係外國出世既小朋友係咪特別D?

• 我打算過兩年生多個BB,諗緊好冇返英國生?<br /><br />香港生既好處:<br />-有人煮補品(我上一胎一D補品都冇,攪到身體好差)<br />-有呀媽,姐姐係身邊陪<br />-唔駛飛來飛去<br /><br />英國生既好處:<br />-我覺得係外國出世既小朋友係咪特別D,怕個B大左嬲我,點解哥哥係外國出世,佢係香港出世<br /><br />有冇人可以畀意見我?謝謝!^^

• 嘻...又係我
    <br>
    <br>我覺得多個 option
    <br>如哥哥係外國出世, 公平起見細佬/妹都要law
    <br>
    <br>補品就好重要, 有冇辦法 afford 到呀媽過去呢?
    <br>
    <br>
    <br>

• 其實我又唔覺有乜特別? but 你大仔係係外地出生的話, 細仔都應該係, 因為佢地兩兄/弟/妹因國藉而不能共存的話, 會有點麻煩咁羅!!!!(我個人覺得渣)

• 大果個一定會介意
    <br>
    <br>剩我讀小學時, 零用錢多過我家姐小學果陣, 佢都嬲餐死, 佢果時又唔諗下通脹問題...

• 曬命??

• 我呀媽由細到大都好大細超
    <br>所以我既性格成日要求公平
    <br>如果我係香港生,我都怕個細B大過後會唔開心

• 白色太陽槍 replied @ 2008-12-03 4:55 pm
    <br>
    <br>嘻...又係我
    <br>
    <br>我覺得多個 option
    <br>如哥哥係外國出世, 公平起見細佬/妹都要law
    <br>
    <br>補品就好重要, 有冇辦法 afford 到呀媽過去呢?
    <br>==============================================
    <br>哈哈~~~ Welcome!^^
    <br>
    <br>我呀媽一D英文都唔識
    <br>佢一定唔肯過去陪我
    <br>
    <br>我個時係個邊結婚生仔佢都冇過去
    <br>

• batmanhongkong replied @ 2008-12-03 5:09 pm
    <br>
    <br>曬命??
    <br>===========================================
    <br>我條命唔好,又點曬?

• 但係就唔好因為大果個會介意就唔去外國生囉
    <br>
    <br>反而要令佢明白, 好多野講機緣, 好多野無絕對既公平

• C replied @ 2008-12-03 5:14 pm
    <br>
    <br>batmanhongkong replied @ 2008-12-03 5:09 pm
    <br>
    <br>曬命??
    <br>===========================================
    <br>
    <br>--------------------------
    <br>噢....唔知足...好容易被雷公劈...

• 我呀媽一D英文都唔識
    <br>
    <br>
    <br>同佢講, 為個女 sacrifice 吓la

• C replied @ 2008-12-03 5:14 pm
    <br>
    <br>batmanhongkong replied @ 2008-12-03 5:09 pm
    <br>
    <br>曬命??
    <br>
    <br>=====================================================
    <br>
    <br>你有得選擇係HK或外國生,已經好過好多人

• Why do you want to give birth in England? You are UK citizen?

• u buy 1 more ticket for your mom to go with u lor. then she can make the 補品 for u.
    <br>
    <br>btw, those women in the UK do not eat 補品.

• 我安排是
    <br>北京產子
    <br>內地教育
    <br>到高中時
    <br>回流英國
    <br>

• 系英國唐人街 D 醫院生, 掂曬. 無得嘈.
    <br>

• batmanhongkong replied @ 2008-12-03 5:19 pm
    <br>
    <br>C replied @ 2008-12-03 5:14 pm
    <br>
    <br>
    <br>曬命??
    <br>
    <br>=====================================================
    <br>
    <br>
    <br>呢句又真喎 ~

• 我呀媽一D英文都唔識
    <br>
    <br>
    <br>>咁係呀媽唔錫你冇野好講。 去一陣又有你陪, 佢都係係室內整野你食都唔肯, 你請個陪月好過。 香港╱UK都有得請, 果邊有d香港immigrated 過去既中年 c lai 做陪月的.

• 講開又講, why你奶奶老公唔陪你?????

• 奶奶就冇話一定要陪, 但老公就一定要啦。 唔係點做人老公?

