學會放手

• 其實我知我的另一半心裡有另一個人. 但另一半就用了無數籍口來解釋. 到後來, 我決定不再容忍,讓他們知道並不是只有他們可以偷偷摸摸..現在, 我就決定離開你.

• 其實我知我的另一半心裡有另一個人. 但另一半就用了無數籍口來解釋 ← 咁你忍左幾耐?

• 幾耐吾重要..最重要的是決定.

• 咁你另一半而家去左邊?

• 講左分手 ?

• 但你咁樣講離開,好似好刻意迫自己咁。Well, if I am correct........

• 因為愛人就來離開, 另一半正在一個人吾開心.

• 拍左拖幾耐?

• 迫自己?! 心會淡.

• 一年半栽.

• 哦!

一年姐!

• 不能和所愛的人一齊, 真是好慘

• take it easy 啦!舊o既唔去,新o既畸o黎。

• 所以我決定成全他們. 就如你所講, 一年姐..so what..擺到正系你面前偷偷摸摸,你吹啊..

• 另一半要變心又真是無辦法, 我都是過內人

• 更奇怪的是他們居然更親蜜, 我想問你同我一起系為麼? 真系無鬼聊,早D講, 無謂到時兩頭吾到岸..

• 學會放手 replied @ 2008-07-04 12:48 am

更奇怪的是他們居然更親蜜, 我想問你同我一起系為麼? 真系無鬼聊,早D講, 無謂到時兩頭吾到岸..

--------------------------

咁就真是要問佢先知, 點解佢要咁做

• 覺得我好''玩'' !?

• 學會放手 replied @ 2008-07-04 1:24 am

覺得我好''玩'' !?

--------------------

不用說妳果個妳唔知, 我連我果個都不知, 我答不到妳>.<

• 如果所有人對愛情都專一就好啦

• 學會放手, 妳現在心情如何呀?

• 我亦希望所有人能專一 !!

• Ry replied @ 2008-07-04 9:47 am

我亦希望所有人能專一 !!

------------------------

同世界和平一樣, 好難達成

• Think so~

但為何人總不能忠於一件事 ??

• 既然佢個心都唔係自己到

放手係一件好事

你唔好唔開心啦~

• 傻妹仔~* replied @ 2008-07-04 10:49 am

既然佢個心都唔係自己到

放手係一件好事

你唔好唔開心啦~

----------------------

鬼叫我放唔底咩, 哈

• 鼓勵版主, 版主要努力啦 !!

我都做唔到 ~

• 八雲 replied @ 2008-07-04 10:59 am

鬼叫我放唔底咩, 哈

慢慢黎囉.可能你會搵到個更好

又或者...佢知錯之後返黎搵你le~

• 傻妹仔~* replied @ 2008-07-04 11:24 am

八雲 replied @ 2008-07-04 10:59 am

鬼叫我放唔底咩, 哈

慢慢黎囉.可能你會搵到個更好

又或者...佢知錯之後返黎搵你le~

我都希望佢識諗返黎, 但無乜可能啦, 佢要既嘢同我要既嘢都唔同, 我想要天長地久, 但她...

• 八雲 replied @ 2008-07-04 10:59 am

我都希望佢識諗返黎, 但無乜可能啦, 佢要既嘢同我要既嘢都唔同, 我想要天長地久, 但她...

既然係咁..都唔好兔勉強自己啦

從新開始都未必唔係一件好事ma~ ^_^

• 傻妹仔~* replied @ 2008-07-04 11:43 am

八雲 replied @ 2008-07-04 10:59 am

既然係咁..都唔好兔勉強自己啦

從新開始都未必唔係一件好事ma~ ^_^

----------------------------------

可惜就是放唔低, 只可以順其自然, 盡可能唔諗, 自己呃自己, 但諗起時個心又痛 >.<

• 做人應該要開心o架

好多野如果可以放底既做人都會好開心D o架

• 傻妹仔~* replied @ 2008-07-04 12:22 pm

做人應該要開心o架

好多野如果可以放底既做人都會好開心D o架

---------------------

我都知,但做唔到啫, 我都好努試不同的方法, 如一個人靜吓, 找朋友, 識新朋友, 做運動,去飲酒..., 希望盡早可以放低

• 慢慢黎啦...八雲

唔好阻自己

• 傻妹仔~* replied @ 2008-07-04 1:11 pm

慢慢黎啦...八雲

唔好阻自己

-------------

好在近排工作忙, 要 ot, 咁就可以諗少d 嘢, 但都是治標不治本

• 我明你既心情既

唔開心既時間係特別難過

不過唔好太迫自己囉...

• 傻妹仔~* replied @ 2008-07-04 1:26 pm

我明你既心情既

唔開心既時間係特別難過

不過唔好太迫自己囉...

