退休生活點過呀?

• 大家有冇諗過退休會做咩呀?<br />點算計劃同保障退休生活?<br /><br />我而家買左一份儲蓄/醫療保險, 同埋一份基金, 仲想買多份呢@@<br /><br />我諗住退左休之後, 可以成日去飲茶, 去圖書館睇書, 去聽下演奏會, 去藝術館睇展覽, 閒時我honey可以邊拉琴, 我就邊畫畫, 仲有好多時間俾我地捉圍棋(我基本上好少捉嬴佢..唉) 若仔女有多餘錢俾我地, 我地可以一年去一次旅行咁呀!<br /><br />諗諗下...真係好想呢d日子快d黎@@

• 咁快 @@"

• 人生匆匆幾十年, 好快過架咋~~諗定差不多架喇^^

• 我而家買左一份儲蓄/醫療保險, 同埋一份基金, 仲想買多份呢@@
    <br>
    <br>呢D根本一早要做
    <br>
    <br>問題係..咁快諗洗錢

• 係呀~~~錢係用黎洗架ma! 而且我又多野諗喎~無辦法唔去想 :p

• 呀點~~
    <br>
    <br>咁你呢? 你冇諗過? 你理想既退休生活係點呀

• 去旅行啦~~~~
    <br>吃渴玩樂~~~~~~

• 答_案_就_是_你
    <br>
    <br>一年一次? :D
    <br>定係一次過去曬, 玩一兩個月之後收皮呀LOL~~

• 股票投資最多回報, 我希望退休後能夠環遊世界.做義工善事

• TTcarLover
    <br>
    <br>SOOO GOOD環遊世界.做義工善事!!!!
    <br>
    <br>我唔識玩股票呀 :(

• 孩子 replied @ 2008-09-11 8:49 pm
    <br>
    <br>答_案_就_是_你
    <br>
    <br>一年一次? :D
    <br>定係一次過去曬, 玩一兩個月之後收皮呀LOL~~
    <br>
    <br>
    <br>mmmm...每年兩次大trip(3-6星期)+數次細trip(1-2星期)~~
    <br>係咪好貪心呢~~~~

• mmmm...每年兩次大trip(3-6星期)+數次細trip(1-2星期)~~
    <br>-------
    <br>
    <br>要有好多$$$$先得喎~~~~~~~~~@@

• 孩子你地供緊樓未~~?

• 唔係玩ga,係investment, 要做功課ga..hehe
    <br>其實早計劃回報就愈大
    <br>我宜家30, 已經plan定退休費用

• 孩子你地供緊樓未~~?
    <br>------
    <br>
    <br>仲未呀>.<" 供樓又係一筆$$$$=.="
    <br>
    <br>TTcarLover
    <br>
    <br>雖然我仲係2X, 但都要開始plan喇! 你平時係點做功課架, 教下我啦A__A

• 每日睇financial news, understand market trend, 睇年報,唔好抄股,價值投資

• 孩子 replied @ 2008-09-11 8:53 pm
    <br>
    <br>mmmm...每年兩次大trip(3-6星期)+數次細trip(1-2星期)~~
    <br>-------
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>為緊呢個美夢努力喇~~~~ ^0^v

• 孩子 replied @ 2008-09-11 8:53 pm
    <br>
    <br>-------
    <br>
    <br>
    <br>其實唔係好難ga ja...hehe

• 依家真係要為未來打算嫁喇. 越後生打算,可能可以早d退休.我都幫好多人做基金計劃,個個都係想早d退休,而且大部份都唔識股票,唔想去學但又想d錢增值.
    <br>比心機呀. 我都希望自己早d退休,將來可以同另一老印印腳咁日日嘆茶,年年去玩.