• 我識好多人係英美做╱ 請陪月的。 講真架。

• 始終都係搵家人好d, 英美有好多係黑市居民, 一個不留神, 好多問題會出現!

• 我媽媽係美國做陪月的。

• 你係咪果時係英國生活所以大仔係個邊生呀﹖
    <br>如果係咪explain番囉話你搬左黎hk咪hk生囉
    <br>

• 始終都係搵家人好d, 英美有好多係黑市居民, 一個不留神, 好多問題會出現!
    <br>
    <br>>邊個叫你貪平請黑市. 有好多合法的。

• 一唔係, 係香港請個, buy埋機票佢過去。 俾得起錢一定有人做。

• so you are British citizen then.
    <br>
    <br>I don't see any difference where you give birth. If you are British Citizen, no matter where you give birth, your baby will still be a BC. Otherwise, don't bother la.

• cool7002 replied @ 2008-12-03 6:24 pm
    <br>
    <br>batmanhongkong replied @ 2008-12-03 5:19 pm
    <br>
    <br>C replied @ 2008-12-03 5:14 pm
    <br>
    <br>
    <br>曬命??
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>呢句又真喎 ~
    <br>
    <br>我只係想講,我唔係曬命

• UK Mum, yep me and my hubby are British Citizens. The point is my son was born there. I am worried that if my next one will blame me in the future if I will give borth to him/ her in HK. People still thinks the person was born abroad is special, no?

• no.
    <br>do you?

• I am not sure. Thats why I am asking some suggestions. I really dont want to do something which my next little one will blame me or feel upset when he/ she grows up.

• cool7002 replied @ 2008-12-03 6:30 pm
    <br>
    <br>講開又講, why你奶奶老公唔陪你?????
    <br>=======================================================================
    <br>老公當然會陪
    <br>佢呀媽仲係個邊
    <br>不過我好肯定佢呀媽一定唔會煮補品畀我食
    <br>
    <br>我個時一有左,我老公個呀媽話會每個星期煲湯我飲
    <br>到我生時,五隻手指都數得曬
    <br>仲要係我老公個妹放假返黎先有湯飲
    <br>
    <br>佢個時又話會煲彊醋我食
    <br>到我生之前一個月
    <br>話佢生我老公個妹時都冇
    <br>所以唔煲
    <br>佢生我老公同佢呀哥個時
    <br>佢家婆都有煲彊醋佢食啦
    <br>
    <br>明知我家人係香港
    <br>冇人煲補品我食
    <br>最憎人無口齒
    <br>仲要仲人長輩
    <br>
    <br>所以黎緊再生我一定唔會指意我老公個呀媽會煮補品畀我食
    <br>

• 你有無諗多左遠左?!?!??!!
    <br>有左先算啦.
    <br>
    <br>人地鬼知你係邊度出世咩, 係英國出世又點會好d, 係自己個仔 係公廁出世都一樣special啦.
    <br>
    <br>你個人咁有階級觀念. 登你d仔女可憐

• C replied @ 2008-12-04 10:35 am
    <br>
    <br>I am not sure. Thats why I am asking some suggestions. I really dont want to do something which my next little one will blame me or feel upset when he/ she grows up.
    <br>==================================================================
    <br>
    <br>你不如擔心下佢唔開心自己投胎做左你個仔/女好過啦, 痴線

• C replied @ 2008-12-04 9:55 am
    <br>
    <br>cool7002 replied @ 2008-12-03 6:24 pm
    <br>
    <br>batmanhongkong replied @ 2008-12-03 5:19 pm
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>曬命??
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>呢句又真喎 ~
    <br>
    <br>
    <br>=================================================
    <br>
    <br>咁我誤會左你, sorry
    <br>

• 唔怪得你叫自己做白痴
    <br>
    <br>麻煩你再睇清楚條題目,我係怕個B大左嬲我,點解哥哥係外國出世,而佢係香港出世
    <br>

• batmanhongkong replied @ 2008-12-04 11:01 am
    <br>
    <br>C replied @ 2008-12-04 9:55 am
    <br>
    <br>cool7002 replied @ 2008-12-03 6:24 pm
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>曬命??
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>呢句又真喎 ~
    <br>
    <br>
    <br>=================================================
    <br>
    <br>咁我誤會左你, sorry
    <br>====================================================
    <br>可能係我當時表達得唔好

