

C妹, 你嘅答案好搞笑! d 鬼知唔知你點解咁問?

皇額娘, 係呀!!! s/b 2-4PM...

開會最難頂!!

• 白色太陽槍 replied @ 2008-12-08 4:13 pm

shannon,

開會最難頂!!

====================================================================

d 鬼知唔知你點解咁問?

定係點解咁答?

知啩

佢地一到星期五就holiday mood

一早就高八度叫'Its ~~~ Fri~day~'

一到四點半D女同事就補妝

五點就走八成人(公司有100人)

好誇張

• 白色太陽槍 replied @ 2008-12-08 4:13 pm

shannon,

=================================

哦, 恭喜你呀皇額娘 !

• 你而家公司有冇呢種practice - 大節前放早?

我就老虎蟹都唔放假, 費事"sis"比公司!!

• shannon replied @ 2008-12-08 4:07 pm

皇額娘

你打算轉咩類型既工呀?

其實我想轉入merchandising, 不過我無呢行經驗, 所以好好好難入.

如果唔係就做返shipping0羅.

• 哦, 恭喜你呀皇額娘 !

皇額娘見到又鬧我架la!

上次叫佢睇過大禮d嘢, 佢話睇我屎忽!

shannon,

開會最難頂!!

嫁你籮友~

你籮友係我老公呀~ 老爺.

• shannon replied @ 2008-12-08 4:28 pm

白色太陽槍 replied @ 2008-12-08 4:13 pm

shannon,

=================================

哦, 恭喜你呀皇額娘 !

你聽佢up啦~

呢個男人講野無句真.

• 皇額娘 replied @ 2008-12-08 4:30 pm

其實我想轉入merchandising, 不過我無呢行經驗, 所以好好好難入.

=====================================

如果降底小小要求,例如 assistant merchandising or junior merchandising 做起先,做得一些時間就算係有經驗,到時可以再轉.

• 皇額娘 replied @ 2008-12-08 4:32 pm

你聽佢up啦~

呢個男人講野無句真.

==================================

我而家先知佢係男人咋~~~~~~kakakaka

• shannon replied @ 2008-12-08 4:35 pm

皇額娘 replied @ 2008-12-08 4:30 pm

=====================================

如果降底小小要求,例如 assistant merchandising or junior merchandising 做起先,做得一些時間就算係有經驗,到時可以再轉.

最弊連am都難請.

• shannon replied @ 2008-12-08 4:36 pm

皇額娘 replied @ 2008-12-08 4:32 pm

你聽佢up啦~

呢個男人講野無句真.

==================================

我而家先知佢係男人咋~~kakakaka

哈哈
    ~ 米睇佢係"白色太陽槍 (white sun gun), 就以為佢係女人, 其實佢係一個不折不扣0既臭男人
    哈哈~

• 皇額娘 replied @ 2008-12-08 4:37 pm

最弊連am都難請.

==============================

我有d friend 做 merchandiser 都話好難搵到工,可能過埋年會好d,又可能要等多一段時間,希望快d過啦.

• 皇額娘 replied @ 2008-12-08 4:39 pm

哈哈~~~ 米睇佢係"白色太陽槍 (white sun gun), 就以為佢係女人, 其實佢係一個不折不扣0既臭男人~~ 哈哈~

====================================

佢用得呢個名就知佢比較特別啦, 哈哈 !

• shannon replied @ 2008-12-08 4:43 pm

皇額娘 replied @ 2008-12-08 4:37 pm

最弊連am都難請.

==============================

我有d friend 做 merchandiser 都話好難搵到工,可能過埋年會好d,又可能要等多一段時間,希望快d過啦.

我有個fd係一間garment company做, 佢前0個排同我講話佢個客請am, 唔洗好有經驗, 做0的輕手0的0既duties, 人工唔高, 咁我想試下啦~

點知佢都見我無經驗, 連面試都唔比.

睇黎我都係要做返老本行架喇~

• shannon replied @ 2008-12-08 4:45 pm

皇額娘 replied @ 2008-12-08 4:39 pm

哈哈~~~ 米睇佢係"白色太陽槍 (white sun gun), 就以為佢係女人, 其實佢係一個不折不扣0既臭男人~~ 哈哈~

====================================

佢用得呢個名就知佢比較特別啦, 哈哈 !

佢係特別, 特別臭呀麻~~ 哈哈~

(唔好意思呀, 白老爺, 拎你黎開玩笑)

• 皇額娘,

如果個市好,唔需要經驗都請,但係而家間間公司都冇生意,請人一定小好多,真係要等下.

我以前都做過garment,真係好辛苦架.

• shannon replied @ 2008-12-08 4:57 pm

皇額娘,

如果個市好,唔需要經驗都請,但係而家間間公司都冇生意,請人一定小好多,真係要等下.

我以前都做過garment,真係好辛苦架.

好明顯, 真係少左好多公司請人, 我諗.

就算請, 都唔易比你有個chance.

我send左幾份cv去唔同0既公司去in shipping, 份份都仲未有回音.

我知道garment係好辛苦, 但forwarder都唔見得好清閒 (我以前做forwarder0既).

• 皇額娘,

forwarder 洗唔洗出trip架?

garment又多野做,又要出trip,真係做到想死架.

• shannon replied @ 2008-12-08 5:02 pm

皇額娘,

forwarder 洗唔洗出trip架?

garment又多野做,又要出trip,真係做到想死架.

forwarder, 如果你唔係做sale的話, 都唔洗出trip.

不過逢係打風落雨就一定忙都僕係到.

forwarder要放假, 都係就返佢地0的客去放.

做forwarder0既, 好多夜生活同應酬, 因為要爭貨返黎.

• ** 星期一 ** 最唔想起身的日子

================================

我又唔會喎

• 皇額娘,

咁forwarder都幾辛苦喎,好彩我轉行轉得快jack^^

• batman,

咁你日日都好早起身?

• i want every day is sunday

• shannon replied @ 2008-12-08 5:13 pm

皇額娘,

咁forwarder都幾辛苦喎,好彩我轉行轉得快jack^^

你依家做邊行呀?

Log in to reply