• 孩子 replied @ 2008-09-11 8:57 pm
    <br>
    <br>孩子你地供緊樓未~~?
    <br>------
    <br>
    <br>仲未呀>.<" 供樓又係一筆$$$$=.="
    <br>
    <br>
    <br>快d諗掂佢啦有樓係手差好遠架
    <br>

• TTcarLover
    <br>
    <br>好似真係要好用功呀.......
    <br>可唔可以教得簡單D~_~"
    <br>係咪即是要買D穩定既股票, 長線投資?

• fion, 同意,其實除左shares,其他資產投資亦可.

• 經驗談....
    <br>好多事係會因幾拾年不同變化和環境所影響,而不能達到理想,我廿年前都有個夢想,想老公50歲就退休,希望有兩間或三間屋,周圍旅行,每日中午去酒店coffee shop...high tea
    <br>哈哈...諗唔到會今時今日移左民,coffee shop...high tea???? no way !!!
    <br>老公仲話從不言休....唉!
    <br>

• 孩子 replied @ 2008-09-11 9:03 pm
    <br>
    <br>
    <br>好似真係要好用功呀.......
    <br>可唔可以教得簡單D~_~"
    <br>係咪即是要買D穩定既股票, 長線投資?
    <br>
    <br>
    <br>兩樣刀要買~~
    <br>

• fion
    <br>
    <br>大家咁話呀^0^~~~我就係唔識玩股票, 所以都係買基金咋!
    <br>
    <br>
    <br>供樓都好辛苦架>.<" 我地首期都未攪掂~!

• +ggg
    <br>
    <br>都係架! 不過而家唔打算, 到將來離理想更遠架! 所以無論將來係點, 現在都係要努力努力! ^0^v
    <br>
    <br>咁你而家咪好悶? 你老公仲打算做到幾時呀@0@

• 只有市場先可以教到人買股票...唔輸過唔知箇中道理...haha
    <br>個個有自己一套理論分析
    <br>不過投資得,要高EQ,緊守紀律,仲要持續投資

• 唔輸過唔知箇中道理...
    <br>------
    <br>即是要交番咁上下學費? hahahahaa

• 以前我所講的不是靠幻想,我係理智和踏實的人,係有條路比我睇到咁跟住目標行...但都會有咁大轉變,更何況係年青人剛起部....唔好意思...希望冇掃你們興....
    <br>
    <br>

• 我只買資產,唔買負債...hehe

• 答_案_就_是_你
    <br>
    <br>供樓都好辛苦架>.<" 我地首期都未攪掂~!
    <br>
    <br>=====
    <br>
    <br>諗諗快d搞掂個首期啦~~
    <br>屋企人可以幫到手既話不防問下屋企人
    <br>供樓係辛苦但係供完就屬於自己~~
    <br>點刀好刀叫到有自己既地方嘛~~
    <br>

• +ggg...絕對同意 :) 我都估唔到30年後既我係咁....:(..hehe

• +ggg
    <br>
    <br>唔會呀! 正因為世事多變, 所以先要為將來作好打算嘛! 就算第時唔係自己既理想生活, 都起碼唔洗訓街呀LOL
    <br>
    <br>
    <br>講明白D啦.....例如呢...咩係資產, 咩係負債? hehe....

• 孩子 replied @ 2008-09-11 9:07 pm
    <br>+ggg
    <br>都係架! 不過而家唔打算, 到將來離理想更遠架! 所以無論將來係點, 現在都係要努力努力! ^0^v
    <br>咁你而家咪好悶? 你老公仲打算做到幾時呀@0@
    <br>======================================
    <br>一疋布咁長....我已經習慣悶...
    <br>老公好喜歡現在的工作+並不忙碌,點都唔退休喎
    <br>他一年有5個星期大假+overtime假期=有7個星期假,夠曬旅行喎
    <br>

• +ggg replied @ 2008-09-11 9:04 pm
    <br>
    <br>經驗談....
    <br>好多事係會因幾拾年不同變化和環境所影響,而不能達到理想,我廿年前都有個夢想,想老公50歲就退休,希望有兩間或三間屋,周圍旅行,每日中午去酒店coffee shop...high tea
    <br>
    <br>
    <br>哈哈哈有邊個唔想拱wor~
    <br>繼續為呢個美夢進發
    ~~ ^^vv