• 就算而家係外國出生會吃香D,不過未來係點無人知喎
    <br>你應該教小朋友,人一生是否成功幸福,係靠自己努力爭取(雖然唔係100%),而唔係取決於出生地(Hk vs UK)
    <br>相對於係非洲出生�鴾p朋友,一出世已經要面對饑餓疾病戰爭,係HKK出生已經好幸運,所以唔好諗咁多野喇

• 你個仔應該最嬲就係點解會投胎做左你個仔.
    <br>
    <br>

• batmanhongkong replied @ 2008-12-04 11:16 am
    <br>
    <br>就算而家係外國出生會吃香D,不過未來係點無人知喎
    <br>你應該教小朋友,人一生是否成功幸福,係靠自己努力爭取(雖然唔係100%),而唔係取決於出生地(Hk vs UK)
    <br>相對於係非洲出生�鴾p朋友,一出世已經要面對饑餓疾病戰爭,係HKK出生已經好幸運,所以唔好諗咁多野喇
    <br>
    <br>-------------------------------------------------------
    <br>
    <br>batman 講得有道理
    <br>
    <br>大把人外國人係香港生仔啦

• batmanhongkong, 我明白你既意思
    <br>我由細,呀媽錫我姐姐多過我好多
    <br>我自小都覺得好唔公平
    <br>所以我會盡力對我既孩子公平
    <br>當然我明白冇公平
    <br>但至少我唔會製造唔公平畀我既孩子
    <br>
    <br>如果將來有機會
    <br>我一定會帶我既孩子去一些落後地方
    <br>畀佢地知道幸福唔係必然

• 如個細路因為咁而嬲左版主,我就覺得版主既教育好有問題。父母生佢出黎就已經應該好感恩,重要嬲父母向邊度生佢﹖呢d唔係公唔公平既問題,而係個細路既想法有問題。咁既細路就真係要好好教育一下,而唔係要遷就佢而諗咁多野。再者除非版主話唔向英國生會攪到個大仔有英國護照,個細仔冇英國護照,如果大家都可以有相同國籍同護照就冇問題啦。講真如個細路咩野都怪到佢大個可能中國先係強國佢怪你唔向大陸生佢都未定啦。哈~理得咁多咩。

• @魚@, 問題係我個大仔係英國出世,如果我係香港生個細,我怕個B大左嬲我,點解哥哥係外國出世,而佢係香港出世

• 行過 replied @ 2008-12-04 11:26 am
    <br>
    <br>如個細路因為咁而嬲左版主,我就覺得版主既教育好有問題。父母生佢出黎就已經應該好感恩,重要嬲父母向邊度生佢﹖呢d唔係公唔公平既問題,而係個細路既想法有問題。咁既細路就真係要好好教育一下,而唔係要遷就佢而諗咁多野。再者除非版主話唔向英國生會攪到個大仔有英國護照,個細仔冇英國護照,如果大家都可以有相同國籍同護照就冇問題啦。講真如個細路咩野都怪到佢大個可能中國先係強國佢怪你唔向大陸生佢都未定啦。哈~理得咁多咩。
    <br>-------------------------
    <br>
    <br>agreed

• 你問得 "係外國出世既小朋友係咪特別D?", 其實你已經有左答案, 如果唔係都唔會想再係外國生 bb
    <br>
    <br>問題係 "特別" 在乜野? 你自己攪清楚未? ... 係咪覺得係身份既像徵, 係咪覺得威 d或者有保障 d etc ... no problem, 每個人都有自己既諗法.
    <br>
    <br>但我會諗你將決定去外國生 bb, 講成係唔想bb 將來話你偏心. 你點解要將決定係邊度出世既責任加諸係佢身上 ... 其實係邊度出世, 係好定唔好既價值觀, 都係你灌輸俾佢, 最後你決定係邊度生, 我唔覺得唔係乜野問題, 第日佢問起, 最重要係講佢知你自己點睇件事, 同埋點樣將現實同你既 bb講返
    <br>
    <br>情況一
    <br>你應該諗下返中國生, 等到第日祖國變成世界最大強國, 佢拎中國公民護照重威, 譬如可以入埋政府做野, 讀書、做生意有更多優待 …今日你可能覺得好攪笑, 但20, 30年後你可能唔係咁諗
    <br>
    <br>情況二
    <br>係香港生 …因為某些原因, 或係你 afford唔起帶埋媽媽及/或屋企人去英國照顧你, 所以要留係香港 …面對現實囉, 其中可能係唔夠錢之過
    <br>
    <br>情況三
    <br>係英國/其他國家生, afford 得起帶埋媽媽及/或屋企人去英國照顧你, 或係唐人街請個陪月, 咁你實有補品食
    <br>
    <br>情況四
    <br>係英國/其他國家生, afford唔起帶埋媽媽及/或屋企人去英國照顧你, 或係唐人街請個陪月 …”你” 諗住身體唔緊要, 阿 b既外國護照 “最” 緊要, 記住係你既諗法, 唔係阿 b既諗法
    <br>
    <br>無論你揀乜野, 要知道只係你自己既諗法, 又點可以話諗到阿 b將來點諗而作決定, 對佢實在好唔公平…
    <br>