--------------------

妳肯同我傾, 我已經好開, 謝謝妳

• 傻啦..我覺得我無咩可以幫到手喎

• 傻妹仔~* replied @ 2008-07-04 2:01 pm

傻啦..我覺得我無咩可以幫到手喎

都已經幫助好多了 ^^

• 八雲 replied @ 2008-07-04 2:19 pm

傻妹仔~* replied @ 2008-07-04 2:01 pm

都已經幫助好多了 ^^

恭喜恭喜 ^^

• 講到學會放手, 我最近有一些領悟.

如果對方有第二個, 基本上可以話對方已經唔愛你, 又或者你唔可以完全滿足到佢, 而佢要搵個個. 要學會放手, 就要接受現實和心要死. 如果一個人太執著於貪念, 一直諗住佢終會返你身邊, 咁就一直都唔會捨得放手. 個大前提既關鍵係究竟你係咪執著於過去, 仲諗住同返佢一起囉.

• SMS replied @ 2008-07-04 2:38 pm

講到學會放手, 我最近有一些領悟.

如果對方有第二個, 基本上可以話對方已經唔愛你, 又或者你唔可以完全滿足到佢, 而佢要搵個個. 要學會放手, 就要接受現實和心要死. 如果一個人太執著於貪念, 一直諗住佢終會返你身邊, 咁就一直都唔會捨得放手. 個大前提既關鍵係究竟你係咪執著於過去, 仲諗住同返佢一起囉.

部份是認同, 但"貪念"這詞就不太啱. 另外就算明知她不回來, 一樣會唔放手, 這不關過去和未來事, 是你有幾愛佢, 要用幾長時間才可以忘記佢, 一年, 十年還是一生.

• cool7002 replied @ 2008-07-04 2:24 pm

八雲 replied @ 2008-07-04 2:19 pm

傻妹仔~* replied @ 2008-07-04 2:01 pm

都已經幫助好多了 ^^

恭喜恭喜 ^^

---------------

恭喜我有喜, 哈

• 八雲.

對, 個新領悟就是在於呢個"貪"字. 我都係睇書睇番泥. 原來有時人放唔到手, 係因為對過去貪戀或貪心之過. 至於明知她不回來, 和接受她不會再回來, 情況亦會有少許不同. 愛一個人是可以一生一世的, 未必要忘卻那份情. 放手是反影自己對愛的人是否接受已離開的心態.

• 有時我又會想. 放手其實是對自己而言. 對方根本不在你的手.

感覺像自己抓緊自己的心, 不讓自己開懷, 不讓自己日子好過一點.

可能對方開心的和新伴侶一起, 你有幾傷痛, 對方根本無動於衷.

自己執著於愛, 不放手只不過是不放過自己. 對嗎?

• SMS replied @ 2008-07-04 3:38 pm

八雲.

對, 個新領悟就是在於呢個"貪"字. 我都係睇書睇番泥. 原來有時人放唔到手, 係因為對過去貪戀或貪心之過. 至於明知她不回來, 和接受她不會再回來, 情況亦會有少許不同. 愛一個人是可以一生一世的, 未必要忘卻那份情. 放手是反影自己對愛的人是否接受已離開的心態.

我和你的睇法有些不同, 我對放手的定義是忘記, 放手後才可投入另一段感情. 所以放手和接受愛人離開我覺得是兩回事. 我已接受她離去, 但我未能放手.

• SMS replied @ 2008-07-04 3:44 pm

有時我又會想. 放手其實是對自己而言. 對方根本不在你的手.

感覺像自己抓緊自己的心, 不讓自己開懷, 不讓自己日子好過一點.

可能對方開心的和新伴侶一起, 你有幾傷痛, 對方根本無動於衷.

-----------------------

啱, 這就是愛.

• 八雲 replied @ 2008-07-04 3:45 pm

SMS replied @ 2008-07-04 3:44 pm

有時我又會想. 放手其實是對自己而言. 對方根本不在你的手.

-----------------------

啱, 這就是愛. 這點一早已經明白.

• 八雲,

你意思是愛就是執著嗎?

你已接受她離開, 已未能放手? 意思是你一直不能忘記她嗎?

那或許應該是不能放低, 不是放手?

• 八雲 replied @ 2008-07-04 3:44 pm

SMS replied @ 2008-07-04 3:38 pm

八雲.

我和你的睇法有些不同, 我對放手的定義是忘記, 放手後才可投入另一段感情. 所以放手和接受愛人離開我覺得是兩回事. 我已接受她離去, 但我未能放手.

--------------------------------------------------

因為你未能放開自己, 你還仍然在崩緊狀態, 你左手緊握著右手, 令你動彈不得, 要放手既係你自己, 而不是為別人放手 ~

Log in to reply