• it can be bored even working

• 答_案_就_是_你
    <br>
    <br>比我, 我就真係寧願租樓架, 不過我honey傳統好多, 佢想買, 不過屋企人幫唔到我地架~~我地要靠自己@@
    <br>
    <br>+ggg
    <br>
    <br>咁平時要自己照顧自己, 自己去玩喎@@ 咁你又退休未架

• 例如股票基金係資產,樓同車係負債

• 如果冇小朋友的,還容易控制達到理想
    <br>但有小朋友就不是如己所願....就了小朋友...又會改變自己一d野

• 講明白D啦.....例如呢...咩係資產, 咩係負債?
    <br>
    <br>depends how you treat them......

• 一疋布咁長....我已經習慣悶...
    <br>老公好喜歡現在的工作+並不忙碌,點都唔退休喎
    <br>他一年有5個星期大假+overtime假期=有7個星期假,夠曬旅行喎
    <br>
    <br>
    <br>你老公多我一個星期假~~~~
    <br>XDDD
    <br>不過我e+自由喇~~
    <br>刀算過緊一d我想過既日子~~
    <br>但係e+呢d日子刀係為另一個美夢鋪排~~
    <br>

• Retired man
    <br>
    <br>oh~~如果你有d個人興趣, 唔返工都唔會悶架 :)
    <br>

• 應該話,要供好多既樓係負債...hehe

• 例如股票基金係資產,樓同車係負債
    <br>------
    <br>
    <br>樓....-___-""

• Retired Accountant
    <br>
    <br>可以再講多d嗎?_?

• 孩子 replied @ 2008-09-11 9:17 pm
    <br>
    <br>
    <br>比我, 我就真係寧願租樓架, 不過我honey傳統好多, 佢想買, 不過屋企人幫唔到我地架我地要靠自己@@
    <br>
    <br>租樓
    地方點刀唔屬於自己~~
    <br>同埋d租金刀係幫屋主養活一家同埋過d舒適既生活
    <br>拱倒不如自己買樓
    <br>
    <br>

• my concept: "cash" generally 都唔係資產

• TTcarLover replied @ 2008-09-11 9:12 pm
    <br>+ggg...絕對同意 :) 我都估唔到30年後既我係咁....:(..hehe
    <br>============
    <br>哈哈哈
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>孩子 replied @ 2008-09-11 9:17 pm
    <br>+ggg
    <br>咁平時要自己照顧自己, 自己去玩喎@@ 咁你又退休未架
    <br>==============
    <br>我係家庭主婦,以老公為中心,佢典我又典~~~
    <br>
    <br>
    <br>答_案_就_是_你 replied @ 2008-09-11 9:15 pm
    <br>+ggg replied @ 2008-09-11 9:04 pm
    <br>哈哈哈有邊個唔想拱wor~
    <br>繼續為呢個美夢進發
    ~~ ^^vv
    <br>=======================
    <br>明白,我都一樣有美夢仍然發~~~
    <br>cheers~~~
    <br>

• ggg replied @ 2008-09-11 9:17 pm
    <br>
    <br>如果冇小朋友的,還容易控制達到理想
    <br>但有小朋友就不是如己所願....就了小朋友...又會改變自己一d野
    <br>
    <br>係啦~~
    <br>多個細路d支出嚇4人~~ =____=
    <br>為左佢既興趣就無左自己既時間同興趣喇~~ ~.~
    <br>

• 答_案_就_是_你
    <br>
    <br>我怕供完就係瓜老襯既時候, 咁就OMG>.<
    <br>
    <br>
    <br>你既意思係, 只有不斷增值既先算係資產呀?
    <br>
    <br>+ggg
    <br>
    <br>咁都算半退休喎XDDD

Log in to reply