• 行過 replied @ 2008-12-04 11:26 am
    <br>
    <br>如個細路因為咁而嬲左版主,我就覺得版主既教育好有問題。父母生佢出黎就已經應該好感恩,重要嬲父母向邊度生佢﹖呢d唔係公唔公平既問題,而係個細路既想法有問題。咁既細路就真係要好好教育一下,而唔係要遷就佢而諗咁多野。再者除非版主話唔向英國生會攪到個大仔有英國護照,個細仔冇英國護照,如果大家都可以有相同國籍同護照就冇問題啦。講真如個細路咩野都怪到佢大個可能中國先係強國佢怪你唔向大陸生佢都未定啦。哈~理得咁多咩。
    <br>======================================================================
    <br>我有朋友真係嬲佢呀媽
    <br>點解個妹讀international school
    <br>邢佢讀local school
    <br>當然唔係嬲到唔彩呀媽
    <br>而係放係個心
    <br>
    <br>如果BB係香港出世
    <br>我地可以係香港領事館申請英國護照
    <br>正如batmanhongkong講
    <br>'就算而家係外國出生會吃香D,不過未來係點無人知喎 '
    <br>

• 我諗唔一定要兩個小朋友都係同一地方出世先叫公平
    <br>如果父母係佢地出生�黈伬�,已經盡力俾左當時認為最好�奰藿珥硱\地,已經算係公平
    <br>例如大仔出世時,家庭環境好,可以係貴族級私家醫院出世,搵最好醫生接生;當細仔出世時,家度中落,只可以係公立醫院出世,咁個細仔都唔可以話唔公平,因為父母都已經盡左力

• 我諗唔一定要兩個小朋友都係同一地方出世先叫公平
    <br>如果父母係佢地出生�黈伬�,已經盡力俾左當時認為最好�奰藿珥硱\地,已經算係公平
    <br>例如大仔出世時,家庭環境好,可以係貴族級私家醫院出世,搵最好醫生接生;當細仔出世時,家度中落,只可以係公立醫院出世,咁個細仔都唔可以話唔公平,因為父母都已經盡左力
    <br>
    <br>=========================================================
    <br>
    <br>同一道理(假設international school 好過local ),如果大仔入學時,家庭只可以afford讀local, 到細仔入學時,家庭經濟好左,可以俾細仔讀international,咁大仔都唔可以話父母唔公平,因為父母係佢入學時已經盡左力
    <br>

• passerby,謝謝你的分析
    <br>
    <br>我當然明白中國開始富強,所以我帶呀仔返黎香港學中文.
    <br>
    <br>請問香港居民係咪中國公民?可唔可以係中國做野?
    <br>
    <br>我地afford到帶呀媽去英國,不過係佢唔想,我曾經同佢講過,佢話我生左之後都會帶呀B返黎香港,最多到時佢係香港煮補品畀我食,但呀B都要有passport先可以飛,起碼要攪成個月.
    <br>
    <br>唐人街請個陪月?真係未聽過,我諗我要做下research.

• 如果我地可以控制到個人點諗就好囉
    <br>我知個小朋友既思想係可以由細灌輸
    <br>但是佢身邊既朋友亦可以改變佢既想法
    <br>社會既觀念係更加影響人

Log in to reply